Jag såg honom först!

                                                     

Diana, Maja och Anisa är bästisar och går i sjuan. I åttan går fantastiskt snygga Edgar Flemming, och Diana såg honom först. Eller?

Alla tre vill ha honom, och eftersom de blir osams pga det, så bestämmer de att ingen ska få honom. De får inte ens prata med honom. Men vad gör Anisa i Edgars hus, och varför säger hon att hon aldrig varit hemma hos honom?

Diana är fast besluten att inte bryta regeln, men så träffar hon Edgar när hon är ute och springer. Kan man verkligen sluta vara kär bara så där?


Det här är en bok som rymmer allt som kan tänkas hända när man går i sjuan. Det är vänskap som sätts på prov, svartsjuka, kärleksbekymmer och jobbiga klasskompisar. Eva Susso har tidigare skrivit tre ungdomsböcker om Vivianne (tex Vivianne- är du lycklig nu?) och en hel serie med kärleksböcker för mellanstadiet. De heter:


Kompishjärtat

Kärleksexperimentet

Klapp Kram Kyss
Kafé Moonlight
Kär i Hanna


Ottolina och mysteriet med Gula katten

                                                   

Ottolina bor på tjugofjärde våningen i Pepparkvarnstornet. Hennes föräldrar är nästan alltid ute på äventyr i olika länder och skickar spännande vykort och kommer sen hem med en massa konstiga saker som de fyller huset med.
Som sällskap har hon Herr Hubb. Ett hårigt litet djur som hennes föräldrar hittade i Norge en gång innan Ottolina föddes.
Ottolina är mästare på att klä ut sig så att ingen känner igen henne, och det får hon nytta av när hon bestämmer sig för att leta reda på en massa små hundar som försvunnit från rika damer i staden. Nu måste hon använda all sin fantasi och lite hjälp av Herr Hubb.

Det här är en charmig, lättläst bok för lågstadiet med massor av bilder och inte så mycket text, även om boken är 170 sidor lång. Den är skriven och illustrerad av Chris Riddell och bilderna är jättefina och fulla med roliga detaljer. En fortsättning finns dessutom att vänta på. Den kommer att heta Ottolina och mysteriet med skolspöket.

/Maria

Silverhästen, Hermelinen och Isfågeln

                            

I natt läste jag äntligen ut Isfågeln av Lene Kaaberbøl, ni vet, hon som har skrivit böckerna om Skämmerskans dotter.
Serien består av Silverhästen, Hermelinen och Isfågeln och är klassad som fantasy, men egentligen är det inte mycket fantasy i den. Men äventyr är det.
12-åriga Katriona, eller Kat som hon kallas bor en bit utanför Breda stad med sin familj. En dag rider en silverryttare in på gården, och efter det blir ingenting sig likt. Silverryttarna är starka och kloka ryttare som hjälper människor i nöd och rider på livsfarliga marhästar (hästarna skimrar som silver, och därför kallas ryttarna för silverryttare).
Det är inte lätt att bli silverryttare, men Kat får chansen att bli det och flyttar in i den stora borgen i Breda. Utbildningen är tuff, och under tiden dras Kat in i det ena äventyret efter det andra.

Det ligger något magiskt skimmer över hela Breda, och Kat är en tuff tjej som inte backar för någonting.
Lene Kaaberbøl beskriver omgivningarna så att det känns som att man springer runt i borgen eller rider genom skogen medan man blir jagad av banditer. Det är otroligt spännande och jag vill inte riktigt släppa taget om serien. Men förhoppningsvis skriver Lene en ny serie snart.

