Sovay

                                                 

Jag blev otroligt nyfiken när Celia Rees nya bok kom till biblioteket. Jag älskar de flesta av hennes tidigare böcker (Häxa, Pirater mfl), men den här blir jag inte riktigt klok på. Det är spännande, visst, och historiskt och...
Nej, vi tar det från början.
Sovay är en tjej som bor på den engelska landsbygden år 1783. För att skydda sin far och familjens heder så blir hon stråtrövare. Till häst överfaller hon förbidragande droskor utklädd till man. Hon hamnar så småningom i London tillsammans med familjens tjänare Gabriel. Sovays pappa är försvunnen, liksom hennes bror. Samtidigt som hon försöker hitta dem så är hon jagad. Några har kommit på att det är hon som är den nya stråtrövaren, och de vill ha fast henne bland annat för att hon fått tag på viktiga papper som de behöver.

Okej, jag har inte läst hela boken, och den blir antagligen ännu mer spännade, men jag kommer ingenstans just nu.
Det är inte en dålig bok, det får ni inte tro, men jag har alltid haft problem med historiska böcker. Man måste försöka hänga med i hur landet styrs, politik och maktspel, och jag har inte riktigt tålamod till det. Jag vill bara ha det som är action och full fart.
Har ni läst den? Vad tyckte ni?

/Maria

Hålla masken

                                                       

Erik är 15 år och landets bästa hockeymålvakt för sin ålder. Han har en egen agent som planerar att se till att Erik får spela i NHL. Erik älskar verkligen hockey. Det är det hela hans liv kretsar kring. Ja, och så Sara såklart. Den snygga tjejen som faktiskt verkar vara intresserad av honom också, men kanske mest för att han ska bli en rik hockeyspelare.
Plötsligt under en match så ramlar Erik och får hjärnskakning. Läkarna bestämmer att han inte får träna alls på minst fyra veckor, och trots att hans pappa blir helt vansinnig på läkaren, så kan Erik inte låta bli att bli att känna sig lite lättad.
Eftersom han har hockey som fritt val i skolan så måste han nu välja något nytt. Problemet är bara att den enda gruppen som har platser lediga är teatergruppen som alla Eriks kompisar tycker är töntigt och bögigt.
Första gången Erik måste gå till teatern känner han sig besvärad, men det visar sig vara ganska kul, och efter ett par veckor blir teatern roligare och roligare, och han får nya kompisar. Han glider längre och längre ifrån sina gamla hockeykompisar och intresset för teaterspelande Linda växer...

Magnus Ljunggren har skrivit den här boken som jag gillade riktigt mycket!
Jag irriterar ihjäl mig på Eriks pappa som försöker bestämma över hans liv, och jag blir glad i magen när Erik vågar stå emot de fördomsfulla hockeykillarna. Det är inte alltid så lätt att välja vad man ska göra.
Läs och njut.

/Maria

Kapten Svarteks grav

                                                       

Äntligen en fortsättning på Lena Ollmarks och Mats Wänblads Spökskeppet Vallona. Återigen befinner vi oss i Krabbsjögrund. Karl bor där hos sin morfar medan mamman är ute med sina kollegor på en båt för att göra undersökningar. Det har hunnit bli jullov och alla är lediga. Men eftersom Krabbsjögrund firar 500 år har man bestämt sig för att spela en teaterpjäs under nyår, en pjäs som man inte spelat på länge. Och anledningen till det kan vara att det är något mystiskt med teatern. Varje gång pjäsen har spelats händer något otäckt. Men den här gången tycks de flesta tro att allt ska gå bra. Vad kommer att hända? Karls kompis Sara ska vara med i pjäsen och börjar bete sig alltmer märkligt... Hur ska det gå? Kommer någon att skadas även denna gång?

Det här är jättespännande böcker! Gillar ni spökhistorier - läs dem!

/Ann-Sofie


Vad är så skört att det bryts om du säger dess namn?

                                                      

Vilken underbart fin bok! Bjørn Sortland visar på vad kärlek kan vara och innebära, och hur ont det gör att mista någon man älskar.

Markus är 19 år och jobbar på flygplatsen i Oslo. En dag träffar han 24-åriga Ingrid och blir fullkomligt förälskad i den vackra tjejen. Han försöker på alla sätt att få vara nära henne och lyckas allt oftare. Snart utvecklas deras möten till en kärleksrelation. Allt borde vara underbart. Men mitt i allt detta är allt så sorgligt. Ingrid är sjuk och det som borde vara början på resten av deras liv blir inte alls som Markus hoppas på.

