Imorgon när kriget kom

Imorgon när kriget kom är första boken i en serie på sju böcker av John Marsden, och de är helt fantastiska. Och då menar jag verkligen det.
Fatta vad lycklig jag blev när jag fick höra att serien blir film! Till att börja med släpps den bara i Australien där böckerna utspelar sig, men förhoppningsvis kommer den hit sen.
När jag ser trailern så känns den faktiskt väldigt mycket som bilderna jag har i huvudet.
Hoppas, hoppas, att den blir så där gripande, tårögd, tuff och underbar som böckerna. Har ni inte läst dem så sätt igång! Nu!

/Maria


Nya tv-spel

Jag såg nyss på väderleksrapporten att det ska bli sämre väder. Skynda då till biblioteket och låna lite böcker och kanske ett tv-spel. Jag håller just i tre sprillans nya tv-spel... skynda, skynda.

/Cecilia


Ny manga!

     

 Om nån vecka eller så kommer ni att kunna låna en ny manga-serie på bibblan! Serien heter One Piece och är skriven av Eiichoro Oda. Jag har typ de 50 första delarna på kontoret och de kommer snart ut på sin hylla i biblioteket.


Riggad

                                         

Tänk om du hade ett enda mål i livet, och någon bad dig att sabba det.
Skulle du göra det?
Lägg till att den som ber dig erbjuder dig väldigt mycket pengar som kan göra att din mamma kan betala hyran så att ni slipper bli vräkta och flytta till en mormor som du inte gillar.
Skulle du göra det nu då?

Blakes stora passion i livet är fotboll. Han är den bästa målskytten i sitt lag, och nu har de chansen att få spela final på den nya stadion. Men plötsligt får han ett erbjudande som han inte kan motstå: han ska bara missa några skott och se till att hans lag förlorar matchen så får han en massa pengar och slipper problemen hemma.
Ska han göra det, och är det i så fall verkligen värt det?

Det här är en tunn och lättläst om fotboll och att stå upp för sitt lag och sina drömmar.

/Maria
Megakillen blir superkändisDet otroligt populära tv-showen "Vem vill bli kändis" ska komma till Småtorp. De söker då personer som har speciella egenskaper och en kändis-jury ska välja ut den som bli Småtorps kändis. Den som vinner får vara med på det direktsända tv-programmet och bli intervjuad av den populära programledaren Stina Svensson.

Många människor är med på uttagningen och de försöker imponera på juryn genom att jonglera, gå på händer och göra andra saker. Rätt som det är måste Megakillen hoppa in för att rädda programledaren Stina Svensson från en bisvärm. Megakillen lyckas genom sin spektakulära räddningen få hela 10 poäng av juryn, trots att han inte ens är med i tävlingen. Det betyder att han vann hela talangjakten och får vara med på det direktsända tv-programmet. Megakillen vill inte... och tänker inte komma dit på lördag.

Lördagen kommer och Megakillen är visst med i tv-programmet. Han blir intervjuad av Stina Svensson och hon vill veta vem han egentligen är. Då drar Megakillen av sig sin mask och tadaaa.. Megakillen är egentligen Krille Karlsson! Nu är hemligheten ute. Men vi vet ju att det är Melker Jonson som är Megakillen. Vad har hänt nu? Vart är den riktiga Megakillen?

/Cecilia

Jinx- tur i oturen

                                          

Meg Cabot
är faktiskt en författare som jag aldrig gillat, och därför var det riktigt roligt att läsa den här, för den var ganska bra.
Jinx, eller Jean som hon egentligen heter, föddes samma natt som en blixt slog ned i sjukhuset och slog ut strömmen. Sedan dess har hon haft 16 års otur. Allt som kan gå fel går fel när hon är i närheten. Efter några jobbiga händelser hemma i Iowa så ska Jinx nu bo hos sin moster och sina kusiner i New York ett tag. Mostern och hennes man är snälla och rika och småkusinerna jättesöta. Det enda problemet är egentligen Jinx's jämnåriga kusin Tory, som förvandlats från knubbig och busig 11-åring till svarthårig, piercad och mager 16-åring sedan de sågs senast. Första dagen träffar Jinx grannkillen Zach som är galet snygg och oerhört charmig, och när de börjar umgås blir Tory rasande! Hon verkar tro att Zach är hennes och hon är beredd att göra vad som helst för att få ha honom för sig själv.

Så långt liknar boken ett vanligt familje- och kärleksdrama.
Skillnaden är bara att deras mormorsmormor var en känd häxa, och Tory är övertygad om att hon ärvt gåvan. Ilskan och svartsjukan resulterar i onda förbannelser med hjälp av svart magi. Men Jinx är ju från samma släkt, och kanske kan det vara så att den där oturen som hon levt med hela livet inte bara är dålig? Kanske kan den rädda hennes liv? Hon har ju trots allt samma mormorsmormor som Tory...

