Häxskolan

                                               

Sophie har bott hela sitt liv i häftiga och soliga Los Angeles, men nu har hennes konstiga föräldrar bestämt sig för att flytta tillbaka till den lilla staden där hennes pappa är uppväxt, nämligen Mythic, en mörk och deprimerande liten håla så långt bort från LA:s stränder man kan komma.
Sophies pappa är dessutom känd skräckfilms-regissör, och han och Sophies mamma älskar allt övernaturligt och skräckfyllt som finns. De är lite som familjen Addams, medan Sophie är precis tvärtom.
Mythic kunde därför inte vara en sämre plats för henne att bo på. Alla är helt galna i spök- och skräcksaker, och Sophie hatar det redan från första dagen. Men det finns några personer i stan som är okej. Hon har snart ett eget litet tjejgäng att ingå i, och dessutom finns ju den snygga killen Linc.
Men något är konstigt i staden, och något händer med Sophie. Hon drabbas av blixtrande huvudvärk och mystiska saker händer när hon vill det som mest. Hon vet inte vad hon ska tycka när hon får reda på att hon är en häxa, precis som de andra tjejerna i gänget. Dessutom finns det en anledning till att hon är där, i Mythic. Hon och de andra tjejerna har ett uppdrag att utföra, och en ond häxa att besegra...


Den här boken har beskrivits som magiskruvad chic-lit, och lite så känns det.
Jag hade däremot velat ha mer häxerier och mindre gnäll från Sophie, men den var okej ändå.
Den är skriven av Emily Gould och Zareen Jaffery.

/Maria


Tidningsdeckarna och trollerimysteriet

                                                  

Tidningsdeckarna är tillbaka. Nu har en tung gammal bordsklocka försvunnit från stadshotellet, och den är riktigt dyrbar. Samtidigt befinner sig trollkarlen Ray Wonder i stan för att göra en föreställning och tidningsdeckarna ser honom släpa runt på en golfbag i helt fel del av staden.
Kan det vara så att han är inblandad? Han vet ju hur man får saker att försvinna mitt framför ögonen på folk. Dessutom gör han en massa andra tricks som får deckarna att bli riktigt nyfikna. Hur gör han egentligen?

Arne Norlin skriver böckerna om Tidningsdeckarna, och det här är den 4:e boken i serien.
De är lite lagom spännande och underhållande, och i den här får man dessutom lära sig några trolleritricks.

/Maria

Mitt nya jag

                                                    

Nu har förlaget Argasso som bla ger ut lättlästa ungdomsböcker äntligen kommit på att alla lättlästa böcker inte måste handla om gängbråk, struliga killar, kriminalitet och elände. Tack för det, säger jag.

Mitt nya jag handlar om en tjej som heter Jemma. Hon har just fått reda på att hennes familj ska flytta till en annan stad, och ingen har frågat henne vad hon tycker. Nu är hon skitförbannad, och tänker absolut inte flytta.
Ännu värre blir det när hon krockar med den fantastiskt snygga och charmiga Tim. Hur ska hon hinna få honom att lägga märke till henne medan hon fortfarande är kvar i stan?
Dessutom har han en jättesnygg tjej som Jemma på något sätt måste kunna överglänsa.
Jemmas bästa vän Lisa kommer på att hon ska styla om henne så att Tim faller pladask. Men kommer det att lyckas?

Rosie Rushton har skrivit den här charmiga boken om att göra nästan vad som helst för att få killen man vill ha.
Men är det värt att ändra på sig själv för en killes skull?

/Maria

Nabus bok

                                                       

Ficktjuven Lee har råkat hamna i kripa. Igen. Det verkar bli så lite väl ofta nu för tiden.
Efter att ha rånat en kvinna som visade sig vara jättekänd så finns han nu på alla löpsedlar. Dessutom är han jagad för att ha råkat stjäla en värdelös serietidning! Men serietidningen är egentligen en bok. Den mest värdefulla boken i världen. Varje gång du öppnar den så rymmer den en ny historia. Den som läsaren helst av allt vill läsa. Serietidningen som den hade form av när Lee hittade den var den enda historia som Lee någonsin hört. Han kan nämligen inte läsa. Men boken är magisk och börjar helt plötsligt läsa högt för honom, och en ny värld öppnar sig för Lee.
Men det är såklart fler än han som vill ha den, och vissa drar sig inte ens för att mörda folk.
Dessutom finns ju Lee's alla tjuvaktiga bröder, som helst av allt vill ha hittelönen för boken.

