Varma händer frusna hjärtan

                                                   

Kalle
är fortfarande kär i sin förra flickvän Tessan.
Set är bästa kompis med Kalle, och börjar också bli kär i Tessan, men det kan han ju inte erkänna. Istället lägger han all sin energi på sitt skateboard-åkande.
Rozanna och Tessan brukade vara bästisar, men nu är de osams. Rozanna har fullt upp med sin nya pojkvän Nicolas, och spenderar all övrig tid i replokalen där hon tränar med sitt band. I bandet spelar också Kalles storebror Johan som Tessan är galet kär i. Paulina är kompis med både Rozanna och Tessan, men nu vet hon inte riktigt vems sida hon ska stå på? Samtidigt sprider bråkstaken Oskar skräck på skolan, och nu har han bestämt sig för att ge sig på Set.

Verkar det rörigt? Nejdå, det är bara en helt vanlig höst i Klass 7 B.

Tidigare böcker om klass 7 B:
* Sommaren före sjuan
* Den nya klassen
* Fem kyssar och en fest

/Maria

Hemligheten på Ekenäs

                                                 

Det är nästan slut på sommarlovet, och Ella och Adam har bestämt sig för att bara ta det lugnt de sista dagarna. Men under en utflykt med sina hästar skadar Adam foten, och samtidigt blir det världens oväder. De söker skydd i ett litet torp, där det bor en blind gammal dam. Hon berättar om en försvunnen gammal skatt på slottet Ekenäs, som ligger på andra sidan sjön, och om sin son som mystiskt försvann för 16 år sedan.
Ella och Adam tycker att historierna är riktigt spännande, och det visar sig snart att sanningen är mycket mer komplicerad än vad någon av dem kunnat tro.
Vem är den vänliga mannen som de träffar i skogen och vilka är främlingarna som syns i trakten?
Och framför allt- var är skatten?

Ann-Marie Tormalm har skrivit en ganska tunn spännande bok som utspelar sig kring slottet Ekenäs som byggdes på 1600-talet.

/Maria

Spela falskt

                                                  

14-åriga Kim är på fest hemma hos sin kompis Loppan, och stämningen är på topp, men det slutar med att hon vaknar upp hemma utan att veta vad som hänt. Har hon blivit drogad?
I sporthallen där hon tränar basket händer också konstiga saker. En dag när hon ska stänga hallen hör hon ett bråk i ett omklädningsrum. Hur allvarligt är det, och var kommer allt blod ifrån?
Tillsammans med kompisarna Loppan och Sassa försöker hon komma på vad det är som händer.
Vilka kan de lita på, och varför är den nya grannkillen Jack så otrevlig?

Jag trodde, när jag såg omslaget, att det här skulle vara en ren basketbok, som skulle hamna under rubriken "sport", men så var det ju inte alls! Det är en riktigt spännande deckare, som också handlar om basket.
Ett tecken på att man inte alltid bara ska döma boken efter omslaget.

Författarinnan Anna Vikström har tidigare skrivit en bok om innebandy. Den heter "Kaxiga Katja".
Hon har även skrivit en kärleksbok för ungdomar som heter "När hjärtat skenar".

/Maria

Kiki Strike- Skuggornas stad

                    

En morgon när Ananka tittar ut genom fönstret ser hon ett stort hål i gatan. Hon blir nyfiken och när hon klättrar ner i hålet hittar hon ett jättegammalt rum. Från det rummet leder en dold stege ner till ett virrvarr av tunnlar och rum, långt under New Yorks gator.
När hon sedan träffar Kiki Strike, en liten svartklädd mystisk tjej som plötsligt dyker upp i Anankas klass, så dras hon in i ett riktigt äventyr.
Kiki vet nämligen också om staden i underjorden. Hon kallar den Skuggornas stad, och tillsammans med några andra tjejer med kemi, förfalskning och förklädnad som specialité bestämmer Kiki att det är dags att utforska staden.
Det börjar riktigt spännande. En liten bit i taget kartlägger de gångarna och rummen, men det blir mer och mer farligt, och Ananka börjar undra vad Kiki Strike har för anledning att utforska Skuggornas stad? Och vem är hon egentligen?

