Familjen Skum

                                                      

Åh, varför har inte jag såna här grannar?!
Den dagen då den ordentliga familjen Pryd får nya grannar så hoppas de att det är några som äntligen ska röja upp i trädgården och såga ner det eländiga trädet som sätter hela familjen Pryds trädgård i skugga.
Men shit, vad fel man kan ha!
När familjen Skum flyttar in blir ingenting sig likt.
Familjen består av en stuntkvinna, en uppfinnare, en läxälskande son, en farmor som är dvärg och bara gör pommes frites hela dagarna, en liten bebis som stjäl allt han kan hitta, och så Himla. En flicka insvept i en orange gardin och en hatt med plastfrukter på. Allt detta håller på att driva Fru Pryd till vansinne, men hennes son Darren träffar familjen i hemlighet och hans vanligtvis tråkiga tillvaro blir mer spännande än han någonsin kunnat tro.

Den här boken är både lättläst och underbart knäpp.
Kaye Umansky har skrivit den och en fortsättning finns att vänta på. Den heter Familjen Skum knackar på.

/Maria

Varulvar, Vampyrer och andra läskiga varelser

                                          

För alla er som inte kan få nog av varulvar, vampyrer, häxor, mumier och spöken finns nu riktigt härlig sommarläsning.
Nicolas Jacquemot och Moa Hoff har gjort en faktabok om läskiga varelser och här kan du lära dig en massa nyttigt.
T ex vad det är för skillnad på en gengångare och en gast, vem den flygande holländaren var, hur man blir en varulv och om vampyrer verkligen finns på riktigt.
Lika bra att börja plugga. Utifall att...

/Maria

I mörka skogen

                                                     

Tredje boken om 13-åriga teaterspelande superdetektiven Ingrid handlar mycket om Ingrids farfar.
En farfar som blir misstänkt för mord när en död man hittas på hans gård.
Men också om en farfar som låter bli att bevisa att han är oskyldig, och istället håller hårt på en väl bevarad hemlighet.
Ingrid vet att om han inte ska hamna i fängelse så måste hon se till att hitta den som verkligen är skyldig.
Samtidigt repeterar hon inför den kommande teateruppsättningen av Hans och Greta, är kär i Joey och tampas med journalister, en kidnappad hund och jobbiga familjeproblem. Det är som vanligt inte en lugn stund i lilla Echo Falls.

Peter Abrahams har skrivit ytterligare två böcker om Ingrid. De heter Spela död och Bakom ridån

/Maria

Upp i rök

                                                       

Nu har äntligen fortsättningen (även om de kan läsas fristående) på Spår av snö kommit.
Sixtens fotbollslag har vunnit Diamantbollen, ett pris som ges ut av Sveriges bästa fotbollsspelare Zarah Osman.
Nu ska de sälja priset på en auktion för att dra in pengar som klubben behöver.
Sixten tar med sin kompis Sunna till auktionen, och samma kväll när han stolt ska visa Sunna klubbhuset, kastar någon sten så att klubbhusets fönster går sönder, och några dagar senare brinner stugan upp.
Plötsligt utpekas Sixten som den skyldige, men både han och Sunna vet att han är oskyldig.
Frågan är bara hur de ska kunna bevisa det? Och vem är de skyldiga som de sett och hört i närheten av klubbhuset?

Emma Vall skriver de här spännande deckarna för mellanstadiet. De är riktigt bra!

/Maria

Sex veckor

                                              

När Davinia kommer ny till Chloe's klass blir Chloe genast helt besatt av henne. Hon är snyggare än alla andra, rikare än de flesta och gör precis som hon vill. Hon är exakt så som Chloe vill vara.
När Davinia bjuder med Chloe på en sex veckors semester till en paradisö, så blir hon såklart helt överlycklig. Hemma har nämligen Chloe's mamma lämnat familjen, och pappan är nedstämd och tråkig.
Men efter bara några dagar på ön så börjar Chloe fatta att Davinia inte alls är som hon först verkade.
Hon är otrevlig, tråkig och bryr sig bara om sig själv och Max, en kille som hon träffar på ön.
Chloe vet inte vad hon ska göra. Hon har flera veckors semester med Davinia framför sig, och ingen chans att ta sig därifrån.
Men sen möter hon Alex (och han heter inte Ben som det står på bokens baksida), och semestern kanske inte blir så hemsk i alla fall, men ingenting sker smärtfritt. Först måste hon våga stå upp mot Davinia och hennes föräldrar.

En härlig sommarbok om att våga säga emot sin bästa vän och gå sin egen väg.
Visst, jag har läst böcker med det temat en miljon gånger förut, men Kate Cann får mig att verkligen tro att det är möjligt.
Ta med den här boken på stranden i sommar, så blir ni inte besvikna.

