Smyglunds deckargåtor

                                         

Idag när jag städade hyllorna så hittade jag den här boken!
Jag visste inte ens att vi hade den, och den stod och gömde sig bland faktaböckerna.
Efter lite bläddrande så märkte jag att det här är en sån bok som jag skulle älskat när jag var ungefär 8 år.
Det är helt enkelt 13 korta mysterier att knäcka, och så en lång extra svår deckargåta.
De första har tidigare varit publicerade i Kamratposten, men den sista är specialskriven för den här boken.

Ansträng hjärnan lite nu under sommarlovet, för det här är riktigt roligt!
Boken hittar du numera på Deckarhyllan. Där passar den bäst tycker jag.

/Maria

Bara vänner, typ!

                                                 

Nu har äntligen tredje delen i Eva Sussos serie om Diana, Anisa (eller Nisse som hon kallas) och Maja kommit.
Det är dags att läsa ur Majas synvinkel, och hon har mycket att berätta!
Maja och hennes kille Kelly bråkar hela tiden. Minsta lilla grej blir till ett jättebråk och Maja funderar hela tiden på att göra slut. Men hon älskar ju honom! Varför måste det vara så svårt med kärlek?
Kanske blir det lättare om de bara är vänner? Eller?
Dessutom är Diana ihop med hennes storebror, och Maja håller på att dö varje gång de petar på varandra. Och Nisse umgås bara med den där konstiga tjejen Kajal hela tiden. Måste allt vara så jobbigt?!

Första delen i serien handlar om Diana och den heter Jag såg honom först!
Andra delen handlar om Anisa, och den heter Vem bryr sig!

/Maria

De starkare

                                                 

Hur är det egentligen att komma ny till ett helt okänt land och inte känna sig välkommen?
Jak och Aster är kusiner och har flytt från sitt krigsdrabbade land till Sverige tillsammans med sina familjer. De är bästa vänner och hänger alltid ihop. För visst är det skönt att slippa vara ensam när Keller och hans gäng dyker upp.
De verkar alltid finnas i närheten och gör allt de kan för att visa Jak och Aster att de inte är välkomna i Sverige.
Det är de som är "de starkare" och det visar de genom att slåss och mobbas.
Tillsammans måste kusinerna slåss för att passa in samtidigt som de längtar tillbaka till sitt eget land. För de har ju inte flyttat hit frivilligt, kan ingen förstå det?

Inger Frimansson (som skrivit Svept i rosa papper och Inga livstecken) har skrivit en gripande bok om hur det är att vara flykting i ett främmande land. Om mobbning och kampen för att överleva de starkare.

/Maria

Nya filmer på biblioteket

                                 

Man vill kanske inte vara inne framför TV:n nu när sommaren äntligen kommit, men ibland kan man ju vilja kolla på en bra film ändå.
Nu kan du låna underbart sorgliga I taket lyser stjärnorna och den charmiga och spännande filmen Nim och den hemliga ön.

Kom och låna, men kom ihåg att den som lånar måste vara över 16 år, så ta med en förälder om du är yngre.

Hemsökt

                          

Nu har jag äntligen börjat komma igång med Meg Cabot's Hemsökt-serie. Jag läste första boken för länge sen, men sen kom jag av mig. Men nu har jag börjat igen, och de är ju riktigt bra!
De handlar om 17-åriga Suze som tvingas flytta till Los Angeles från New York eftersom hennes mamma ska flytta ihop med sin nya man. På köpet får hon tre jobbiga brorsor, men det är inte det som är värst. I Los Angeles börjar Suze's övernaturliga förmåga att visa sig allt mer. Hon kan nämligen se spöken, och hela livet har hon hjälpt dem att avsluta sina ouppklarade saker och hjälp dem att gå vidare.
I nya huset träffar hon Jesse, en riktig snygging som hon snabbt blir riktigt bra kompis med. Synd bara att han dog för över hundra år sedan.
Men han är ganska bra att ha när spökena går till attack mot skolan. Ska hon kunna stoppa dem utan att avslöja sin ovanliga förmåga?

De här böckerna kan läsas fristående, men jag skulel rekommendera att man läser dem i rätt ordning så att man hänger med ordentligt. De är riktigt bra!