Kirsten Miller har skrivit en riktigt spännande annorlunda bok om ett gäng coola tjejer.
Kolla in Kiki Strikes snygga (engelska) hemsida här.

/Maria

Punkindustriell hårdrockare med attityd

                                

Vilken bok! Louise Halvardson debuterar med "Punkindustriell hårdrockare med attityd".

Boken handlar om Amanda. Hon är osäker, vet inte riktigt hur hon ska veta vem hon är. Hon skriver i början av boken om en skoluppgift "Vi har fått i uppgift att skriva brev till oss själva. Men hur ska man kunna skriva brev till någon man inte känner?". Men på tre år hinner mycket hända. Amanda gör misstag ibland och lyckas ibland. Hon kommer närmre sig själv. Hon gör revolt. Hon testar livet.

Historien utspelar sig mellan ht 98 och vt 01 när Amanda går i gymnasiet en liten svensk stad. Kanske är det därför jag verkligen drabbas av den. Åren är desamma som när jag gick 1-3:an på gymasiet i en annan liten svensk stad. Men jag tror inte det är därför. Jag tror att alla unga som läser den kan känna igen sig - kille som tjej. För Halvardson skriver rakt och ärligt. Hon förskönar ingenting. Allt är som det var....troligtvis är det precis som det är just nu också. När man läser den ser man filmen spelas upp framför ögonen. Du läser den på egen risk. Ibland är det filmsekvenser man inte vill se.

Kan bara säga. Läs den här boken! Överlevnadshandbok för att klara gymnasieåren. Man behöver inte vara en punkindustriell hårdrockare med attityd för att känna igen sig.

/Ann-Sofie

Änglamakerskans hus

                                        

Efter ett riktigt spännande sommarlov så är Mirja och Marie tillbaka i skolan igen.
Det kommer en ny kille till klassen. Han heter Victor och hans familj har köpt ett gammalt hus som de håller på att renovera. Victor vill inte flytta in i huset. Hans pappa och flera av arbetarna säger sig ha sett en grå dam gå genom väggarna och de har hört barnskrik i huset flera gånger.
Mirja, som älskar spöken, beslutar sig för att de tillsammans ska ta reda på vem som spökar, och varför.
I staden pratar man om "Änglamakerskan" som bodde i huset för länge sedan. Fattiga kvinnor som inte hade råd att ta hand om sina barn, gav dem till henne, för att hon skulle ta hand om dem, men barnen försvann alltid spårlöst.

Lena Arro har skrivit ännu en lättläst spännande spökbok om kompisarna Mirja och Marie.
Läs också första delen som heter Blommor på Höökens grav.

/Maria

Persikosommar

                                                      

Det här är en bok som jag har velat läsa länge, och idag tog jag mig i kragen och gick och köpte den.
Den heter alltså "Persikosommar" och är skriven av Jodi Lynn Anderson.
Den handlar om tre tjejer i 16-årsåldern under ett par sommarveckor på en persikoodling.

Murphy är en vild tjej som brukar krångla sig ur de mest komplicerade situationer, men efter ett inbrott blir hon tvingad att under två veckor plocka persikor under den stekande solen.
Leeda är rik och vacker och har en underbar pojkvän. Tyvärr tycker inte hennes föräldrar att han är lika underbar. Hon blir skickad till sin farbrors persikoodling för att komma bort från honom.
På persikoodlingen bor Birdie. Hon är en ensam tjej som brukade älska att springa runt bland träden, men nu har hennes mamma lämnat dem, och hennes pappa försöker desperat att rädda odlingen från konkurs.

