Den dansande djävulen

                                          

Martin Widmark är igång igen (eller, ja, han stannade väl egentligen aldrig) med en bok för 10-13 åringarna (och en och annan vuxen, typ jag).

Det här är första delen i en trilogi som heter Tyko Flores äventyr, och den handlar helt enkelt om Tyko, en 13-årig gruvarbetare någon gång i dåtiden.
Tyko är föräldralös och har växt upp som slav i traktens silvergruva, där man bryter silver för att hertingen (som kallas Den dansande Djävulen) ska kunna festa. I gruvan använder man barn för att komma åt stenprover i de allra smalaste gångarna, och Tyko hatar det. Det är mörkt, otäckt och livsfarligt, och hela tiden har de den elaka förmannens piska att akta sig för. En gång i veckan får de komma upp till "ytan" för att gå i kyrkan, och det är en sådan dag som något händer. Något som ska förändra Tykos liv för alltid. När han somnar på en äng utanför kyrkan så drömmer han att en skata pratar med honom. Den ger honom konstiga ledtrådar och säger att om Tyko gör det som sägs, så ska han kunna rädda sin mor. Men Tyko har ju ingen mor! Eller har han? Nere i gruvan dyker fler ledtrådar upp, och Tyko förstår att han ska leta efter en dörr. En öppning som ska ta honom ut ur gruvan, och iväg på sitt livs största äventyr...

Den här boken var riktigt bra! Större delen av boken beskriver livet i gruvan, och det tar en stund innan det blir spännande, men det gör inget, för jag gillar att få reda på hur det var där nere i mörkret. Jag ser fram emot fortsättningarna, och med Martin Widmarks fart så lär de väl komma snart? Han ger ju ut böcker snabbare än jag hinner läsa dem! Fattar inte hur han hinner...

En sak bara- varför heter serien Tyko Flores äventyr, när Tyko heter Blom i efternamn i boken? Det kanske vi får reda på sedan...?
Och ja, jag hänger rätt ofta upp mig på små detaljer.

/Maria


Anvisningar för drakuppfödare

                                            

Som jag har längtat efter den här boken! Jag gillar drakar, och jag ser ju redan på omslaget att den här boken har bilder som jag skulle ge min ena arm för att kunna illustrera.
Och visst, den är jättesnygg, men oj, så svår att läsa!
Den ska tydligen vända sig till åldersgruppen 3-6 år, men min erfarenhet säger mig att man som vuxen kommer att få förklara en hel del om man läser den här högt för barn i de åldrarna. Texten är slingrig och får ingen riktig rytm, och ibland rimmar det, och ibland inte.
Okej, man ska inte underskatta barns ordförråd, men ord som:
periskopiska, zeppelinare, svavelgas, inkvartera, talorganet, svindlares placeringslögner och hånpartitur gör boken lite för svår för mitt tycke. Synd på så fina bilder.

Men vad handlar den om då?
Jo, det är helt enkelt anvisningar för drakuppfödare, och vad man bör veta innan man bestämmer sig för att skaffa en. De är nämligen ruskigt stora och stjäl saker ur hela huset. Dessutom sprutar de eld, lukar illa och äter gärna små barn till mellis. Bättre att skaffa en hund, eller något...

Illustratör: Laura Valojärvi
Text: Emilia Lehtinen (svensk översättning: Marjut Markkanen)

/Maria

Fånga en farmor

                                         

Mollys mamma måste åka till sin syster som är sjuk, och eftersom hennes pappa måste jobba så ska Molly vara en vecka hos sin gamla farfar. Problemet är bara att farfar bor mitt i ödemarken och Molly vill absolut inte åka dit! Men hon har inget val, och när farfar hämtar henne vid tåget på sin skruttiga tandemcykel så visar det sig att han är ganska rolig!
Dessutom har han en plan. Han vill ha Mollys hjälp med att fånga en ny kvinna, nämligen den ljuvliga Alice som jobbar i mataffären. Han säger att han är kär i henne! KÄR?! Gamla farbröder kan väl inte bli kära, tänker Molly? Men jodå, farfar kan. Problemet är bara att farfar inte har sett sig i spegeln på länge och dessutom verkar han ha glömt bort hur man flirtar med tanter. Tur att Molly är där och kan hjälpa till.

