Ängeln

                                                   

För åtta månader sedan försvann Sophie från en musikfestival. Fastän polisen letat hur mycket som helst och förhört massor av människor som befann sig på festivalen så har man inte hittat henne.
Men Jit tänker inte ge sig. Han var Sophies kompis och lite hemligt kär i henne, och nu har han bestämt sig för att själv söka upp personerna som polisen pratat med. Bara för att se om de missat någonting.
Till sin hjälp har han Sophies pappa och hennes bästa kompis Jenna.
Men ju fler personer de pratar med, desto mer börjar de förstå att det här kan bli riktigt svårt. Det finns massor med misstänkta, och de flesta verkar ingå i någon mystisk sekt. Dessutom försvinner ett par andra tjejer också, och efter att ha sett bilder på dem så chockas han över hur lika Sophie de är till utseende. Kan de vara en seriemördare på spåren?

Det här är en riktigt spännade och hemsk bok för ungdomar. Jag vill verkligen inte rekommendera den för någon som är yngre än 14-15 år. Emellanåt är det riktigt otäckt.
Men shit vad bra den här boken är. Jag sträckläste alla 326 sidorna på ungefär två timmar igår. Jag svarade inte ens i telefonen när det ringde. Och (det är nu ni ska bli förvånade) jag tjuvläste inte ens slutet i förväg!
Läs den bara, okej? Men skyll inte på mig om ni blir skraja. Skyll på Bali Rai.

/Maria

Rör vid mig!

                                                           

Första dagen på skolgården utanför nya gymnasieskolan. Ann är där ensam och vet inte riktigt vad hon ska ta sig till. Egentligen vill hon bara att något ska hända. Vad som helst. På en bänk i närheten sitter Jane och Liljan. Två svartklädda tuffa tjejer som Ann omedelbart dras till.
De blir ganska snabbt bästa vänner, men när Jane och Liljan blir överfallna av några killar efter en fest så börjar tanken på hämnd växa fram. På skolgården ser de två tjejer i säckiga jeans och keps som slår tillbaka på en kille som knuffat dem. Ann kommer med den geniala idén att de ska bli kompisar med tjejerna och lära sig att slå tillbaka.
Snart är de fem stycken i gänget. Oskiljaktiga och oövervinneliga. Tillsammans kan de göra vad som helst! Och vad som helst är ju bättre än ingenting, eller?

Jag gillade Malin Isakssons förra bok Brännhett. Där var det också starka, tuffa tjejer i fokus. Tjejer som vågar göra nästan vad som helst, men som aldrig tänker på konsekvenserna.
Men även om jag tycker att det här gänget går för långt ibland så gillar jag verkligen de här tjejerna. De är bästa vänner, pratar om alla sina hemligheter och är inte rädda för att ta för sig. Speciellt inte när det handlar om killar, och framförallt sex. Och de vägrar bli några offer.

/Maria

Legenden om Sally Jones

Nu vet vi vilken barnbok som vann det eftertraktade Augustpriset.
Priset gick till Legenden om Sally Jones som är skriven av Jakob Wegelius.

                                                

En tropisk ovädersnatt för hundratals år sedan föds en liten gorillaunge djupt inne i Afrikas djungel.
Hennes liv är lyckligt ända tills hon en dag blir tillfångatagen av några tjuvjägare som tar med henne till ett annat land för att sälja henne. Hon blir såld till en turkisk handlare som beslutar sig för att smuggla in henne till Europa klädd som ett människobarn. Han kallar henne till Sally Jones. Men den turkiske mannens fru vill inte ha en gorillaunge, så Sally säljs igen och hamnar hos den djurälskande kvinnan Frau Schultz som tränar upp Sally till en riktigt skicklig inbrottstjuv.
Men Sally åker fast och hamnar i en bur på ett övergivet zoo, och där träffar hon orangutangen Baba. Kanske kan Sallys liv bli bra till slut, men det är lång väg dit...

Det här är en ganska sorglig och deprimerande historia om en gorilla som  skeppas kors och tvärs genom världen.
Men det är ingen nattsvart historia trots allt. Det är vackert emellanåt, och det finns faktiskt männsikor som verkligen bryr sig om Sally. Läs så får ni se.