Under sommaren upptäcker tjejerna vad riktig vänskap är, och hur man hittar söta pojkar bland söta persikor.
En härlig bok om vänskap, jobbiga föräldrar, arbete och kärlek.

/Maria

Vem är jag?

          .                   


Namn: Maria
Ålder: 28
Bor: Med mina guldfiskar (Ziggy, Helge och Gloria) i Hallstahammar
Gör: Jobbar på Hallstahammars bibliotek, bygger stora pussel och läser vansinniga mängder böcker.
Läser just nu: Lite allt möjligt. Jag gillar att ha flera böcker på gång samtidigt, för mitt humör skiftar ofta och fort.
Jag läser bäst: När jag får sträckläsa böcker utan att bli störd. Gärna under ett täcke i soffhörnet eller på en filt på gräset om det är sommar.
Favoritförfattare: Philip Pullman, Erlend Loe, Sven Nordqvist, David Levithan och Eva Ibbotson
Senast lästa bok: Boktjuven av Markus Zusak. Läs den!
Mina 3 favoritböcker (än så länge): "Ibland bara måste man" av David Levithan, Trilogin om "Den Mörka Materian" av Philip Pullman, och Boktjuven av Markus Zusak.
Om jag var en figur i en bok så skulle jag vilja vara:
Den lilla killen i bilderboken "Var är min syster?". Tänk att få sväva runt i en päronluftballong genom Sven Nordqvists underbara sagovärld. Jag kan knappast tänka mig nåt mer magiskt.

Vill du veta mer eller fråga om någon bok?
Kom in till biblioteket eller maila mig på: maria.stahl@hallstahammar.se

Bellas drömmar

                                                     

Bellas drömmar
är en fristående fortsättning på "Bellas Band" och är skriven av Tomas Dömstedt. Bandet har kommit igång ordentligt...kanske kan de så småningom få chans att släppa en skiva. Bella drömmer om det. Hon kan se framför sig hur allt ska bli, både med bandet och med Isak. Isak är killen som sjunger i bandet OCH som hon är kär i. I drömmar kan allt bli precis som man vill. I livet blir det inte alltid på samma sätt. Det får Bella vara med om. Bellas Band får en chans som de bara inte får missa, samtidigt som alldeles för många hinder kommer upp. Hur ska Bella lyckas fixa så drömmen blir verklighet?!

Bellas drömmar är en ganska lättläst berättelse om att våga kämpa för det man tror på. Den innehåller både vänskap och kärlek.

/Ann-Sofie

Fia och djuren på dagis

                                                     

Ytterligare en bok om Fia av Catarina Kruusval. Den första hette "Fia och djuren". I Fia och djuren på dagis vill alla Fias djur följa med henne till dagis. De är jättenyfikna på vad man gör där. Fia är bestämd och säger att det är hon som ska vara på dagis, djuren ska vara hemma. Men så säger den lilla katten Knatten att den kan ligga i Fias ryggsäck. De andra djuren säger att de också får plats. Så går de iväg allihop. Men vad händer när de kommer fram?! Barnen busar vilt med djuren. Igge Pigge igelkott flyger i luften, kaninen Finen blir badad, med mera. Kanske var inte dagis så spännande för djuren ändå...

En charmig bok med söta illustrationer.

/Ann-Sofie


Afrodite och sveket

                                                 

Afrodite och sveket är den andra boken av Ritta Jacobsson om Afrodite. I den här boken möter vi återigen högstadietjejen Afrodite och hennes kompisar. Något obehagligt håller på att hända även i den här delen. Hon märker hur fler och fler av klasskompisarna börjar se rädda ut och göra saker som de aldrig skulle ha gjort tidigare. Ditte måste ta reda på vad som egentligen händer. Hon samlar ledtrådar, men under tiden råkar hon allt mer illa ut. Hon blir anklagad för misshandel med mera...och det dröjer inte länge innan klasskompisarna börjar se rädda ut för att hon är i närheten. Vad ska hon göra? Hur ska hon få de andra offren att berätta vad som händer? Och ska hon själv bli ett riktigt offer?