Serien består av:
1. Älska dig till döds
2. Det nionde kortet
3. Dödlig hämnd
4. På liv och död
5. Medlaren
6. Den fjärde dimensionen

/Maria

Finnes:Agnes Önskas:Kille

                                                    

11-åriga Agnes känner sig ensam. Hennes bästis Cilla har flyttat 40 mil bort, och har nya coola kompisar där.
Hemma har Agnes bara sin hund Wilma. Eller ja, hon har ju sin kompis Adam också. Supersöta Adam som brukar följa med ut och gå med Wilma. Men hur ska Agnes kunna berätta för Adam att hon vill vara mer än kompis med honom? Det blir ju inte lättare av att Agnes råkar säga ja till att bli ihop med Adams bästa kompis Filip.
Nej, ingenting är lätt just nu, men man ska aldrig ge upp. Vem vet, kanske kan det bli bra även om det inte blir som man tänkt sig...

Det här är tredje och sista boken om Agnes, skriven av Tomas Halling.
Den är lättläst och man kan definitivt känna igen sig i Agnes problem. Även om man inte är 11 år längre.

/Maria


Roliga Trolleriboken

                                  

Här kommer ännu ett tips för regniga sommarlovsdagar!

Trollkarlen Filiokus Fredrik har gjort en härlig bok med tricks som imponerar på alla du känner. Kan du tex knäcka benet, lyfta en läskflaska med bara ett sugrör eller spela på näsan? Nej, inte jag heller, men nu kan alla lära sig det.
Du hittar också beskrivningar på hur du gör smarta skuggfigurer och förvillande ögonlurisar.

Jag gillar dessutom att man inte behöver köpa svindyra trollerilådor. Allt du behöver är din kropp och diverse andra småsaker som oftast finns hemma.
Sätt igång och öva! Det är riktigt roligt.

/Maria

Blindträff

                                             

Kan man bli kär i  någon som man aldrig träffat?
Ja, Marie blir i alla fall det.
Hon har precis gjort slut med sin kille, och vill därför inte gå på en fest som han garanterat kommer att dyka upp på, så hon stannar hemma. Ensam.
Sent på kvällen ringer hennes mobil. Det visar sig vara en ung kille som ringt fel. Men sen ringer han igen, och den här gången är det med flit.
Snabbt utvecklas mobilsamtalen till något riktigt pirrigt. Marie kan inte få nog av att prata med honom, och det verkar vara ömsesidigt. Men sen kommer det där läskiga. Ska de våga träffas? Tänk om de inte alls gillar varandra?

Det här är en lättläst och tunn bok som är skriven av Chloë Rayban, och den är lite söt.
Snabbläst och mysig kärleksbok. Perfekt för en eftermiddag i solen.

/Maria

Vik och virka...

Okej hörni, det är sommarlov och astråkigt väder ute, så då får man sysselsätta sig inomhus.
Jag har visserligen tänkt att ha sol på min semester, men det här kan man göra utomhus också. Jag har bestämt mig för att lära mig virka. Okej, jag vet, virkning anses som lite nördigt, men det är på väg att ändras. Nya trenden heter Amigurumi, och går helt enkelt ut på att virka underbart söta djur och figurer.
Så, om du inte kan virka, be din mamma om en kurs, eller har du kanske någon snäll mormor/farmor som du ändå umgås för lite med?
Min mamma är hopplöst tråkig och tycker att jag måste lära mig att tex hålla i en virknål och göra vanliga maskor innan jag ger mig på att virka en liten liten sköldpadda, så jag får väl börja från grunden. :)
På biblioteket kan du låna böcker om att börja virka, och även boken Virka amigurumi.

 

Om du inte vill virka så kan du istället ge dig på att vika ett dinosaurielandskap av papper. I natt vek jag en Mamenchisaurus av ett reklamblad från Willy:s, och i ärlighetens namn var det ganska svårt, och den blev inte särskilt vacker, men med lite träning kan man säkert klara av vikbeskrivningarna till dinosaurier, vulkaner, palmer, mammutar och även en förhistorisk man.
Lite jobbigt är bara att boken är på engelska, men beskrivningarna och bilderna kan man tyda ändå.
Så, sätt igång att pyssla nu.