Sorgligt och otroligt vackert om kärlek!

/Ann-Sofie

Dubbelfel

                                                  

Så har jag då äntligen läst Peter Barlachs andra bok om tolvårige John. Jag blev så glad när jag i våras läste att det skulle komma en fortsättning. Men jag är faktiskt lite besviken. Fortsättningen på Inte bara tennis kändes inte lika bra. I denna bok ska John börja i 7:an. Han är nervös för att börja i ny skola, undrar hur det ska bli med både gamla och nya kompisar och dessutom är han rädd för några av 9:orna. Hemma är inte allt så bra heller. Efter att mamman dog i trafikolyckan har det känts konstigt. Pappan tycks inte riktigt veta hur han ska hantera allt, vilket gör att John inte heller vet hur han ska göra. Som tur är har han sin tennis då. Där kan han koncentrera sig på att spela just då, försöka vinna matcherna och glömma det som är runt omkring.

Boken var bra till och från. Ena stunden kändes John som en vuxen, lät fel när man skulle tänka sig att han som tolvåring skulle använda en del ord. I nästa stund ges bilden av en typisk högstadiekille och allt känns naturligt. Berättelsen tog fart i slutet, då kunde jag inte lägga den ifrån mig! Men det var en ganska lång väg dit.

Kommentera gärna om ni läst boken! Är nyfiken på vad andra tycker om den.

/Ann-Sofie

En fantastisk upptäckt av Hugo Cabret

                                                     

En underbar och annorlunda bok skriven av Brian Selznick.

Hugos föräldrar lever inte längre. Därför får han bo hos sin farbror. Men ganska snart försvinner hans farbror och för att klara sig tar Hugo i hemlighet över mannens jobb som urmästare på tågstationen. Så länge han lyckas hålla sig undan kan han ställa rätt alla klockor och sedan hämta ut farbroderns lönekuvert. Men eftersom Hugo dessutom är en tjuv har han svårt att alltid hålla sig osynlig och en dag blir han påkommen i en leksaksaffär. Butiksägaren, en gammal butter man, straffar Hugo genom att ta den skrivbok som Hugo alltid bär med sig. I boken finns anteckningar som Hugos pappa arbetat med. Där står hur man ska laga den gamla automat som nu finns hos Hugo. Anteckningsboken är därför jätteviktig, han måste få tillbaka den för att kunna få igång automaten. Butiksägarens fosterdotter blir nyfiken på boken och bestämmer sig för att hjälpa Hugo att få tillbaka den. Varför vill alla så gärna ha boken? Vad är det för hemligheter som finns dolda?

Boken är otroligt speciell, som att läsa en film, vilket jag tyckte var väldigt häftigt. Den innehåller nämligen många bilder och lite mindre text. Handlingen förs framåt likt en film genom bilderna.

/Ann-Sofie

Spejarens lärling- Gorlans ruiner

                                                   

Boken handlar om en kille som heter Will. Han är 16 år och ska nu bli vald som lärling. Han hoppas på att få bli riddare men han vet (som alla andra) att han är för liten i växten för det. Så när valdagen är inne och de framtida lärlingarna (Jenny, Alice, han själv och Horace) samlas hos deras "adoptiv"pappa uppe på ett kontorsrum där alla "chefer" över jobben på slottet är, så får han vänta med beskedet med vem som vill ha honom som lärling. Men när ungdomarna går tillbaka till sina rum så ser Will när spejaren Halt räcker baronen ett kuvert. När baronen öppnar det så ser han förvånad ut. Nyfiken som Will är så går han ut sen på natten och klättrarupp till kontoret via stenarna som sticker ut ur den hårda väggen. Han matchar in det så att vakten inte ser honom medan han klättrar upp. Han kommer upp och klättrar över balkongräcket. Will ser sig omkring och smyger fram emot skrivbordet, han sträcker ut handen men precis innan han får fatt i brevet så greppar en hand tag om Wills handled. Will snurrar runt och där står Halt.

Detta är den 1:a boken i en serie som jag hoppas blir lång! En 10/10 bok!