/Maria

Pretty little liarsHar ni sett att Pretty little liars-serien av Sara Shepard blivit tv-serie?
Den har visserligen inte kommit till Sverige än, men jag är lite nyfiken. Den verkar ganska bra.
På svenska finns nu 3 delar, men på engelska är det nog upp emot 10 redan.
Jag har bara läst första boken än så länge, och den var väldigt mycket bättre än vad omslaget indikerar. 5 tjejer är bästa vänner, men en kväll försvinner en av tjejerna (Alison) spårlöst, och ett år efter försvinnandet börjar tjejerna plötsligt få mystiska meddelanden med hemligheter som bara Alison vetat om.../Maria

Solstriden

                                          


Solstriden av Jeanette Winterson är en fristående fortsättning på Tidväktaren som kom för ett par år sedan. Jag gillade den väldigt mycket, och den här är också rätt bra, och faktiskt lite lättare språkmässigt.

Vi befinner oss i london år 1601. Jack har blivit kidnappad av en ond Magiker som vill förvandla hela London till guld. Till sin hjälp behöver han den Strålande pojken, och i sitt letande efter honom så har han fyllt huset med "värdelösa" pojkar. Men nu är han säker på att han hittat rätt pojke- nämligen Jack!
Men Jack tänker inte samarbeta, och i sina försök att stoppa Magikern så träffar han bla en sjunken kung, en listig drake, en omänsklig riddare och en hel del andra figurer. Dessutom träffar han Silver, flickan med det röda håret som Tidväktaren handlar om. Hon kan resa i tiden och kommer till hans undsättning ända från 2000-talet.
Tillsammans bestämmer de sig för att stoppa Magikern, och äventyret tar fart genom London.

Problemet med de här böckerna ligger dels i språket tror jag. De är ganska svåra och filosofiska och lämnar ofta saker hängande i luften om ni förstår hur jag menar. Man får fler och fler lösa trådar, och till slut blir det lite irriterande. Dessutom vill Jeanette Winterson lite för mycket. Handlingen har så många vändningar och småhändelser som egentligen inte har någon betydelse i det stora hela. Det blir kort sagt lite rörigt.

MEN, de är bra ändå. Bara man är lite läsvan och har lite tålamod. För de är inte snabblästa.

Här har jag skrivit om första delen.

/Maria

Läser just nu...


/Cecilia


Nya bilderböcker

Idag kom det in ett gäng sprillans nya bilderböcker....

 

 


/Cecilia


Johnny Kemps återkomst
Dan är illa ute. Han lyckades få skolans värsting Johnny Kemp utslängd och avstängd från skolan. Nu är Johnny Kemp tillbaka och Dan är riktigt illa ute. Johnny Kemps kumpaner bröderna Baxter står och väntar på honom utanför Dans hus. Dan lyckas smita undan de båda bröderna, men i skolan är det svårare att vara osynlig. Dan funderar och kommer fram till hur han ska övervinna Johnny Kemp. Boken avslutas mycket dramatiskt och spännande, vem ska överleva?

En ny spännande och snabbläst bok från förlaget Argasso, skriven av Keith Gray.

/Cecilia


Dash and Lily's book of dares

                                          


Just nu läser jag nya boken av David Levithan och Rachel Cohn (duon bakom Nick och Norah's oändliga låtlista och Naomi och Ely's kyssförbudslista).

Nya boken heter Dash och Lily's book of dares och utspelar sig i ett julstressat New York.
Boktokiga Dash är 16 år, hatar julen och har lyckats ljuga sig till att få vara ensam hela julhelgen. Han spenderar dagarna på sin favoritbokhandel, där han har stenkoll på alla böcker som finns. Men en dag står plötsligt en röd anteckningsbok bredvid hans favoritbok, och när han öppnar den så finner han ledtrådar och uppdrag. De första ledtrådarna tar honom runt i bokhandeln, och innan han lämnar boken så skriver han dit nya ledtrådar.

