Kikis expressbud

                                         

Kikis expressbud har äntligen kommit till Sverige. Första boken har blivit film, och i författaren Eiko Kadono's hemland Japan är den är stor succé! Både böckerna och filmen älskas av massvis med barn och ungdomar.

Det handlar om den unga häxan Kiki, som på sin trettonårsdag beger sig ut i världen för att använda sina häxkonster.
Med sig har hon sin älskade katt Jiji, och på Kikis kvast flyger de iväg. De vet inte vart de vill åka, men till slut fastnar de för den lilla staden Koriko som ligger alldeles vid havet. Där träffar hon en trevlig kvinna som bor i ett bageri, och Kiki får hyra ett rum, men det är lite ensamt i staden. Alla människor är så upptagna hela tiden.
Till slut kommer Kiki på en genial idé. Eftersom alla människor är så upptagna så finns det massor med saker som de vill ha hjälp med, och Kiki bestämmer sig för att starta en budfirma. Hon ska helt enkelt leverera saker åt folk med hjälp av sin flygförmåga. Uppdragen rasar in och Kiki flyger kors och tvärs genom staden med kärleksbrev, kakor och magvärmare.
Men det är inte alltid så lätt att vara ensam häxa i en stad full av vanliga människor, men om man bara har vänner så klarar man det mesta...

På biblioteket finns nu två böcker om Kiki. Del 2 heter "Den nya häxkonsten".

/Maria

Huckleberry Finns äventyr

                                                       

Huckleberry Finns äventyr utspelar sig till största delen på den stora Missisippi-floden under 1800-talet.
Huckleberry har rymt från sin våldsamma och alkoliserade pappa och alla tror att han drunknat i floden, men Huckleberry har i själva verket flytt till en liten ö där han nu håller sig gömd.
På ön finns också Jim, en slav som rymt från sin ägare. Huckleberry vill bara bort ifrån stan, och Jim längtar till ett land där slaveri är förbjudet. Tillsammans flyr de på en flotte och efter vägen hamnar de i det ena äventyret efter det andra. De får bland annat sällskap av två bovar som åker runt och lurar folk på pengar, sedan dyker Huckleberry's bästa vän Tom Sawyer upp och Jim blir tillfångatagen! De båda pojkarna blir förtvivlade och bestämmer sig för att befria honom, men det är inte så lätt eftersom Tom vill göra det på det mest krångliga sätt han kan komma på, så som han läst om i riktiga äventyrsböcker...

Huckleberry Finn är från början skriven av Mark Twain och är en fristående fortsättning på Tom Sawyers äventyr.
Nu är den omkriven till lättläst av Maj Bylock. Hon har skrivit om väldigt många klassiker och de är riktigt bra!
Läs tex Oliver Twist, Skattkammarön, Moby Dick, En världsomsegling under havet, Gullivers resor eller Jorden runt på 80 dagar.

/Maria

Skulduggery Pleasant- En lek med elden


                                                      

Har ni läst första boken om Skulduggery Pleasant? Det har jag, och jag har längtat efter fortsättningen sedan dess. Nu har jag äntligen läst den, och den var minst lika bra som den första.
Stephanie har ju slagit sig ihop med skelettet Skulduggery och blivit monsterbekämpare på heltid, och går numera under namnet Valkyrie Cain. Eftersom hon bara är 13 år så har hon skapat en spegelbild som gör alla tråkiga saker åt henne, som att gå i skolan, och Valkyrie kan därför slåss med monster på heltid.
Efter äventyren i första boken så tror de att världen ska vara lugn ett tag, men sedan börjar det dyka upp vampyrer lite överallt, och den livsfarliga Baron Vengeous har rymt ur sitt fängelse. Nu är han på jakt efter en magisk rustning som kan göra honom oövervinnerlig, och dessutom håller han på att skapa ett gigantiskt monster, men för att få liv i det behöver han Valkyrie's blod...

