Afrodite och skulden

                                          

Det är sommar och Afrodite (eller Ditte som hon kallas) är rastlös och har svårt att sova. Efter allt som hänt (om ni läst Afrodite och olyckstrasten) så är hennes föräldrar oerhört överbeskyddande och Ditte har svårt att slappna av. Föräldrarna har därför hyrt ett hus på en ö där de ska kunna ha semester i lugn och ro.
Men på ön finns den dryga och självupptagna Olivia och hennes kompisar som Ditte helst håller sig borta ifrån. Då umgås hon hellre med grannkillen Robin. Han är rolig och söt, men hemma hos honom bor hans styvfar Tompa, en livsfarlig MC-knutte som verkar ha en massa skumma saker för sig.
När sedan Ditte får reda på att Robins familj trakasseras av ett moppegäng så kan hon bara inte låta det vara. Även om det verkar bli farligt...

Det här är femte boken om Afrodite, och de är skrivna av Ritta Jacobsson.
Den är riktigt spännande, men rymmer också kärleksproblem och en hel massa hemligheter.

/Maria

Den sista strandgasten

                                                  

Det är sommarlov och Marie ska få följa med Mirja på semester. Mirjas mamma har nämligen ärvt ett gammalt hus vid havet och nu ska de åka dit i några veckor.
Huset är riktigt slitet och det finns varken el eller rinnande vatten. Men det är ändå härligt, för det finns en lång strand alldeles i närheten. En dag hittar Mirja och Marie ett stort spår i sanden. Det ser ut som att ett skelett gått där, men skelett kan väl inte gå omkring?
Grannarna berättar att huset förut var tullhus och att man brukade tända eldar på stranden på natten för att hjälpa skepp som kommit vilse eller gått på grund. De sjömän som drunknade men inte blev begravda på kyrkogården spökar fortfarande runt. De kallas för strandgastar. Kan det vara en sådan som går i trappan och gungar i husets gamla gungstol? Och är det en sådan som gått på stranden?
Spöktokiga Mirja blir genast ivrig och drar med sig de andra på gastjakt...

Det här är fjärde boken om Mirja och Maria, skrivna av Lena Arro. De andra heter:

* Blommor på Höökens grav
* Änglamakerskans hus
* Häxbergets hemlighet

/Maria

Lögner

                                        

I sjuan var de oskiljaktiga. De fyra tjejerna Hanna, Emily, Spencer och Aria som på något mystiskt sätt blivit bästa vänner med skolans populäraste tjej Alison. För henne kan de berätta alla hemligheter som ingen annan vet. Men efter ett pyjamasparty försvinner Alison spårlöst, och nu, tre år senare är hon fortfarande borta.
Efter hennes försvinnande började de andra tjejerna glida ifrån varandra, och nu ses de bara i skolkorridorerna. Alla har skaffat nya vänner och nya hemligheter, men plötsligt börjar de få konstiga meddelanden från någon mystisk A. Meddelanden som handlar om gamla hemligheter som bara Alison visste. Lever hon? Och vad vill hon i så fall?

Den här boken var faktiskt bättre än jag först trodde. I början var det lite svårt att hålla koll på vem som var vem, men det löste sig ganska snabbt.
De fyra tjejernas liv rymmer både jobbiga familjeförhållanden, ätstörningar och förbjuden kärlek.
Sara Shephard har skrivit den, och det verkar finnas många fler delar att översätta.

/Maria
Den giftiga ormen

                                        

I åttonde boken om Pella, Tyra och Siri så är det sommar och tjejerna är och badar. Plötsligt blir de skrämda av en stor orm som kommer simmandes. De är helt säkra på att det varken är en huggorm eller en snok, men tänker inte så mycket mer på det. På väg hem hittar de en död kanin på vägen, och strax efter får de höra att en av världens giftigaste ormar, en brunorm har rymt och är lös i Hittarp. Var det den de såg?
Hela Hittarp uppmanas att hålla sig borta från skogarna och ställen med högt gräs, och en ormexpert inkallas.
Men Siri tycker som vanligt att det bara är spännande (brunorm låter ju som ofarlig brunsås eller bajskorv) och drar med sig de andra tjejerna för att leta efter ormen.
Och snart blir det verkligen mystiskt...