/Maria

Baristas: första bokenHade lite fördomar kring denna bok innan jag började läsa den, mest på grund av författaren Denise Rudberg. Jag gillar inte alls hennes andra böcker. Började i alla fall att läsa och fastnade! Jag gillar starkt denna bok och hoppas del två kommer ut snart.

Boken handlar om tre killar, Ruben, Nicolas och Ludvig som alla börjar jobba som baristas på en kaffebar. Killarna går alla i gymnasiet i Stockholmsområdet. Ruben har just börjat på Södra Latins teaterlinje, han stora dröm. Men det är inte alls så kul som han trodde. Han trivs inte alls i klassen och han känner sig utanför. Ludvig som bor på Djursholm har föräldrar som bråkar hela tiden. Han träffar tjejen Viki, men han tror att hon inte är intresserad av honom. Nicolas har just flyttat tillbaka till Stockholm efter att ha spenderat ett år i New York. Han bor med sin mamma, och har en flickvän som han inte är kär i, eller är han det?

Jag gillar som sagt den här boken, roligt att läsa om killars liv och deras problem. De har precis lika mycket problem som tjejer.

Reservera boken här.

/Cecilia


Frökens nya klassAlla har vi väl varit lite nervösa över att börja skolan efter sommarlovet, speciellt om vi ska börja i en helt ny klass eller på en ny skola. Denna bok handlar om ungefär detta, men det är inte eleverna som är nervösa utan fröken. Dagen innan skolan ska börja är fröken jättenervös. Hon går runt, runt hemma och kan inte sitta still. Hennes man och lille son försöker lugna henne men det går inte så bra. Under natten drömmer hon mardrömmar om att eleverna är farliga utomjordinga och vampyrer. När fröken väl kommer till skolan visar det sig att även elverna är ganska nervösa och allt ordnar sig till sist!

/Cecilia

Blade- spela död

                                             

Blade är en ung kaxig och stökig kille som är välkänd hos polisen. Han hamnar ofta i trubbel och stjäl plånböcker och gör inbrott för att överleva. Han är nämligen hemlös. Han driver runt, iakttar staden och har därmed stenkoll på allt och alla. Det gäller att spela död och inte bli upptäckt. Han vet precis vilka som är bortresta så att han kan smyga in och sova där, och han städar pedantiskt efter sig för att inte bli avslöjad. Det är ett hårt liv fullt av kriminalitet och våld och det finns självklart folk som är efter honom hela tiden. Tex ett tjejgäng som hatar honom, och efter att ha blivit misshandlad av dem blir han omhändertagen av en gammal dam som tar med honom hem och hjälper honom. Men Blade litar inte på henne. Han litar inte på någon alls, och när damens dörr strax efteråt blir inslagen och hon blir skjuten så är Blade det enda vittnet, och nu sitter han verkligen i skiten...

Jag vet egentligen inte vad jag tycker om den här boken. Blade är i grund och botten en bra kille och jag följer storyn och hans överlevnadsknep med spänning, men jag har lite svårt för böcker där huvudpersonen pratar med mig som läsare. Han beter sig som att jag är i rummet med honom, och det är inte riktigt mig grej.
Trots allt en helt okej bok, och första delen i serien om Blade, skrivna av Tim Bowler.
Bok 2 kommer att heta Komma nära.

/Maria

Mycket mer än så

                                              

Om jag ska rekommendera en enda sommarlovsbok så är det den här. Helt klart.

Sarah Dessens nya bok handlar om Auden som är en perfekt, ordningssam och ansvarsfull tjej. Hon har högsta betyg i allt men inga riktiga vänner. Egentligen har hon aldrig varit inblandad i några sociala grejer alls. Hon har bara varit hemma utan att störa någon. Efter att föräldrarna förut grälat hela nätterna så har hon lärt sig att fly ut ur huset, och sedan dess spenderar hon nätterna på ett café med en hög böcker och massor av kaffe.
Nu är det sista sommaren före college och Auden får ett erbjudande om att åka och hälsa på sin pappa, hans nya fru och deras lilla dotter. Hon har inte träffat sin pappa på länge, så hon tar chansen. Problemet är bara att han knappt har tid att träffa henne. Han håller på och skriver en bok och får knappt störas. Hans fru Heidi är helt slutkörd och bebisen skriker hela tiden. Därför lämnar Auden huset för att lära känna den lilla sommarstaden Colby på egen hand. Efter ett par dagar blir hon erbjuden att jobba extra i Heidis klädaffär och där träffar hon några tjejer i sin egen ålder. Dessutom finns en cykelaffär på torget, och där jobbar en massa söta killar, varav en, Eli, inte heller sover på nätterna. Han kämpar med sorgen och skulden över sin bästa kompis död, men kanske kan Auden få honom på andra tankar. Han bestämmer sig för att visa henne hur mycket hon missat under alla år som hon stängt in sig med skolböckerna och tillsammans drar de runt i Colby när alla andra sover...