Skulduggery och Valkyrie ger sig tusan på att de ska stoppa Baronen innan han lyckas ta över världen, men det är betydligt svårare än de hade kunnat tänka sig. Den redan döda Skulduggery har som vanligt svar på allt, men frågan är om det räcker den här gången.

Derek Landy heter den fantastiska författaren till de här böckerna. Spänning, monster och en hel del humor. Läs och njut...

/Maria

George och universums hemlighet

                                                    

George bor med sina föräldrar och sin gris Freddy i ett stort hus. Föräldrarna jobbar hela tiden med att rädda Jorden, och därför har familjen inga elektriska saker och odlar sin mat själva. George är ganska trött på dem och önskar sig en dator mer än allt annat. Den dagen Freddy rymmer genom staketet till granntomten så träffar George den nyinflyttade flickan Annie och hennes pappa Eric. Hemma hos dem finns det massor med datorer och Eric jobbar med att forska om rymden.
Han visar George den mest intelligenta datorn i världen. Den kan ta dem med till vilken plats som helst i universum, och plötsligt susar George och Annie runt på en asteroid mellan planeter och stjärnor.
Eric ber George att hålla datorn hemlig, men George råkar berätta om datorn för sin ondskefulle läraren Kliemann som i hemlighet bara väntat på att kunna hitta och stjäla den. Nu har Kliemann sin chans, men först måste han bli av med Eric, och vad är bättre än att lura ut honom i rymden, i närheten av ett livsfarligt stort svart hål...

Det här är en spännade resa genom rymden. Berättelsen är fullpackad med fakta om planeter, stjärnor, solsystem och svarta hål. Dessutom rymmer boken färgsidor med riktiga foton från rymden och lite svårare fakta. Dessa sidor går att hoppa över, men om man läser dem så blir boken ännu mer spännande.

Stephen Hawking har blivit världskänd sedan han skrev boken "Kosmos: En kort historik". Boken har sålt i över 12 miljoner exemplar och finns översatt till över 30 språk. Nu har han skrivit den här faktaboken/berättelsen om rymden för barn och ungdomar tillsammans med sin dotter Lucy.

/Maria

Eldmärkt

                                                      

Det är femhundra år efter Ragnarök, och de gamla asagudarna har dragit sig tillbaka. I en liten by bor Maddy, en ensam utstött flicka som föddes med ett lysande märke i handen. Det är en runa som symboliserar de krafter hon har inom sig. Med hjälp av den kringvandrande gamle mannen Enöga lär hon sig att hantera runorna som styr hennes magiska krafter. När plötsligt asarna dyker upp igen efter att ha samlat sina krafter så kommer hon verkligen att behöva dem.

Den här boken har jag inte läst färdigt, och jag vet inte om jag kommer att göra det heller. Jag har hållt på med den länge nu, men det känns inte som att jag kommer någonstans alls. Den är visserligen 550 sidor tjock, men det är nog inte det som är problemet. I början är den riktigt bra, men det blir mer och mer rörigt ju längre man kommer.
Det är gudar, halvgudar och andra varelser blandade hej vilt, och jag vill gärna bara slappna av och följa med historien, men det är svårt. Kanske tänker jag för mycket, eller så är boken helt enkelt lite rörig och kräver läsarens fulla uppmärksamhet. Det är nog lite av båda.
Jag hade hoppats på en mer sammanhängande historia, för jag gillar den gamla asatron, men jag är rädd för att Joanne Harris försökt få med alldeles för mycket saker. Kanske hade det varit en bra idé att göra en serie istället för att klämma in allt i samma bok?
Har du läst den, och i så fall, vad tyckte du? Jag är nyfiken.

/Maria

Ett oemotståndligt begär

                                                     

Okej, jag vill bara börja med att säga att det här är den enda Meg Cabot-boken som jag lyckats läsa ut. Jag gillar med andra ord vanligtvis inte hennes böcker, men den här var riktigt bra! Dessutom är det typ en deckare, vilket är ovanligt för att vara Meg Cabot.

