Rufus sista resa

                                              

Rufus vaknar upp på sjukhuset. Eller, egentligen vaknar han inte upp. I alla fall inte i början. Han hör läkarna prata med honom, men han kan inte svara. Han är instängd i sin egen kropp. Det enda han förstår är att något hemskt har hänt och att läkarna verkar tycka illa om honom, men han minns ingenting av det som hänt.
När han väl vaknar upp på riktigt så är allt jobbigt och Rufus orkar inte kämpa. Och sen blir det ännu mer konstigt. Ingen kommer och hälsar på honom och ingen verkar vilja berätta vad som hänt. Hans enda tröst är den hjärtsjuka Paula som bor på sjukhuset. De börjar smyga sig in i varandras rum för att prata, och Rufus börjar få tillbaka viljan att leva. Men runt sjukhuset kretsar journalister och vakter och till en början tror Rufus att det är för att skydda honom, men tänk om de egentligen är där för att skydda alla andra...
Vad har egentligen hänt?

Det här är en ganska jobbig bok, skriven av Anders Brundin. Hela boken utspelar sig på sjukhuset och det mesta är hemskt och jobbigt. Men det är spännande också. Man blir ju nyfiken på varför han är där. Som tur är så är boken ganska tunn och dessutom lättläst, så man kommer till slutet ganska fort.

/Maria

Aldrig som de andra

                                       

Här kommer en spökbok, så här i allhelgona/halloween-tider.
William är en rätt ensam kille som ingen lägger märke till. I skolan är de elaka lapparna i hans skåp det enda beviset på att han verkligen finns. Tur att han har Agnes. Hon är hans enda vän och tillsammans delar de hemligheten om det gamla torpet i skogen. Det perfekta gömstället att dra sig undan på när allt annat blir för jobbigt.
Men torpet håller nästan på att bli upptäckt när klassen skickas ut för att leta efter en gammal dam som försvunnit från ett ålderdomshem i närheten. Som tur är klarar William av att styra klasskompisarna åt andra hållet.
Dagen efter hittar han den gamla damen på en parkbänk på väg till skolan, men på löpsedlarna står det att hon hittats död! Men hur kan han då se henne? Ingen annan verkar ju märka att hon är där.
Snart börjar William upptäcka att han inte är som alla andra. Han har en unik förmåga att se spöken, och nu måste han hjälpa damen med hennes ouppklarade affärer.
Men ska han våga berätta allt detta för Agnes? Tänk om hon tycker att han är galen. Då är han ju helt ensam igen...

Den här boken är galet bra och har ett ganska otippat slut (tur att jag inte tjuvkollade som jag brukar).
Peter Arrhenius har skrivit den och det är riktigt spännande och samtidigt ganska hemskt med de elaka klasskompisarna.

/Maria

DU ÄGER!

                                                    

Kom ihåg det. Alltid.
Mia Törnblom har tidigare skrivit en massa böcker om självkänsla för vuxna, och nu har hon äntligen skrivit en bok för tonåringar.
Den här boken är helt underbar. Man får genom lätta övningar lära sig att älska sig själv och det man gör.
Det handlar om att sluta jämföra sig med alla andra, hitta sina drömmar, och att bli den viktigaste personen i sitt eget liv.

På baksidan av boken står det:
Varenda unge får idag lära sig hur viktigt det är att äta rätt, träna kroppen, göra läxorna och borsta tänderna. Men sällan pratar vi vuxna om hur viktigt det är att vi sköter vår inre kondition- självkänslan. För precis som med idrott är självkänsla något som går att träna upp!

Vi får också lära oss att:
självförtroende är att vi tror på vår egen förmåga att prestera och göra saker.
och
självkänsla är att vi känner oss härliga och tycker att vi duger som vi är, oavsett vad vi gör.

Läs och bli starkare!