 

/Maria

För alltid...

                                                

I natt när jag inte kunde sova läste jag Ingelin Angerborns nya bok För alltid...
Den handlar om snart 13-åriga Nora som ska spendera några sommarveckor hos sin mammas bästa väninna Vanja som just flyttat till ett hus mitt i ingenstans. Det verkar kunna bli precis hur tråkigt som helst, och dessutom längtar Nora hem till sin kille Sebastian. Men sen börjar hon få sms från ett okänt nummer, och musik spelas från rummet intill Noras, trots att ingen är där. Och sen är det något konstigt med det gråa fallfärdiga huset i närheten. Det känns som att Nora sett det förut. Hon vet hur det ser ut inne bara genom att titta på huset utifrån. Vad är det som händer egentligen? Håller hon på att bli tokig eller är det någon som vill berätta något för henne?

Det här är en lagom läskig och ganska lätt bok som passar perfekt att läsa på sommarlovet.
Det är inte den otäckaste boken på spökhyllan, men den är riktigt bra ändå.

/Maria

En natt på Deamon Hall

                                                        

Det här är lite som Kalle och chokladfabriken utan chokladen, men med spökerier istället. Plus att Willy Wonka är coolare än Ian Tremblin någonsin kommer att bli.
Men i alla fall, idén är densamma. Skräckförfattaren Ian Tremblin har utlyst en tävling där ungdomar ska skriva skräckhistorier, och de fem som skrivit de bästa historierna får komma till det stora hemsökta Deamon Hall och spendera en natt med att berätta sina historier. Den som stannar (och överlever) hela  natten ska få sin berättelse publicerad.
Wade är en kille som älskar skräck och Ian Tremblins böcker, och nu står han framför Deamon Hall tillsammans med fyra andra ungdomar- Kara, Chelsea, Chris och Demarius.
10 ljus är det enda som lyser upp huset och tanken är att alla ska läsa sina berättelser högt, och sedan släcka ett ljus. Sedan ska alla berätta en spökhistoria fritt ur huvudet och släcka ytterligare ett ljus. Men sedan försvinner Chris, och huset verkar ha sin egen plan för natten...

Det här skulle kunna vara en riktigt bra bok, och emellanåt älskar jag den, men problemet är att det tar ganska lång tid innan det händer något i huset. Men berättelserna som ungdomarna läser är riktigt bra och det är de som lyfter boken.
Trots allt är det en riktigt läskig bok att läsa i sommar.
Skriven av Andrew Nance.

/Maria

Rekryten

                                                 

James är en 11-åring kille som alltid lyckas hamna i trubbel. I skolan blir han retad för att han har en tjock mamma, och när den dryga Samantha retat honom en gång för mycket så tappar han kontrollen och gör illa henne. När sedan hans mamma dör så blir han skickad till ett barnhem, men även där går det snett och han vaknar upp en morgon på ett nytt ställe. Han får veta att han blivit uttagen till Cherub- en hemlig organisation som utbildar barn och ungdomar till stenhårda agenter. De skickas sedan ut på livsfarliga uppdrag, för ingen misstänker ju ett barnen är snokande agenter.

James kastas snabbt in i stenhård träning och långa tuffa lektioner. Här lämnas ingenting åt slumpen. Lärarna är hänsynslöst hårda, och eleverna är nästan ännu värre, men James märker sakta att han trivs. Grundutbildningen ska förbereda dem för det värsta som skulle kunna hända under ett uppdrag och pågår i 100 dagar. Frågan är bara om han ska klara sig genom de stenhårda proven eller bli utkastad härifrån också?

Det här är första boken i Cherub-serien och den är riktigt spännande! Perfekt att sätta i händerna på killar som vill ha spänning men inte deckare eller fantasy. Nu väntar jag bara på del två, som heter Uppdraget.

Böckerna är skrivna av Robert Muchamore och på engelska finns redan 10 delar ute. De två första finns i nuläget översatta till svenska.

Uppdaterat 12/8: Nu har jag läst del 2 också, och den var precis lika bra!

