Den förbjudna skogen

                                         

Seth och Kendras föräldrar ska åka på kryssning, och i brist på annan barnvakt så ska de få vara hos sin farmor och farfar i två veckor. Problemet är bara att de knappt aldrig träffat dem. De bor mitt ute i skogen och hälsar nästan aldrig på. De verkar inte heller vilja ha så mycket besök. Det ser ut att bli två värdelösa veckor, och värre blir det när deras farfar berättar att farmodern inte är hemma och att barnen absolut inte får gå in i skogen. Trädgården är visserligen helt fantastisk, och deras rum är fullproppat med saker som kan hålla dem sysselsatta, men deras farfar är aldrig hemma, och snart börjar Seth tröttna. Nyfikenheten tar över, och snart är han på väg in i skogen, trots allas varningar.
Vad de inte vet är att skogen faktiskt är farlig, och att deras farfar är föreståndare för Fabelhaven, ett reservat där magiska djur och varelser får leva i fred. Skogen är full av troll, älvor, satyrer och häxor, och de flesta är inte speciellt trevliga.
När Seth sedan råkar bryta mot en av lagarna så blir det farligt på riktigt...

Den här boken är riktigt spännande, och det händer något hela tiden. Ibland innehåller språket lite onödigt svåra ord, men den är väl värd besväret.
Författaren heter Brandon Mull.

/Maria


Jokern

                                          

Ed Kennedy är en ganska värdelös människa. Han kör visserligen taxi, men har inga framtidsplaner. Han fördriver dagarna med att spela kort med sina andra dagdrivande kompisar och att drömma om den vackra kompisen Audrey. Men en dag stoppar Ed ett bankrån, och plötsligt är han stans kändis. Strax efteråt får han ett spelkort på posten. Det är ruter ess, och på kortet står tre adresser och tre klockslag. Ed fattar ingenting. Vad är det meningen att han ska göra?
Eftersom han är nyfiken och inte har något annat för sig så går han iväg för att kolla upp adresserna. Snabbt förstår han att de som bor där är i behov av hans hjälp, och han bestämmer sig för att göra vad han kan.
Så fort han är klar kommer nästa kort med nya uppdrag. En del uppdrag är lätta och en del skrämmer nästan livet ur honom, och han är nästan redo att strunta i alltihop.
Men trots att han börjar bli ganska trött på korten så händer det något med honom. För varje avklarat uppdrag så får Ed lite mer självkänsla och börjar förstå att han inte är helt värdelös trots allt.
Men vem är det som skickar spelkorten, och varför just till honom?

Jag älskade Markus Zusaks bok Boktjuven, och även om den här är helt annorlunda så älskar jag den lika mycket. Han har en förmåga att göra en hel bok av små detaljer, och det gillar jag.
Och jag gillar Ed, även om alla andra tycker att han är ganska hopplös.

/Maria

Alla helgons blodiga cup

                                          

Det är höstlov och Lundeby IK:s fotbollsspelande elvaåringar ska vara med i en stor inomhuscup.
Laget är riktigt taggade och ser fram med skräckblandad förtjusning mot att möta rivalerna Mossarps IF.
Men redan på vägen till cupen så går saker fel. Bussen får punktering, arrangörerna har glömt att se till att de har någonstans att sova, och en av spelarna gör illa sig. Hur ska det gå egentligen? Är det en förbannelse över laget?
Är det kanske ett gammalt Mossarpsspöke som ställer till det för att hämnas en gammal förlust...

Den här fotbollsboken passar bäst för dig som är 9-11 år, och den är både lättläst och spännande.
Författarinnan Malin Stehn har skrivit två tidigare böcker om Lundebys IK, och de heter En oväntad räddning och En tjuv i laget?

/Maria

Krigarprovet

                     

Det här är första boken i en ny fantasyserie för mellanstadiet.
Dalia är drakviskare, vilket betyder att hon blev tilldelad en drake när hon fyllde 5 år, och nu när hon är 14 ska hon genomgå det stora drakprovet för att bli drakkrigare. Problemet är bara att hennes drake Flamar inte vill äta och helt plötsligt inte kan spruta eld. Har han drabbats av draksjukan som redan gjort massor av drakar sjuka? En natt upptäcker Dalia en mystisk man som smyger runt bland de sjuka drakarna. Är drakarna verkligen sjuka eller är de helt enkelt förgiftade? Hon bestämmer sig för att fortsätta spana, men snart blir det farligt...

Den här boken var faktiskt riktigt spännande och ganska lättläst!
Del 2 finns redan ute och heter Magnetstenen.
Författarinnan heter Ida-Marie Rentorff.

/Maria

En förknorrad vinter

Äntligen har nästa del i serien om Hotell Gyllene Knorren kommit ut! I den här boken ska familjen Rantanen försöka få den fina utmärkelsen Snöstjärnan. De har nämligen fått reda på att deras konkurrenter på Grossmans hotell försöker få den utmärkelsen. Därför ska de försöka bräcka dem, för Hotell Gyllene Orren är bättre än hotell Grossman. Det kommer en kontrollant som heter Margit och ska se vad hotellen har att erbjuda. Hon jämför och provar de två hotellen. Så klart blir det kaos.

