Fatta eld

                                                  

Nu har jag läst ut fortsättningen på Hungerspelen, och den är faktiskt lika bra som den första.

Katniss och Peeta lever nu i lyx efter att ha vunnit Hungerspelen tillsammans, något som aldrig förut inträffat.
De låtsades ju att de var galet förälskade i varandra, och lyckades därmed koras som vinnare bägge två. Nu har presidenten genomskådat deras bluff och hatar dem för att de överlistade honom. Han kräver att deras kärlek ska visas upp överallt så att ingen ska tvivla på att han gjort fel.
Medan Katniss drar sig mer och mer undan i skogen så händer det saker ute i de andra distriken. Folket har fått ny kraft efter Katniss och Peetas sätt att överlista ledningen, och nu vågar de göra uppror!
Men samtidigt är det dags för ett nytt Hungerspel, och eftersom presidenten ser Katniss som ett hot, så har han stora planer på gång för hennes del...

Åh, nu längtar jag till del 3! De här böckerna är så vansinnigt bra!
Läs nu!

(Och sorry om jag avslöjade slutet på första boken, men det var svårt att skriva om den här annars).

/Maria
Ett nytt liv på köpet

                                                


Åh, den här boken är så bra!
Den är lite lik (eller ganska mycket) Johanna Lindbäcks Tänk om det där är jag, men den här är snäppet bättre.
Sanna ska just börja gymnasiet. Ny skola och nya möjligheter. Nya kompisar hoppas hon däremot inte på. Hon har ju aldrig haft några, så varför skulle någon vilja umgås med henne nu helt plötsligt? Hon har ju i alla år kämpat sig genom skolan helt ensam utan någon att prata med.
Men den nya klassen är inte som den hon gått i förut. De pratar med henne, sätter sig bredvid henne i klassrummet och plötsligt har hon ett bord att sitta vid i matsalen. Ett bord där hon inte behöver sitta ensam.
Allt är helt underbart. Hon kan knappt fatta att det är sant. Hon som haft ont i magen varenda kväll och gjort vad som helst för att slippa gå till skolan kan nu knappt vänta tills helgen är över.
Och medan Sanna gör allt hon kan för att alla ska fortsätta gilla henne, så börjar en tjej i klassen reta sig på att hon verkar göra och säga precis vad som helst för att vara populär, och plötsligt är allt på väg utför...

Den här boken är (som sagt) så bra!
Kan man vara bästa kompis med en hel klass och vad händer när den ena gruppen i klassen börjar snacka skit om den andra och man är kompis med bägge? Och om man dessutom är livrädd för att bli osams med någon? Hur länge håller det?

Emma Granholm har tidigare skrivit Simon & Sophie och Liv & Lovisa, men den här är helt klart bäst.

/Maria


Det glömda brevet

                                                    

Nu är Petter Lidbeck tillbaka med den sjunde boken i deckarserien om de tre tjejerna Siri, Tyra och Pella.
Tjejernas klass är på besök på den lokala tidningen, och en journalist guidar dem igenom hur en tidning blir till. Men mitt i besöket blir alla tvungna att lämna huset eftersom tidningen blivit bombhotad! Ingen bomb hittas, men dagen efter exploderar journalistens bil utanför hans hus. Det visar sig att bombhotet var riktat mot honom.
Tjejerna blir som vanligt nyfikna och bestämmer sig för att ta reda på vem som vill honom illa, och jakten tar dem till en annan författare som blivit arg då han skrivit elakt om hennes böcker. Kan hon vara skyldig?

Det här är en helt okej deckare för mellanstadiet, men inte en av Petter Lidbecks bästa. Det är klurigt och jag blir nyfiken, men det blir nästan aldrig riktigt spännade. Välj istället någon av de tidigare böckerna (om du inte läst dem), tex Den döde sonen eller Det mystiska huset.

/Maria

Fallen flicka

                                                  

Under 2007 föll fyra tonårsflickor ner från balkonger på olika platser i Sverige. I samtliga ärenden inledde polisen förundersökningar mot flickornas anhöriga med misstankar om att flickorna blivit knuffade. Alla utredningarna lades ner i brist på bevis.