/Maria

Juno

                                          

Nu kommer mitt första film-blogg-inlägg, och det är bara för att Juno är så himla himla bra!
Medan jag har varit ledig så har filmen kommit till biblioteket, så spring och låna!
Juno handlar om 16-åriga självsäkra Juno som blir oplanerat gravid.
Hennes första tanke är att göra abort, det verkar vara det enda alternativet om man inte vill bli mamma, men hon kommer snart på andra tankar. Hon bestämmer sig för att föda barnet och hitta de perfekta adoptivföräldrarna.
Till sin hjälp har hon sin bästis och sin halvtöntiga, men oerhört charmiga pojkvän. Hon hittar snart ett perfekt par som inte kan få barn, och bestämmer sig för att de kommer att bli jättebra föräldrar.

Den här filmen är en komedi, även om man inte tror det. Juno är cool och avslappnad till det hela, och det är härligt rapp dialog och inte så mycket pekpinnar som man trodde att det skulle vara.
Eller Page är klockren som Juno och J.K. Simmons (som spelar Junos pappa) vill jag också ha som pappa.

Se den här filmen, snälla. Den är en riktig pärla.

På vårt bibliotek får man låna film gratis i 3 dagar, men man måste vara över 16 år eller ha med sig en vuxen.

/Maria

Alice i underlandet

                                                  

Ända sedan den här fantastiskt vackra illustrerade utgåvan av Alice i underlandet kom till biblioteket så har jag tänkt läsa den. Jag har nämligen aldrig läst hela Alice i underlandet, och det är liksom en sån bok som man ska ha läst, känns det som.
Nu har jag iaf läst den, och den är verkligen helt underbart knasig och magisk.
Alla vet väl ungefär vad som händer? Alice följer efter en kanin och ramlar ner i ett otroligt djupt kaninhål som tar henne till det ena äventyret efter det andra i underlandet.
Hon träffar en hattmakare och en hare som tror att klockan alltid är fem, och därför är det alltid tédags. Hon spelar krocket med en flamingo som klubba och en igelkott som boll, äter en svamp som får henne att växa eller krympa lite hur som helst och träffar kungen och drottningen (hjärter kung och hjärter dam) och deras familj som ser ut som kort i en kortlek.
Allting är knäppt och ingenting är logiskt i underlandet, och det är det som gör det så härligt.

Boken är placerad på avdelningen för lågstadieböcker, men kan gott och väl läsas av alla som vill ha en kul läsupplevelse.

Finns även som CD-bok för dig som hellre vill lyssna.

/Maria

magic.circle.com

                                              

16-åriga Jenna är en ensam fantasyälskande tjej som i bokens början befinner sig på Island med ett gäng fantasyförfattare.
Innan de åker därifrån får hon en karta av en av männen. Han ber henne att åka till Amsterdam för att finna ett hemligt nummer av seriealbumet Book of Magic.
Hemma har Jennas jobbiga mamma planerat en semesterresa till Rhodos med sin dotter, men Jenna övertalar henne att få åka till sin pappa i Finland istället. Och när mamman tror att hon är i Finland, och pappan tror att hon är på Rhodos, så drar hon till Amsterdam.
På tåget möter hon serietecknaren Belinda som är ute på samma uppdrag som Jenna. 
Letandet tar dem genom Amsterdam, Paris och Granada, och snart visar det sig att Jenna och Belinda inte är de enda som försöker få tag på det 13:e numret av Book of Magic. Någon eller några förföljer dem, och alla verkar vara inblandade i ett mystiskt sällskap, kallat Magic Circle Society.
Vad är det egentligen som pågår?

Det här är inte Gunila Ambjörnssons bästa bok, men den är helt okej. Men jag vill ändå slå ett slag för ett par av hennes tidigare böcker. Läs tex Silverapan eller Tigerhjärta. De är lite mer fantasy- och spökböcker och riktigt riktigt bra!