Det här är en riktig nagelbitarbok....full av spänning! Varning för sträckläsning!

/Ann-Sofie


Våffelhjärtat

                                          

Maria Parr har skrivit en av de härligaste böckerna jag läst på länge.

Våffelhjärtat handlar om 9-åriga Trille och hans bästa vän Lena som bor i en liten by i Norge.

Lena är en orädd tjej med ordentligt humör och hon är full av galna idéer.

Till exempel så gör de en linbana mellan husen, läser om Noaks ark och bestämmer sig för att se efter hur många djur man får plats med i en båt, leker sjörövare, släcker bränder med gödselspridaren och spelar blockflöjt på stan för att få ihop pengar till en ny fotboll. Det gör inget att det är mitt i sommaren och den enda sången de kan är "Stilla natt".

Trilles enda problem är att han inte vet om han är Lenas bästa vän. Hon har aldrig sagt det, och med Lena vet man liksom aldrig riktigt.

Det är charmigt, knasigt och så roligt att man skrattar för sig själv när man läser.
Men ibland är det sorgligt också, som när Trilles faster-farmor dör.

En perfekt högläsningsbok för alla barn som är 6-10 år.

Helt underbar!


/Maria


Såld

                                                  

I helgen läste jag en bok som jag trodde skulle vara som alla andra i det här ämnet. En gammal gubbe köper en ung söt flicka för att få sig en fru. Så fel jag hade...

Boken heter Såld och är skriven av Sally Grindley. Flickan Lu Si-yan är 11 år och lever i en by i Kina. Hennes familj har det ganska fattigt, men de har alltid precis tillräckligt för att klara sig. Och framförallt är de lyckliga. Föräldrarna är underbara och hennes lillebror följer henne överallt. Det blir ett abrupt slut på lyckan. Pappan dör, mamman blir senare sjuk och Lu Si-yan hamnar i sin farbrors händer. Farbrodern som alltid tycks ha avskytt henne tar med henne till en marknad långt bort. Hon undrar vad de ska köpa på marknaden. Till slut inser hon att de inte ska köpa någonting, utan att farbrodern istället ska sälja henne. En mycket rik äldre man betalar för henne och tar sedan med henne hem till sin familj. Lu Si-yan blir familjens nya piga och hon hatar det. Hon får slita som en slav från tidig morgon till sen kväll. Inombords är hon fast besluten att en dag ta sig hem till sin mamma och sin lillebror. Men det dröjer. Innan dess ska hon tvingas arbeta på fabrik från 8 på morgonen till 22.30 på kvällen 6-7 dagar i veckan, med mera, med mera.

Såld är en bok som berör. Man blir förbannad. På att livet kan vara så orättvist, på att en del rika människor utnyttjar andra som inte har lika mycket, och sist men inte minst blir man förbannad på sig själv. Varför, kanske ni undrar. Jo för att vi bara köper, köper och köper utan att reflektera över vem som sliter ut kropp och själ för att kunna försörja sin familj. Vilka är det som gör sakerna som vi förut inte ens visste att vi behövde? De slavar från morgon till kväll men får ändå nästan ingen lön...allt för att vi ska kunna köpa det där jättesöta gosedjuret eller den där billiga tröjan.

Läs boken!

/Ann-Sofie

Är du glad, Gabrielle?

                                       

Är du glad, Gabrielle? är andra delen i en serie. Första delen heter Frusna ögonblick.

Gabrielles föräldrar har just skilt sig, och nu har Gabrielle och hennes mamma flyttat till en ny stad. Gabrielle hoppar in i sin nya gymnasieklass i Sundsvall några månader in i första terminen, och känner sig genast utanför. Alla andra verkar redan känna varandra.
Efter ett tag lär hon känna Magnus och Bobo, och genom dem lär hon känna Alexander och Sofia.
Alexander är mystisk och poetisk och Gabrielle dras genast till honom, men samtidigt visar Bobo att han är intresserad av henne. De fem bildar ett litet gäng som läser poesi och kommer varandra riktigt nära, men allt slutar i katastrof.

