TV-spel!

Äger du Xbox 360, PlayStation3 eller Wii och har ett tråkigt iskallt jullov?
Kom till biblioteket i Hallstahammar, för nu kan du låna hem TV-spel helt gratis!

  

Det här finns än så länge:

Xbox 360:
Forza motorsport 3
Mini ninjas
Pro Evolution Soccer 2010
Sega mega drive ultimate collection
SpongeBob's Truth or Square
Tom Clancy's H.A.W.X.
Tornado outbreak

PlayStation3:
Cars- race o rama
Fifa 10
Ghostbusters
Heroes over Europe
NBA live 10
Need for speed- shift
Star Wars- the clone wars

Nintendo Wii:
Bolt
Fifa 10
Hugo- magi i trollskogen
Lost in blue- Shipwrecked
Mario & Sony at the olympic winter games
My sims party
Sports islands 2
Ultimate alliance 2


Du får låna spelen i en vecka, och den som lånar måste vara över 16 år.


Nya filmer på biblioteket


  

 

 

Nu finns det lite filmer på biblioteket i Hallstahammar. Det här är bara några exempel.
Kom och låna, men ta med dig en vuxen om du är under 16 år.

 


Genom dina ögon

                                                     

Äntligen har jag fått läsa Stephenie Meyer's 600 sidor tjocka bok. Det har varit (och är) kö på den länge nu på biblioteket, men i julhelgen har den varit bara min.

Vandraren är en själ utan egen kropp. Hennes folk överlever genom att ta andra varelsers kroppar och tar därmed över hela planeter. Vandraren har bott på åtta olika planeter, och hennes värdkroppar har tex varit spindlar, sjögräs och blommor. Nu har hennes folk tagit över Jorden. Nästan alla Jordens människor har blivit tagna av själarna, men några få rebeller är fortfarande fria och jagas av sökare. När en av rebellerna (Melanie) hittas så blir Vandraren inopererad i hennes kropp. I samma sekund som hon tar över kroppen så får hon tillgång till alla Melanies minnen och upplevelser. Hennes uppgift är att ta reda på hur Melanie kunnat överleva så länge och om hon känner andra rebeller som fortfarande är på fri fot. Vanligtvis försvinner människans själ så fort den andra själen tar över kroppen, men Melanie vägrar lämna sin kropp. Plötsligt är de två i samma kropp. Till en början går Vandraren helt in för sitt uppdrag, men när hon får uppleva fler av Melanies minnen och träffar de andra rebellerna så är hon inte så säker på sin sak längre. Gör hennes folk verkligen rätt?
Hennes liv börjar flyta ihop med Melanies liv och snart är inget lätt längre...

Åh, jag gillar den här boken. Den är helt annorlunda än Twilight-serien, och kanske lite onödigt tjock, men vad gör det? Den är bra.

/Maria

jag Ella


Visttasluokta är en liten by i Lappland och där bor Ella  med sin lillasyster Marja, mamma och pappa. Hon har bestämt sig för att aldrig flytta från Visttasloukta. Några dagar efter skolavslutningen släpper mamma och pappa bomben. De ska skiljas och mamma ska flytta ifrån Visttasluokta till Ängby, en ort någonstans i södra Sverige.

En massa tankar flyger runt i hennes huvud. Hur ska hon kunna bo på två ställen?, Kommer Ella att vara samma person i Ängby som i Vistasluokta?

En  bok om att flytta och börja leva på en helt ny ort. Passar åk 5-6

/Cecilia

 


Tomtemaskinen

                                                 

Det är jul och Findus har en enda sak på sin önskelista, nämligen att tomten ska komma. Annars vill han aldrig fira jul mer. I ett svagt ögonblick lovar gubben Pettson att tomten ska komma, men hur ska det egentligen gå till? Han är ju övertygad om att tomten inte finns. Ska han be en granne klä ut sig? Nej, de skulle tycka att han var tokig om han bad dem vara jultomte för en katt, och själv kan han ju inte, för då blir Findus ensam.
Det finns bara en lösning: Pettson måste bygga en tomte! Men den måste röra på sig och kunna lämna julklappar och se riktig ut. Annars kommer Findus förstå att det är lurendrejeri.
Nu börjar jakten på alla delar som behövs för att bygga en tomtemaskin. En stor låda inhandlas, kugghjul letas fram och Pettson spenderar all tid i snickarverkstaden. När Findus frågar vad han gör säger han att han bygger en vedkastare.
Det är ett svårt bygge, och snart är det jul. Ska han hinna få maskinen klar i tid så att Findus får sitt tomtebesök?