Boken är skriven av John Flanagan (Marias anmärkning)

Mitt Boktips: Julia, 13 ¾ år

Bli ihop

                                                      

Boken handlar om en kille som heter Kalle som är kär i Ellen, men han vågar inte fråga chans. Så hans kompis frågar chans på Ellen istället! Då försöker Kalle impa på Ellen men allt går bara fel. Till exempel när han ska hoppa från tian och när han tar av sig badrocken så har han glömmt att sätta på sig sina badbyxor. Så hela klassen skrattar åt han. Ska Kalle våga att fråga chans på Ellen?

Boken är skriven av Tomas Halling (Marias anmärkning)

Mitt Boktips: Linda, 11 år

Ofrivilliga syskon

                                                            

Boken handlar om tre personer Carola, Ester och Emil. Carola bor en vecka hos mamma och sedan en vecka hos pappa. Så håller det på.
Hos hennes mamma och hennes nya kille bor Emil som är Carolas mammas nya killes son. Och hos Carolas pappa och hans nya tjej bor Ester ibland som är Carolas pappas nya tjejs dotter. Plus den komplicerade systemet så mår ingen av dem särskilt bra. Och inte säger de så mycket till varandra heller. Alla tre har liksom sina egna problem, men en händelse för dem närmare varandra.

Boken är skriven av Bitte Havstad (Marias anmärkning)

Mitt Boktips: Carolina, 17 år

Fucking Åmål

                                           
                                                        

En ung tjej- Agnes- skriver på sin dator. En efter en framträder bokstäver på dataskärmen.
"Min hemliga önskelista"
1. Att slippa ha en jävla fest
2. Att Elin ska titta på mig
3. Att Elin ska bli kär i mig
4. Jag älskar Elin!
Elin och Agnes går i olika klasser, en går i 9:an och en i 8:an.
Agnes är kär i Elin. Elin är en av de populära tjejerna.

Mitt Boktips: Alice, 13 år
       

En konungs ögon

                                          

Leo är 15 år och bor med sin 8-åriga lillebror Stirling och deras mormor i landet Manolia. Där är det krig och nästan alla pojkar går i den stenhårda militärskolan för att bli soldater. De är ganska fattiga och många människor är sjuka i staden. En dag händer något som ska förändra Leos liv för alltid. Han hittar en liten bok i snön. Böcker är inte speciellt vanliga, så han tar med den hem, men när han öppnar den så upptäcker han till sin besvikelse att den är alldeles tom. Alla sidor är helt vita.
Besviken lägger han den längst ner i en kista och tänker inte mer på den, men nästa morgon ligger den på fönsterbrädan, och det är text i den. Inte mycket, men litegrann. Tillsammans med Leo får vi läsa det som är skrivet i boken. Vi får läsa om två små barn. En är en prins, och den andra en vanlig liten flicka. Prinsens föräldrar blir mördade och prinsen lyckas fly med hjälp av en magiker till vårt England, som ligger i en parallell värld.
Leo börjar också att drömma om det som berättades i boken, och efterhand dyker mer text upp.

Vi får alltså följa två olika handlingar, och snart förstår man att det som Leo drömmer och läser om händer i den parallella världen. Samtidigt får vi följa Leo och Stirlings hårda liv i Manolia, och snart förstår man hur de två berättelserna hänger ihop.

Catherine Banner har skrivit en spännande och faktiskt riktigt sorglig fantasybok. Jag tänker inte berätta vad som händer, men jag grät ganska ordentligt i mitten av boken. Leo, och framförallt Stirling kommer att finnas i mitt hjärta en lång tid framöver, och som tur är så är det här bara första boken i en trilogi. Hurra!

/Maria


Brev till mamma

                                                      

För några veckor sen så pratade vi i Läseklubben om att det verkar vara en trend i ungdomsböcker att föräldrarna nästan aldrig är närvarande nu för tiden. Är de inte döda eller psykiskt sjuka så är de försvunna i tex underjorden.
Här kommer ännu en! Den heter Brev till mamma och är skriven av Teresa Cárdenas.
Huvudpersonen i den här lilla boken är en kubansk flicka i 10-årsåldern. Hennes mamma har just dött, och hon har aldrig träffat sin pappa. Efter mammans död får hon flytta hem till sin moster och hennes två döttrar. Mostern vill inte ha henne där, men det är inte hon som är mest otrevlig, det är flickornas mormor. Flickan är mycket mörkare i huden än de andra, och mormorn tycker att det är bättre ju vitare man är. Hon pratar ständigt om den vita familjen hon jobbar hos, och flickan försöker övertyga sig själv om att hon duger som hon är.
För att få någon att prata med så skriver hon brev till sin mamma, och det är de breven som vi får läsa. Hon berättar om allt som händer hemma och i skolan. Om hur mormorn slår henne och hur kusinerna till en början är riktigt otrevliga. Men det finns människor som gillar henne som hon är, och kanske kan livet bli bra till slut.

