Frost

                   

Jag håller just nu på att läsa en bok av Maggie Stiefvater som jag fick i julklapp. På engelska heter den Shiver och när den kommer på svenska i mars, så heter den Frost.

Grace bor i en liten stad, och alldeles bakom hennes hus börjar skogen. I skogen finns massor av vargar, och Grace har haft stenkoll på dem de senaste sex åren. För sex år sedan blev hon nämligen attackerad av en vargflock och det är nu speciellt en varg hon har koll på, och det är den som avbröt attacken och räddade hennes liv. Den har vackra gulbruna ögon och Grace kan inte riktigt förklara varför hon är så dragen till den.
Men sen händer något i staden. En kille i Graces ålder blir dödad av vargar, och hela staden blir såklart upprörd. Vargarna ska nu jagas och skjutas, men Grace är beradd att göra vad som helst för att rädda "sin" varg. När hon är ute i skogen strax efter jakten träffar hon på en ung naken kille som blivit skjuten. Vem är han, och vad gjorde han i skogen utan kläder?
Snart får Grace svar på alla sina frågor. Killen, Sam, är en varulv och lever dubbla liv. Ett som människa och ett som varg. Grace och Sam inleder ett förhållande, men det blir allt annat än lätt. Sam måste göra allt i sin makt för att förhindra förvandlingen tillbaka till varg, annars riskerar han kanske att förlora Grace för alltid...

Jag har nästan läst klart den här boken nu, och den är väl värd att vänta på, om man inte vill läsa på engelska.
Dessutom kan det vara årets snyggaste bok, och jag gillar faktiskt det engelska omslaget ännu mer än det svenska.
Men vad tycker ni? Börjar ni tröttna på vampyr- och varulvsböcker, eller är det fortfarande spännande?
Jag vet vad jag tycker, och den här boken kommer att rekommenderas till många Twilight- och Mer än ögat ser-älskare.

/Maria

Bra att veta för alla unga, lätt om vett och etikett

 


Åh, vilken underat rolig och bra bok. I den här alldeles nya boken av Magdalena Ribbing får du veta allt från vad ordet "Hej" betyder och hur, varför och när man ska använda det. Låter kanske självklart att man ska säga "Hej" när man träffar någon person. Många av er som läser detta inlägg har säkert lånat ut och lånat kläder från kompisar. Jag har själv gjort det och inte alltid egentligen velat låna ut en tröja, men ändå gjort det. I den här boken får du lära dig hur du ska säga nej till en kompis som vill låna något av dig. Hela boken är fylld av olika tips på hur du kan bete dig i olika situationer.

/Cecilia


Märta börjar ridaMärta har just börjat på ridskola, trots att hennes föräldrar inte tycker att det är speciellt bra. Mamma och pappa tycker att hästar är farliga, men Märta vill i alla fall lära sig att rida. Hon älskar verkligen hästar. När hon börjar på ridskolan får hon lära sig vad alla saker i ett stall heter och hon får samtidigt massvis med nya kompisar. Märta trivs jättebra på ridskolan! Märta har även en storebror som avskyr hästar och hästtjejer och gör allt för att retas med Märta.

Detta är en lättläst bok för de som just lärt sig läsa. Det finns även en fortsättning som heter "Märta galopperar".  Jag rekommenderar denna bok till alla barn som just lärt sig läsa.

/Cecilia

 


Kitty

                                       

Nu har vi köpt några nya Kitty-böcker till biblioteket.
Jag har alltid gillat Kitty, och när jag var 12-13 år läste jag nog knappt något annat. En av mina favoriter var Kitty och spöket i fönstret, och nu har den kommit i ny utgåva.

I River Heights där Kitty bor ska en stor filmspelning äga rum. Filmen är en riktig skräckis, och Kittys är där med sin kompis Bess som ska provspela för en roll. Bredvid inspelningsplatsen ligger ett stort läskigt hus som heter Fenley Place. Det har alltid funnits spökhistorier om det, och värre blir det under inspelningen. Det verkar som att allt som händer på inspelningen också händer på Fenley Place, fast på riktigt. Mörk rök väller upp ur skorstenen fast ingen är hemma, en spöklik kvinna skymtar i ett vindsfönster, blod rinner nerför väggarna och husets hund försvinner spårlöst.
Spökar det eller är det någon som helt enkelt vill sabotera för husets ägare, och i så fall, varför?

