Never bite a boy on the first date

                                            

Det verkar som att alla författare har vampyrfeber just nu, jag vet, men den här boken kunde jag ändå inte låta bli att läsa.
För lite mer än ett år sedan dog Phoebe i en bilolycka. Det är i alla fall vad alla i hennes gamla liv tror. I själva verket blev hon förvandlad till vampyr strax innan hon dog och nu lever hon med sin nya vampyrfamilj i en ny stad. Nu heter hon Kira och trivs rätt bra med sitt nya liv. Men i hennes nya skola hittas en kille död. Han har ramlat ut från ett fönster på tredje våningen och hittas på morgonen. Kira ser direkt att han har bitmärken på halsen och hennes familj anklagar henne direkt (pga en tidigare händelse).
Medan polisen spärrar av området så spanar Kira in människorna som står runt omkring. Tre killar utmärker sig genom att bete sig annorlunda, och Kira är övertygad om att en av dem är vampyren som dödat killen.
För att rentvå sig själv måste hon ta reda på vem som är skyldig. Problemet är bara att alla killarna är väldigt schyssta. Och väldigt snygga...

Det här är en ganska annorlunda vampyrbok. Kira är en cool tjej med skön humor, och i hennes jakt på mördaren ryms en hel del kärlek och detektivarbete.

Den är på engelska, men texten är luftig och språket är inte speciellt svårt.

/Maria

Sommaren jag blev vacker

                                              

Sommaren är ju en sådan där årstid som det skrivs massor av böcker om, och nu när sommaren börjar smyga på oss så läser jag gärna böcker som utspelar sig under solvarma dagar på stranden.
Den här boken handlar om Belly som snart ska fylla 15. Hon och hennes familj har spenderat varje sommar tillsammans med hennes mammas bästa vän Susannah och hennes två söner, Jeremiah och Conrad.
I sommarhuset har hon fått sin första kyss (av Jeremiah) och varit kär för första gången (i Conrad). Faktum är att den här sommaren så är killarna snyggare än någonsin, och de verkar också se henne som någon annan är deras "lillasyster". Dessutom varkar något annat vara på gång i killarnas familj. Conrad är ständigt arg och frånvarande och situationen blir ganska jobbig i huset. Men sedan träffar Belly den snygga Cam, och sommarförälskelsen är ett faktum. Problemet är bara att Belly inte kan sluta tänka på Conrad...

Den här boken av Jenny Han är faktiskt riktigt bra, och betydligt mer allvarlig än vad jag först trodde. Familje- och kärleksproblem blandas med härliga sommardagar vid havet och det gör den här boken till perfekt sommarlovsläsning.


Har ni förresten några riktigt bra boktips inför sommaren?
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du har tänkt läsa i sommar!
Eller dela med dig om du har ett tips som passar perfekt på sommarlovet eller semestern.
Jag vill ha tips!

/Maria

Bree Tanners andra liv

Jag vet att många (de flesta?) väntar på just denna bok; Bree Tanners andra liv. Den kommer ut i sommar och jag har just beställt 1 ex av den svenska och den engelska utgåvan. Det betyder att ni redan nu kan ställa er i kö på böckerna. Klicka här så kan ni reservera, eller ring till biblioteket och reservera.

Detta skriver Adlibris om boken:
Äntligen! Efter nästan två års tystnad kommer Stephenie Meyer ut med en uppföljare i sin omåttligt populära Twilightsaga.

Läsare av Twilightsagan kommer att trollbindas av den fängslande berättelsen om Bree Tanner och den mörka vampyrvärld som hon upptäcker i Ljudet av ditt hjärta.

Med en välkänd kombination av fara, mystik och kärlek berättar Stephenie Meyer den förkrossande historien om Bree och armén av unga vampyrer från det att de förbereder sig för att förgöra Bella och familjen Cullen fram till det oförglömliga slutet.

     

/Cecilia

 


Öppna ditt hjärtaDetta är första delen i serien Bröllopsfixarens dotter och handlar precis som titeln säger om en bröllopsfixares dotter. Willa Havisham som egentligen heter Willafred men avskyr det namnet. Hon vill bli kallad för Willa för att det låter mer glamoröst. Mamman Stella tycker att glamour är något onödigt, trots att hon jobbar med glamour dagligen. Mamman är nämligen bröllopsfixare och totalt oromantisk, hur det nu kan gå ihop.  
 