I del två har Alexander flyttat till Stockholm, och han och Gabrielle har ingen kontakt alls. Gabrielle mår inte alls bra efter allt som hänt (i del ett) och beslutar sig för att söka upp Alexander. Han är den enda som kommer att förstå hur hon mår.

Eva Swedenmark har skrivit ett par härliga, men också väldigt känslosamma och stundtals jobbiga böcker om att gå på gymnasiet och ha vänner som inte mår bra, men också om kärlek och riktigt stark vänskap.

Böckerna går att läsa fristående. Man kan alltså läsa del 2 utan att ha läst del 1, men jag tycker att man ska ta dem i ordning, så att man verkligen hänger med, för de är riktigt bra!

/Maria

Brännhett

                                                

Det här är en stark, hemsk bok om att vara ung.
Det handlar om tjejer som slåss, frånvarande föräldrar, grypptryck, svek och framförallt vad man är beredd att göra för vänskapen.

Boken börjar i en övertänd skola, där Linda sitter hopkrupen i ett skyddsrum medan elden härjar utanför dörren.
Vad har hänt? Vem tände på?

Linda är 15 år och hennes kompisar bryr sig inte längre om henne. Hennes liv förändras när hon träffar den ett år äldre Gisela. De börjar gå på fester och konserter och blir riktigt bra vänner. Sådana vänner som gör allt för varandra.
Efterhand blir deras handlingar värre och värre. De gör inbrott och slåss och Gisela blir mer och mer våldsam.
Det här är en bok som ibland nästan är obehaglig att läsa. Man blir illa till mods, men ändå kan man inte låta bli att fortsätta läsa. Man måste veta hur det går för Linda.

Det här är författaren Malin Isakssons första bok, och den är riktigt bra.

/Maria


Tidväktaren

                                                

11-åriga Silver bor i London på 2000-talet, men någonting konstigt håller på att hända med tiden.
Detta visar sig tex genom så kallade "tidsstopp", då allting stannar upp för att sedan röra sig extra fort för att komma ikapp. Bilder från förr dyker upp här och där och människor försvinner i tomma intet.
Något måste göras.
Av sin elaka faster får Silver reda på att det finns en klocka som kallas Tidväktaren. Det är den som styr all tid i världen, och den som äger den styr hela universum. Nu är klockan försvunnen och måste hittas snabbt!
En ondskefull gammal klocksamlare får för sig att Silver vet var den är, och nu börjar jakten. Silver måste hitta klockan innan han gör det.
Tillsammans med sin nya vän Gabriel ger sig Silver iväg på en farlig resa genom tid och rum.

Den här boken är riktigt spännande, men ibland är det lite svårt att hänga med i all fakta om tiden.
Men ge den en chans, det har författaren Jeanette Winterson förtjänat.

/Maria

Hon släpper dig aldrig

                                               

16-åriga Ambers familj tror att hon har åkt på semester till en kompis i Cornwall, men egentligen har hon bestämt sig för att ge sig av för gott.

Hon är trött på sin mamma och sin syster som tar all plats i familjen. Ambers syster är inte frisk och har helt tagit över familjen. I Cornwall flyttar Amber in i ett hus tillsammans med några andra ungdomar. Hon får ett bra jobb och plötsligt känns livet riktigt bra.

Men Amber märker snart att hennes nya hem inte är en säker plats. Hon hör ljud från vinden och en granne varnar henne för huset. När Ambers syster kommer och hälsar på förvandlas Ambers liv till en mardröm.


Det här är ännu en riktigt bra bok av Kate Cann. En fängslande psykologisk thriller som höll mig i ett järngrepp ända till sista sidan.


/Maria


RSS 2.0