/Maria

Sommarkaos på guldkusten


                                                  

Det är äntligen sommar, och nu borde det väl ändå komma några gäster till det lilla okända hotellet gyllene (kn)Orren?
Ända sedan Roger och Ritva köpte hotellet så har de haft så lite gäster att det knappt räknas, men nu har Roger och deras son Ingo gjort en ny skylt ute vid stora vägen där det står: HOTELL GYLLENE ORREN- värt en omväg. Guldkusten med Sveriges bästa sandstrand!
Det är en väldigt fin skylt, men tyvärr inte helt sann, för någon sandstrand finns inte. Åtminstone inte än.
Däremot finns en väldigt stor hög med sand som väntas på att köras ner till sjön. Om någon orkar göra det alltså.
Men plötsligt får familjen annat att tänka på. Det kommer nämligen gäster! Fyra urgamla tanter som bara vill spela bridge och ta det lugnt. Och lugnt är det, i alla fall tills hårdrocksbandet Tinnitus och barnfamiljerna med de vilda ungarna dyker upp.
Hur ska Roger och Ritva lyckas få alla att trivas? Tur att de har sina barn, Ingo och Isadora som kan hjälpa till.

Det här är fjärde boken om Hotell gyllene Orren, och den är lika rolig som de andra.
Måns Gahrton (som också skriver Livet enligt Rosa) och Johan Unenge (som också skriver ungdomsböcker) skriver de här böckerna ihop, och det är väldigt lyckat.
Härlig sommarläsning för åldern 7-10 år.

/Maria

Piggor och suggor

                              

Piggan är en energisk liten nyckelpiga som tycker att allt ska göras på direkten, och att det är onödigt att vila. Därför dyker hon hela tiden upp hos grannarna, familjen sugga, med nya roliga idéer.
Suggorna tycker väldigt mycket om Piggan, men ibland vill de ju bara vila och ta det lugnt. Speciellt suggbarnen Sam, Sum och Sim som helst vill hitta på egna äventyr.
Men sen kommer Piggans bror och syster och systerns 7 små vilda barn på besök, och då blir det allt annat än lugnt.

Det här är en charmig kapitelbok för förskolan och lågstadiet där vi får följa de små nyckelpigorna och gråsuggornas liv i skogen.
Boken rymmer också en del fina bilder på djuren, även om mina favoriter är suggorna. Så otroligt söta!
Lena och Olof Landström är ju dessutom kända för de underbara bilderböckerna om Bu och Bä.

En perfekt högläsningsbok för sommarlovet.

/Maria

1001 ruskiga fakta

                                                   

...en äcklopedi med vidriga sanningar om allting, sammanställd av Anne Rooney.

Ruskiga tecknade små monster guidar oss igenom alla världens äckligheter.
Visste du tex att dina fötter producerar en hel tekopp fotsvett på fyra dagar eller att Lopplarver äter upp sina färäldrars avföring- eller varandra?
Visste du att om du dricker ett glas vatten från en kran i London, så har vattnet passerat i genomsnitt nio människors urinblåsor!? Tur att det finns vatten på flaska.

Gillar du såna här onödiga och äckliga fakta, så är detta boken för dig.
Läs, skratta, äcklas och glöm inte att sprida äckelfaktan vidare. :D

/Maria

Onkel Montagues spökhistorier

                                                   

Edgars onkel bor i ett stort, kallt och lite läskigt hus som är fyllt med skumma prylar. Varje gång Edgar hälsar på så får han höra nya spännande spökhistorier som handlar om föremålen i huset.
Han och hans onkel sitter där i en varsin fåtölj framför brasan och onkeln berättar om den pratande tavelramen, den lilla trälådan, en mystisk teckning och mycket mer. Berättelserna verkar aldrig ta slut, och den bästa historien är den sista, där onkeln berättar sin egen historia.

Chris Priestley har skrivit den här boken, och den är kanske inte så läskig att man blir rädd på riktigt (eller så är jag svår att skrämma), men den är riktigt spännande. Läskiga mörka teckningar här och där gör bara boken bättre.
Läs och rys.

/Maria

RSS 2.0