Frågesport för dig som har sportlov!

                     

Den här veckan har ni chansen att vina fina priser i bibliotekets frågesport!
Det finns två olika varianter. En för dig som är 6-9 år och en för dig som är 10 år eller äldre.

Lycka till!

Tusen gånger starkare

                    

Skönt med sportlov, va? Men det är ju inte alla dagar som man vill vara ute och sporta.

Våra nyaste DVD-inköp på Hallstahammars bibliotek är Trollkarlens lärling och Tusen gånger starkare. Lånetiden är 3 dagar, och kom ihåg att den som lånar måste vara över 16 år.

Här finns det såklart även massor av andra bra barn- och ungdomsfilmer att låna, och även TV-spel till PS3, XBOX360 och Nintendo Wii.
TV-spelen får man låna i en vecka.

Välkommen!

Knäppa familjen: En drake till pappa

Harold går i en ganska speciell skola, nämligen Kung Arturs riddarskola. Det är väldigt få som blir antagna till den skolan och man måste genomgå olika inträdesprov. Harold har många olika lärare på skolan, men en viss lärare är lite annorlunda. Magister Ormtunga ger till exempel eleverna väldigt konstiga läxor. En elev, Stickan får i uppgift att skriva en hundra sidor lång uppsats om svärdets historia. Harold får också en konstig uppgift, det är att döda en drake och ta med den till skolan. Egentligen är det förbjudet att döda drakar, men om man inte gör läxan bli man avstängd från skolan. Vad ska Harold göra nu? Han funderar om hans mamma kan hjälpa till, hon kan ju trolla och kanske kan trolla fram en död drake. Harolds pappa är drake på deltid och kommer att bli jätteledsen om Harold ska döda en drake.

 

Harold vet inte alls vad han ska göra, han ligger vaken på natten och grubblar. Först måste han förvandla sig till riddare med hjälp av sin mammas trollkonster.. men mamman är inte speciellt duktig på att trolla… utan hennes trollerikonster brukar sluta lite hur som helst…

 

/Cecilia


Mjau!Ny manga på biblioteket! Mjau är en svensk manga-serie i 4 delar och handlar om kattflickan Vanilj som bor med sin matte. Matte kommer en dag hem med den lilla hemlösa kattungen Ville. Vanilj tycker det är spännande med en ny lekkamrat, men Ville har lite svårare att anpassa sig. Han är inte van vid att bli omhändertagen med varma bad och god mat. Han förstår inte att man inte får klösa på möbler och leka med kastruller! Som tur är har han en klok och förstående matte!
Patrik och pensionärsmakten

                                          

Efter att ha blivit retad av den hemska Irene ännu en dag så flyr Patrik från skolan. Han orkar inte vara där och lyssna på Irenes "Patrik är klen, Patrik har spagettiben" en enda gång till!
Han bestämmer sig för att ta den tidiga bussen hem och sätter sig längst bak där de coola killarna vanligtvis brukar sitta. Men när bussen börjar rulla så inser Patrik att det är något konstigt på gång. Bussen är full av gamla människor och istället för att köra den vanliga vägen så åker bussen iväg till ett hemligt pensionärsmöte!
Patrik följer efter dem när bussen stannat, och upptäcker en hemlig organisation som kallas Pensionärsmakten. De jobbar med att sätta dit bovar, ta hand om elaka människor och se till att barn får lite hyfs och vett i sina huvuden. Nu har de byggt en jättehäftig maskin som kan hjälpa dem med arbetet, men några andra är också ute efter maskinen, nämligen den otäcka Bi-Keps och hans kompisar...

Det här är en rolig och spännande bok om ett gäng häftiga pensionärer. Passar perfekt för dig som är 8-10 år.
Malin Klingenberg heter författarinnan.

/Maria

Knäppa familjen: Min faster vampyrhönan

Drak-Ola bor på Vampyrön  tillsammans med sin familj. Drak-Ola verkligen älskar sin ö och varje natt stormar det och är kolsvart, helt perfekt för en liten vampyr-kille. Vampyrer fyller också år och i denna bok är det Drak-Olas födelsedag. Han vet precis vad han vill ha i födelsedagspresent och det är en vampyrpadda. Han har drömt om en vampyrpadda i flera, fler år men aldrig sagt något till sina föräldrar. En vampyrpadda är nämligen väldigt dyr.