/Maria


/Maria

Gabriela Stjärna och fienden

                                                      

Gabriela har en ganska ny kille i sin klass. Han heter William och han ljuger hela tiden!
Dessutom är han störig och vill jämt vara bäst, och han lämnar inte Gabriela i fred.
Han skryter om att han lärt sig jonglera av sin morbror som kommer från Uruguay, men Gabriela tycker att det är lite konstigt att William är så blond. Borde han inte vara mörkare om han kommer därifrån. Dessutom säger han att hans mamma är journalist, men förut sa han ju att hon var polis! Vad ska man tro på egentligen? Varför ljuger han hela tiden?
Gabriela kan inte låta bli att bli arg så fort hon tänker på honom, men samtidigt är han ganska söt. Nu gäller det bara att ta reda på varför han ljuger.

Den här boken är ganska lik Anton, jag gillar dig! som jag läste för ett par veckor sen. Där är det också en kille som ljuger och har hemligheter för sin kompis. Båda böckerna är skrivna för mellanstadiet, och båda är riktigt bra. Läs så får ni se...

/Maria

Kiki Strike- Kejsarinnans gravkammare

                                                    

Kommer ni ihåg Kiki Strike? I första boken Skuggornas stad hittar hon och hennes kompis Ananka en underjordisk stad som de kartlägger och håller hemlig. De berättar för några tjejer till och tillsammans bildar de gruppen Irregulars.
Den bleka lilla Kiki Strike är gruppens ledare, men det är inte hon som är huvudpersonen i den här boken. Istället handlar det mest om Irregulars-medlemmen Oona som visar sig ha en stor hemlighet. Den ökände livsfarlige smugglaren Lester Liu som tjejerna letat efter är hennes pappa! Han övergav henne när hon var liten men nu är han i New York för att vinna tillbaka hennes kärlek, och Oona verkar faktiskt tro att han är snäll. De andra tjejerna är inte riktigt lika övertygade. De är säkra på att han håller på med något skumt.
Samtidigt är deras liv fyllt av andra grejer. Jätteekorrar, spöken, en kinesisk mumie, förfalskade tavlor, stränga föräldrar och skvallrande läkare är bara några av de saker de måste hantera. Inte så lätt när man bara är 14 år, men Irregulars medlemmar har talanger som de flesta inte har en aning om.

Jag älskar böckerna om Kiki Strike. Det händer massor med saker hela tiden, och det verkar inte finnas någon hejd på vad man kan göra för att rädda sina vänner. Tjejerna är minst sagt smarta, men min favorit är nog ändå förklädnings-proffset Betty. Man vet aldrig hur hon ska se ut i nästa kapitel.

/Maria

Flams

 - Gjorde du slut med Lisa bara för att hon fick glasögon?
 - Nej, hon gjorde slut när hennes syn blev bättre.     
             
                                                      

Fråga: Varför smyger norrmännen runt apoteket?
Svar: De vill inte väcka sömntabletterna.

Ett gott skratt förlänger livet, heter det ju, och om det är sant så lär jag leva i minst hundra år till.
Kamratposten har genom åren samlat in hundratals roliga historier från sina läsare, och nu är de bästa samlade i en bok som kort och gott heter Flams.
Boken är full av knäppa historier, men även ett test där du kan se vilken flams-typ du är. Är du en flummare, en fräckis eller en ordvitsare?
Du kan också få reda på varför vi egentligen skämtar om Bellman och Norrmännen.
Det är helt enkelt en härlig bok full med charmiga bilder och roliga historier.

/Maria

Mr Wilderbanks djurpark

                                                 

Igår läste jag den här mysiga boken. Den handlar om 12-åriga Molly och vad som händer under några kalla decemberveckor.
Molly och hennes familj bor i en djurpark. De sköter om den, tar hand om djuren och ser till att parken är öppen för besökare. Men de senaste åren har parken förfallit mer och mer. Djuren har blivit färre och besökarna likaså.
Nu har parken fått en ny ägare som inte tycker att parken är värd att lägga pengar på. Om Molly och hennes familj ska få bo kvar så måste de bevisa att parken kan dra besökare och skaffa nya djur till parken. Nya ägaren vill att allt ska vara klart till den årliga julmarknaden. Problemet är att den är om tre veckor!
Var får man tag på tigrar, gaseller, lamor och giraffer mitt i vintern i Sverige?
Molly skolkar från skolan för att hjälpa sina föräldrar med det nästan omöjliga uppdraget. Allt för att få bo kvar i huset i djurparken med djuren som hon växt upp med och älskar så mycket.
Men någon verkar inte vilja att de ska lyckas. Vem är det som saboterar, och varför?

Det här är en härlig och lite lagom spännade bok om jakten på exotiska djur för att kunna rädda sitt hem.
Dessutom passar den fint att läsa nu på vintern medan man längtar till julen.
Författaren Petrus Dahlin har också skrivit deckarböckerna om Kalle Skavank.

