Vildingarna/Till vildingarnas land


                                          

Känner ni igen den här boken? Den är skriven av Maurice Sendak och utkom första gången på svenska 1967 och förra året filmatiserades den. Då var Dave Eggers medförfattare till filmmanuset och blev då ombedd av Maurice Sendak att skriva en roman baserad på manuset, och den är riktigt bra. På svenska heter den kort och gott Vildingarna.


                                               
Max är en ganska ensam kille som känner sig övergiven av alla. Hans pappa har lämnat familjen och hans storasyster har fullt upp med sina kompisar. Han har så mycket ensamhet och ilska i sig så att det är svårt att kontrollera, och när han klär på sig sin vargdräkt så blir han ännu vildare. Efter att ha råkat bita sin mamma så bestämmer han sig för att rymma. Han springer och springer, och när han kommer ner till sjön så hittar han en övergiven båt. Efter dagar på vattnet ser han äntligen land. En stor ö tornar upp sig framför honom, och på ön hittar han vildingarna.
De är stora och knasiga och riktigt riktigt vilda. Precis så vilda som Max känner sig, och plötsligt har Max blivit deras kung. Allt är underbart! Hela dagarna tumlar de runt och förstör saker och ylar mot månen, men vildingarna är inte så himla smarta, och de är väldigt svåra att bestämma över. De gör precis som de vill, när de vill, och det ställer till en del problem. Max försöker desperat att sätta upp regler för att göra livet lättare på ön, men det slutar med att både de och Max blir ledsna, sårade och svikna, och plötsligt är det inte så lätt att vara kung längre...

Det här är en fin, men ganska sorglig (och stundtals hemsk) historia om framförallt ensamhet, men också om kärlek och vänskap. Det blir ju inte alltid som man tänkt sig, och även om man menar väl så kan det ändå bli väldigt fel.

Läs Dave Eggers variant, och komplettera med bilderna från Maurice Sendaks original, och se gärna filmen också. Den är fantastiskt bra. 


                    

Och kolla vad Cecilia och jag har på vårt kontor- en alldeles egen Max. I vargdräkt och allt.

/MariaMormor- Emma- Mamma

                                          

Förresten, om ni har något litet barn som ni inte köpt julklapp till än, eller en söt mamma eller en ännu sötare mormor, så måste jag bara rekommendera årets finaste bilderbok.

Kameleonter är ju rätt knasiga (och vanligtvis ganska fula) djur, men här är de så otroligt fint illustrerade så att jag blir helt kär. Speciellt i den vindögda mormodern.
Emma får knappt göra någonting ensam eftersom hennes mamma säger att hon är för liten, men medan hon leker kurragömma med mormor och försöker hitta det bästa gömstället så visar det sig att mormor nästan inte heller får göra saker ensam, för hon är för gammal.
Emmas mamma tar hand om både sin dotter och sin mamma, och det slutar väldigt fint med att de båda bestämmer sig för att ta hand om henne en stund, som omväxling.

En fin bok om tre generationer, och om att vara för liten, eller för stor.

Texten är skriven av Lorenz Pauli, och de fantastiska bilderna är gjorda av Kathrin Schärer

/MariaOrmfågel

                              


Jag kände bara att jag var tvungen att skriva något om den här boken, för den är ganska bra, trots det otroligt tråkiga (och ganska hemska) omslaget.

Ellen går i åttan och har just flyttat och bytt skola eftersom hennes föräldrar skilt sig. Hennes mamma sitter hemma och tycker synd om sig själv, ständigt med ett vinglas i handen, och Ellen målar fåglar eller spelar gitarr. I skolan träffar hon Max -en lugn kille som får stå ut med mobbare och därför antingen skolkar eller håller sig för sig själv. Hans stora passion är schack, och i hans sällskap får Ellen lite plats att andas på. Hon råkar nämligen också ut för jobbiga saker i skolan. En kille som heter Nico och hans gäng styr och ställer på skolan, och alla är rädda för dem. Den nya rektorn försöker få skolan på fötter, men tänker främst på skolans rykte utåt. Nicos gäng har skolan i ett järngrepp, och medan eleverna försöker överleva och de vuxna ignorerar problemet, så händer katastrofen...

Mats Wahl har skrivit massor av ungdomsböcker och fokuserar ofta på vanliga problem med skolan och utsatta ungdomar i fokus. Den här boken tar upp problem som de flesta står ut med i skolorna idag, och det är ganska plågsamt, men nyttigt att läsa om.