Heather Wells var en gång en snygg, populär tonårsstjärna med massor av fans och den perfekta pojkvännen. Nu är hon en överviktig singel som jobbar på ett elevhem och hyr ett rum hos sin ex-pojkväns skitsnygga bror som hon är hemligt kär i.
Hennes liv är ganska lugnt och hon trivs på sitt jobb. I alla fall gör hon det tills en ung tjej hittas död på botten av ett hiss-schakt. Alla tror att det är en olycka (eftersom en del studenter roar sig med att klättra runt på hisstaken i schakten), men när ännu en tjej hittas död på samma ställe så börjar Heather tro att det är någon som mördat dem. När ingen verkar bry sig så bestämmer hon sig för att ta saken i egna händer och börjar leta ledtrådar och motiv. Men någon verkar inte vilja ha en snokande ex-popstjärna i hälarna...

Jag gillade som sagt den här boken. Heather Wells brottas inte bara med en mördare, hon har också en hel del kärleksproblem, både med ex-pojkvännen (som nog fortfarande är intresserad) och hans bror (som nog tyvärr inte är intresserad).
Det är alltså mycket mer än bara en riktigt spännande deckare. Tro mig.

/Maria

Motorsågar i Björkhagen

                                                      

Nu är Kalle Skavank tillbaka igen.
I den här femte boken får Kalle besök av en kvinna som vill ha hans hjälp.
Efter en storm upptäcker hon att två träd rasat över hennes hus, och när hon tittar närmare på dem så ser hon att någon har sågat ner dem! Vem vill sabotera hennes hus?
Kalle och hans kompis Dilsa bestämmer sig för att spionera lite i området och börjar förhöra grannarna. De har snabbt en misstänkt. Grannarna Sixten och Elsa såg nämligen en mystisk figur springa från platsen. Men vem är den skyldige?

De andra böckerna av Petrus Dahlin om Kalle Skavank heter:
* Ugglor i Bagarmossen
* Änglar på Skogskyrkogården
* Klotter i Kärrtorp
* Stöld på Tistelvägen

/Maria


Får man ALDRIG sova?

                                               

Emma har haft en lång jobbig dag och när hon ska sova så går det helt enkelt inte!
Hon har såklart hört om tricket att räkna får tills man somnar, och det skulle kanske funka om bara de himla fåren kunde vara stilla i några sekunder!
Men de vägrar vara stilla, de åker skridskor och motorcykel, svävar över himlen som små moln med konstiga ben, dansar balett och hoppar trampolin. Kan de inte vara stilla så att man får sova någongång?!

Det här är en charmigt knasig godnattsaga som rimmar härligt när man läser.

"De hoppar på en trampolin
så högt som bara den!
De voltar, skruvar, trixar snyggt
och faller ner igen."


Författaren heter Alison Ritchie och de härliga bilderna är gjorda av Cornelia Haas.

/Maria

Läs en kärleksbok

Nu är det snart Alla dag igen.
Här kommer några tips på kärleksböcker som getts ut under 2008.

      

0-5 år
♥ Baisch, Milena- Världens bästa vänner
♥ Falkenland, Christine- Vill du gifta dig med mig?
♥ Frödén, Gabrielle- Morfar blir kär
♥ Lloyd, Sam- Herr Kattzon
♥ McBratney, Sam- Gissa hur mycket jag tycker om dig om våren/sommaren/hösten/vintern

6-9 år
♥ Ahlburg, Kirsten- Noa får en puss
♥ Brenckert, Eva- Petter och kärleken
♥ DiCamillo, Kate- Edward Tulanes fantastiska resa
♥ Olsson, Sören- Sunes tusen tjusarknep
♥ Widmark, Martin- Kärleksmysteriet

9-12 år
♥ Angerborn, Ingelin- Hjärtslag och hjärnsläpp
♥ Bratlund, Bente- Skolresan
♥ Gordan, Kajsa- Kärlek och dynamit
♥ Hallberg, Lin- Kärleksboken
♥ Löfgren-Mårtenson, Lotta- Spegel, spegel på väggen där
♥ Melin, Mårten- Amor anfaller!