/Maria

Inkräktarna

                                                  

Visst, jag har hört den här storyn förut. Två familjer slås ihop och flyttar till ett stort fallfärdigt hus på landet, men ingen bok har varit lika läskigt spännade som den här.
Joels mamma ska gifta om sig och Joel och hans syster ska få två nya bröder. Joel tycker att det stora huset och den nya familjen ska bli riktigt spännade, men systern Cassie är minst sagt förbannad. Hon vill inte ha några nya bröder, och absolut inte någon ny pappa. Dessutom hatar hon huset.
Eftersom hon sätter sig på tvären hela tiden och är arg och otrevlig så är det såklart hon som får skulden när någon börjar förstöra i huset. Sopsäckar är sönderskurna och hela innehållet utdraget, och det är bara början.
När killarna tar sig upp på vinden så blir yngsta brorsan Tim instängd i en garderob som absolut inte går att öppna, trots att det inte finns något lås. Det är som att någon håller emot när de drar i dörren.
Joel ser en pojke springa i trädgården, men i nästa sekund är han borta. Han börjar också drömma otäcka mardrömmar, och det visar sig snart att Tim drömmer samma drömmar!
En ramsa ekar i Joels huvud medan han drömmer, och det är en livrädd pojkes röst han hör...

Om i natt jag far till dödens land, jag ber dig Gud att ta min hand...


Vad är det som har hänt i huset, och vem är pojken som finns i deras drömmar?

Det här är en riktigt otäck bok som jag absolut inte kunde lägga ifrån mig förrän den var slut.
E.E. Richardsom har också skrivit Djävulens fotspår, som jag skrev om tidigare. Den var otäck, men den här är nästan ännu värre och minst lika bra. Läs den nu, men håll lampan tänd.

/Maria


Mitt hopplöst normala liv

                                                      

Vad gör man om ens liv är hopplöst normalt och ingenting spännande händer?
Jo, man skapar så klart sina egna intriger.
Rachel är bara 13 år men redan galet uttråkad. Hennes föräldrar är hopplöst tråkigt normala, de har varken tatueringar eller är smyg-transvestiter och hon är inte ens adopterad!
Som nyårslöfte lovar hon att se till att det händer någonting. Vad som helst. Men helst ska det hända något med Jamie, som hon är hopplöst kär i fast han aldrig lägger märke till henne. Hon beslutar sig också för att lära sig att dricka kaffe och att avslöja kompisen Deppige Ed's sanna sexualitet.
Men går det som Rachel planerat? Nej, självklart inte. Men det blir i alla fall allt annat än tråkigt...

Dag för dag får vi följa Rachel, eftersom det här är hennes dagbok.
Det är roligt och knäppt och emellanåt är jag elak och skrattar åt hennes hopplöst tråkiga liv. Det får man. Tror jag. :D
Joanna Nadin har i alla fall skrivit en charmig bok om en ganska vanlig tjej som vill vara allt annat än vanlig.

/Maria

Hungerspelen

                                                         

I en läskig framtid där skillnaden mellan fattig och rik är enorm bor 16-åriga Katniss, i det fattigaste av 12 distrikt runt huvudstaden. För att hon och hennes familj ska kunna överleva har hon tvingats bli en riktigt skicklig jägare, något som hon kommer att ha stor hjälp av den närmaste framtiden.
Det är nämligen dags för årets största händelse. Den direktsända tävlingen Hungerspelen, där 24 ungdomar mellan 12 och 18 år medverkar. Genom ett lotteri dras två namn (en tjej och en kille) från varje distrikt, och man vill verkligen inte vinna! Tävlingen är nämligen en kamp på liv och död, och det är inte avgjort förrän alla utom en är döda.
I lotteriet dras Katniss 12-åriga lillasysters namn, men Katniss puttar undan henne och anmäler sig som frivillig, trots att hon är livrädd. Strax är hon ivägskickad till tävlingsarenan med de andra ungdomarna, och kampen kan börja. Ska hon klara av att överleva och döda de andra för att få se sin familj igen?
Tävlingen är oväntat hård och de lider av hunger, kyla och livshotande skador medan tv-tittarna sitter och slår vad om vem som ska dö härnäst.

Det här är en helt galen bok. Galet läskig. De som bestämmer är hänsynslösa människor och om ingen dött på ett par dagar så är det ju dålig tv, och då hjälper de handlingen lite på traven genom att tillsätta lite riktiga faror.
Om du gör ett riktigt bra intryck kan du få sponsorer som skänker små gåvor till dig under tävlingen, men lita inte på det.
En riktigt bra bok är det, och det bästa av allt är att det bara är första delen av tre planerade. Författarinnen heter Suzanne Collins.