/Maria

Moa ♥ Jesse

                                                     

Här kommer nu äntligen en kärleksbok! Det är inte ofta det händer på den här bloggen.
Moa och hennes bästis Agnes har just slutat femman och ska ha ett långt underbart sommarlov, även om Agnes ska vara bortrest under större delen av det.
Hemma börjar Moa umgås med Jesse, en kille som är ett år yngre än henne och Agnes, och Moa vet att Agnes tycker att han är en barnrumpa. Men Moa blir kär. Jesse är så lätt att umgås med, och så är han så söt med sina lockar och bruna ögon. Men när Agnes kommer tillbaka så vågar inte Moa berätta. Tänk om Agnes kommer att reta henne för att hon är ihop med Jesse?
Vem ska man välja? Killen eller bästisen?

Det här är ett tema som tagits upp massor av gånger, men jag gillar ändå den här boken.
Den är tunn (110 sidor) och lättläst och full med tankar och känslor.
Ibland är det Moa som berättar och ibland är det Jesse. Jag gillar när man får bägges tankar om situationen.
Micka Andersson har skrivit den, och boken är tydligen också en populär teaterpjäs.

/Maria

När natten är som mörkast

                                               

Britt Engdal har skrivit massor med lättlästa spännande böcker för ungdomar, och det här är ännu en.
Den handlar om 13-årige Max som vaknar varje natt av att en kvinna står bredvid hans säng.
Hon lyser i mörkret och nynnar på en melodi. Max förstår att hon är ett spöke, men vad vill hon?
Spöken brukar ju spöka för att de vill ha hjälp med något som stör dem.
I skolan ska de syssla med släktforskning, och Max har turen att få jobba med skolans sötaste tjej, Amanda.
Amanda ska leta efter information om sin mammas mormors moster, och upptäcker hemska saker.
Och kanske hänger det ihop med kvinnan vid Max säng?

Det här är som sagt en tunn och lättläst bok, men det rymmer sig mycket spännande på de 83 sidorna.

Det enda som stör mig är att Britt Engdal har lyckats ge sin bok samma titel som en bok i John Marsdens Imorgon när kriget kom-serie. Lite trist.

/Maria 
Stand-up psycho

                                          

Det är inte ofta det kommer ungdomsböcker om stand-up comedy fastän vi ser kända stand-up-kändisar överallt i media. De drar elaka skämt om allt och alla, och ibland finns det folk som tycker att de går för långt. Folk som fått nog. Kanske är det en sådan människa som komikern Kajsa Andersson råkat ut för. Hon försvinner nämligen spårlöst efter en kväll på scen och hennes kompis Musse bestämmer sig för att hitta henne. Han är övertygad om att Kajsa aldrig skulle försvinna självmant, och polisens misstankar om självmord vägrar han tro på. Hon är tuff och drar riktigt hårda politiska och feministiska skämt som säkert kan få folk att vilja tysta henne. Han kastar sig därför på sin gamla cykel för att hitta henne.
Men Kajsa är bara ett av Musses bekymmer. Han har också en ständigt supande pappa och en karriär som är på väg neråt. Men vad gör det? Nu måste han hitta Kajsa, oavsett hur farligt det är...

Jag gillar den här boken. Varje kapitel inleds med ett av Kajsas skämt, men det är också det enda vi får i stand-up-väg. Jag skulle gärna vilja ha lite mer sånt för att riktigt kunna ta till mig boken.
Hans Carstensen har tidigare skrivit Poker Mongo som jag också gillade.

/Maria

Sista resan

                                    

Nu har jag läst ännu en ny bok av Ewa Christina Johansson (jag skrev ju tidigare om Svarta rosor) men nu har hon fått hjälp av Kristina Sjögren.