För ett år sedan flyttade Willa och hennes mamma Stella till mammans hemby Bramble på Cape Cod. Det var meningen att mamman skulle jobba med sitt företag; Havishams bröllop. Pappan dog innan Stella föddes och mamman har aldrig skaffat sig en ny man, till Willas stora förtret. Willa önskar och hoppas att mamman ska hitta sig en man så att Willa kan få sig en pappa. Det är hennes största dröm. Willa trivs ganska bra i Bramble. Hon har fått kompisar och har killproblem som andra tonåringar. Men, hon har bestämt sig för att hitta en ny man åt sin mamma i Bramble, hon spanar dagligen efter nya potentiella pappor.
Detta är en "sommrig" bok om äktenskapmäklerskan Willa och hennes försök att få sin mamma att bli lycklig, och för att hon ska få sig en pappa. Varje kapitel börjar med ett citat från någon känd bok eller person, bla; Anne Franks dagbok och Huckleberry Finn.

Andra delen i serien  heter "Amors pilar" och kommer i juli.
 

Spelet

                                          

Harjinder är den enda killen i sitt kompisgäng som inte har någon flickvän. De andra skryter om vad de brukar göra med sina tjejer, och även om Harjinder vet att det mesta är lögner och överdrifter så kan han inte låta bli att känna sig misslyckad.
Men plötsligt en dag vänder allt. En av skolan snyggaste tjejer, Neeta, kommer fram och börjar flirta med honom och han kan så klart inte säga nej. De bokar in en dejt och allt går bra. Men dagen efter träffar Harjinder på Kelly, som är en otroligt snygg tjej som hans kompisar trånat efter i evigheter, och hon vill också gå på dejt med honom! Självklart borde han säga nej eftersom han dejtar Neeta, men man säger ju liksom inte nej till Kelly! Plötsligt har han två tjejer, och båda är lika intressanta. För att inte avslöja sig själv så blir han tvungen att ljuga lite, men de små vita lögnerna blir snabbt stora lögner som är svåra att hålla ordning på.
Dags att välja tjej kanske, men hur?

Det här är en lättläst och ganska rolig bok skriven av Bali Rai.

/Maria

Tidningsdeckarna och skejtrånaren

                                            

Nu är Tidningsdeckarna igång igen. Henke, Emma och Ali hjälper fortfarande Henkes storebror Johan med hans tidning Norrsjö Nyheter som kommer ut varje vecka.
Just nu har de fått reda på att någon stulit saker från affärer vid torget, och rånaren har sedan försvunnit blixtsnabbt på en skateboard och ingen vet vem han eller hon är.
Rånaren har ännu bara stulit en kartong jordgubbar och en blomma, men när en stor Titanic-utställning kommer till staden så är rånaren där igen, och nu stjäl han något mycket mer värdefullt.
Henke, Emma och Ali börjar givetvis leta ledtrådar direkt, men det visar sig kunna bli ganska farligt...

Arne Norlin har nu skrivit 6 st böcker om Tidningsdeckarna, och de passar bäst för er som är 10-12 år.
De är helt okej deckare i stil med Pia Hagmars Dalslandsdeckare.

/Maria

Tvillingsjälar

                                           

Igår tog jag motvilligt med mig Jacqueline Wilsons nya bok hem. Den enda jag verkligen gillat av henne är Lola Rose, men jag tänkte ändå ge den en chans. Och (såklart?) blev jag överbevisad. Den var faktiskt bra!
Tvillingsjälar handlar om India och Jewel (varför har alltid hennes karaktärer så konstiga namn?) som bor på varsin sida av staden. India bor i ett stort flott hus och har en mamma som är en framgångsrik barnklädesdesigner. Synd bara att India inte kan ha ett enda plagg. Hennes mamma försöker ständigt banta ner henne till en pinnsmal dotter som hon kan visa upp offentligt, men India struntar i det. Hon är ensam och tröstäter medan hon försvinner in i sin favoritbok, Anne Franks dagbok. Det enda hon önskar sig är en bästa vän.