13 år eller äldre
♥ Godbersen, Anna- Deluxe
♥ Hartnett, Sonya- Pojken i soffan
♥ Krog, Niklas- Ingen rädsla
♥ Meyer, Stephenie- Ljudet av ditt hjärta
♥ Rudberg, Denise- Tillsammans-andra boken
♥ Sortland, Bjørn- Vad är så skört att det bryts om du säger dess namn?
♥ Susso, Eva- Vem bryr sig!
♥ Olsson, Ingrid- Ett litet hål i mörkret


Vem bryr sig!

                                                      

Här är nu äntligen fortsättningen på Jag såg honom först av Eva Susso.
I första boken får vi ju följa Diana, Maja och Anisa där de alla tre blir kära i samma kille. Då var det Diana som berättade, nu är det Anisa.
I deras skola går också Hugo, som är uppenbart intresserad av den färgstarka och högljudda Anisa, men hon är ju absolut inte kär i honom, eller? Han är ju faktiskt lite söt, men det kan hon ju inte erkänna för Diana och Maja.
När Hugo sedan pratar med henne så snäser hon av honom och är otrevlig. Varför blir hon så osäker när han är i närheten? Hon vill ju ingenting hellre än att bli ihop med honom.

Anisa är en självsäker och kaxig tjej som gör precis som hon vill, och därför blir tjejerna ganska ofta osams. Men trots att hon är så kaxig så tar det ganska lång tid innan hon vågar säga till Hugo vad hon tycker om honom, men när hon gör det så går det faktiskt riktigt bra!

/Maria

Innan jag dör

                                                 

Vad skulle du göra om du inte hade så lång tid kvar att leva?
16-åriga Tessa har leukemi, och hon vet att hon bara har några månader kvar.
Problemet är bara att hon har så mycket kvar att göra! Hon har knappt blivit kysst, och absolut inte haft sex, hon har aldrig provat droger eller åkt motorcykel, och hon kommer aldrig att få ta körkort.
Hon bestämmer sig för att göra en lista på saker som hon ska hinna med (hon tänker helt enkelt inte dö innan hon är klar!), men listan blir bara längre och längre.
Saker som att säga ja till allt en hel dag, eller att bryta mot lagen klaras av snabbt, men vissa andra saker är betydligt krångligare...

Det här skulle kunna vara en helt vanlig ungdomsbok om att prova på saker som gör det värt att leva, men eftersom Tessa är så sjuk så blir boken ännu mer gripande. Det handlar om att leva livet fullt ut samtidigt som man tar farväl av det. Det handlar om överbeskyddande och frånvarande föräldrar, kompisproblem och pojkvänner.
Boken i sig är faktiskt förvånande osentimental, men de sista kapitlen kunde inte ens jag låta bli att gråta mig igenom. Läs och njut...

/Maria

Ful eller snygg?

                                                   

Nu har jag läst ut del två i Scott Westerfelds serie om Fulingby och Snyggingstan. Första boken hette Ful, och den skrev jag om för länge sedan, och har sedan dess längtat efter fortsättningen.
Om ni läst Ful så vet ni att vi är i något slags framtidssamhälle där alla genomgår en omfattande operation på sin 16-årsdag. Man förvandlas då från ful till skitsnygg med allt vad det innebär.
Tally längtar till sin 16-årsdag, men sen möter hon Shay, som vägrar opereras, och tillsammans flyr de från stan.
Shay hävdar nämligen att det inte bara är utsidan de operarar, de gör även någonting med hjärnan. Men i skogen där de bosätter sig finns några som tror att de kommit på ett botemedel, och Tally ska genomgå operationen för att testa botemedlets effekt.