/Maria

Stormens förgörare

                                                     
                                                 

I Vindens mästare (som du också kan läsa om under kategorin Fantasy här på bloggen) lyckades ju 11-åriga Archie bryta förbannelsen som drabbat hans familj, och sedan dess har det varit ganska lugnt.
Men en dag när han är ute på piren ser han massor med små ögon i vattnet, och plötsligt är det som att något drar honom nedåt. Han börjar höra ett ljud som låter som en marcherande armé, vatten tar sig in vart han än är och en stor grå fågel förföljer honom.
I staden pratar man om att det inte finns några fiskar kvar och att mystiska varelser, som tex sjöjungfrur har tagit över vattnet. Archie vet inte vad han ska tro, men hans farbror Rufus misstänker att en ny förbannelse drabbat staden, och på något sätt verkar allt peka på att Archie ska bryta den.

P.R. Morrison har skrivit ännu ett spännande och magiskt äventyr. Du får inte missa den här boken!

/Maria

Rädda världen och krama mig

                                             

Rosa är här igen för sjätte gången, men det här är faktiskt den första Rosa-boken jag läst.
Det handlar om att vara ihop, men kanske inte med den man vill vara ihop med, och få kärleksbrev som man inte vet om man vill ha. Det är svartsjuka, kärlekspirr och vänskap.
Vad gör man när den man är kär i är ihop med någon annan? Och om den man är kär i dessutom är ens bästa kompis. Ska man våga säga det?

En charmig bok full av känslor (för mellanstadiet) skriven av Måns Gahrton och Johan Unenge.

/Maria

Den döde sonen

                                                      

Petter Lidbeck har gjort det igen! Han har skrivit ännu en deckare om Pella, Tyra och Siri, och den här gången är det ännu mer nagelbitande spännande än förut.
Den döde sonen känns mer vuxen och allvarlig än de andra, och det kan förstås bero på att någon blir dödad i den här.
15-åriga Nalle hittas död i det lilla samhället där tjejerna bor, och alla börjar genast snacka om gänguppgörelser och hämnd, men när gubben Jönsson senare hittas misshandlad i sitt hus och tjejerna börjar snoka lite i Jönssons förflutna, så visar det sig handla om en helt annan hämnd än de först trodde.

/Maria

Bortom Spiderwick- Najadens sång

                                                  

Nicks pappa har bestämt sig för att flytta ihop med sin nya fru, och det leder till att Nick och hans storebror Julian får en ny syster. En konstig tjej som heter Laurie och älskar älvor och släpar runt på en stor bok som heter Artur Spiderwicks fälthandbok över vår magiska omgivning.
Nick har aldrig hört talas om boken och vägrar tro på Laurie när hon påstår att det finns varelser i världen som vi inte kan se. Han tycker bara att hon är barnslig.
Men en natt hittar Nick en konstig varelse i trädgården. Han tvingas ta hjälp av Laurie, som förklarar att det är en najad. Hon är grön och har fenor och lever i vattnet. Nu har hon hamnat på land och de måste rädda henne ner i vattnet igen.
Hennes hem har blivit hotat av en eldsprutande jätte som hotar att ödelägga hela staden. Jätten måste stoppas, men hur? Kan kanske najaden hjälpa till?

Bortom Spiderwick är en ny serie av författarna till Spiderwick, och här återfinns fälthandboken, och vi får också möta några av personerna från Spiderwick-böckerna. Den här boken känns som om den är riktad till något äldre barn än de föregående böckerna, men det betyder bara att det är mer handling och mer spänning.

/Maria

Ensam Rose

                                                 

Den femte och sista boken om den färgstarka familjen Casson handlar återigen om yngsta syskonet Rose som nu går i sexan.
Det är bara ett par veckor till jul, och Rose känner sig övergiven som aldrig förr.
I familjens hus är det vanligtvis massor med liv och rörelse, men nu när äldsta systern Caddy är borta, Indigo har fullt upp med tidningsrundor och gitarrspelande, och Saffy alltid är med sin kompis Sarah, så är huset för det mesta övergivet.
Rose's mamma är sjuk och håller till i trädgårdsskjulet för att inte smitta familjen och pappan bor numera i London.
Rose försöker ta sig igenom ändlösa skoldagar med världens värsta lärare och längtar efter att det ska hända något spännande och att julen ska bli fantastisk. Något som hon verkar vara den enda som bryr sig om.
Visst, det låter deprimerande, men det är alltid liv och rörelse, och man läser med ett leende på läpparna.

Jag älskar familjen Casson. De är en härlig, konstnärlig familj där allt kan hända.
Alla syskonen har konstiga saker för sig och deras kompisar är också allt annat än vanliga.
Jag antar att det är fler än jag som sörjer att serien är över, men förhoppningsvis börjar Hilary McKay skriva nåt nytt snart.