Åh, jag älskar böcker som handlar om böcker!
Den här boken visar dessutom att man kan få ta del av fantastiska historier utan att kunna läsa själv.
Det är dessutom full fart och massor med misstänkta människor som jagar boken. Läs!

Nabus bok är skriven av Zizou Corder, som tidigare skrivit trilogin om Lejonpojken.

/Maria

Månskensvargen

                                                   

15-åriga Ylva lever i Sverige på 1300-talet.
Hon har varit hemifrån länge nu och springer hem för att äntligen träffa sin familj, men istället möts hon av döda kroppar och brinnande hus. Pesten har brutit ut och dödat alla hon känner. Livrädd flyr hon in i skogen och är helt plötsligt helt ensam utan att veta hur hon ska överleva. Men det är inte bara hon som är ensam. I skogen finns också en mystisk och vacker pojke som inte pratar. Ylva och han hittar en grotta tillsammans, och medan tiden går lär de sig att överleva. Men vem är pojken, och var kommer han ifrån? Vi får emellanåt korta ledtrådar till vad han varit med om, och förstår att han har en hämnd att utkräva. Någon att döda. Ska Ylva kunna släcka hans hat, eller måste hon försöka hjälpa honom med hans uppdrag?
Han är ju den enda hon har nu...

Det här är en bok som kan avskräcka många, på grund av sina 600 sidor, men den är lätt att läsa med luftig text.
Jag gillar vanligtvis inte historiska böcker, men den här är fin och handlar om överlevnad och kärlek och svåra minnen.
Och så gillar jag Elvira Birgitta Holm, som skrivit boken. Hennes tidigare bok Zip är en av mina favoritböcker.
Ta er tid att läsa den här boken. Jag tror att ni kommer att gilla den.

/Maria

Dvärgarna från Terra

                             

Äntligen har det kommit en serie med tunna, lättlästa fantasyböcker.
Serien heter Dvärgarna från Terra och är skriven av Lise Bidstrup.
Första boken heter De försvunna barnen.

Flera barn har försvunnit på kort tid, och det enda spåret är stora hål i marken. En kväll sitter Martin hemma vid datorn, och plötsligt börjar hela marken och huset skaka. Innan han vet ordet av så dras han ner genom golvet och vaknar upp i en underjordisk fängelsehåla. Han har blivit tagen av Dvärgarna. I underjorden finns fyra andra kidnappade barn, och nu gäller det att hitta en väg ut. Dvärgarna tänker nämligen starta krig mot människorna, och Martin verkar vara det utvalda barnet som de behöver för att lyckas. Men när de ska rymma upptäcker de att det finns fler farliga varelser än Dvärgarna där nere i tunnlarna...

Lättläst med stor stil, men fortfarande en riktigt spännande historia.
Följ barnen vidare i del 2 som heter Rebellernas oas.

/Maria

Övergiven värld

                                         

Övergiven värld är första boken i serien De dödas rike av Sofia och Peter Bergting.
Den är skriven för mellanstadiet och handlar om Lin, som är ett tolvårigt skogsrå med en kraft som hon fortfarande inte vet om. Hon förlorade sina föräldrar när hon var liten, och togs om hand av krigaren Alkuin. Han har sedan dess tränat henne och skyddat henne mot allt, men nu är det dags att bege sig ut i världen utanför murarna för första gången. Problemet är bara att mänsklighetens förgörare- demonen Guishen vill ta tag på henne, till vilket pris som helst.

Det här skulle kunna vara en riktigt bra fantasybok, men den faller lite pladask, tyvärr. Språket känns platt och ihophafsat alldeles för fort, och det enda som verkligen lyfter historien är Peter Bergtings bilder.
Han har tidigare skrivit den skitsnygga serieboken The Portent, som ännu bara finns på engelska, men den är mycket mycket bättre än det här.
Läs den här om ni vill ha en lätt fantasybok utan krusiduller, för den är okej, men mer är det inte.