Jewel har just flyttat efter att hennes styvfar slagit henne, och nu bor hon hos sin mormor i den fattiga delen av staden. Hon är ständigt orolig för att hennes mamma ska komma och hämta hem henne igen, och dessutom passar hon inte in i sin nya skola. Hon skriver dagbok och önskar att hon hade en vän att prata med. En dag träffas de två tjejerna och de blir omedelbart vänner. Men Jewels mamma och styvfar har inte gett upp om att få tillbaka henne, och snart blir det riktigt krångligt...

Boken berättas genom att vi parallellt får läsa tjejernas dagböcker, och samtidigt har Jacqueline Wilson vävt in en massa fakta om Anne Frank, vilket jag gillar.
Helt okej bok, men jag antar att jag skulle gillat den ännu mer om jag hade varit 13-14 år.

/Maria

Nya engelska ungdomsböcker

Äntligen har vi fått in lite nya ungdomsböcker på engelska. Bland annat dessa två "Where I belong" av Gillian Cross och "I was Jane Austens best friend" av Cora Harrison. Har inte läst böckerna än men längtar tills i sommar då jag ska ligga på gräsmattan och läsa :)
/Cecilia
 

 


Jan Lööf får Selma Lagerlöfs litteraturpris!Den 14 augusti i år kommer Jan Lööf att tilldelas Selma Lagerlöfs litteraturpris.
Priset har delats ut sedan 1984, och består av 100 000 kr och så klart äran!
Jag är ju så gammal så att jag blir nostalgisk av Skrot-Nisse och han vänner (och framförallt Bertil Enstöring), och vet att Jan Lööf själv spelade en av rollerna i den legendariska tv-serien Tårtan.
Men det är ju för sina böcker som han får priset, och där bör man självklart nämna Sagan om det röda äpplet, Morfar är sjörövare och alla böckerna om Pelle.
Grattis, Jan Lööf, helt enkelt. Han är en mer än värdig pristagare.

Här på biblioteket kan du självklart låna böckerna.
Skrot-Nisse och Tårtan finns dessutom även på DVD.

  

/Maria

Tänk om...

                                        

Riktigt välgjorda bilderböcker är något som verkligen tilltalar mig. En skön takt i texten och fina bilder skapar någon slags mysrysning långs ryggraden.
I den här boken av Lena Sjöberg funderar en förälder över vad han/hon och dennes barn skulle kunna göra om de var tex myggor, valar eller varför inte skräcködlor? Det är kärleksfullt och finstämt, men ibland lite väl svåra och långa ord, kan jag tycka. Men det gör inget. Den här boken borde alla 3-5-åringar få uppleva.
Min favorit är i alla fall den om fladdermössen:

"Tänk om vi var fladdermöss med huggtänder och klor
Och du var pytteliten och jag var ganska stor
Vi skulle flyga blixtsnabbt och dyka genom natten
Flaxa mellan trädkronor och över svarta vatten
Vi skulle ge ifrån oss våra blodisande skrik
Väcka upp ur gravarna vartenda gammalt lik
Vi skulle hänga upp och ner som läderlappar gör
Och skrämma gamla tanter när vi var på sånt humör
Vi skulle fladdra hela nätterna och slappa dagen lång
Och krypa in och somna gott i någons långkalsong."

/Maria


Hemligheter

                                                    

Hemligheter är en bok som jag antagligen skulle älska om den bara var lite längre, lite tjockare och lite mer detaljrik. Jag älskar visserligen att det skrivs bra lättlästa ungdomsböcker, och förlaget Argasso drar starkt sitt strå till stacken, men jag kan inte låta bli att tycka att de är lite tråkiga. Kanske har det med att göra att jag läser väldigt snabbt, och därför knappt hinner börja innan det är slut?

I vilket fall, Hemligheter handlar om Kerry som bor på en ö i Skottland. Hennes familj har en liten stuga som de hyr ut till turister, och det är Kerrys ansvar att städa stugan innan en ny familj kommer. Kerry tar sig gärna an uppgiften, för då får hon fly från huset en stund. Hennes mamma dricker nämligen lite för mycket, och det är en hemlighet som Kerry aldrig tänker avslöja för någon. Men sen kommer Paul och hans mamma till ön, och Kerry får någon att umgås med. Någon som får henne att må bra, och som kanske kan få henne att avslöja den där hemligheten...