De föregående delarna i serien heter:

* Saffys ängel
* Indigos stjärna
* Rose
* Caddy för alltid

/Maria

Vilda Gröna Ögon

                                        

15-åriga Franky, eller Francesca som hon egentligen heter lever ett stillsamt liv med en mamma som är konstnär, lillasyster Samantha, storebror Todd och en pappa som är kändis och ständigt syns på TV. Alla gillar hennes pappa. Han är charmig, snygg och vet alltid precis vad han ska säga.
Men något håller på att förändras hemma. Föräldrarna bråkar och mamman spenderar mer och mer tid i "stugan" där ingen får hälsa på.
Franky skyller allt på sin mamma för att hon gör saker som retar upp pappan, men som läsare är man mer förbannad på pappan. Han är elak och manipulativ, och påstår att mamman träffat en ny man och att Franky och hennes syskon aldrig ska förlåta henne. Han får dem att vända sig emot henne. Han vägrar att svara i telefonen och skaffar en postbox som bara han har nyckel till. Allt för att se till att hon inte kan kontakta sina barn.
Franky vet att hon borde hata sin mamma, men när mamman plötsligt försvinner spårlöst börjar hon fundera på vad som egentligen hänt...

Joyce Carol Oates (författarinann till Efter kraschen tog jag mig samman, bredde ut mina vingar och flög iväg) är mästare på att beskriva trasiga familjer och jobbiga händelser, och det här är ett familjedrama som inte lämnar någon oberörd.

/Maria


Hey Dolly

                                   

Jag vet verkligen inte vad jag ska säga om Hey Dolly.
Jag älskar den och jag älskar Dolly, men samtidigt driver hon mig till vansinne!
Men i nästa sekund gör hon nåt charmigt knäppt som får mig att le, och så älskar jag henne igen.
Dolly är döpt efter en silikonfylld countrydiva, har en tråkig pojkvän som bara vill gosa hela tiden, och några "seriöst psykiskt störda vänner". Hon kritiserar dem hela tiden, men älskar dem över allt annat. Hon är elak men rolig, och gör precis som hon vill när hon vill.
Boken har nog egentligen ingen genomgående handling, men den är full av minst sagt färgstarka karaktärer och knasiga infall. I mitten av alltihop står Dolly och kritiserar alla, och inte minst sig själv.
Hey Dolly förtjänar att läsas av massor med människor, men jag vet inte riktigt vem jag ska sätta den i händerna på.
Jag tror dock att omslaget lockar till sig den grupp av människor som kommer att förstå charmen med den, och jag hoppas att den gruppen är stor.

21-åriga Amanda Svensson har ett språk som jag älskar och är enormt avundsjuk på.
Jag kan inte annat än att beundra henne och hoppas att hon skriver fler böcker snart.

/Maria

Amor anfaller!

                                  

Ni vet vem Amor är, va?
Den där lilla ängel-liknande killen som skjuter pilar på oss så vi blir kära?
Arthur är också plågsamt medveten om vem Amor är. Han har nämligen skjutit en pil som träffat Arthur och fått honom att bli kär i Tammi.
Tammi är inte bara två år yngre än Arthur, hon är dessutom bästis med hans jobbiga lillasyster Ronja!
Han försöker verkligen att inte bry sig om Tammi, men hon är ju så himla fin, och när hon skrattar så blir han alldeles pirrig i magen.
Måste Amor vara så dålig på att sikta?!

Det här är en riktigt charmig trasslig kärleksbok om att gå i 5:an och bli kär i någon som bara går i 3:an.
Helt underbar.

/Maria


En plats de kallar Lyckan

                                      

John och Mia bor i samma stad, men kommer från två helt olika världar.
John är rik och ihop med en riktig överklasstjej som bara nöjer sig med det bästa. Det är planerat att han ska gå på en dyr privatskola efter sommaren, men först har han tre veckors språkresa i Frankrike framför sig.
Det är i alla fall vad alla tror. Själv har han andra planer. Hans mamma har just flyttat iväg till en ny man, och hemma har hans pappa helt tappat kontrollen och dricker för mycket. John har ställt in språkresan och planerar att flytta in i det tomma lusthuset i parken.

Lusthuset har även hittats av Mia. Hon har just gått ut nian med flera IG och jobbar nu som diskare på en pizzeria. Hon flyr till lusthuset för att komma bort ifrån sin festande unga mamma och knarkande kompisar.

John tror att ingen kan hitta honom, men så lägger han märke till att saker flyttat på sig. En konservburk som han slängt på golvet står plötsligt i fönstret med en blomma i, och Mia börjar göra liknade upptäckter.
När de till slut möts blir de mest irriterade. Båda vill ju vara ensamma, men efterhand börjar de lära känna varandra, och kärlek börjar växa fram...

