Sommarens böcker!

Ja, jag vet, det känns som att sommaren är väldigt långt borta, men kolla vad vi har att se fram emot. Vilken vill du helst läsa? Klicka på bokomslagen så kommer du till adlibris där du kan läsa mer om böckerna.

  
     

Mitt liv som apa

                                        

När jag var liten fick jag lära mig av de stora barnen att man aldrig (ALDRIG!) fick gå på A-brunnar. Och om man gjorde det fick man världens otur och var tvungen att kliva på en K-brunn inom en timme för att stoppa den.
Men inte visste jag att A betydde Apa och att man blir förvandlad om man kliver på A-brunnarna.
Jaså, ni tror inte på mig? Nej, det gjorde inte Alva i den här boken heller när en gubbe varnade henne. Därför hoppade hon på den lite extra. Men när hon vaknade dagen efter tittade en apa tillbaka på henne genom spegeln.
Hur lever man sitt liv som apa egentligen? I skolan är de andra barnen rädda, och därför får hon stanna hemma.
Doktorn och veterinären vet inte heller vad de ska göra. Till slut lämnar hennes föräldrar henne på ett zoo för att de tror att hon ska få det bättre där, men det är urtråkigt och en stor apa stjäl hennes bananer hela tiden.
Det är svårt att vara apa! Lika bra att fortsätta undvika A-brunnarna tror jag.

Mårten Melin har skrivit den här lättlästa boken som passar finfint för lågstadiet.

/Maria

Vatten och vidunder

                                            

I borgen Annorstädes är något skumt på väg att hända.
Hela källaren är full av vatten och en lång tjock svans (tillhörandes något otäckt djur?) syns skymta i närheten.
Synd bara att familjen är så upptagen med konstiga experiment, bakningstävlingar och familjens elaka apa Snubben. Den enda som förstår att borgen är i fara är dottern Solarias korp Edgar. Förtvivlat försöker han meddela familjen om den kommande katastrofen, men det är inte så lätt när man inte kan prata.
Men när vattnet börjar svämma upp i husets nedervåning inser familjen äntligen faran. Ytterdörren öppnas för att vattnet ska rinna ut, men morgonen efter har vattnet ändå tagit sig upp till andra våningen. Dörrarna och fönstren går inte att öppna (borgen har nämligen en egen vilja) och borgen fortsätter att fyllas med vatten. Och nu är även det stora vidundret fast i huset...

Det här är första boken i (vad jag tror är) en serie som heter Korpmysterierna skrivna av Marcus Sedgwick.
Spänning och humor ur en korps synvinkel gör det här till en ganska bra bok.

/Maria

Årets ALMA-pristagare!

                        

Det blev Kitty Crowther som fick årets ALMA pris, som är ett pris som delas ut varje år till Astrid Lindgrens minne.
Kitty Crowther har skrivit flera bilderböcker om bla de söta flugorna Ivo & Vera.
Läs tex Ivo & Vera på bio eller Är det dags? som handlar om att gå och lägga sig.


Skuggvarelser och Blodets röst

                         

Jag gillar Magnus Nordins böcker väldigt mycket. Det är många år sedan jag läste min första Nordin-bok, och det var Skuggvarelser och den kom ut 2002. Det är en bok som förtjänar att läsas, men tyvärr lånas den väldigt lite. Nu har Magnus äntligen bestämt sig för att göra en uppföljare, och i samband med det ges Skuggvarelser ut med nytt snyggt omslag som matchar fortsättningen som heter Blodets röst.

Skuggvarelser handlar om Daniel som bor i en liten håla på Gotland. Han arbetar i pappans bilskrot medan pappan super för mycket och är allmänt otrevlig.
Strax utanför byn ligger Ryssens hus. Ett hus som i åratal stått tomt och förföljs av läskiga spökhistorier.
Det är utanför det huset som det nu står en bil parkerad. Några har flyttat in och ryktet sprids snabbt. Det verkar väldigt märkligt, och ännu konstigare blir det när de nya husägarna visar sig. De pratar inte svenska och är skygga och konstiga. De har gula, sneda ögon och håller sig för sig själva. Men Daniel har fått upp ögonen för familjens dotter Kira som är otroligt vacker. Det är kärlek vid första ögonkastet, men Kira är svåråtkomlig och full av hemligheter. 
Hon och de hon bor med är nämligen varulvar och Kira har inget val. Hennes öde är att se till att släktet inte dör ut. Och i de planerna finns det ingen plats för Daniel... 

Jag gillar verkligen den här boken, och den är lika mycket en kärlekshistoria som en rysare.
Jag längtar till den fristående fortsättningen som kommer i början av juni.

/Maria


Dracula och Frankenstein

  


Alla känner vi väl till historierna om Dracula och Frankenstein? Dessa två böcker är förkortade versioner av de två klassiska böckerna. Om du inte känner för att läsa orginalböckerna tycker jag att du ska läsa dessa två böcker i alla fall. Välskrivna och med fina bilder gör böckerna passande för ungdomar i mellanstadiet.

/Cecilia


Jag finns

                                                  

Den här boken har höjts till skyarna av nästan alla, men ärligt talat kämpade jag mig igenom den.
Inte för att den är dålig, för det är den absolut inte, men den är väldigt svår att ta in för mig som haft en solskens-uppväxt och trallat mig igenom skolan.
Den gär boken är hemsk och ont-i-magen-jobbig nästan hela tiden, men den är också väldigt bra.
Tjejen i boken är 14 år och blir påhoppad, slagen och nära på våldtagen av ett par killar i skolan varje dag. De vuxna vänder henne ryggen, för det är lättare att inte se än att ta tag i problemet. Hon är livrädd hela tiden och inte blir det bättre när hon kommer hem. Hennes mamma är nämligen väldigt obalanserad och gör hon minsta fel så blir mamman helt vansinnig.
Som tur är finns det små ljusglimtar i historien, och kanske finns det kraft nog att orka överleva.

