Tricks

                                                             

Nu har Bjørn Sortland har kommit med en ny bok. Han har ju tidigare skrivit två böcker med hysteriskt långa titlar, nämligen Vad är så skört att det bryts om de säger dess namn? och 12 saker man måste göra innan världen går under.

Den här har dock den korta titeln Tricks och en lättläst tunn bok som handlar om en 16-årig kille som är vansinnigt kär. Tjejen som han är kär i är den vackra utbytesstudenten Janice  från USA. Hon har bott hos hans familj i snart ett år, och han har varit kär i henne nästan hela tiden.
Nu har hans bästa kompis Ruth bestämt sig för att han måste bjuda ut Janice innan det är för sent. Hon åker nämligen tillbaka till USA om bara en vecka!
Efter att ha övervägt att köpa blommor och gå på bio, så kommer Ruth på vad han måste göra. Han måste självklart ta med sig Janice till den svindyra restaurangen Kvarnen. Men hur ska han få ihop pengar till det? Jo, med hjälp av Ruth. Hon har några tricks som de kan ta till...

Det här är en ganska bra bok, men jag hade nog önskat lite mer djupa tankar och lite mer känslor. Det känns lite platt på nåt sätt, men den är söt, och helt okej.

/Maria

Svart bälte

                                      

Nu är Fredde, Zacki och Mimmi från Bakom masken tillbaka.
Det är dags för Fredde att åka till Budapest med sin judo-grupp, men en dag när han kommer till träningen så är dörren till hallen sönderslagen, och reskassan är stulen.
Kan det vara den mystiske Nikos som stulit pengarna. Fredde såg ju hur han bråkade med tränaren dagen innan inbrottet. Men tränaren vill inte att de lägger sig i eftersom det kan vara farligt.
Och farligt blir det när Fredde, Zacki och Mimmi vägrar ge sig. De har bestämt sig för att hitta den skyldige, och det blir mycket farligare än de någonsin kunnat tro.

Kerstin Lundberg Hahn har tidigare mest skrivit deckare för lågstadiet, men de här passar bäst för er som är lite större och går i mellanstadiet. Riktigt spännande.

/Maria

Coraline

                                                   

Har ni läst Coraline av Neil Gaiman? Jag läste den för flera år sedan och sen även sett den som teater.
Det är en fantastisk historia om Coraline som precis flyttat in i ett nytt stort hus med sina föräldrar. Men hon skulle lika gärna kunnat bo där ensam, för föräldrarna har aldrig tid med henne. En dag upptäcker Coraline en liten dörr i huset, och när hon kryper igenom så kommer hon ut i ett kök som ser nästan exakt ut som hennes egna. Där finns också ett par som säger att de är hennes riktiga föräldrar och att de längtat efter henne. På den här sidan är allt jätteroligt, och de vuxna har alltid tid att leka, lagar supergod mat och vill att Coraline ska stanna där för alltid. Men det är något konstigt med den här världen. De vuxna har knappar istället för ögon, och när Coraline försöker ta sig därifrån så går det inte.
Var har hon hamnat, och vad är det för mörka hemligheter som döljer sig i den här världen?
Kommer hon någonsin att komma hem igen?

Nu har den här underbara boken blivit film, och kommer till Sverige i maj.
Kolla in trailern så länge. Visst verkar den cool?
/Maria

Sista chansen

                                                           

Det är inte överdrivet ofta som jag bloggar om böcker som inte finns på biblioteket, men nu tänker jag göra det. Sista chansen har ännu inte kommit till vårt bibliotek, men jag har läst den ändå.

Den handlar om 14-åriga Jacky som borde börja nian nu, och vara en lycklig tonåring med massor av kompisar och en fantastisk familj, men som istället sitter inlåst på ett hem för ungdomar med problem och ska börja åttan igen.
Den enda familj hon har är den ständigt arbetande kostympappan och hans nya kvinna. Jackys kompisar är långt borta och där sitter hon nu. Ensam och inlåst på avdelningen Tallen tillsammans med en massa andra knäppa ungdomar.
Allt beror på skolk, fylla, rymningar och annat som gör att hennes pappa inte orkar mer. Men Jacky orkar inte heller, och så saknar hon sin mamma så förfärligt mycket. Mamman som dog för fyra år sedan och som bara Jacky verkar sakna. Efter mammans död så försökte hon verkligen att vara som vanligt. Hon tränade tennis, pluggade, var snäll och gjorde allt för att inte störa, men sen orkade hon inte vara perfekt längre, och nu är hon här...

Sista chansen är skriven av Marta Söderberg, och mycket av det som händer i boken är baderat på saker som hon själv upplevt.
Jag gillar den. Det är visserligen mörkt, men inte så mörkt som man kan tro. Det finns ljusglimtar här och där. Överraskande vänskap och även lite kärlek, och kanske är inte hennes pappa så hemsk ändå.

Boken är lättläst med korta kapitel och luftig text, och jag tyckte helt klart att den var läsvärd.

/Maria

Raindrop Bill

                                      

Jag hittade en enormt söt engelsk barnbok i hyllan igår. Jag visste inte ens att vi hade köpt den.
Den heter i alla fall Raindrop Bill och handlar helt enkelt om en liten regndroppe. Dessutom rimmar den härligt.
Lyssna:

A raindrop fell down from a cloud.
His name was Raindrop Bill.


He fell and fell... and fell and fell...
...then plopped onto a hill.