Legenden om klockan blev jag mest nyfiken på för att den faktiskt handlar om ett bibliotek.
På Mahoneybiblioteket finns en handgjord gammal klocka som en gång skänktes till biblioteket av en juvelerare från trakten. Den har länge varit bibliotekets stolthet och alla invånare i River Heights känner till den. Nu är det dags för bibliotekets 75-årsjubileum, och Kitty har blivit ansvarig för en utställning som ska göras. Men samma dag blir klockan stulen! Kitty bestämmer sig såklart för att hitta den, men någon verkar vara ute efter att sabotera för henne. Kan det vara någon på biblioteket som är skyldig, eller finns det andra som skulle tjäna på att stjäla den?

Jag har som sagt alltid gillat Kitty-böckerna. De är visserligen väldigt präktiga och Kitty är såklart väldigt klurig och smart, men mysterierna är riktigt bra och böckerna är relativt lättlästa.
Ytterligare några Kitty-böcker finns på biblioteket inom kort. Håll utkik.

/Maria

Alla har ett hungrigt hjärta

                                           

Ina är 16 år och har hamnat i en situation som hon helst skulle vilja slippa.
Hon är gravid och har ingen aning om vad hon ska ta sig till. Hennes kompis Erik vet ingenting, men det är han som är pappa till barnet. Problemet är bara att han är ihop med en annan tjej som inte har en aning om att han varit otrogen med Ina.
Den enda Ina kan tänka sig att prata med om det här är hennes gamla konfirmationsledare Synnöve som lovat att alltid finnas där om Ina vill någonting. Problem nr två är dock att Synnöve flyttat till Oslo.
Snart och utan att Ina riktigt vet hur det gick till så sitter hon i en bil på väg till Oslo. Bakom ratten sitter Erik, lyckligt ovetande om allting. Men snart måste hon ju berätat för honom. Frågan är bara hur...

Bjørn Sortland är författaren till fantastiska Vad är så skört att det bryts om du säger dess namn? och den här boken är visserligen bra, men inte lika bra.

/MariaLeila, flickan som inte fanns

                                                   

I Irak bor två tjejer som är bästisar i hemlighet. Nalin är muslim och Teresa är kristen, och i skolan är de oskiljaktiga. Men på fritiden kan de inte träffas. Deras föräldrar och släktingar skulle aldrig gå med på att de är kompisar. Muslimerna och de kristna hatar varandra och därför är deras vänskap omöjlig.
Men en dag bjuder Nalin hem Teresa efter skolan. Teresa får låna en sjal att ha om håret och Teresa kallar sig för Leila. Samma sak fungerar hemma hos Teresa, men då är det Nalin som låtsas att hon heter Leila och är kristen.
De är överlyckliga och allt går jättebra ända tills Nalins elaka kusin Samir kommer på deras hemlighet. 

Samtidigt blir Irak farligare och farligare att bo i. Kriget breder ut sig och Teresas pappa bestämmer att de ska försöka flytta till Sverige där hans syster bor, men Teresa vill absolut inte flytta! Hon vet ju inte ens var Sverige ligger, och dessutom blir hon tvungen att skiljas från Nalin...

Det här är en underbar bok om riktigt stark vänskap mitt i ett krigsdrabbat och farligt land.
Den är skriven av Britt Engdal och passar för mellanstadiet.

/Maria

The Twits

                                                      

Roald Dahl är en av mina favoritförfattare. Om man öppnar en av hans böcker så vet man genast att det kommer att komma en massa knasigheter och att man kommer att skratta åtminstone lite, men oftast mycket.
The Twits har jag faktiskt aldrig läst förut, och jag visste inte ens att det var samma bok som på svenska heter Herr och Fru Slusk.

Mr och Mrs Twits är de hemskaste människor du kan tänka dig. De är smutsiga och elaka och spenderar dagarna med att förstöra för varandra, bara för att det är roligt. Mrs Twits blandar maskar i sin mans spagetti och Mr Twits lägger grodor i sin frus säng. De hatar egentligen varandra, men ingen annan står ut med dem, så de håller ihop.
Mr Twits har en bur i trädgården. I den finns fyra små apor som han försöker lära en massa tricks, och aporna hatar honom. Bredvid buren finns ett träd, och i det landar oftast många fåglar, och eftersom Mr Twits älskar fågelpaj så har han såklart ett knep för att fånga dem. Han penslar på superlim på alla grenarna, och sedan väntar han på att fåglarna ska fastna. Aporna som ser allt detta från sin bur lyckas rymma, och tillsammans med fåglarna bestämmer de sig för att hämnas...