/Maria


Rigora och jag

                                                    

Jag antar att den här boken kan vara vacker på något mystiskt svart sätt, men jag blir helt enkelt inte klok på den.
Det är två tjejer som kastar i sig droger på löpande band, skolkar, skriker åt sina föräldrar och skär sig i armarna.
Ingenting annat händer, och visserligen behöver det väl inte hända så mycket annat heller, men redan efter två kapitel börjar det bli tjatigt. Jag har förstått att boken har förbjudits lite överallt, och det förvånar mig inte, men ändå vill jag att folk ska läsa den. Det är konstigt, men jag liksom älskar de här tjejerna samtidigt som jag vill skaka om dem och skrika åt dem att skärpa sig.
Om man lägger alla sina moraliska tankar åt sidan en stund och bara hänger med i Rigoras och Biancas liv, så kan man se att det egentligen inte bara är nattsvart. Det finns en massa vänskap och kärlek också, men mest känns det sorgligt.

Säg gärna vad ni tycker om den här, för jag vet ärligt inte vad jag tycker.

/Maria

And Tango makes three

                                        

Underbara bok om riktig kärlek! Boken är skriven av Justin Richardson. I djurparken i Central Park mitt i New York bor många olika djurfamiljer. År 1998 fann två pingvinhannar, Silo och Roy, varandra och blev kära. De byggde ett bo tillsammans precis som alla andra pingvinpar. Men det saknades någonting, till skillnad från de andra paren hade Silo och Roy inget ägg att vakta i boet. Men år 2000 såg parkens djurskötare att ett annat par lagt två ägg. Han tog det ena för att ge båda äggen en bättre chans att överleva och placerade det i Silos och Roys bo. De värmde det och vaktade det precis som om det vore deras eget ägg och en dag hördes pip från en liten pingvin inuti. En Tango knackade sig snart genom skalet.

Man kan inte annat än att bli glad och varm inombords när man läser denna bok! Den är på engelska, men jag hoppas verkligen att någon en dag översätter den till svenska.

/Ann-Sofie

Min typ brorsa

                                             

Efterlängtad bok av Johanna Lindbäck som skrev En liten chock. Nina längtar till nyårshelgen när hon ska på fest med sina kompisar och även killen som hon är kär i. Men innan dess hinner allt förändras. Ninas mamma berättar att de inte alls ska vara hemma i Umeå på nyår. Istället ska de åka till en man och hans två söner i Luleå. Mammans nätdejt. Nina gör allt för att få vara hemma, men mamman har bestämt sig. När de väl kommer dit är det inte så hemskt som Nina trodde. Den ena killen är lika gammal som henne, den andra är nåt år äldre och har börjat gymnasiet. Båda är jätteschyssta...och den ene är till och med riktigt charmig. Kan man verkligen bli förälskad i sin "typ brorsa"?!

I boken får man läsa både Ninas och den ene låtsasbrorsans, Daniels, tankar. En bok för er som läser och gillar Katarina von Bredows böcker med omöjlig kärlek i olika varianter. :)

/Ann-Sofie

Raisin Rodriguez hemliga blogg

                                                      

Varning! :) Så här skulle det kunna gå när man delar med sig av för mycket i sin blogg. Judy Goldschmidt skriver om Raisin Rodriguez som flyttar till en ny stad där hon inte känner någon. Raisin bestämmer sig för att börja blogga så att hon åtminstone kan hålla kontakten med sina två bästa kompisar från gamla hemstaden. I bloggen berättar hon vad som händer henne, hur skolan är och framförallt hur de nya klasskompisarna är och vad de gör. Hon bloggar både hemifrån och från skolan. Men så råkar hon en dag glömma att logga ur sig när hon skrivit ett inlägg i skolan och plötsligt tycks alla ha läst hennes blogg. Hur ska hon någonsin kunna visa sig i skolan igen? Och hur ska hon nu få några kompisar?

Håll även utkik efter en andra boken i serien om Raisin - Raisin Rodriguez första kyss. 