Lily, som lämnat boken i hyllan, älskar julen, men till hennes förtvivlan så har hennes föräldrar åkt på smekmånad och lämnat henne ensam med sin bror Langston som bara är intresserad av sin nya pojkvän. Plötsligt är hela julen förstörd och hon är helt ensam. I alla fall tills hon får svar i anteckningsboken.
De närmaste dagarna fylls boken med nya påhittiga ledtrådar och uppdrag och Dash och Lily skickar runt varandra till en massa olika ställen i New York medan de lär känna varandra utan att träffas.

Det här är en riktig feel-good-bok. Jag trodde nog att de skulle utmana varandra på betydligt allvarligare saker, men det var ändå ganska spännande. David Levithan och Rachel Cohn är riktigt bra tillsammans, och jag gillar verkligen boken!

/Maria

FacebookHallstahammars bibliotek finns även på Facebook! Där kan ni få information om vad som händer och sker på biblioteken i Hallstahammars kommun.

Kom igen och gilla oss!


Speglarnas herre

                                             

Nu har jag läst del två i serien om Agata och hamnskiftarna.
Del ett heter När vilddjuret vaknar, och i den får 11-åriga Agata reda på att hon är en hamnskiftare, vilket betyder att hon kan förvandla sig till en hund. Alla hamnskiftare har något djur som de kan ta skepnad av, men Agata är speciell. Hon kan nämligen förvandla sig till nästan vilket djur som helst. Hon är en väldigt ovanlig så kallad "tusenhamn", och det visar sig vara till stor hjälp när de ska besegra en hop elaka troll.

I del två ska Agata iväg på ett hamnskiftarläger, och redan andra dagen händer skumma saker. Agata får reda på att hon är ett vapen i kriget mellan människorna och trollen, och dessutom har hennes bästa kompis Lo blivit ledare för trollen! Med risk för sina egna liv så beger sig Agata och hennes vänner iväg för att rädda Lo (de är såklart säkra på att hon blivit förtrollad eller lurad), men det visar sig bli riktigt farligt. Trollen är jättemånga, stora och starka, och visst är det bra att kunna förvandla sig till olika djur, men ibland räcker det inte till...

Mattias Johnsson har skrivit den här serien, och böckerna är riktigt spännande!
Jag älskar historier om troll och olika väsen, och de här har full fart rakt igenom.

Här har jag skrivit om första delen.

/Maria

Hämndnatt

 

Äntligen en ny bok av Catherine MacPhail. En av mina favoritböcker all time är Stenkoll som hon också skrivit. En ny tjej börjar på skolan, Destiny som verkar vara småtråkig. Det tycker i alla fall Nicola och hennes kompisar på skolan. De är lite coola och bestämmer sig för att skoja lite med Destiny. De bestämmer sig ta med sig henne på en hemlig övernattning på skolan. De berättar för henne att det sägs spöka i skolan.  Nicola bestämmer att en efter en ska de försvinna från Destiny när de väl är inne i skolan. Till sist kommer Destiny att vara helt ensam i den stora, öde skolan och då kommer hon att bli livrädd...  mer tänker jag inte skriva.

Detta är en riktigt spännande bok och läskig bok. Jag gillar den starkt!


Rymdresan

                                                

Christer Fuglesang är sveriges första och hittills enda astronaut och nu har han skrivit en bok om rymden.
Den handlar om Markus och Mariana som får följa med den uppfinnande Farbror Albert på en resa i hans rymdraket.
Utan rymdresans gång får de känna på hur det är att vara tyngdlös, lära sig hur man äter i en rymdraket och även kliva av på planeten Mars.
Dessutom hamnar de i ett svart hål, färdas 65 miljoner år tillbaka i tiden och hamnar på dinosauriernas tid.
Resan är ett riktigt äventyr, och längs resans gång så får de (och vi) lära oss en massa om tex atomer, stjärnor och svarta hål.

Visst, den här boken är ganska bra och intressant, men frågan är om den inte är lite för svår för 10-12-åringarna som den är skriven för? Det är ganska mycket svåra faktaord i texten, men små stjärnor hänvisar då läsaren till ett faktakapitel i slutet av boken. Det är visserligen jättebra, men det gör också att man ständigt blir avbruten i läsningen.
Intressant, trots allt....

Här finns dessutom en trailer där Christer Fuglesang själv berättar lite om boken:

      

RSS 2.0