Sven Nordqvist är en av mina stora idoler, och när det gäller Pettson blir jag aldrig besviken.
Tomtemaskinen är en lite tjockare bok än bilderböckerna, men det finns roliga bilder precis som vanligt, och den är helt underbar! Perfekt högläsning i jul.

/Maria

Pilträdens systrar: Vänskapen växer

                                  
                                           

Författaren till Systrar i jeans är tillbaka med en ny serie om stark vänskap.
Den här gången handlar det om den 14-åriga trion Ama, Polly och Jo som varit bästa vänner sedan de började skolan. Tillsammans planterade de tre pilträd som de sedan skött om. Träden har varit den starka länken mellan tjejerna, men nu är det länge sedan de tog hand om träden, och när det blir sommarlov ska alla tre till olika ställen. Jo åker med sin mamma till deras sommarställe. Där får hon ett jobb på en restaurang och börjar umgås med några coola äldre tjejer. Plötsligt känns Polly och Ama töntiga och inte så viktiga längre. Ama hamnar (av misstag?) på ett vildmarksläger där hon tvingas vandra kilometer efter kilometer i skogen, dela tält med en tjej som snabbt hånglat med alla killar på lägret, och kämpa med hemska skavsår. Polly är kvar i stan med sin mamma som spenderar all tid i sin ateljé, så Polly är nästan alltid ensam och känner sig övergiven av Ama och Jo. Men hon får snart annat att tänka på. Hon blir nämligen antagen till en fotomodellskola, och hon tänker göra vad som helst för att bli modell. Även om det betyder att hon måste sluta äta...

Under sommaren händer det mycket i tjejernas liv, och när problemen blir för stora upptäcker de hur mycket de behöver varandra.

Jag älskade den här boken. Den har allt. Kärlek, vänskap, stora drömmar, rädslor, mod och en hel del familjebekymmer. Dessutom är den snygg. Ann Brashares får gärna skriva fler böcker. NU!

/MariaFånge i tiden

                                                  

Al och Jenny lever i England är 2005, men en dag när de är ute och cyklar förändras plötsligt landskapet omkring dem och de kastas in i år 2055, som är fullt av soldater och framförallt rasister. Al blir utpekad direkt, men förstår först inte varför, men sen kommer han på det. Han är den enda som inte är vit.
I England 2055 finns nämligen inga mörkhyade människor. Brittisk front heter gruppen som tagit över landet, och när de hittar Al (som är från Pakistan) så kastas han genast i fängelse och torteras, eftersom man misstänker atthan är en farlig terrorist som smugglats in i landet.
Hur ska de komma tillbaka till sin egen tid, och hur ska de kunna hindra att framtiden blir så här?

Eric Brown har skrivit den här tunna och lättlästa framtids-boken. Och visst, den är spännande och tankeväckande, men jag gillar inte riktigt när framtidsböcker ska "uppfostra" den som läser. För det är lite så det känns när man läser den här boken, men den är ändå ganska bra.

/Maria

Jonte-basketliraren


Jonte älskar att spela basket och drömmer om att få vara med och spela en riktig match. Att bara spela träningsmatcher räknas inte. Han drömmer om basket dag och natt. En dag säger tränaren Kjell att om Jonte spelar bra på nästa träningsmatch får han vara med på nästa riktiga basketmatch. Jonte tänker att detta är hans ultimata chans! Hans lag förlorar träningsmatchen och hans chans att få vara med i en riktig match minskar. Hemma berättar mamma och pappa att Jonte ska bli storebror, han ska få ett syskon. Det gör inte livet lättare för Jonte.