I del 2 är hon snygg och lever ljuva livet i Snyggingstan. Allt är modernt och hela stan är full av coola tekniska saker för att man ska kunna ha så roligt som möjligt. Och roligt har hon! Tally har helt glömt bort vem hon var när hon var ful, och det där med botemedlet har hon inte en aning om. Men allt förändras när en fuling bryter sig in på en fest och lämnar över ett paket till Tally. Ett par piller och ett brev från henne själv!
Långsamt börjar minnet komma tillbaka, och hon inser att hon måste fly från stan, tillbaka till sitt liv som fuling.

Det här är en spännande, men ganska otäck historia om ett samhälle där perfektion inte räcker till. Att vara så snygg som möjligt är det enda som räknas, och alla är så korkade så att de inte ens fattar att det är konstigt.
Men ingen blir någonsin nöjd. När det inte räcker med att vara oerhört snygg så kan man operera in glittrande ädelstenar i ögonen, eller varför inte en tatuering som snurrar i takt till dina hjärtslag?

Börja med ettan om du inte läs den, och efter den här kan vi bara vänta på fortsättningen.

/Maria

Amanda och ängeln i flaskan

                                                  

Anders Nyman har skrivit boken om Amanda och ängeln i flaskan. Det är en sorglig berättelse som ändå är fylld av hopp. Amandas mamma är gravid och snart ska Amanda och hennes storebror få en lillasyster eller lillebror. När det är dags för födseln går allt fel. Bebisen dör och familjen mår jättedåligt över det. Mamman ligger mest på sängen och pappan jobbar hela tiden. Amanda är också ledsen, men när hon får chansen att ställa allt till rätta börjar hon genast jobba med den idén. Hon har nämligen fått tag på ett recept på en människa. Nu ska hon göra en bebis så att familjen kan bli lycklig igen.

Det här är en bok man gråter till, men som ändå är fin. Man lever sig in i Amandas liv och blir arg över de vuxna som inte förstår eller bryr sig. Samtidigt blir jag helt varm i hjärtat av att läsa om de personer som verkligen tar Amanda på allvar!

/Ann-Sofie

Bellas beslut

                                             

I den tredje boken om Bella, Bellas beslut av Tomas Dömstedt, finns inte det gamla bandet kvar längre. Isak har flyttat och Tove har tröttnat på att vara med. Kvar är Bella och Amanda som ska bestämma vad de ska göra med "resten av bandet". När bandet fortfarande höll ihop skickade de iväg demos till alla möjliga personer. Nu har de börjat höra av sig och vill ha bandet till spelningar. Vad ska de göra? Ska de övertala de gamla bandmedlemmarna att komma tillbaka, skaffa nya, eller försöka spela själva?

Boken är ganska lättläst. Härligt att läsa om någon som förverkligar sina drömmar!! Läs gärna "Bellas Band" och "Bellas drömmar" som är del 1 och del 2 i den fristående serien om Bella!

/Ann-Sofie

Zäta och den spårlöst försvunne

                                                          

Ännu en deckare om Zäta av Elsie Petrén. Zäta har en speciell gåva som gör att hon ibland kan läsa andras tankar. De enda som känner till detta är hennes två bästa kompisar. En natt står Felix, kompis till Zätas pojkvän, utanför Zätas hem. Han har hört att Zäta är väldigt smart och att hon nog kan hjälpa honom med hans problem. Felix pappa har varit försvunnen sedan några dagar tillbaka. Nu tror han att någonting allvarligt kan ha hänt, men han vågar inte kontakta polisen eftersom pappan sedan tidigare inte är särskilt populär hos polisen. Hur ska Zäta bära sig åt för att hjälpa Felix? Kommer de hitta hans pappa innan det är försent?! Dessutom...hur ska det gå med Zätas och pojkvännens förhållande nu när hon tillbringar så mycket tid med Felix?

Boken för dig som gillar riktigt spännande deckare!

/Ann-Sofie

RSS 2.0