Det här kan man läsa längst bak i den här boken, och det är just en sån flicka som den här boken handlar om. Rona är 16 år och kommer från Afghanistan, men familjen bor sedan ca ett år tillbaka i Sverige. Hennes pappa är en man som framförallt bryr sig om familjens heder. Rona får inte göra någonting som kan visa omgivningen att hennes pappa inte har kontroll över henne för då blir hon straffad. Hela hennes liv går ut på att hjälpa till hemma, ta hand om syskon, laga mat och så småningom giftas bort. Skolan som Rona älskar är inget som är viktigt för hennes pappa. Hennes jobb är att lära sig att ta hand om sin familj. Det är vad som räknas. Att bli en god hustru.
Men vad händer om man inte vill? Om man har egna planer för sitt liv? Kan man sätta sig upp mot sin pappa?

Det här är en oerhört stark bok, som vanligt när det är Christina Wahldén som skrivit.
Skrämmande men nyttigt att läsa om hur det är att komma från en kultur där hedern är allt som räknas och där man till och med kan döda sitt eget barn för att rädda sitt eget skinn.

/Maria

Håll huvudet kallt

                                                

Håll huvudet kallt är andra delen i serien om Heather Wells, en något överviktig före detta popstjärna som nu jobbar på ett elevhem som kallas för Dödens korridor efter förra bokens mord.
Den här boken börjar ungefär likadant som den förra. En ung tjej hittas mördad, eller ja, egentligen är det bara hennes huvud som hittas, och Heather lovar att hon inte ska blanda sig i utredningen den här gången. Det går dock inte så bra eftersom hon är sjukt nyfiken. Snart är hon i full gång med att leta upp och förhöra tjejens gamla pojkvänner, men de är lite farligare än hon kanske trodde.
Dessutom är hon förföljd av sin gamla pojkvän Jordan och är samtidigt galet kär i hans snygga bror Cooper.
Precis som i förra boken alltså.

Jag är vanligtvis ingen älskare av Meg Cabots böcker, men de här är ganska spännande ändå. Typiska tjejböcker med deckarinslag är ju dessutom ganska ovanligt så det är lite extra roligt bara för det.


Skogens systrar

                                            

Toms föräldrar har köpt en sommarstuga och Tom borde antagligen vara överlycklig, men det visar sig att stugan ligger mitt ute i ingenstans, helt omgiven av miljontals träd och ingenting annat.
Redan första dagen är han uttråkad. Det finns verkligen ingenting att göra.
Men sen börjar det försvinna mat ur jordkällaren och Tom ser en flicka springa därifrån. Men vem är hon? Det finns ju inga hus på flera mils avstånd. När han badar i sjön är det någon som har spridit ut hans kläder över hela skogen och han har en kuslig känsla av att han inte är ensam i skogen.
Vem är flickan, och är hon verkligen den enda flickan i skogen?

Petrus Dahlin är en riktigt produktiv författare och är väl mest känd för sina böcker om Kalle Skavank.
Han har också skrivit Mr Wilderbanks djurpark som jag verkligen gillade.
Det här är en ganska lättläst bok som passar för åldern 9-11 år ungefär.

/Maria

Kolla här nu då!

Eftersom jag är en sån tråkigt ensidig (Hah!) människa som bara läser ungdomsböcker och försummar alla stackars barn under 13 år (eller ja, ibland skriver jag ju om mellanstadieböcker), så måste jag ju nu länka till en ny bokblogg som uppmärksammar barnböcker för barn upp till 7 år.
Bloggen heter Bokunge.se och är helt underbar. Kolla in där om ni vill ha tips på riktigt bra bilderböcker.
Klicka bara på bilden.Känslan av att hoppa

                                                 

Ingrid Olssons nya bok är en ganska deprimerande men ändå fin historia om en tjej som inte orkar längre.
Lisen ska ta studenten om två månader och alla tror att hon är jättelycklig, men allt är bara en fasad. Ända sedan hon var liten så har hon mått mer eller mindre dåligt och varit extremt blyg. Saker som verkar som smågrejer för alla andra är oöverstigliga hinder för henne, men det visar hon inte för någon.
Men sen händer en hemsk sak på skolan. En kille har hoppat från ett tak och tagit livet av sig. Alla undrar hur kan kunde göra det, men Lisen förstår. I hemlighet börjar hon skriva brev till honom och planerar att göra samma sak. Ett enda litet kliv ut från kanten, och så är ju allt jobbigt över...