 En lättläst bok för den sportintresserade. Passar bra för åk 2-3.

/Cecilia


Fiskplåt och bajsdrakar

 

Anna och Aron är åtta respektive fyra år och ska åka på sommarsemester med sina föräldrar. De ser framemot att åka på semester eftersom de ska åka till Italien. På väg ner till Italien händer det en massa spännande saker. Bland annat är pappa jättedålig på att köra bil. De ska åka färja över till Tyskland och där råkar såklart Aron försvinna. En färja är rätt så stor och mamma och pappa blir väldigt oroliga. I Hamburg ska de åka biltåg ner till Italien. Men när biltåget lämnar Hamburg är mamma försvunnen! Vart är hon? Hur ska Anna, Aron och pappa klara sig själva? De har varken pengar eller biljetter. Mamma hade ju koll på hela resan!

Det här är en jätterolig bok som många känner igen sig i, både barn, ungdomar och vuxna. Passar utmärkt som högläsningsbok.

/Cecilia


Tystnad, tagning

                                           

Nu är jag nästan klar med Michelle Magorians nya bok. Jag trodde att den skulle ta betydligt längre tid, men det gick förvånansvärt snabbt att ta sig igenom de 656 sidorna. Japp, den är tjock, men åh, så bra!
Året är 1949, och i England försöker folk komma på fötter igen efter kriget. Många har blivit av med sina hus, och de flesta är fattiga. 14-åriga Henry bor tillsammans med sin mamma, styvfar, lillasyster och farmor. Han tycker inte om sin styvfar och saknar sin riktiga pappa som dog i kriget för flera år sedan.
Henrys absolut största intresse är film, och han drömmer om att bli filmfotograf medan han spenderar alla sina fickpengar på biograferna. I biokön träffar han 60-åriga mrs Beaumont och den livliga flickan Eleanor, och tillsammans går de på bio flera gånger i veckan. För Henry är det den bästa tiden som finns eftersom han slipper vara hemma. I skolan får de en ny lärare som sätter igång ett grupparbete, och Henry hamnar i samma grupp som två pojkar som han absolut inte tänker umgås med. Det är pojkar som ingen vill ses tillsammans med, men när de börjar umgås visar det sig att de kan bli bästa vänner.
För att hjälpa till med grupparbetet lånar mrs Beaumont ut en jättefin kamera till Henry, och när han framkallar sina kort så upptäcker han en man som finns i bakgrunden på nästan alla bilder. Vem är han, och varför förföljer han dem?
Han blir såklart nyfiken, men ibland är det bäst att låta saker vara...

Det här är en underbar bok, med en riklig dos filmhistoria, och det känns verkligen som att det är 1949.
Michelle Magorian är en helt fantastisk författare, och den här boken förtjänar verkligen att läsas. Trots att den är tjock.

/Maria

Prismagalaxen- Ökensafari


                                            


Nu har jag läst del två i serien om Prismagalaxen.
Det är sommarlov och Nova är återigen på väg till ett nytt äventyrsläger. Äntligen ska hon få träffa sina nya kompisar Tim och Tudor igen, och dessutom är det dags att utforska en ny och spännande planet- nämligen Karech, ökenplaneten.
På Karech är det öken hela dagarna, men på nätterna faller blommor ner från himlen och hela planeten blir till en farlig djungel.
Till lägret kommer ungdomar från en massa olika planeter. En kille kan ändra form till vad som helst, en tjej blir ett träd när hon blir arg och några andra är små och lurviga.
Nova och de andra lägerdeltagarna blir utskickade på det ena farliga och kluriga uppdraget efter det andra och under lägerveckan träffar de på både eldtungade tigrar, blodskorpioner och klippgastar. Men det verkar finnas någon som vill Nova illa. Någon som är ännu farligare än alla planetens djur. Någon som vill åt hennes stora hemlighet- nämligen silvertrådarna som kommer ut ur hennes hand när hon blir rädd. Det måste vara någon på lägret, men vem?