Det här är en underbart söt bok med fantastiska akvarellbilder.
Vi får följa Regndroppen Bill från att han ramlar ner från himlen, till en flod, en sjö, havet, upp till molnen igen, och så ramlar han ner ännu en gång. Ett sätt att lära sig hur vattnet vandrar runt, kanske? Söt är han i alla fall, Raindrop Bill.

Boken är skriven av Ann Bryant, och passar för de som precis börjat lära sig engelska. Det är nämligen bara 3-4 rader text på varje sida. Eller så kan man bara njuta av bilderna.

/Maria

Hemligheten

                                                        

Lauren har alltid vetat att hon är adopterad, och nu börjar hon bli nyfiken på vilka hennes riktiga föräldrar är.
När hon frågar sin mamma och pappa så får hon inga svar, och det gör henne bara ännu mer nyfiken.
En dag sitter hon på internet och hamnar på en sajt med försvunna barn. Bara för att det är roligt så skriver hon in sitt namn och sin ålder, och får plötsligt upp en bild på ett barn som försvann bara några månader innan Lauren blev adopterad. Kan hon ha blivit kidnappad från sin biologiska familj? Är det därför ingen vill berätta någonting för henne?
Tillsammans med sin bästa kompis Jam bestämmer hon sig för att leta upp den försvunna flickans föräldrar för att ta reda på om det är hon som är på bilden.
Men det som börjar som ren nyfikenhet blir snart mycket mer allvarligt än Lauren någonsin kunnat ana.
Hemligheten om hennes förflutna är inte helt ofarlig att gräva i...

Den här boken är skriven av Sophie McKenzie, och den var mycket bättre än vad jag först trodde.

/Maria

Förbjuden frukt

                                                         

Nu är pensionärs-trion Dagny, Grace och Osvald tillbaka.
Grace har flyttat in på slottet hos sin stora kärlek Greve von Konkarongen, och tycker nu att hon, som grevinna, är lite bättre än alla andra. Hon tycker dessutom att Dagny och Osvald har alldeles för mycket fritid, och erbjuder dem därför jobb som tjänstefolk på slottet. Dagny och Osvald blir såklart arga. Menar Grace verkligen att de ska vara hennes betjänter?! Men nu har de inte tid att bråka. Osvald får plötsligt reda på att hans son lämnat sin fru och deras tvillingpojkar (Niklas och Niklas) för att bo hos ett konstigt sällskap som kallas för Jesuskamraterna. Där måste de lämna ifrån sig alla ägodelar och sedan får de bo i små små stugor och bara äta fallfrukt medan deras ledare lever lyxliv. Den där ledaren är dessutom misstänkt lik bedragaren Fredrik Fransson som pensionärerna stött på tidigare. Det är dags att rycka ut och befria Osvalds son, och de här gamlingarna bråkar man inte med ostraffat.

Martin Widmark och Petter Lidbeck har skrivit ännu en underbart rolig bok om pensionärer med krut i. Knappt ett enda barn finns med, förutom de galna ouppfostrade tvillingarna, men de kan ju också vara till nytta...
Läs och njut...

De andra böckerna om Grace, Dagny och Osvald heter:
* Tvättade pengar
* Lyckans hjul
* Bröllop och barn

/Maria

Vampyren

                                                      

Nu är Araminta Spookie tillbaka igen. Hon bor ju som bekant i ett spökhus, och en dag när hon vandrar runt i de läskiga mörka korridorerna får hon se ett par gula hemska ögon som stirrar på henne i mörkret. Övertygad om att det är en varulv så sätter Araminta och hennes kompis Wanda igång och gör en varulvsfälla.
Men varulven är inte deras enda problem. Plötsligt får de besök av Aramintas kusin Max som ska bo hos dem i några dagar. Max har vassa små huggtänder och klär sig precis som en vampyr. Dessutom är han överdrivet trevlig mot de vuxna och driver Araminta till vansinne. Dags att göra om varulvsfällan till en vampyr- och varulvsfälla.

Angie Sage har skrivit ännu en mysläskig bok om Aramintas spökhus. Det är en salig blandning av spöken, misstänkta varulvar, vampyrer och tjatiga vuxna.

/Maria

Oktober

                                                        

Cannie Möllers nya ungdomsbok är en riktigt mörk historia.
I början av boken får vi möta Lassie som en natt blir våldtagen av några killar. I buskarna intill står hennes bästis Johan och ser allting. Livrädd försöker han stoppa killarna, men blir själv nedslagen.
Efter det hoppar vi tillbaka i tiden för att få veta vad som gjorde att Lassie ens befann sig där ensam, och hur det kommer sig att killarna hoppade på henne.
Vi möter Matte, den drivande kraften i killgänget, och Felipe, Adam och de andra som inte vågar säga emot.
Vi får också lära känna Lassies mamma och hennes nya man som gör att Lassie inte vill vara hemma längre. Då drar hon till Johan, men där kan hon ju inte heller bo för alltid. Johan har dessutom egna problem. Han kan inte sluta tänka på Adam.
Allt verkar hopplöst för Lassie, men sen möter hon skejtarkillen Andreas, och kanske finns det lite hopp ändå?

Problemet är ju bara att som läsare kan man inte andas ut, för man vet ju att det kommer att gå åt skogen senare. Vi vet ju att den där hemska natten kommer att komma, och att det kommer att påverka alla inblandade på ett eller annat sätt.
Det kan tyckas nattsvart, men det finns hopp också. Lassie vägrar att vara ett offer, och lovar sig själv att killarna inte ska komma undan.

/Maria

RSS 2.0