Jag gillar de här böckerna eftersom de är lite roliga samtidigt som de är spännande.
Den här boken är dock inte så mycket deckar-spännande som de andra, men ändå riktigt bra.
Petter Lidbeck är en duktig författare, och i höst kommer han på besök till oss i Hallstahammar.

/Maria

Sommarboken-tips!

Nu har vi plockat ner boktipsen som alla sommarboken-läsare skrev i somras.
När sommarlovet börjar så startar vi årets Sommarboken-tävling. Läs 10 böcker på ditt sommarlov och få en bok!

Tack för alla jättefina boktips! Här är några speciellt utvalda:

    

Legenden om de fyra elementen av Susanne MacFie
Det handlar om Embla som saknar sin lillebror Samuel som gick bort för tre år sedan. Allt börjar när hon får tillbringa ännu en sommar på landet. Hon får välja en present på sin födelsedag och det blir en karusell. Genom den får hon tillträde till spelet om de fyra elementen. Där hon träffar Noel och de följs åt genom de olika svärerna Sammetsbergen, Vattendeltat, Himlavalvet och Eldsklyftan.
Tipsare: Amalia

Tricks av Bjørn Sortland
Boken handlar om en 16-årig killes taktik för att bli ihop med utbytesstudenten Janice. Han får hjälp av sin kompis Ruth.
Tipsare: Alice

Livet på en kylskåpsdörr av Alice Kuipers
Boken handlar om en tonårsdotter som nästan aldrig hinner se sin mamma. Inte ens när hon är döende i cancer! De lever sitt liv genom att skriva lappar som de sätter upp på kylskåpsdörren. Boken var väldigt bra och lätt att förstå.
Tipsare: Sofia

Lilla ponnyn Bläsen på kurs av Wolfram Hädel
Boken handlar om en man som kan jättemycket om hästar skall hålla kurs i byn. Klart att Anna och Alissa inte vill missa det. De vill gärna lära sig att förstå sin ponny Mitzi och hennes föl Bläsen bättre.
Tipsare: Maja

Hotade till livet av Lena Lilleste
Flisen lyckas få med Tommy på en fest och Flisen pussar en tjej på festen och Tommy tar kort. När de ska gå och radera korten så får de se ett lik! Dagarna efter så får de värre och värre hotbrev.
Tipsare: Jesper


Nya ljudböcker!

Igår kom de två sista delarna i Twilight-serien in på ljudbok till biblioteket. 


                        

Snart kommer den...Lisa Bjärbo har tidigare bara skrivit faktaböcker, men nu kommer hennes debutroman för ungdomar.
Med tanke på att hon är en av mina favoritbloggare och har ett språk som jag skulle ge min högra arm för att få, så kan det här väl inte bli annat än bra? Hoppas att jag har rätt...

På hennes blogg kan man tjuvläsa bitar ur boken. Kolla här.

26 april kommer den, och det är ju SNART!

/Maria

En hemlig vän

                                           

Henriettas pappa har helt plötsligt kommit på att han är kär i en annan kvinna än Henriettas mamma, och därför beslutar sig mamman för att flytta från deras stora härliga hus på landet till en liten tråkig lägenhet i stan. Och Henrietta följer med. Hon tänker aldrig någonsin prata med sin pappa igen!
I nya skolan är det tråkigt, och eftersom Henrietta är tyst och inte kommer på något bra att säga så hamnar hon omedelbart utanför. Hemma är det också tråkigt. Mamman har nytt jobb och jobbar över nästan varje dag. En dag tappar Henrietta bort sina nycklar och hamnar hos den gamle mannen herr Wallgren som bor högst upp i huset. Han är snäll men lite konstig. Vem är han egentligen?
Dessutom ser Henrietta en liten flicka som leker ute på gården. Hon gungar jättehögt på gungorna, trots att man inte får! Henrietta har nämligen blivit varnad för gungorna eftersom de är farliga.
Det verkar finnas många hemligheter i nya huset, och kanske hänger allt ihop på något sätt?