Det här är en tunn liten bok med lite text, men det betyder inte nödvändigtvis att den är lättläst. Ämnet är jobbigt men intressant, och det här är en av de första ungdomsböckerna som tar upp rasdiskrimineringen på Kuba och tydligen orsakade den stora diskussioner när den gavs ut första gången.

/Maria

Tretton ynka veckor

                                                         

Nu är Lotta Olsson tillbaka med del tre av Lisas memoarer. Hon ska just fylla tolv år och älskar att skriva om allt som händer. Hennes jobbiga storasyster har just skaffat en ny konstig pojkvän och kompisen Kajsa verkar riktigt arg fast Lisa inte har gjort någonting fel. Och så är det ju det där med Viktor i klassen, som hon kanske är kär i...

Läs också
Elva år på jorden och Tolv dagar i mitt liv

Mitt liv som halvtidsindian

                                                        

Eller, egentligen är hela titeln Den absolut sanna historien om mitt liv som halvtidsindian.
Junior är 14 år och den absolut nördigaste indianen i hela reservatet där han bor. Han läspar, stammar, ritar serier och är dessutom född med vattenskalle. Han är mobbad och kämpar sig igenom varje dag. Hans enda vän är Rowdy, en stor, arg kille som försvarar Junior med sina knytnävar.
En dag kommer Juniors lärare på besök, och han uppmanar honom att ta sig ifrån reservatet. Snabbt.
Han bestämmer sig för att (som ensam indian) börja på en skola för vita, 35 km hemifrån. Rowdy tycker såklart att Junior är världens största svikare och vägrar att prata med honom, men Junior har bestämt sig.
På den nya skolan gäller hela andra regler än han är van vid, och där finns Penelope, den sötaste tjej Junior sett i hela sitt liv, men det är inte så lätt att vara fattig indian på halvtid. 

Den här boken är delvis byggd på författaren Sherman Alexies egna upplevelser, kryddat med en hel del humor och små serieteckningar här och där. Det är en charmig och rolig berättelse om en ensam indiankille och om livet inuti och utanför indianreservatet.

/Maria

Förgiftade äpplens klubb

                                                         

Alice, Molly och Reena har alla samma problem. Deras föräldrar har skilt sig och deras pappor har gift om sig med kvinnor som är hemska.
Alice's mamma är död och nu har hennes kända författarpappa hittat en känd divig skådespelerska som hatar Alice.
Mollys pappa har blivit ihop med en servitris som vill att Molly ska vara hemma och hjälpa till hela tiden istället för att gå i skolan och Reena, som är indisk, har fått en styvmor som är vit men som beter sig som om hon vore indisk, vilket är det mest pinsamma Reena någonsin varit med om.
På något sätt (antagligen för att föräldrarna vill bli av med dem) hamnar de allihop på samma internatskola där de bildar Förgiftade äpplens klubb- en klubb där de tillsammans ska hitta ett sätt att bli av med de elaka styvmorsorna. En gång för alla.

/Maria

Genom märg & ben

                                                     

Är ni beredda på tio läskiga spökhistorier?
Den här boken är full av riktigt snygga otäcka bilder och nya och gamla spökhistorier.
Läs tex Legenden om den huvudlöse ryttaren från Sleepy Hollow, Människolik i marmor, Spökdiligensen eller en otäck godnattsaga.
Historierna är ganska korta och lättlästa, men jag skulle velat att de var ännu läskigare!
Chris Mould har i alla fall gjort en riktigt snygg bok som säkert kan skrämma slag på ett och annat barn.
Är du lättskrämd?