Usch, jag ryser av den här boken. Den gör mig deprimerad men jag kan inte släppa den. Jag vill liksom få Lisen att berätta för någon om hur hon mår, jag vill skaka om henne och säga åt henne att skärpa sig, eller åtminstone krama henne lite. Boken är så himla bra och tänkvärd.

/Maria

Afrodite och olyckstrasten

                                               

Nu är Afrodite tillbaka igen för fjärde gången.
Själv har jag bara läst den första och den här, och det gick finemang. Inget krav på att man ska läsa dem i ordning alltså.
Nu är det sommarlov och Afrodite (eller Ditte som hon vill kallas) ska spendera sommarlovet med sin nya kille Alexander. Hans mormor har brutit benet, och därför ska han åka dit och hjälpa henne, och Ditte får följa med!
Men det är något konstigt på gång hos Alexanders mormor. Hon bor bredvid en stor herrgård, och på nätterna ser Ditte en vit skåpbil som verkar leverera och hämta saker och en ung tjej vinkar till henne genom ett källarfönster. Det verkar nästan som att hon är inlåst. Något skumt är det i alla fall med herrgården, och Ditte bestämmer sig för att lista ut vad, men sanningen är värre än hon någonsin kunnat ana.

En kul grej är att vi samtidigt får följa tjejen i källaren och allt som hänt innan hon hamnade där. Jag gillar böcker med parallella historier som så småningom binds ihop.

Böckerna om Afrodite är skrivna av Ritta Jacobsson och är riktigt spännande och tar upp viktiga ämnen. Nu har ju jag bara läst två av fyra, men de som jag läst gillade jag jättemycket. Vad tycker du om Afrodite?

/Maria
Djävulens märke

                                               

Det verkar vara någon trend på gång med att ha onda gröna ögon på sitt bokomslag (se föregående inlägg).
Magnus Nordins nya bok är bra, men tyvärr lite trögstartad. Men när den väl kommer igång så är det med en isande kyla längs ryggraden och ett obehag i bröstet.
Man vet att något kommer att gå snett väldigt snart.
I klass 9c oroar man sig däremot inte speciellt mycket. En ny vikarie, Malin, dyker upp och hon är den bästa vikarien i världen. Hon peppar klassen till att prestera på en nivå som ingen trodde var möjligt. Hon får dem att uträtta saker utan att de vet hur det gick till. Men här och där börjar eleverna höra röster i huvudet. Röster som låter misstänkt likt Malins. Och varför är hennes ögon så gröna? Nyss var de ju blå!
När den ordinarie läraren kommer tillbaka är det dags för Malin att sluta, men bara någon dag senare hittar klassen sin lärare död i klassrummet, och Malin är tillbaka på skolan för att fortsätta ha hand om klass 9c.
Alla i klassen älskar henne och gör allt hon vill, men Ella börjar misstänka att något inte står rätt till. Problemet är bara att få de andra att fatta det...

Åh, jag har sagt det förut, men jag kan inte låta bli att säga att jag älskar Magnus Nordins böcker.
Den här är dock lite för lång innan det börjar hända saker på riktigt, men jag antar att man behöver all bakgrundsinformationen trots allt. Läs!!!

/Maria

Dårhus

                                              

Äntligen äntligen har jag fått läsa Ally Kennens nya bok Dårhus. Jag har väntat i hundra år minst.

16-åriga Lexi har just blivit tvingad att bo hos sin mamma medan hennes pappa åker till Frankrike i affärer (eller vad det nu är han ska göra) och hon är inte lite förbannad. Mammans nya man Owen är en äcklig slusk, och för varje dag som går så blir han och Lexi mer osams. En jakt på mammans försvunna hund leder Lexi till ett övergivet stort hus mitt i skogen och där är hon nästan på väg att drunkna, men blir räddad i sista sekunden av en mystisk kille som försvinner lika fort som han dök upp. Vem är han, och varför blir Owen så besatt av att hitta honom? När Lexi börjar forska i det gamla husets historia så dyker ledtrådar upp, men hon tänker inte ge sig förrän hon klurat ut hela gåtan. Dels för att hon är nyfiken, och dels för att killen är ganska snygg...