Det här är riktigt bra böcker skrivna av Ingrid Remvall. Lätta att läsa och full fart hela tiden. Det finns inte en lugn stund i hela boken. Det ena äventyret avlöser det andra och man vill aldrig sluta läsa. Passar mellanstadiet och uppåt.

/Maria


Vampire kisses

                                  

Hallå alla vampyr- och mangaälskare! Nu har vi fått en ny manga-serie till biblioteket. Den heter Vampire kisses och består tyvärr bara av tre delar, men det är bättre än inget alls.
Dessutom älskar jag manga som man läser från "rätt" håll. Jag blir inte klok på det där med att börja från slutet.

Vampire kisses är på svenska, trots namnet, och handlar om goth-tjejen Raven som har ett förhållande med den ursnygge vampyren Alexander. Allt vore bra om det inte vore för Alexanders kusin och hans elaka vampyrgäng som nu nästlat sig in på Ravens skola. De är ute efter något som Alexanders och hans kusins farmor har gömt. Något som ska göra det elaka gänget ännu farligare, och Raven hamnar mitt i alltihop.

Jag gillar den här serien, men det är lite tråkigt med alla vampyrböcker och tv-serier som finns nu handlar om ungefär samma sak. Har ni sett tv-serierna True blood eller Vampire diaries? För att inte nämna Twilight?
Alltid snygga vampyrkillar som är snälla, men som får besök av andra elaka vampyrer som ställer till det. Och så en snygg mänsklig tjej som hamnar i fara. Kom på något nytt nu, för vampyrböcker är skitkul, men det börjar bli lite tjatigt. Eller vad tycker ni?

/Maria

Ny bloggare!

Hej!
Jag heter Cecilia och är ny barnbibliotekarie i Hallstahammar. Tänkte att jag kanske ska presentera mig :)


Namn: Cecilia
Ålder: 27
Bor: Med min sambo i Västerås. Kommer ursprungligen från Kramfors.
Gör: Jobbar som barnbibliotekarie på Hallstahammars bibliotek. På fritiden tycker jag om att träna, orientera och läsa böcker.
Läser just nu: en vuxenbok som heter "Skära för sten" och en ungdomsbok, "Sju hiskeliga historier".
Jag läser bäst: Vid köksbordet eller i soffan. Kan inte läsa i sängen, då somnar jag garanterat.
Favoritförfattare: Sven Nordqvist, Martin Widmark mfl..
Senast lästa bok: Svenhammeds journaler
Mina 3 favoritböcker (än så länge): Svår fråga!  Jag har nog ingen riktig favoritbok... visst är jag lite tråkig?

Vill du veta mer om mig är det bara att fråga!
Kom in till biblioteket eller maila mig på: cecilia.valijeesio @hallstahammar.se

Kulor i hjärtat

                                                    

Kulor i hjärtat ser rätt otäck ut tycker jag. Man får för sig att det ska vara en mörk bok, men det är det faktiskt inte. I själva verkat så är det en bok full av känslor och korta berättelser ur livet som mer än en gång får mig att le. Alla åtta historierna handlar om Tom som går i sjuan, och man kan läsa dem i vilken ordning som helst, eller bara ett par utvalda om man känner för det.

Det handlar tex om en cykeltur hem i natten som plötsligt blir väldigt otäck, en konstig kusin som Tom och hans brorsa försöker vara snälla mot, en jättejobbig och mobbad kille i klassen som ger Tom dåligt samvete, den första kyssen, en lillasyster som försvinner på IKEA och en riktigt jobbig barnvaktskväll.

Det är egentligen inga livsomvälvande händelser, men det är saker som vem som helst kan känna igen sig i. Små glimtar ur en högstadiekilles vardagsliv helt enkelt, och det är helt briljant.

Cilla Naumann heter författarinnan, och hon hade helt klart förtjänat att vinna augustpriset.

/Maria

RSS 2.0