Ni som läst de tidigare böckerna vet att det alltid händer roliga och knäppa saker hos familjen. Bland annat har de ju en liten gris som heter Pyret som gör en mängd olika hyss. Även sonen Ingo är lite vild och galen J

Precis som vi skrivit tidigare i bloggen ska ju den här serien vara årets julkalender.

/Cecilia

 


Vad hatet gör kan ingen fatta

Martha är tjock och tycker hon är fulast av alla. Hon passar inte in någonstans. Hon har just slutat nian och ska börja gymnasiet. Eftersom alla elever får välja precis vilken linje de ska gå väljer Martha danslinjen, trots att hon absolut inte kan dansa. Hon ska ändå gå dans, bara för att hon kan välja dans. Hon skiter i om de stirrar på henne, det är hon van vid. Under högstadiet kallades hon för valen Martha. Alltid mobbad.

I samma gymnasieklass börjar även Adde, som precis lika missanpassad som Martha och en vänskap växer fram. Skolan blir lite bättre när Martha har någon att umgås med.

Hemma har Martha det mer besvärligt. Pappa har en ny sambo, Solveig och Martha hatar henne för vad hon gjort med Marthas pappa. Marthas pappa otroligt kär, och Martha känner att hon blir bortglömd och överkörd.

Den här boken tar en annorlunda väg efter halva boken. Visst, det står på baksidan av boken att det är en psykologisk thriller men jag glömde bort det under första halvan av boken och trodde det var en ”vanlig” bok om två missanpassade ungdomar som försöker hitta sig själva. Efter halva boken händer det något oväntat…  läs boken och ni får se själva ;)

Författaren Marie-Chantal Long har skrivit många andra ungdomsböcker också.

Finns boken inne?

 /Cecilia


Nya böcker!


Kaostrilogin del 1

                                         


Jag har sett fram emot den här boken länge, eftersom den verkade ha en sån spännande handling, och det har den, men det ä språket som stör mig så mycket att jag inte orkar vidare.

Den handlar om en by i framtiden. Todd bor mä en massa vuxna män, eftersom inga kvinnor eller flickor existerar. Alla har dött av ett virus, och han ä den enda pojken i byn. Alla män kan höra hans och varandras tankar, och därför ä det aldrig tyst någonstans. Snart ska Todd bli vuxen, men det verkar som att de vuxna döljer något för honom. Något hemskt och förskräckligt. Någon som han inte vill vara mä om.
Han bestämmer sig för att fly mä bara sin hund som sällskap, och det ä då han springer på något konstigt. En tystnad som inte borde vara där. En flicka...


Nej, det är inte jag som inte kan stava till "är" och "med". Det är så här språket är i boken, och det är också anledningen till att jag inte får något flyt i läsningen.
Jag hänger upp mig på det där hela tiden. Kyrkan skrivs "tjyrkan", varelser blir "varelsär" och jag blir TOKIG!
Men jag måste nog ta mig igenom den i alla fall, för den verkar himla bra faktiskt.

Är det någon annan som läst den här, och vad tyckte då ni?
Charmigt, genialt eller jobbigt?
Berätta!

/Maria

Årets julkalender på TV

                  

Har ni sett vad som blir julkalender på tv i år? Jo, inget mindre än Måns Gahrton och Johan Unenges superroliga böcker om Hotell Gyllene Knorren!
Böckerna handlar om Ingo och hans familj som köpt ett litet skruttigt hotell vid motorvägen, helt ovetande om att ett jättesnyggt och populärt hotell byggts i närheten, och därför är Hotell Gyllene Orren (eller Knorren som det kallas) ofta ganska tomt på gäster. Ingos pappa säljer (eller, ja, försöker sälja) dammsugare, hans storasyster Isadora hatar livet på landet, och mamman försöker hålla hotellet vid liv. Som tur är har Ingo sin minigris som ställer till mer problem än vad familjen orkar med.
Som tur är kommer det gäster ibland, men den ena är värre än den andra, och livet på hotellet blir aldrig som de tänkt sig...

Det känns som att den här julkalendern kan bli lite som Sunes jul, som jag älskade.
Jag håller tummarna för att böckerna blir lika bra på tv som de är i bokform.
Bara en månad kvar nu...

/Maria 

Piraternas fånge

                                             

Året är 2216 och och stora delar av världen ligger under vatten pga klimatförändringar.
Datorer, telefoner och annan teknik är för länge sedan bortglömt, och på vattnet härjar piratskeppen.
Lilly bor med sin farmor i en liten fiskarby utanför London. Hon har ett ganska lugnt liv med sin farmor, och med sin havskatt (en sorts eftertraktad katt med speciella egenskaper), men en dag kommer piraterna, och i jakten på Lillys havskatt plundrar de byn och dödar Lillys farmor. Dessutom kidnappar de premiärministerns lilla dotter Alexandra.
Ledsen och ensam får Lilly tag på en värdefull gammal dator och bestämmer sig för att ge sig iväg till piraterna för att byta den mot Alexandra, men inget går som hon har tänkt. Och så träffar hon Zeph, piratkungens son.

Det här är en riktig äventyrsbok som inte innehåller en enda lugn stund. Det är grymma pirater, lömska engelsmän och modiga (men inte alltid så ärliga) barn.

Emily Diamand heter författarinnan, och jag hoppas att hon tänker skriva fler böcker.

/Maria

RSS 2.0