/Maria

På djupet

                                                   

Det här är verkligen en riktig bilderbok, för inte ett enda ord finns mellan pärmarna.
Men bilder finns det gott om. I alla fall i slutet.
På första sidan ser man bara en ruta. På nästa sida är bilden utzoomad lite, och nu ser man att rutan är ett fönster i en skorsten. På sidan efter ser man att skorstenen sitter på ett tak och vänder man igen så är taket i själva verket skalet på en sköldpadda, som sitter i ett akvarium, som står i en djuraffär, som...
Ja, ni förstår väl vid det här laget.
För varje sida vi vänder så zoomas bilden ut ytterligare. Jenny Karlsson har fokuserat på de små detaljerna som vi inte alltid lägger märke till vid första anblicken.
Härlig bok helt utan text.

/Maria

Det dina ögon ser

                                                         

På lastbilsgymnasiet går en massa killar, men bara tre tjejer. Tess, som inte vill någonting hellre än att köra lastbil och andra tunga fordon, Molly, som kanske mest hängt på Tess och så Bea. Den svartklädda, hårdsminkade tjejen som alltid bråkar med alla.
När Bea en dag börjar bråka med Molly så går Tess emellan, och Molly blir vittne till hur Bea slår omkull Tess och sparkar henne i huvudet flera gånger tills Tess bara ligger där. Medvetslös.
I sitt huvud kan Molly hela tiden se bilden av hur Beas fot träffade Tess huvud med ett otäckt ljud, men ändå ljuger hon när polisen frågor om hon sett vad som hände. Nej, jag såg ingenting, viskar hon. Livrädd för vad Bea och hennes kille ska göra om hon skvallrar.
Men när hon ser Tess på sjukhuset som ett livlöst paket så börjar hon tveka. Kan hon verkligen hålla tyst om vad hon såg?

Christina Wahldén skriver vansinnigt starka böcker om jobbiga ämnen, och jag ryser nästan när jag läser den här.
Läs också tex För bra för att dö, Eskort, Ingen behöver veta eller Kort kjol.

/Maria

AMULET- The stonekeeper

                                 

Här ska ni få en engelsk bok att sätta tänderna i igen. Det är nyttigt att träna lite, och det här är en serie-bok, så det är inte så mycket text. Man förstår genom att nästan bara titta på bilderna. Och bilderna förtjänar en hel del uppmärksamhet!

I en bilolycka för två år sedan förlorade Emily och hennes bror Navin sin pappa. Nu har de just flyttat till ett gammalt hus på landet eftersom de inte har råd att bo kvar i stan. Medan de städar huset så hittar Emily en amulett som hon hänger runt halsen. Den börjar genast lysa med ett rött sken. På natten, efter att ha hört några konstiga ljud i källaren så går de ner för att kolla, och där nere gömmer sig ett stort bläckfiskliknande monster som kidnappar deras mamma! När de följer efter så hamnar de i en helt annan värld, och där behöver någon deras hjälp. Eller i alla fall Emilys, eftersom hon numera är den som bär amuletten.

Det här är första boken i en ny serie. Han som skriver heter Kazu Kibuishi, och jag vill ha fler delar alldeles nu, direkt.

/Maria

                


Den femte systern

                                                     
            
Nu har jag spenderat ganska lång tid med att läsa Mårten Sandéns nya bok. Jag var nämligen tvungen att stanna ganska ofta och tänka ordentligt för att hänga med.

En kall vinternatt 1831 lyckas Eugen Karmelius öppna en port till helvetet med hjälp av sina fem döttrar. Hans plan är att en av döttrarna ska föda tillbaka Djävulen till vår värld. Men det går inte riktigt som han tänkt sig, och själv blir han inspärrad och senare avrättad.

Nu, i vår tid, får vi möta Jannike. Hon jobbar hos en gravid kvinna som heter Elisabeth. När de helt plötsligt blir anfallna av en vätte så dras de in i en ondska som de inte visste existerade. Elisabeth visar sig vara ättling till Karmelius och någon ond kraft som kan ta mänsklig form är ute efter hennes ofödda barn. Är det ännu en släkting till Karmelius som vill avsluta hans planer, och i så fall vem?

Boken är enligt mig ganska rörig. Jannike är synsk eller nåt och kan se delar av det som hände 1831 som om hon var där. Lite som att hon drömmer, om ni förstår. Hon kan dessutom läsa vissa personers tankar. Det hoppar lite fram och tillbaka i tiden pga Jannikes "drömmar", så man ska nog vara en riktigt van läsare innan man ger sig på den här boken. Men bra är den, det är det viktigaste ni behöver veta.

Är det någon som läst den, och vad tyckte i så fall ni?

/Maria

RSS 2.0