/Maria

Underfors

                                            

Nu ska jag strax hem och läsa ut Underfors av Maria Turtschaninoff. Den är så himla spännande.

I Helsingfors bor 15-åriga Alva. Hon är en ganska ensam tjej, fast av egen vilja. Hon gillar att vara i fred och iakttar hellre än att delta. Hon känner ständigt att hon inte passar in. I skolan finns också Joel som är en av de få som verkligen ser Alva, och han gillar henne mer än han vågar erkänna.

En sen kväll får Alva ett mystiskt meddelande som lyder MINNS, och hon förstår nästan genast vad det gäller. Hon har nämligen inga minnen alls från sina första fyra år, då hon hittades och adopterades av sina nuvarande föräldrar. Hon försöker verkligen minnas, men lyckas inte förrän Nide dyker upp utanför hennes hus. Han är en mystisk man i lång rock och buskiga ögonbryn. Han kallar Alva för Ers Höghet och berättar om en helt annan värld som finns under Helsingfors. En mörk värld kallad Underfors, och det är där Alva hör hemma. När han sedan tar med henne dit, så följer Joel nyfiket efter, och plötsligt är de fast i underjorden där invånarna inte är människor och där de har stora planer för Alva...

Jag gillar den här boken jättemycket! Den innehåller en del konstiga ord som jag knappt förstår, men handlingen är så spännande att jag fick tvinga mig att sluta läsa. Den påminner mig lite om böckerna om Kiki Strike, och jag gillar verkligen det här underjords-temat. Speciellt när boken innehåller onda och listiga troll.

Vill du ha fler böcker om underjorden så kan du testa:

Tunnlar (och forts) av Roderick Gordon
Kiki Strike: Skuggornas stad av Kirsten Miller
Otroso av Graciela Montes

/Maria


Och?

                                         

Erika är tolv år och värdelös på allt. Ja, så känns det i alla fall. Helst skulle hon vilja virvla runt i balettskor som sin mammas moster Bella som är vacker och vig fast hon är gammal, men Erika tycker att hon är tjock och vägrar ens prova att dansa. I skolan har hennes bästis skaffat nya kompisar, och hemma har hennes pappa flyttat till en annan stad och dessutom har han skaffat en ny tjej! Allting är helt fel, fastän både han och hennes mamma försöker få allt att verka som vanligt. På tåget till sin pappa träffar Erika Jimmy som är ett år äldre. Han har just börjat på Erikas skola och det går redan en massa dåliga rykten om honom. Men Erika upptäcker att hon och Jimmy har ganska mycket gemensamt, och tillsammans kanske de kan bli lite starkare...

Det här är en bok som rymmer varenda känsla som finns. Ensamhet, vänskap, kärlek, rädsla osv och den passar nog nästan varenda 12-13-åring på något sätt.
Bitte Havstad har tidigare skrivit Ofrivilliga syskon och Min storebror Robin.

/Maria

Imorgon när kriget kom

8 april verkar vara datumet att längta till.
Då kan man se Tomorrow when the war began på bio.
Äntligen! Men samtidigt är jag skräckslagen inför det faktum att filman kanske inte håller måttet! Böckerna är ju så himla bra.
Håll alla tummar ni kan, okej?

              

/Maria

Den stora hamstermassakern
Detta är en helt galen bok. Ni som älskar hamstrar och andra smådjur kanske inte ska läsa denna bok. Det är nämligen husdjur som dör mest hela tiden.  Anna och hennes lillebror Tom har tjatat och tjatat efter att få ett nytt husdjur. De hade nämligen en katt innan, en mycket gammal katt som blev överkörd av grannen fröken Matheson. Därför har de en ny katt nu som inte alls är lika gosig som den gamla katten. Den gamla katten äter fåglar och jagar råttor. Sedan så har Toms och Annas familj haft två hamstrar tidigare, men båda har dött. Den ena hamstern, Geoff blev mosad i skjutdörrarna. I alla fall ska de få åka till djuraffären och köpa två nya hamstar. Allt är frid och fröjd tills de en morgon hittar de två hamstrarna döda i buren. Det har skett en riktig hamstermassaker i buren och nu måste Tom och Anna hitta den skyldige. Kanske är det grannen som är den skyldige, eller katten? Ett riktigt detektivarbete sätts igång och inget lämnas åt slumpen.