Boken handlar om Siri som älskar flygplan. Hon spenderar all sin lediga tid på flygklubben och jobbar extra för att spara ihop till ett flygcertifikat. Dessutom är hon där ibland på nätterna också (fast hon inte får) när hon behöver ladda ner film eller musik. Flygklubbens dator är nämligen mycket snabbare än den hon har hemma.
Det är en sån natt som Siri plötsligt hör ett flygplan landa utanför klubbens lokal. Det är konstigt, för inga plan landar där på nätterna, och konstigare blir det. En ung tjej ramlar ut ur planet och ett par män slår henne och slänger in henne i en stor bil. Rädd och omtumlad åker Siri hem och ringer anonymt polisen. Hon vill ju inte att de ska få veta att hon varit på klubben på natten. Polisen hittar dock ingenting och sen kommer Siri på andra tankar. Hon träffar Aron som är med sin flygtokiga pappa på flygklubben, och allt är pirrigt och fantastiskt. Ända tills Siri ser Arons pappas bil, för den känner hon nämligen igen...

Den här boken var riktigt spännande! Ungefär samma tema som nyaste Afrodie-boken (Afrodite och olyckstrasten) och otroligt bra.

/Maria

Arra- Legender från Lavora

                                               

Arra föds i den lilla fattiga byn Simora. Hon har sju äldre syskon och egentligen vill hennes mamma inte ha fler barn. Det blir bara en mun till att mätta. Arra känner direkt att hon är oönskad och hela familjen ignorerar henne. Och eftersom ingen pratar med henne så pratar inte hon heller, och plötsligt har hon levt i flera år utan att säga ett ord. När familjen upptäcker att hon inte kan prata så blir hon ännu mer utstött. Hon kallas för ofärding och det talas om att hon vär det onda ögat. Folk blir rädda för henne och vänder henne ryggen.
Arra spenderar mer och mer tid i skogen där hon lär sig att höra de fyra elementen. Hon lär sig vattnets, jordens, luftens och eldens sång, och upptäcker att hon kan kontrollera dem. När sedan hennes familjs hus brinner ner får hon förlja med sina systrar till den vita staden Lavora, där hon lär sig att väva fantastiska bildvävar som systern säljer utan att berätta vem som gjort dem. Hon skäms fortfarande för Arra.
Och så en natt träffar Arra en pojke, och inte vilken pojke som helst, nämligen prinsen Surando. De börjar träffas i smyg på nätterna, och genom honom hittar Arra äntligen sin röst.
Men landet är hotat, och när Surando och hans män hamnar i knipa så är det bara Arra som vågar sig iväg för att rädda dem. Och då kommer hennes krafter till nytta...

Åh, jag älskade verkligen den här boken. Det är ingen typisk fantasy-bok som Sagan om ringen, men det finns magi under ytan hela tiden. Maria Turtschaninoff som skrivit den har ett underbart språk och jag ville aldrig att den skulle ta slut.

/Maria

Under en himmel av glas

                                              

Nu är den här! 5:e boken om David och Larissa är precis lika bra som de tidigare.
I den här boken har de fått ett stipendium som består av en summa pengar som ska täcka alla kostnader för ett besök på North Atlantic Oceanographic Station utanför Island.
Det är en stor forskningsstation där man registrerar allt som händer i havet. Resan dit blir spännande, men ännu mer spännande blir det när de nyfikna David och Larissa hamnar på en ubåt som tar dem 400 meter ner i havet.
Där nere lägger båten till och kaptenen öppnar luckan och går ut! Vad kan finnas där nere? 400 meter under havsytan?! Det här blir deras konstigaste och mest spännande äventyr hittills...

Jag gillar den här serien. Jag gillar egentligen mest att Martin Widmark inte underskattar sina läsare. Ibland är böckerna lite svåra och kluriga med konstiga ord och en massa filosofiska tankar, men det verkar ju gå hem hos läsarna. Den spännande handlingen är ju egentligen det viktigaste, eller?

/Maria

Slumpens bok

                                    

Visst har du också råkat ut för konstiga grejer, och tänkt att det bara var slumpen som gjorde att det hände just dig? Tänk om det fanns en bok som kunde styra all slump i världen. En bok som lägger makten i dina händer.