Man ska dessutom ha i bakhuvudet att den här boken är baserad på författarinnan Maja-Maria Henrikssons egna uppväxt, och om allt det här hänt på riktigt så måste hon vara helt enormt stark.
Läs den bara.

/Maria

Klara blir film!

                         

Har ni sett att Klara-böckerna blivit film?
Den har premiär om exakt två veckor, alltså den 26:e mars.
Jag har aldrig varit någon hästälskare, och har därför inte läst böckerna, men de är väldigt populära på biblioteket, och vad jag förstår, så är de riktigt bra.

Så här skriver sf.se om filmen:

Klara flyttar till en liten ort tillsammans med sin mamma efter föräldrarnas skilsmässa. Hon känner sig utstött och har svårt att få kompisar, de flesta tjejerna i Klaras klass rider och för att komma in i gänget följer hon med till ridskolan. För att inte avslöja att hon är helt nybörjare på hästar, tvingas Klara ljuga och innan hon hunnit bromsa lögnerna har hon anmält sig till en stor ridtävling… Hennes räddning blir Jonte, en pojke i hennes egen ålder, och med hans hjälp tränar hon i hemlighet på den fula hästen Star som ingen vill ha – men som visar sig vara den stora stjärnan.

Och HÄR kan du se trailern.

/Maria

Cassandra

                                        


Cassandra drömmer otäcka mardrömmar nästan varenda natt, och har gjort det så länge hon kan minnas.
En morgon vaknar hon upp efter att ha drömt om en otäck jordbävning där en massa barn dött.
Senare samma dag börjar marken under skolan skaka, och Cassandra blir livrädd. Ingen dör, men annars är det precis som i drömmen.
På eftermiddagen står en ung svartklädd kille utanför hennes hus. Han kallar henne för Sierskan och bugar djupt när han ser henne. Han pratar om att hon ska rädda världen från ondskan, och att han är hennes tjänare som ska hjälpa henne att bli stark nog.
Han tillhör något som heter Dianas tempel, och det visar sig att Cassandras mamma Diana var Sierskan innan hon dog, och nu har Cassandra ärvt titeln.
Eftersom hon drömmer om framtiden så kan hon också hjälpa till att hindra katastrofer från att hända.
Killen, Arrimand, flyttar in hos Cassandra och hennes mormor, och tillsammans börjar de lära Cassandra magi och ritualer som hon måste kunna. Världen måste räddas från ondskan, och hon är den enda som kan göra det.

Visst, vi har läst den här "Rädda världen-historian" massor av gånger förut, och det här är inte en av de bästa böckerna på temat, men den är ganska lättläst och väldigt rakt på sak för de som har dåligt tålamod, som jag.
Helt okej bok skriven av Åsa Nilsson.

/Maria

Ficktjuvens spöke

                                                     

Sarah drömmer att ett stort träd växer upp i hennes sovrum. I drömmen ser hon ett silverskrin inkilat mellan två grenar, och hon börjar klättra för att få tag på det. Allt är så verkligt, och när hon vaknar står silverskrinet på ett bord bredvid hennes säng. Kan drömmen ha varit sann? Trädet är i alla fall borta...
Skrinet är låst, men när hon skakar på det skramlar det. Nästa natt vaknar hon av att någon sitter på hennes säng. En smutsig spökpojke i slitna kläder ber henne att öppna skrinet för att han behöver det som finns inuti. Sarah är själv nyfiken på vad som finns i skrinet och bestämmer sig för att försöka få upp det.
Vem är pojken egentligen och borde skrinet verkligen öppnas?

Det här är en lättläst skräckis skriven av Catherine Fisher och den är riktigt spännande.

/Maria

Tyrannosaurus Fjant

                       

Hur jag än letar så hittar jag ingen bild med svensk text, men strunt samma. Huvudsaken är att ni ser bilden på de hysteriskt söta dinosaurierna (med de coola tänderna).
Tyrannosaurus Fjant är "Den fula ankungen" i dinosaurietappning, och med härligt mycket humor och galna bilder.

Ett ägg med en växtätande anknäbbsdinosaurie hamnar i ett bo som tillhör ett par Tyrannosaurus Rex.
När äggen kläcks är det såklart en unge som ser annorlunda ut än de andra och som inte passar in.
När övriga familjen är ute och jagar och sliter kött i stycken övar den här på att sjunga fina sånger och gnaga på växter, och det gillas INTE! Här ska inte vara några töntiga sånger, och ungen får namnet Tyrannosaurus Fjant.

Men olyckan vänder när han hittar några som liknar honom själv, och tillsammans hämnas de på de elaka Tyrannosaurusarna (eller vad det nu heter när de är flera).
Slutet gott, allting gott, och jag har kramp i käkarna efter allt skrattande.
Ge bort den här till verje dinosaurieälskande barn, eller förresten alla barn som uppskattar en härligt färgglad och hysteriskt rolig bilderbok som dessutom tar upp ämnet utanförskap med massor av känsla.

Julia Donaldson har skrivit den rimmande texten, men det är David Roberts bilder som gör boken så fantastisk.

/Maria

Engelska böcker!

Nu har vi fått in lite nya, lättlästa engelska böcker. Jag tycker dom ser riktigt bra ut :)


RSS 2.0