Den här boken är underbar och lättläst även på engelska, men om man vill så finns den på svenska också.
Några andra av mina Roald Dahl-favoriter är:

Kalle och chokladfabriken
Matilda
Häxorna
Jojjes ljuvliga medicin
Den fantastiska räven

/Maria

Gone: övergivna

                                             


Just nu håller jag på och läser en riktigt spännade bok som utpelar sig i det lilla samhället Perdido beach.
Allt börjar under en helt vanlig skoldag. Ena sekunden står läraren och skriver på tavlan, och nästa sekund är han borta! Ja, helt borta, som att han aldrig varit där. Eleverna fattar ingenting och till en början tror alla att det är ett lustigt trolleritrick, men snart får de reda på att alla andra lärare också försvunnit. I hela samhället är alla som är över 15 år spårlöst borta! Bilar står övergivna överallt, och små barn irrar omkring ensamma. Sam och hans kompis Quinn är 14 år, och tillsammans med några andra från sin skola försöker de ta hand om alla småbarn och sjuka. Varken telefoner eller internet fungerar, och runt hela samhället har en minst hundra meter hög mur plötsligt dykt upp. Allt börjar urarta till ett kaos där alla plundrar affärer och gör precis som de vill. Skolans tuffa mobbare Orc utnämner sig själv till "kapten" och sprider skräck i hela samhället. När tre dagar har gått glider några bilar in i samhället. Eleverna från internatskolan har kommit, och deras ledare Caine är trevlig och lovar att se till att alla har det bra. Men är han verkligen så snäll? Sam och hans kompisar litar inte på det nya gänget, och det gör de rätt i. Snart är allting en maktkamp mellan de starka och de svaga och dessutom fyller Sam snart 15...

Det här är en riktigt bra bok som jag liksom inte kan lägga ifrån mig. Jag sitter här och är oväntat engagerad. Jag är skitförbannad på vissa personer och vill hoppa in i boken och styra upp tillvaron i Perdido beach. Läs!!!

Författaren heter Michael Grant och om jag förstått rätt så är det här första boken i en ny serie.

/Maria


Våren 2010

           


Här är bara ett urval av böcker som kommer att komma ut under våren.
Jag längtar...
Vad är ni mest nyfikna på?

Pucko


                                         

Pucko heter egentligen Barnabé och är 22 år. Han är förståndshandikappad och beter sig som en 3-4 åring. Hans bästa vän är Herr Kanin, ett slitet gosedjur som får honom att göra dåliga saker. Han har dessutom en yngre bror, 17-årige Kléber som på något sätt fått Puckos liv på halsen.
Deras pappa (som har fullt upp med sin nya fru och barn) vill helst skicka tillbaka Pucko till ett hem där han blir inspärrad och omhändertagen, men Kléber vet hur dåligt Pucko mår där, så han har lovat att se till att han inte hamnar där igen.
Men det är inte lätt att vara 17 år och vilja ha en flickvän, gå i skolan och hitta någonstans att bo när man har en förståndshandikappad bror i hälarna, men allt verkar lösa sig när de flyttar in i ett studentkollektiv med fyra andra ungdomar. Men allt går inte alltid som Kléber tänkt sig. Pucko gör lite som han vill och ibland blir allt ganska krångligt. De andra ungdomarna är först emot att ha honom där, men med tiden upptäcker de att de faktiskt bryr sig väldigt mycket om honom, och hans klåfingrighet leder faktiskt ibland till ganska bra saker...  

Det här är ett kärleksfullt och aningen humoristiskt porträtt av en killes kärlek till sin bror och allt han får utstå pga honom. Pucko är dessutom en lysande karaktär som förstår mycket mer än de tror, och hans kommentarer är helt klockrena. Likaså hans diskussioner med Herr Kanin (som mer än gärna leder in Pucko i trubbel). 

Mari-Aude Murail har skrivit den här boken och den är riktigt charmig.

/Maria

RSS 2.0