Alison Prince har skrivit den här boken, och låt er nu inte avskräckas av början på inlägget. Det är helt enkelt jag som älskar beskrivningar, detaljer och tegelstenstjocka böcker. :)

/Maria

Heja Norge!

   

Idag är det Norges nationaldag, och det tänkte vi fira med att lyfta fram några av alla fantastiska barn- och ungdomsförfattare som kommer därifrån.
Visste ni tex att Stian Hole, Erlend Loe, Harald Rosenløw Eeg, Anne B. Ragde, Bjørn Sortland, Unni Lindell & Fredrik Skavlan kommer från Norge? Dessutom kommer ju Teskedsgummans "pappa" Alf Prøysen från Norge.
Kom in och låna!

Det är så logiskt alla fattar utom du

                                       

Vad gör man om man kommer på att man är kär i sin bästa kompis?
Den där kompisen som är som en andra hälft och som alltid finns där när man behöver henne. Och vad gör man när den kompisen plötsligt blir kär i någon cool hårdrockare som hon inte kan sluta prata om, och man måste lyssna hela dagarna på hur fantastisk han är? Nej, jag vet inte, och inte Johan heller.
Han har varit kär i Ester i snart fyra år nu, men det skulle han aldrig erkänna. Istället försöker han hålla masken så gott det går, men inombords exploderar han snart om han får höra ett enda ord till om den fantastiska Adam med sitt långa hår och sina slitna converseskor.
Dessutom håller hans familj på att rasa sönder och den enda han kan prata med är Ester. Det här är den värsta hösten någonsin, och Ester fattar ingenting.

Men sedan händer en massa saker samtidigt. En halloween-fest leder till en hel del avslöjanden och det kommer en ny tjej till klassen. Plötsligt är allt ännu mer komplicerat. Eller?

Jag ska erkänna att jag hade väldigt höga förväntningar på den här boken, och i början var den ganska vanlig. Jag har läst det förut, liksom. Men sedan hände något. Något som höll mig fastnaglad vid boken halva natten ända tills den var slut. Och då grät jag lite. För den är fin och jobbig och man kan känna igen sig lite överallt. Dessutom har Lisa Bjärbo ett språk som jag skulle ge vad som helst för.

LÄS!

/Maria


Alice varannan vecka

                                          

Hjalmar har ett problem. Han är kär i Alice men vågar inte säga det till henne. Om hon bara vore en tjej i klassen eller någon som bodde i samma trappuppgång som honom så skulle det varit lätt, men det är hon inte. Hon är nästan hans syster. Varannan vecka i tre år har de bott i samma lägenhet, med bara en tunn vägg mellan sängarna, och lika länge har Hjalmar varit kär i henne. När Alice är på bra humör så är det de bästa veckorna i världen. Då längtar inte ens Hjalmar hem till sin mamma.
Nu är det sommar och Hjalmar och hans pappa ska på semester tillsammans med Alice och hennes mamma. I tre veckor ska de bo i samma stuga och umgås hela tiden. Men vad är det som händer egentligen? Deras föräldrar har börjat bråka och Alice säger att de kanske ska skiljas. Hjalmar blir livrädd! Om de skiljer sig så kanske han aldrig får träffa Alice igen. Han måste se till att de fortsätter vara gifta...

Bo R Holmberg har skrivit massor med barn- och ungdomsböcker, och den här är riktigt bra.

/Maria


Liten är bästHar just läst igenom en sprillans ny lättläst bok som kommit till biblioteket. Den var såklart jättebra. "Liten är bäst" är den femte delen i serien Riddarskolan som i denna bok handlar om riddarfotboll. Rodrick och hans klasskamrater har nu tre dagar på sig att träna inför matchen mot Staden. När de börjar träna inser de att riddarfotboll är ganska farligt. De får lära sig att tackla och en massa andra andra saker som kan vara bra när det är dags för matchen.

Det har även kommit in andra lättlästa böcker, bla böcker med endast stora bokstäver, prefekt för dig som just lärt dig läsa.
/Cecilia

RSS 2.0