Det enda som inte verkar hänga ihop med någonting är brevet som en dag ligger på Henriettas bänk i skolan. Det är någon som har hennes nycklar, och brevet är skrivet av "En hemlig vän". Spännande...

Jag tyckte om den här boken. Den handlar om oväntad vänskap och om att känna sig ensam och övergiven.
En fin bok som jag tror passar bäst för er som är 9-11 år.
Författarinnan heter Katarina Genar och det här är hennes första bok.

/Maria


Tvillingarna Thornthwaites testamente

                                        

Att vakna upp med en dödlig spindel i sängen eller att utsättas för sabotage, fallgropar och sprängladdningar är ingenting konstigt i tvillingarna Ovid och Lorelli Thornthwaites liv. De har försökt döda varandra så länge att de inte ens kan minnas vem som började.
Deras föräldrar är döda sedan länge och syskonen uppfostras och undervisas av några tjänare som märkligt nog inte gör någonting för att stoppa syskonens onda planer.
Föräldrarna har lämnat efter sig ett väldigt stort arv, och pengarna kommer att delas lika mellan Ovid och Lorelli den dag de fyller 16 år, men nu när de är 13 år så börjar Lorelli tröttna på det ständiga bråket. Hon är trött på att hon aldrig kan lita på sin egen bror och syskonen bestämmer sig därför för att skriva om testamentet. Helt enkelt så går det ut på att om någon av dem dör innan de fyller 16 så får ingen av dem pengarna.
Till huset kommer en jurist som ska skriva om testamentet, och med sig har han sin son Adam.
Lorelli och Adam blir genast vänner, men Adam börjar plötsligt råka ut för olyckor som Lorelli är säker på att Ovid ligger bakom. Men Ovid förnekar alltihop. Dessutom börjar han också att råka illa ut. Kan det vara någon annan som vill ta livet av dem nu? Någon som vill åt pengarna...?

Gareth P. Jones har skrivit den här underbart skruvade boken. Jag som älskar familjen Addams njuter fullständigt av den svarta humorn och de genialiskt (kanske lite väl genialiska?)uttänkta planerna. Boken finns ännu inte att låna, men håll ögonen öppna.

/Maria 

Långt ifrån kär

                                       

I förra boken om Linnéa var hon ju Långt ifrån cool, och osams med elaka Vanessa. Nu är de bästa vänner igen det enda de tänker på är den nya killen som ska börja i deras klass efter jullovet. De vet att han heter Vilmer, och det pirrar i magen när de tänker på att han säkert kommer att vara den sötaste och mysigaste killen i hela världen.

Men när han till slut dyker upp så är han tvärtemot allt de väntat sig. Han har runda glasögon och kostym och en konstig portfölj istället för ryggsäck. Dessutom verkar han bara vilja sitta i biblioteket hela rasterna och läsa svåra böcker om stjärnorna. Det här blev ju inte alls som Linnéa och Vanessa tänkt sig, men de försöker i alla fall att få hans uppmärksamhet. Lite söt är han ju ändå, tänker Linnéa. Veckan efter blir Linnéa sjuk, och medan hon ligger hemma så lyckas Vanessa bli kompis med Vilmer. Hon ringer och berättar om saker de gjort och i Linnéas mage blir det en stor svart klump av ilska och svartsjuka. Plötsligt verkar det som att de båda två är kära i Vilmer. De börjar tävla om hans uppmärksamhet och blir mer och mer osams.
Vad ska man egentligen välja? Söta killen eller bästa kompisen?
Det är inte alltid så lätt...

Den här boken var mycket bättre än jag trodde. Den handlar om vänskap och svek och den där första pirriga kärleken. Ingrid Olsson har skrivit den, och den är som sagt en fristående fortsättning på Långt ifrån cool.
Passar bäst för åldern 10-12 år.

/Maria

RSS 2.0