När det är dags för paketutdelning får Drak-Ola en filt. Han funderar över vad han ska ha en filt till… men sedan säger mamma att filten inte är till honom utan till drakpaddan. Drak-Olas stora önskan har gått i uppfyllelse, han har fått en drakpadda som han genast döper till Huggtand. Drak-Ola och Huggtand hittar på massvis tillsammans, bland annat leker de kurragömma. En dag när de leker hittar han inte Huggtand, det enda han hittar är en rosa fjäder. Huggtand har blivit kidnappad! Nu måste Drak-Ola och hans kusin Snor lämna Vampyrön och leta reda på Huggtand.

 

En spännande och rolig bok! Jag älskar Knäppa familjen! Detta är bok nummer 7 och man behöver inte läsa dem i ordning. Vi har alla andra böcker här på bibblan.

 

/Cecilia

Ryska Kyssen och den fasansfulla brännarenRyska kyssen och den fasansfulla brännaren är en spännande bok skriven av Frida Nilsson. Boken handlar om hunden Harriet som arbetar på konditori Skitiga bullen. Harriet är ingen bra konditor, hon är riktigt usel på att baka bröd, trots det jobbar hon där. Inget speciellt händer någonsin i hennes liv, förutom när det kommer besökare till konditoriet. Harriet bor dessutom ovanpå konditoriet i en liten, liten lägenhet. En dag läser hon om Brännaren som härjar i staden. Brännaren är någon som tänder eld på byggnader i staden och ingen vet vem Brännaren är. Harriet bryr sig inte så mycket om det just då, för hon har bestämt sig för att baka något nytt bakverk! Hon kollar snabbt igenom receptet och börjar röra ihop ingredienserna. Något blir fel. hon råkar ta 2 tsk mjöl, istället för 8 dl mjöl och 8 dl bakpulver istället för 2 tsk bakpulver. Degkrokarna börjar snurra och degen börjar jäsa, och jäsa och tillsist har degen jäst ut på golvet och Harriet försöker stänga av bakmaskinen men det går inte så hon drunknar nästan i all deg. När hon vaknar tror hon att hon är död, men det är hon såklart inte. Istället har hon på något magsikt sätt fått vingar av bröd! Hon kan flyga! Detta är början på Harriets karriär som superhjälte. Hon kallar sig för Ryska Kyssen och ska nu försöka få tag på den hemska Brännaren.

Jag gillade den här boken men tror att det bäst passar som högläsning. Roligt att alla karaktärer i boken är djur.
/Cecilia


Hemliga klubben och fallet med den försvunna flagganEn ny bok i deckarserien Hemliga Klubben. Moa och Måns är på Rådhuset med klassen. De blir visade runt i Rådhuset av Madeleine Mandel som bland annat berättar om den kommande Tomteparaden som ska äga rum kommande söndag. Hon berättar även att det kommer en grupp personer från stadens vänort Tårnby som ligger i Danmark. Eftersom det kommer personer från vänorten ska deras flagga hissas på söndag, och Medeleine springer iväg för att hämta flaggan så att klassen får se den. Madeleine kommer tillbaka med andan i halsen och säger att flaggan är borta. Det är ju bara hon och vaktmästaren Sture som har nyckel till rummet där flaggan låg. Nu inser Moa och Måns att det är något lurt på gång och de börjar undersöka genast. Efter lite spaning inser de att både Madeleine och Sture uppträder konstigt...   men vem vill sno flaggan och förstöra Tomteparaden?

/Cecilia


Den skräckslagne stekelsamlarenVar det någon som tyckte om boken "Min första världssensation" av Annalena Hedman? Det gjorde jag, eller jag älskade den boken. Nu har fortsättningen kommit. Såklart är huvudpersonen Abbe och i denna bok försöker hon komma över sin rädsla för småkryp. Det kryllar ju av insekter i Istermyrträsk. Abbes mormor tror att Sven på biblioteket kan hjälpa henne. Sven samlar nämligen på insekter och har fullt hemma. Första gången Abbe ska till Sven vågar hon knappt gå in i hans hus. Sven letar efter den tvekäftade sågstekeln men det är svårt att hitta en  sådan. Därför bestämmer sig Abbe att hjälpa honom, trots sin rädsla för insekter.