12-åriga Hanna har inget roligt liv. Hon lider av att hon är väldigt lång, hon har en galen mamma, och de har nästan inga pengar.
Men en dag går hon in i en affär för att köpa ett äpple, och som växel får hon välja en bok ur en låda. Av en slump väljer hon Slumpens bok, och det visar sig att de hör ihop- hon och boken. När hon läser i den vet hon precis vad hon ska göra, och vad hon ska undvika.
Plötsligt, för första gången i hennes liv, verkar allt gå som hon vill. Ägaren till affären känner en dam som mer än gärna vill ta hand om både Hanna och hennes mamma, nya skolan som hon hatar råkar brinna ner, och allt är fantastiskt.
Men det finns fler som är ute efter boken. För om man kan styra slumpen kan man ju lyckas med nästan vad som helst...

Åh, jag älskar böcker som handlar om böcker. Speciellt magiska böcker.
Den här boken har blivit väldigt omtalad, och en massa människor har utnämnt den till sin nya favoritbok.
Jag tänker inte sträcka mig så långt, men den är riktigt bra och väldigt speciell. Jag tror aldrig att jag läst något liknande.

Andra böcker om böcker är tex:
Nabus bok av Zizou Corder
Den oändliga historien av Michael Ende
Boktjuven av Markus Zusak
Hemligheternas bok av Fredrik Agetoft
Bläckhjärta av Cornelia Funke
Sugrör för två av Eric Sanvoisin

Har ni fler förslag på böcker om böcker? Ge mig, i så fall!

/Maria

Adzerk- den vita hingsten

                                         

Emma är 14 år, och det enda som betyder något i hennes liv är hästar, och speciellt Ajax som är hennes sköthäst. Dessutom är stallet ett bra ställe att fly till när föräldrarna börjar bråka.
Emma är övertygad om att hennes föräldrar ska skiljas, men de har en ännu värre idé! Familjen ska byta miljö helt och spendera ett halvår i Mongoliet, långt bort från allt annat. De vill försöka rädda sitt äktenskap genom något kul, men för Emma är det som att hela världen rasar. Vem ska nu ta hand om Ajax? Tänk om han inte miss henne när hon kommer tillbaka! Och hur ska det gå med bästa kompisen Katrin som redan håller på att glida ifrån henne?
I Mongoliet är allt ännu värre än hon först trodde. Allt är smutsigt och trasigt och maten är äcklig. Men sen träffar hon Baska, en tjej vars familj har hundratals hästar, och Emma får bo hos henne några veckor. Där finns dessutom Adzerk, en stor vit hingst som ingen vågar rida. Ingen utom Emma...

Jag gillar vanligtvis inte hästböcker, men den här boken är mycket mer än en hästbok. Jag gillar att den utspelar sig i ett land som jag inte vet så mycket om, för jag fick lära mig massor. Dessutom handlar den nästan mer om familjer och vänner än om hästar.
Den är skriven av Lin Hallberg som ju skrivit massor med hästböcker förut.

/Maria

Percy Jackson blir film!
Har ni läst böckerna om halvguden Percy Jackson?
Han har en mamma som är människa och en pappa som heter Poseidon och är en gud.
Det är en salig blandning av gamla gudar, fauner, magiska träd och livsfarliga krig.
Dessutom är hela serien en lektion i mytologi.
Nu blir böckerna äntligen film och det klagas om att skådespelarna inte är tillräckligt lika karaktärerna i böckerna, men jag tror att Logan Lerman som spelar Percy kommer att smälta så många hjärtan att det knappast spelar roll.
Jag längtar i alla fall.

/Maria

Dags att rösta!

                   

Nu är Bokjuryn igång igen!
Du som är 0-19 år kan vara med och rösta fram 2009 års bästa barn- och ungdomsböcker!
På Hallstahammars bibliotek är alla årets böcker samlade på ett ställe (se bilden), och röstar gör du själv på internet.
Läs mer på Bokjuryns hemsida. Klicka bara på bilden ovanför så kommer du dit direkt. Där finns all information om hur du gör när du ska rösta och vilka böcker du får rösta på.
Kom igen, var med och gör din röst hörd!