Boken är skriven av Katie Davies och hon skriver på en uppföljare, "Den stora kaninräddning". Hoppas den blir lika rolig ;)

Punkpapporna

                                            

Spänningen är olidlig i kompisarna Martin, Vera och Sivs klass. Idag ska det komma en ny tjej till klassen, och alla är otroligt nyfikna. Tjejen har nämligen flyttat hit ända från London!
Men när Cornelia sedan kommer så är det mest hennes pappor som klassen tittar på. Hon har nämligen 2 stycken, och de är punkare!
Så här står det i boken:

"Det var verkligen inte vilken pappa som helst som klev in i klassrummet. Han hade svarta snäva byxor som såg alldeles för små ut och en svart kort jacka. Under jackan hade han en rosa och vitrandig tröja och håret stod rakt upp. Men det var inte över än, för in stegade en pappa till, med nästan likadana kläder och en ännu större tuppkam. Den var grön."

Självklart blir Cornelia och hennes pappor hela klassens samtalsämne. Martin, Vera och Siv kommer på att de kan spionera in i Cornelias lägenhet från Martins lägenhet, och när sedan Cornelia bjuder hela klassen på sitt kalas, så blir det spännade. Hur har punkare kalas? Tänk om man inte ens får tårta? Tänk om man bara får äta kåldolmar!

Det här är en jättehärlig bok om att vara annorlunda, men på ett roligt sätt. Skönt också att det fokuseras mer på att papporna är punkare än på att de är två killar.
Liz Wennberg har skrivit, och Andrea Femerstrand har gjort de häftiga bilderna.

/MariaDär drömmar blir till

                                          


Olivias gammelmormor var hennes bästa vän, och när hon dör får Olivia hennes guldhjärta som hon alltid haft om halsen. Guldhjärtat visar sig bära på en stor hemlighet, och nu är det Olivias jobb att skydda det. Strax efteråt börjar en ny kille i Olivias klass. Han heter Philipe Rose och är den vackraste kille hon någonsin sett. Dessutom verkar han vilja vara vän med henne, trots att hon är alldeles grå och tråkig. Med Philipes hjälp hamnar hon i drömvärlden Enderra- där folket behöver hennes hjälp. För Enderra som förut var just en drömvärld har förvandlats till en riktig mardröm. Drottningen har blivit mördad, och en ond magiker har tagit över tronen. Drottningens söner har blivit landsförvisade och nu behöver de Olivias hjälp, för bara väktaren med hjärtat av guld kan rädda landet.

Den här boken är riktigt riktigt bra, och jag har knappt kunnat släppa den, fastän den är 455 sidor lång.
Det är en fantastisk historia om gott och ont, och om kärlek...
Emma Andersson har skrivit den, och vad jag förstår så är det hennes debutroman.

/Maria

Här ligger jag och blöder

                                              

Igår läste jag årets Augustprisvinnare bland barn- och ungdomsböckerna och jag gillade den jättemycket!
Maja går på gymnasiet, och alltihop börjar när hon på en skulpturlektion råkar såga av sig översta toppen på tummen med en elektrisk sticksåg. Plötsligt känns det som att allt är upp och ner. Hennes mamma som bor i en annan stad ringer inte ens upp, trots att Maja lämnar massor av meddelanden på hennes mobil, och när Maja åker dit på helgen så blir hon inte hämtad vid tåget och huset står helt tomt. Men all oro och smärta är plötsligt som bortblåst när Maja hamnar på en fest i grannhuset och träffar Justin som har rosa byxor och är jättebra på att hångla.
Hemma återgår dock allt till det normala, trots att hennes mamma fortfarande inte går att nå, och att Maja sörjer sin förlorade tumme och saknar Justin som aldrig ringer.
Och sedan råkar hon läsa ett mail som vänder allting upp och ner. Igen.

Åh, vad jag älskar den här boken! Otursförföljda Maja är härligt sarkastisk och känslostormande och boken har ett underbart rappt och ungdomligt språk som jag aldrig ville skulle ta slut.
Författarinnan Jenny Jägerfeld har verkligen lyckats, och dessutom har hon skrivit en bok till. Den heter Hål i huvudet.
Skriv upp på önskelistorna, allihop!

/Maria
RSS 2.0