/Ann-Sofie


Livsfarliga miljoner

                                                   

En ny spännande bok om Tommy och Flisen av Lena Lilleste. När Tommy och Flisen en dag skjuter på mål på varann råkar en av killarna sparka iväg fotbollen in i skogen. När de springer för att leta efter bollen hittar de en gammal man som ramlat omkull. Han har fått så ont i foten att killarna får hjälpa mannen hem till äldreboendet. Detta blir början på en ny vänskap. Tommy och Flisen fortsätter att hälsa på honom. Efter en tid får de veta att mannen är enormt rik. Så småningom märker de att saker försvinner för honom. Pengar saknas i plånboken, nycklar är spårlöst borta... Killarna börjar kolla upp ledtrådar. Vem är det egentligen som smyger omkring och stjäl? Och vem är det som kan gå så långt för pengar att han/hon/de försöker döda den gamle mannen? Tommy och Flisen hamnar själva i fara när någon upptäcker att de snokar.

/Ann-Sofie

Världens elakaste fröken

                                                     

Moooaahahaaha! Världens elakaste fröken av Petter Lidbeck. Underbart elaka Fröken Karin Karlsson är iallafall rättvis. Hon avskyr alla barn precis lika mycket. Trots det har hon valt att jobba i skolan. Eller just därför. För i skolan är det ju de vuxna som har makten. Fröken Karin går in för att trycka ner alla elever och nu har det precis börjat 3 nya elever i klassen. En utmaning. Kommer hon att lyckas även med dem?!

Hon är så härligt elak att man bara inte kan låta bli att skratta!

/Ann-Sofie

De skyldiga

                                                  

Dags för en mysig rysarhistoria så här på sommaren. Läste nyss ut Lena Ollmarks De skyldiga och jag är imponerad! Otroligt spännande berättelse som man bara måste läsa.

Sara måste tyvärr flytta med sina föräldrar ut på landet. Nu hamnar hon i en liten bondhåla istället för de storstäder hon sen tidigare är van vid. Föräldrarna trivs med lugnet medan Sara avskyr det. Mycket för att hon inte lyckas få några kompisar och för att ingenting händer på orten. Men så börjar det plötsligt hända saker i samhället. Bränder startas på flera ställen i området och ingen tycks veta vem som startar dem eller varför. Snart blandas Sara in i det. Hon drömmer fruktansvärda mardrömmar och vaknar kallsvettig och med blodiga händer. Är det verkligen bara drömmar? Vem är det som hela tiden iakttar henne? Och vilka är De skyldiga som hela tiden tycks dyka upp på olika sätt? Kommer hon få svar på det innan det är försent...


/Ann-Sofie

Maskrossång

                                           

Upptäckte just att jag inte bloggat om en enda av de böcker som jag sa att jag skulle ta med hem över semestern. Anledningen är att jag redan hade en hög hemma. Dessutom har jag inte hunnit läsa så mycket som jag trodde att jag skulle hinna.
Anledningen till det är bla det faktum att jag, mitt smarthuvud, lyckades radera alla bilder från bloggen. Ni kanske märkte att vi var utan bilder ett tag. Det har tagit mig lite tid att rätta till det, men nu är jag nästan klar. Hurra, typ...
Men lite har jag iaf läst. Nyss läste jag Maskrossång av Hilde Hagerup.

Boken handlar om Gerd och hennes kompis Kajsa. Gerd är en sån som inte kan hejda sig från att säga fel saker vid fel tillfälle, och hon är mer som en stökig pojke än som en fin flicka.
Kajsa är egentligen lite rädd för Gerd (man vet aldrig vad hon ska hitta på), men ändå är de bästa vänner.
Livet förändras den dag som Maja flyttar till staden. Hon är fin och söt och väluppfostrad, och börjar genast umgås med Kajsa, och Gerd får inte vara med. Plötsligt är Gerd helt ensam.
Men Maja är inte så snäll och söt som man först tror, och snart är hon på Gerds sida och Kajsa är utanför.

En spännande och gripande bok om vänskap och utanförskap. Riktigt bra.

/Maria

RSS 2.0