                   

Bara inte du

                                      

Katarina von Bredows nya bok är helt otroligt bra!

Emma är 20 år och har just skaffat egen lägenhet, även om hon inte är ensam där så ofta. Hon har nämligen sin bästa vän Markus, och de umgås nästan jämt och berättar allt för varandra.
Men sen händer något. Hennes jobbarkompis Sofi blir kär i Markus och tycker att Emma är i vägen för deras förhållande. I samma veva börjar Emma också bli kär. Problemet är bara att det är den enda personen hon verkligen inte får bli kär i. Nämligen hennes kompis Ellinors pojkvän Adrian.
Ellinor och Adrian är det perfekta paret, och Emma vill verkligen inte förstöra för dem, men hon kan inte låta bli Adrian. De dras till varandra utan att någon av dem kan kontrollera det.
Samtidigt blir Markus indragen i en del saker och det kan bli riktigt farligt för dem allihop...

/Maria

Flykten från Berganien

                                               

Åh, äntligen en ny Eva Ibbotson-bok! Som jag har väntat!
Eva Ibbotson skriver ju nästan alltid om ensamma men riktigt starka barn, och det här är inget undantag.
Det är 1939 och andra världskriget är på väg att starta. I London bor 12-åriga Tally, och när kriget kommer närmare deras stad så skickas många barn ut på landet för att skyddas. Tally hamnar på en underlig internatskola ute på landet. Där går det märkliga elever och dagarna spenderas med dramalektioner där man ska föreställa gafflar och biologilektioner som börjar redan klockan fyra på morgonen.
När Tally förljer med en kompis på bio så visas innan filmen ett klipp från det lilla europeiska landet Berganien, där de har en jättemodig kung som vågar stå emot Hitler. Filmklippet (och speciellt den sorgsna prinsen på filmen) fångar Tallys intresse och när klassen får ett erbjudande om att åka till Berganien på en folkdansfestival så bestämmer sig Tally för att se till att de kommer iväg.
Men när de äntligen kommit till Berganinen blir kungen skjuten och plötsligt har klassen tagit på sig uppgiften att rädda prinsen ut ur landet så att inte han också blir dödad.
Uppdraget är såklart livsfarligt, men barnen och lärarna är modiga och uppfinningsrika, men ska de lyckas?

Det här är en ganska tjock och helt underbar Ibbotson-bok. Det är spännande och roligt och ett enda stort äventyr från pärm till pärm. Läs och njut.

/Maria

Sloane sisters- Flytten till Manhattan

                                              

Gillar ni Gossip girl? I så fall gillar ni antagligen också den här boken.
Systrarna Stella och Lolas mamma (supermodellen Emma Child) bestämmer sig för att flytta till New York för jobbets skull, men det visar sig vara mer än så inräknat. Helt plötsligt har de flyttat in hos mammans nya man och han har också två tonårsdöttrar, Cate och Andie.
14-åriga modetokiga Cate och Stella blir snabbt vänner, men snart går det ganska snett. Cate's kompisar verkar nämligen gilla Stella mer än de gillar Cate! Snart blir det en tävling mellan tjejerna. Vem kommer att vinna och bli gruppens ledare? Den med mest pengar?
Samtidigt försöker 12-åriga Andie få supermodellen Emmas uppmärksamhet. Andies stora dröm är nämligen att bli modell, men ingen tror att hon kommer att lyckas. Men hon tänker inte ge sig.
I bakgrunden, osedd av nästan alla, befinner sig 12-åriga Lola. En spinkig och osäker tjej som ingen verkar se, men det kanske också kommer att ändras...

Ny stad, ny familj och nytt liv. I Manhattans rika kvarter kan vad som helst hända.
Det här är första boken om systrarna Sloan, och den är skriven av Anna Carey. Även om det vanligtvis inte alls är min typ av bok så är det riktigt bra. Jag gillar trots allt skvaller, intriger och kärleksbekymmer.

/Maria

RSS 2.0