/Maria

Avig

                                                        


Jag sa ju tidigare att jag skulle blogga lite mer om Harald Rosenløw Eeg, som skrivit I tomma luften.
Nu ger jag er den bästa boken han skrivit, nämligen Avig.

I taket i ett shoppingcenter hänger en gigantisk discokula. I den bor Jonatan, Albin, Sorry och Seiko väl gömda för omvärlden. Bara på nätterna klättrar de ur kulan och smyger runt i affärerna och förstör. De byter prislappar på varor och släpper ut guldfiskarna ur fontänen. Man kan göra mycket i ett alldeles stängt shoppingcenter, bara man aktar sig för nattvakterna.
Den värld som barnen bor i är framtiden för oss, men förhoppningsvis blir aldrig framtiden så som den är i den här boken. De här barnen är nämligen inte perfekta (det är väl visserligen ingen, men ändå), och i det här samhället finns ingen plats för barn som har något fel. Därför gömmer de sig i kulan. Ingen får se att de finns. Bara en vuxen vet att de är där, och det var hon som räddade dem undan de elaka vuxna.
Men allt förändras den dag som Jonatan träffar Trash, en ung tjej med en mycket stor rosa kanin.
De kanske inte behöver vara kvar i kulan för alltid?

Det här är en underbar bok fylld av kärlek och vänskap, men också ganska sorglig.
Jag kunde knappt släppa den när jag läst ut den, och barnen i discokulan finns fortfarande i mitt hjärta fast det var länge sen jag läste den för första gången.
Harald Rosenløw Eeg är verkligen en fantastisk författare!

/Maria


Vad händer med Jorden?

                                                    
Det pratas mycket om Jordens klimat just nu. Att det är för varmt och att djuren mår dåligt och vädret gör lite som det vill.
Men varför är det så, och kan vi göra någonting för att hjälpa Jorden?

Vad händer tex med Jorden om man låter lamporna lysa mest hela tiden?
Eller om man istället släcker lamporna och leker koja eller har stearinmys?
Blir det någon skillnad för Jorden om jag ritar på båda sidorna av ett papper istället för på bara ena sidan?
Och vad händer med Jorden om alla sänker temperaturen inne med bara en enda liten grad?
Det är frågor som vi får reda på i den här underbara boken.

Bläddra igenom den och upptäck hur mycket just du kan göra för att rädda massor av liv på Jorden.

/Maria

Vampyrater- Skräckens tidevarv

                                                        

Nu har jag äntligen läst del 2 i serien om Vampyraterna.
Kommer ni ihåg vad som hände i första? Jo, tvillingarna Connor och Grace höll på att drunkna och räddades i sista sekunden av ett varsitt skepp. Connor hamnade hos pirater, och Grace hos Vampyrater (vampyrpirater alltså).
I slutet av förra boken räddades Grace från vampyrat-skeppet och lever nu med sin bror bland de vanliga piraterna.

Alla tror att Grace är glad över att ha blivit räddad, men sanningen är att hon längtar tillbaka till skeppet och till de faktiskt riktigt snälla vampyraterna, och då framförallt den vackra Lorcan som räddade henne ur havet.
Innan hon lämnade skeppet gav han henne en ring, och genom den börjar hon nu få syner som visar att livet på Vampyrat-skeppet är riktigt illa, och Lorcan är sjuk. Detta gör såklart att hon bara vill tillbaka ännu mera.
På piratskeppet går det vilt till, och efter en stor strid hamnar Grace och Connor på Piratakademien, för att få lite "semester". Där ska de lära sig att bli ännu bättre pirater, men Grace kan inte släppa tanken på Lorcan.

Samtidigt är en ensam farlig vampyrat ute på havet för att hämnas på vampyrat-kaptenen som tvingat honom av vampyrat-skeppet. Han heter Sidorio, och han är snart inte ensam längre...

/Maria

Anton, jag gillar dig!

                                                

Vad gör man när ens bästa kompis ljuger och har en massa hemligheter som man inte får veta?
Det är precis så det är för Jojo. Hon är bästa kompis med Anton som är en fantastisk vän, jättebra på fotboll och starkast i klassen. Han köper presenter till henne och bjuder på hamburgare på stan. Han verkar alltid ha gott om pengar och när Jojo frågar säger han att mamman betalar.
Men Jojo börjar tvivla på att allt som Anton säger är sant. Hur är det egentligen med hans pappa som aldrig hämtar honom efter träningen trots att Anton alltid säger att han nog är på väg, och varför får Jojo aldrig följa med honom hem?
Trots att hon undrar så vill hon inte fråga. Han är ju ändå hennes bästa kompis, så varför skulle han ljuga?