Det här är en underbar bok som jag verkligen skulle vilja bo i. Den har allt och förtjänar att läsas.
Tyvärr finns den ännu inte på biblioteket, men det kan vi kanske ändra på.

/Maria

hush, hush

                                           

Nu har jag tagit mig igenom den här otroligt snygga boken av Becca Fitzpatrick. Det talas varmt om att den ska passa alla Twilight-älskare, och jag är så trött på den beskrivningen. Allting jämförs ju med Twilight nu. Men jag måste hålla med.
Nora är en helt vanlig och alldaglig tjej som bor ensam med sin mamma efter att hennes pappa dött, går i high-school och träffar den mystiske och skitsnygga Patch den dag han plötsligt hamnar bredvid henne på biologilektionen. Ser ni likheten redan? Början är nästan pinsamt lik Twilight. Men till skillnad från Edward så är Patch dryg och överlägsen och helt säker på att Nora kommer att bli kär i honom, men hon står emot. Hon är visserligen intresserad på något konstigt sätt, men hon litar inte på honom. Han är i skolan när han känner för det och i samma veva börjar hon råka ut för konstiga saker. En kille i skidmask förföljer henne och hon ser syner som är så verkliga att hon blir livrädd när det visar sig att det inte var på riktigt. Är Patch inblandad, eller är det den nya killen Elliott som Noras kompis Vee börjat umgås med? Nora börjar snoka i Patch's förflutna, men problemet är bara att det inte finns något att hitta. Han nämner inte ett ord om sitt liv och dessutom har han stora ärr på ryggen. Som ett uppochnervänt V. Vad har han egentligen varit med om, och vem är han?

Den här boken var faktiskt ganska bra, även om det tog lite väl lång tid innan Nora kom på hans hemlighet. Med hjälp av bokens omslag och den svenska översättningens titel så är det inte svårt att lista ut. Boken kommer på svenska i början av hösten och heter då Fallen ängel.


/Maria

DARLAH- 172 timmar på månen

                                          

Okej, jag höll ju på med min lilla hög av påbörjade böcker, men sedan packade jag upp en kartong med nya böcker till biblioteket och hittade den här. Självklart följde den med hem och klev förbi de andra i kön.

DARLAH handlar om NASAs största hemligheter och ett lotteri där 3 ungdomar får chansen att åka till månen i 172 timmar (alltså en vecka). Jag får lite "Kalle och chokladfabriken" och "En natt på Deamon hall"- vibbar, men den här är otäckare.
Mia från Norge, Antoine från Frankrike och Midori från Japan är de lyckliga vinnarna. Mia vill till en början inte alls åka, och hon hatar sina föräldrar för att de tävlade åt henne. Men hon ändrar sig och alla tre beger sig till New York för 3 månaders träning innan det är dags för den stora uppskjutningen. Innan de åker får alla tre, på olika vis varningar som säger åt dem att inte åka, men de åker såklart ändå.
Resan går bra och på månen i byggnaden DARLAH 2 (där de ska bo) är allt stilla och lugnt. Ända tills strömmen går och de som går ut för att fixa det inte kommer tillbaka...
Det häftiga äventyret förvandlas snabbt till en klautrofobisk mardröm, och snart tar syret slut.
Dessutom verkar det som att de inte är ensamma på månen...

Det här är egentligen inte en jättebra bok. Första halvan är alldeles för lång och det tar TID innan de hamnar på månen. Men ändå är det något som gör att jag tar mig igenom första halvan ganska lätt och den andra halvan läser jag med känslan av att vara instängd och panikslagen. Och slutet tänker jag inte ens nämna.
Läs så förstår ni själva...

Författaren heter Johan Harstad.

/Maria

Neil Gaiman vann The Carnegie Medal

Upptäckte nyss att min favoritförfattare Neil Gaiman har vunnit ett pris för Kyrkogårdsboken/The Graveyard Book.
The Carnegie Medal som han vann, är ett pris som delats ut sedan 1936 och årligen ges till en författare för att han/hon skrivit något som är helt outstanding.
Jag är inte förvånad över att han vann, för Neil Gaimans böcker är allihop värda att vinna, men jag är ändå jätteglad!
Om du har möjlighet och språkkunskaper så rekommenderar jag varmt att lyssna på The Graveyard Book med Neil själv som uppläsare. Han har en fantastisk röst som trollband mig från första ordet.
Grattis igen, och ni som inte läst boken- Sätt igång!

                                   

/Maria

RSS 2.0