/Maria

Om du var jag

                                                      

Gymnasiet är slut och Agnes har just skaffat en lägenhet ihop med bästa kompisen Louise. De är bästa vänner och ingenting kan stoppa dem. Louise är lika färgstark och snygg som Agnes är osynlig och tråkig, men det gör ingenting. Det är de två mot världen.
Men sen träffar Agnes Hannes, den mystiska killen som delar ut reklamblad i gallerian, och ingenting blir som förut. Plötsligt börjar Louise bete sig väldigt konstigt och en dag är hon försvunnen. Hon har dragit och lämnat Agnes ensam kvar. Samtidigt blir Agnes och Hannes förhållande jobbigare och jobbigare. Hur ska hon klara allt det här utan sin bästa vän?! Förtvivlat försöker hon få tag på Louise, och när det inte går så börjar Agnes nysta i hennes liv och får reda på saker som hon inte vill tro på. Hon som trodde att Louise berättade allt för henne...

Det här är en bok om riktigt stark vänskap, och om svek och att bli lämnad kvar. Men också om att låta vänskapen övervinna allt och hitta tillbaka till varandra, oavsett vad som hänt. Låter smörigt, jag vet, men det är så det är.

På baksidan står det:

Överallt, i alla rum, finns rester efter människor som gått sin väg.
Det finns tusen olika sätt att överge någon på, men det gör alltid lika ont.


Det här är Jessica Schiefauers första bok, och jag älskade den.
På biblioteket hittar du den på UNG-hyllan.

/Maria

Ett veck i tiden

                                                 

Den här boken är bra, men ganska svår att berätta om, märkte jag nu.
Den handlar om två syskon med märkliga gåvor, en forskande mamma och tre mystiska små tanter som heter tant Vadå, tant Vem och tant Vilken.
Men det handlar mest om en försvunnen pappa, och försöket att hitta honom. Därför tar tanterna med syskonen på en resa i tiden, men för att hitta deras pappa måste de först klara sig förbi ett stort mörker.

Läs så förstår ni mer.
Madeleine L'Engle har skrivit den, och det är riktigt spännande.

/Maria

Nick och Norah's oändliga låtlista

                                                        

En enda natt i New York.
Nick har en spelning med sitt band (The Fuck Offs) och allt är underbart. Ända tills han ser Tris. Tjejen som dumpade honom och som han fortfarande inte kommit över. Hon är dessutom där med en ny kille, och för att verka oberörd vänder han sig till tjejen som står närmast och säger:
"Jag fattar att det här kommer att låta konstigt, men skulle du ha någonting emot att vara min flickvän de närmaste fem minuterna?".
Norah svarar genom att kyssa honom (även om hon har andra skäl än han tror), och under natten ska deras vägar korsas mer än en gång.
Natten spenderas på olika klubbar, mörka gator och nattöppna matställen. Dans, hångel och märkliga möten gör att natten aldrig verkar ta slut. Allt till tonerna av deras favoritmusik.

David Levithan och Rachel Cohn skriver vartannat kapitel och låter därmed Nick och Norah berätta om nattens händelser ur sina olika synvinklar. Det händer massor, det pratas musik hela tiden och det gäller att hänga med, för det finns inga tråkiga sidor i den här boken. Älskar du musik och små saker som kan förändra ditt liv? Läs och njut.
Det enda som kan göra den bättre är om ni läser den på engelska.

Och för guds skull, se filmen (Nick och Norah's infinite playlist) om ni får chansen. Den är om möjligt ännu bättre.

/Maria

Mellan två världar

                                                      

Nu har jag läst fortsättningen på Ensamma på sommarön av Eva Swedenmark.

I den förra boken spenderade Johanna och hennes småsyskon några sommarveckor med sin pappa på deras sommarö. Nu är de tillbaka i stan, och Johanna tror att hennes mamma ska bo kvar i deras hus så att åtminstone något känns som vanligt efter föräldrarnas skilsmässa, men mamman har andra planer. Hon har skaffat en trång lägenhet i andra änden av stan, och nu är det där de ska bo. Inga protester hjälper. Johanna vägrar att börja ny skola, men livet i gamla skolan är inte lika kul nu när hon inte bor i närheten. Bästisen My har börjat umgås med Linnea, och Johanna känner sig utanför.
Dessutom saknar hon Leon som hon träffade på sommarlovet. Han har åkt tillbaka till Frankrike, och de kommer inte att ses förrän i jul! Eller?
Allt känn värdelöst, men sen får hon ett jobb på det coola caféet Kafka och bestämmer sig för att sluta skolan och börja jobba istället. Utan att hennes föräldrar vet om det. På caféet finns nämligen nya kompisen Esther och den mystiska Jonathan som faktiskt är ganska söt...

/Maria

RSS 2.0