Den här boken är precis lika bra som Ally Kennens två tidigare böcker Odjuret och Brevvännen. Det är struliga och kriminella släktingar och spänning hela boken igenom. Böckerna är ju inte en serie, men de hänger ändå ihop lite grann om man är uppmärksam. Lexis kriminella bror Devlin är bästis med Chas som är huvudperson i Brevvännen, och Chas är i sin tur lillebror till Stephen som Odjuret handlar om.
Lite kul idé tycker jag.

/Maria


Djupare ner...

Om någon undrar varför bloggen är lite seg just nu vad gäller nya boktips, så är det för att jag befinner mig väldigt många meter under jordytan på all min lediga tid.
Ja, jag läser just nu den 700 sidor tjocka fortsättningen på Tunnlar av Roderick Gordon. Och om den utspelade sig långt ner i underjorden, så är den här ännu värre, och därför heter den just Djupare.
Om ni inte läst Tunnlar så ska ni definitivt börja nu. Det är spännade som tusan.
För er som läst Tunnlar så ska jag bara säga att i den här boken får vi följa Wills riktiga mamma (som Will tror är död) som flydde från underjorden när Will var liten. Nu är styxarna (de onda som bestämmer där nere i djupet) ute efter henne för att få tag i Will.
Will, Chester och Cal är på väg djupare och djupare ner i jordens livsfarliga inre för att hitta Wills pappa, vars försvinnande ju är anledningen till att de alls befinner sig under jorden.

Det låter kanske rörigt, speciellt om man inte läst böckerna, men när man läser är det glasklart. Så, sätt igång. Det finns inga ursäkter...

/Maria
Darren Shan som film!

Alldeles nyss hittade jag det här på Bokfreak.
Darren Shan blir film, antagligen med Sverigepremiär under 2010.
Verkar sjukt spännande!!!


Tänk om det där är jag

                                          

Ny stad och ny skola måste väl betyda nya vänner...?
Ja, det är i alla fall vad Agnes hoppas på. När hon bodde i Stockholm var hon tjejen som inte riktigt syntes. Tjejen med konstiga kläder som hellre hängde i biblioteket än att prata med de andra på rasterna.
Nu, i Umeå är det dags för en förändring. Nu kan hon bli den hon vill vara. En vanlig normal tjej.
Ja, normal är just ordet. Dags att vara normal med allt vad det innebär. Inte sticka ut, inte vara tyst och blyg och konstig.
Och allt verkar faktiskt gå bra. Redan innan skolan hinner börja så lär hon känna grannkillen Adam och hans kompisar, och de verkar faktiskt gilla henne! Men fastän de är schyssta och trevliga så vågar inte Agnes riktigt tro på att det ska hålla i sig. Varför vill de umgås med henne? Hon som är så tråkig! Snart genomskådar de nog hennes nya fasad och inser vilken trist människa hon är.
Men kompisarna är faktiskt snälla, och de hänger kvar, och kanske kan livet i Umeå bli allt hon någonsin önskat sig...

Åh, vad jag tycker om den här boken.
Men det är en sån riktigt må-bra-bok som värmer mig ända in i själen.
Kura upp er i soffan och läs Johanna Lindbäcks nya bok nu.

/Maria

Stormens ögon

                                      

Stormens ögon är tredje delen i Kerstin Lundberg Hahn's nya deckarserie för mellanstadiet.
De två tidigare böckerna heter Bakom masken och Svart bälte och alla tre böckerna handlar om Fredde, Zacki och Mimmi som har en tendens att hamna mitt i farliga deckargåtor.

I den här boken blir en gammal dam rånad av två killar på moped, och Mimmi och de andra råkar vara alldeles bredvid. Zacki tycker att han känner igen deras kängor och vet att han förut träffat på de mystiska killarna.
Ett par dagar senare hittar gänget en väska i skogen och de förstår att de antagligen är rånarligan på spåren.
Samtidigt varnas det för storm och man uppmanar alla människor att hålla sig inne, men det kan man väl inte bry sig om när man är på väg att lösa värsta mysteriet?!
Det verkar bli farligare än Fredde, Zacki och Mimmi tänkt sig, men de kan väl inte ge sig nu...?

Det här är riktigt bra deckare som innehåller en del annat också. Lite kärleksbekymmer tex.

/Maria

RSS 2.0