Det här är en vacker, ömsint berättad kärlekshistoria om att hitta sig själv och skaffa sig ett eget liv.
Mårten Sandén har ett härligt flyt i sitt språk, och boken är helt enkelt vacker.
En underbar bok att ha med sig i sommarsolen.

/Maria

Bakom ridån

                                                      

Ingrid är i garaget för att hämta sin cykel när plötsligt någon griper tag i henne bakifrån och lägger en kall hand över hennes mun. Sen blir allt svart. När hon vaknar till liv igen ligger hon bunden i en baklucka med förbundna ögon och tejp för munnen.
Efter mycket kämpande lyckas hon fly, men när hon berättar för sina föräldrar och polisen vad som hänt så är det ingen som tror henne.
Det finns nämligen inga bevis alls, och tejpen som Ingrid slitit av sig när hon hoppade ur bilen är spårlöst försvunnen.
Eftersom ingen tror henne måste hon själv försöka lösa mysteriet. Samtidigt är det något konstigt med hennes bror Ty. Varför är han så arg hela tiden, och var kommer alla pengar på hans rum ifrån?
De konstiga sakerna som pågår i Echo Falls verkar bara bli fler och fler.
Ska Ingrid klara av att lösa mysterierna innan det är för sent?

Det här är den andra boken om Ingrid. Den första heter Spela död.
Författaren Peter Abrahams har precis skrivit klart den tredje boken om Echo Falls. Den heter I mörka skogen.

/Maria

Edward Tulanes fantastiska resa

                 

En riktig saga är Kate DiCamillos "Edward Tulanes fantastiska resa. Edward Tulane är en känslolös bortskämd porslinskanin som bor hos en tioårig flicka. Han kan se och höra vad som händer runt omkring honom, men inte röra sig själv. Han är helt beroende av att flickan tar med honom överallt. En dag ska familjen åka med ett stort fartyg och Edward följer självklart med på resan. Men så faller han vid ett ögonblick överbord och sjunker ner till havets botten. Där nere ligger han och börjar fundera över sitt liv. Han börjar tänka att han faktiskt hade det ganska bra innan. Han börjar till och med känna något i sitt hjärta. Något som han aldrig känt förut. Det här är bara början på Edward Tulanes fantastiska resa.

En bok om att uppleva kärlek på olika sätt, om att se vad som betyder något här i levet! En helt underbar saga! Och en fantastisk högläsningsbok!

/Ann-Sofie

Livet på en kylskåpsdörr

                                                     

Nu har jag torkat tårarna och samlat mig. Vilken bok! Har läst "Livet på en kylskåpsdörr" av Alice Kuipers. Hela boken utspelar sig faktiskt just på en kylskåpsdörr. Mamman och 15-åriga dottern Claire kommunicerar genom vardagliga gula post-it-lappar på dörren eftersom de nästan aldrig ses. Det börjar med ganska vanliga lappar. Att mamman ska lägga fram månadspeng, att Claire ska tömma diskmaskinen, att Claire meddelar att hon sover hos en kompis, att någon har ringt medan Claire var ute. Men allt eftersom dyker andra meddelanden upp. Mamman hittar en knöl i sitt ena bröst och ska till en läkare för att undersöka sig. Även detta får Claire veta genom en lapp. Hon blir förbannad att de inte pratar på annat sätt. Men vad ska de göra när de hela tiden går om varandra i dörren. Genom post-it-lapparna får man lära känna dem båda och se även hur de lär känna varandra. En oerhört intensiv berättelse.
 
Den här berättelsen känns! Grinade så jag knappt kunde läsa sidorna mot slutet. Den är så lättläst att vem som helst kan läsa den.....och läsa den måste ni!

/Ann-Sofie

Flickan i rött

                                                     

16-åriga Evie har alltid varit annorlunda. Hon har ärvt en gåva efter sin farmor, och den gör att hon kan se saker som ingen annan ser. I skolan och hemma försöker hon vara som alla andra, men innerst inne vet hon att hon inte är det.
Hon ser människor som ingen annan ser, och när hon tex sätter på sig begagnade kläder så kan hon känna vem som haft kläderna förut.
När hon ska måla ett porträtt i skolan så händer någonting. Evies händer tar över, och utan att hon kan kontrollera det så har hon målat en helt annan tjej än den som sitter framför henne. Hon känner inte igen flickan på pappret, och vet inte riktigt vad som hänt. Efter detta börjar hon drömma om flickan, och i drömmarna har flickan på sig Evies röda kofta.
När Evie sen ser henne på en affisch över försvunna människor så bestämmer hon sig för att hon måste ta reda på vem hon är. Men hur ska det gå till? Kommer någon att tro på hennes gåva, och kan de ta henne på allvar?

En riktigt spännande, mystisk bok som inte gjorde mig besviken..
Författaren heter J.C. Burke.

/Maria

RSS 2.0