Peter Pohl är har tidigare mest skrivit för högstadiet, men det här är en jättebra bok om livet på mellanstadiet.
Det handlar om skolan, bråkiga småsyskon och härliga fotbollsträningar. Men mest handlar den om vänskap.
Läs den nu!

/Maria

Biblioteksmysteriet

                                                       

Idag när jag var på barnavdelningen och skulle ställa upp en massa deckare, så hittade jag Biblioteksmysteriet (av Martin Widmark) på fel plats, och plötsligt slog det mig att jag såklart måste läsa den! Jag älskar ju böcker som handlar om böcker eller bibliotek.

Så, i den här boken får Lasse och Maja ett nytt uppdrag av polismästaren. Värdefulla böcker har försvunnit från Vallebys bibliotek, trots att de är larmade. Böckerna fanns i källaren i ett speciellt rum, och det är bara tre personer som varit där strax innan böckerna försvann. Prästen, en elektriker och en gammal dam som håller på att skriva en bok.
Bibliotekarien är orolig, och polismästaren är förvirrad. Tur att de har Lasse och Maja till hjälp. De ska nog kunna hitta boktjuven!

Böckerna om LasseMajas detektivbyrå är riktigt populära hos lågstadiebarnen, och hos oss är de nästan alltid utlånade. Lättlästa, ganska mycket bilder och spännande mysterier. Kan det bli bättre?

/Maria


I tomma luften

                                                      

Äntligen har jag fått läsa Harald Rosenløw Eeg's nya bok I tomma luften. Jag har älskat hans böcker ända sedan jag läste Bränd, som jag nog måste blogga om någon dag (kanske ett helt inlägg om bara honom..hmm...).


I tomma luften gjorde mig absolut inte besviken. Tvärtom fick den mig att sitta uppe alldeles för länge i natt bara för att jag inte kunde släppa den förrän den var slut.


Okej, vill ni veta vad den handlar om nu då?

Klaus går i nian och har just flyttat till Oslo med sin mamma. Hans mamma är ny kurator på skolan som Klaus ska börja i och en kväll innan skolstart följer han med henne till skolan för att kolla läget.

Där, i klassrummet får han höra en kille och en man bråka, och sedan möter han killen i datarummet. Killen heter Sturla, och ett par dagar senare dyker han upp hemma hos Klaus och ber att få prata med hans mamma. Han är uppriven och stressad, och samma dag dör han i en tragisk tunnelbaneolycka. Klaus hittar Sturlas dagbok och börjar fundera på om det verkligen var en olycka? Allt fler otäcka saker börjar hända. Klasskamraterna beter sig konstigt, och Klaus nya lärare är nästan hotfull, och överallt dyker namnet Caulfield upp. Men vem är Caulfield, och hur hänger allt ihop? Klaus börjar inse att det inte finns en enda människa som han kan lita på. Kanske inte ens sig själv...

/Maria


 


Den förlorade liljan

                                                      

Kommer ni ihåg Damen under isen? Den där snygga mörka boken om systrarna som fastnat i tiden. Här är ännu en bok av samma författare, nämligen Sarah Singleton.

Den här boken handlar om en lilja. En magisk lilja som gavs till ett gäng riddare från en ängel för länge sedan.
Liljan skulle ge riddarna och deras ättlingar extra kraft, men med tiden har liljans magi förändrats. Nu framkallar den sinnessjukdomar och ses mer som en förbannelse än en gåva. Tre ungdomar som är ättlingar till riddarna har nu kraften att tillsammans förstöra liljan och bryta förbannelsen. De har alla övernaturliga gåvor och kan tex se in i framtiden, men de känner inte varandra. Efter hand vävs dock deras liv ihop och tillsammans måste de nu ut på sitt livs största äventyr för att hitta liljan och därmed rädda sina familjer.

Det här är en riktigt bra bok som utspelar sig i några olika tidsåldrar. Vi får mestadels följa de tre ungdomarna Jack, Miranda och Jacinth år 1890, men ibland hoppar berättelsen tillbaka ännu längre i tiden för att vi ska få veta hur det gick till när riddarna fick liljan och slutligen gömde den för omvärlden. Trots allt blir det aldrig rörigt.

Boken finns tyvärr inte på vårt bibliotek (än), men skriv upp den på julklapps-önskelistan. :)

RSS 2.0