Tja.. om vi säger såhär: Jag gillar första boken bättre. Denna var inte alls lika bra och rolig.. insekter roar inte heller mig så mycket.  /Cecilia


Kärleksböcker

                   ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

På måndag är det Alla hjärtans dag, och vad passar då bättre än att ladda lite med en mysig kärleksbok?
Här är några tips på bra böcker:

     

Tonje och det hemliga brevet

                                           

Tonje är det enda barnet i Glimmerdalen, men en del av invånarna tycker nog att det räcker med ett barn om det är så livligt som Tonje! Hon kallas med ett leende för "Glimmerdalens lilla dunder" eftersom man alltid hör när hon kommer. Och visst önskar Tonje att det skulle finnas fler barn, men hon klarar sig ändå, för hon är bästa vän med gubben Gunnvald som hon bor granne med. Gunnvald spelar fiol som ingen annan, bygger rekordsnabba kälkar och får alltid Tonje på gott humör. Men sen bryter Gunnvald benet och hamnar på sjukhus och ett mystiskt brev dyker upp. Det visar sig att Gunnvald har en vuxen dotter som han aldrig berättat om, och nu är hon på väg till Glimmerdalen för att sälja Gunnvalds hus till den elaka Klaus Hagen som äger campingplatsen. Tonje blir helt förtvivlad och bestämmer sig för att stoppa affären, men Gunnvalds dotter är svår att övertala, och Klaus Hagen hatar barn, speciellt sådana som är så högljudda och bestämda som Tonje.

Men varför vägrar Gunnvald och hans dotter att prata med varandra?
Kanske är allt bara ett stort missförstånd som kan gå att reda ut?

Det här är en riktigt mysig bok som passar perfekt för högläsning i åk 3-4. Maria Parr har tidigare skrivit Våffelhjärtat, som också är väldigt bra, och som passar bra för åldern 7-9 år.

/Maria

 

Vispop 16Tycker du om att spela och sjunga? Då är denna bok något för dig. En bok fylld med olika låtar och text och noter. Jag måste erkänna att vissa låtar känner jag inte igen. Det är en mix mellan gammalt och nytt, punk och schlager. Bla finns Green Days låt "Basket Case" och Måns Zelmerlövs "Cara Mia" med i boken.
/Cecilia


Vårens böcker

Just nu längtar jag till vårens nya ungdomsböcker. Vad sägs om de här?
Vilken är du mest sugen på?

           

 

/Maria


Odd och frostjättarna

                                            

Jag har väntat länge på nya boken Odd och frostjättarna av min absoluta favoritförfattare Neil Gaiman, och i helgen hittade jag den äntligen i bokhandeln. Lite besviken blev jag dock, för den är så liten och tunn (bara 120 sidor)!

Boken handlar om den 12-åriga vikingapojken Odd. Vikingarna lever ett hårt liv, och väntar på våren. Vintern är ovanligt lång, och det är så kallt! När Odd en natt lämnar sin familj för att få vara i fred i en stuga i skogen så träffar han genom mystiska händelser en björn, en räv och en örn. Odd räddar björnens liv, och på natten följer djuren med honom in i stugan. På natten hör Odd djuren prata med varandra, och snart får han reda på att djuren egentligen är de förklädda asagudarna Tor, Oden och Loke. De behöver Odds hjälp för att ta tillbaka Asgård från de hemska frostjättarna som ser till att det är ständig vinter.
Men vad kan Odd göra som inte gudarna själva kan?

Nu startar ett stort äventyr för att befria Asgård...

Det här är en ganska lättläst med mysig historia som blandar äventyr med den nordiska mytologin, vilket jag gillar väldigt mycket. Odd är en rolig kille, och gudarna är riktigt intressanta karaktärer.

Neil Gaiman är väl (i Sverige) mest känd för Coraline och Kyrkogårdsboken, men på engelska har han skrivit massor av bra och spännande böcker som jag hoppas blir översatta snart.

/Maria


RSS 2.0