Gosiga Gunnar

                                                   

Vilken söt bilderbok! Steve Smallman har gjort en charmig bilderbok om en ny leksak som kommit till barnens rum. Han heter Gunnar. När de andra leksakerna frågar vad han är för sorts leksak och vad han kan göra svarar han: "Den här sortens" och "något bra". Mer vet han inte. Men de andra leksakerna bestämmer sig genast för att hjälpa honom att ta reda på det. Han provar att brumma som en björn, vifta på svansen som en hund, pipa som en mus...men inget fungerar. Han verkar helt enkelt inte vara bra på nånting. Tills musen ramlar och slår sig. Då upptäcker Gunnar vad det är han är så bra på...

Boken har enkel text och söta bilder med extra känsla. Alla bilderna är nämligen blanka/släta som i vanliga böcker - eller allt förutom Gunnar. Gunnar är len, något slags tygkänsla som vissa mjukisdjur brukar ha. Så det här är en perfekt bok för barn som annars använder taktila böcker. Budskapen i boken ger självklart pluspoäng - sann vänskap, att hitta sig själv och att aldrig ge upp när det gäller det.

/Ann-Sofie


Ville och Vilda kanin (Bok + DVD)

                                                       

Ville är en liten vit kanin som bor i en mysig bur i en trädgård på landet. Han har det varmt och skönt och varje dag får han morötter utan att behöva anstränga sig. Han trivs, men alla dagar är nästan likadana för djuren på gården.
Men en dag händer något! Mannen som matar Ville glömmer att låsa dörren till buren, och plötsligt är Ville fri!
Efter att katten på gården börjar prata om skogen, så bestämmer sig Ville för att bara ta sig en liten snabb titt- men oj, vad härligt det är att vara fri! Ville hoppar i sicksack mellan träden och kan skutta hur långt som helst!
Men så kommer han vilse, men en söt vild kanin lovar att hjälpa honom hem, om han bara följer med henne på några äventyr först...

Den här underbara lilla boken är baserad på en tecknad film. Det roliga är att filmen finns med så att man kan titta på den före eller efter man läst boken. Det gör berättelsen ännu mysigare. Perfekt för barn från 4-5 år och uppåt.

/Maria

                       

Brevvännen

                                                         

"Att bli vän med en mördare kan vara det sista du gör" står det på baksidan av den här boken. Bara det fick mig att bli galet nyfiken.
Chas är 15 år och lillebror till Stephen som är huvudperson i Ally Kennens tidigare bok Odjuret. Chas är en halvkriminell kille med struliga kompisar, och när han en dag hittar en annons där mördare i fängelset söker brevvänner så tycker han att det verkar jättespännande. Tänk att brevväxla med en mördare! Tyvärr måste man vara vuxen, så Chas bestämmer sig för att låtsas vara sin mamma och skriver till en man som heter Lenny Darling. Breven han får tillbaka är konstiga och osammanhängande. Senare "råkar" Chas själv hamna i ungdomsfängelse och han blir riktigt förvånad när Lennys brev når honom även där. Hur kan Lenny veta var han befinner sig?
När Chas sedan får veta att Lenny blivit frisläppt och befinner sig i Chas hemstad så börjar det bli riktigt farligt...

Det här är en riktigt spännande bok där det händer en massa saker hela tiden. Vi får följa Chas och hans kompis Devil när de gör diverse brott och en stor del av boken utspelar sig i ungdomsfängelset. Men vi får också följa honom genom hans första stora förälskelse- även om det nog hade varit lite lättare om inte tjejen var hans galna bästis lillasyster.

/Maria

Fallet med den försvunne detektiven

                                                       

Imorse på tåget började jag läsa en bok som jag tänkt läsa länge.
Jag har visserligen aldrig varit speciellt förtjust i Sherlock Holmes (eftersom jag aldrig varit nån deckarläsare), men nu är det inte Sherlock som är i "huvudrollen", utan det är de föräldralösa barnen/ungdomarna som hjälper honom.
"Pojkarna på Baker Street" är egentligen 4 pojkar och 3 flickor som på ett eller annat sätt blivit övergivna och bor på gatan där de hjälper den store detektiven Sherlock Holmes att spana efter olika personer eller samla in annan information.
När Wiggins, som är äldst, ser mannen som de ska skugga försvinna utan ett spår framför en ordentligt igenbommad dörr så blir han riktigt misstänksam, och ännu värre blir det när Sherlock helt plötsligt försvinner på samma sätt!

Det här är en tripp tillbaka till slutet av 1800-talets London. Det är så bra beskrivet att det känns som att man springer runt i de trånga fuktigt kalla gränderna tillsammans med barnen. Sherlock Holmes är mästare på förklädnad och är så där snäll mot barnen så att man ögonblickligen gillar honom. Dessutom är det riktigt deckar-spännade.

Anthony Read heter författaren, och i höst kommer del 2 om pojkarna på Baker street. Den kommer att heta Fallet med den olyckliga tankeläsaren.

/Maria

Raderad

                                               

Föreställ dig att du går på en internatskola och har en pappa som jobbar med någonting som du inte vet något om. Du träffar honom nästan aldrig, men nu har han bett dig komma hem över helgen.
När du kommer hem är hela huset upp och ner och dina föräldrar går inte att få tag på. Grannarna vet inte vem du är och till slut dyker polisen upp, men när du senare går till polisstationen så säger de att de aldrig varit där och påstår att du ljuger. När du sen kommer tillbaka till skolan så känner dina kompisar inte heller igen dig. Det är som att du aldrig funnits.

Det är precis vad som händer Liam. Plötsligt har han ingen aning om vad som händer. Det enda han vet är att han är jagad av några som är riktigt livsfarliga, och att de har mycket mer makt än han någonsin kan föreställa sig. Det verkar inte spela någon roll hur mycket han försöker fly, de hittar honom överallt, och de tänker inte ge sig! Finns det någon han kan lita på i världen? Just nu känns det inte ens som att han kan lita på sitt eget minne...

Det här är en riktigt läskig bok och jag blev helt vansinnigt arg när jag läste den. Jag satt och hatade de som har makten i boken och jag vill inte ens tänka på hur det skulle kännas att vara i Liams situation.
Nick Gifford har skrivit något av det mest spännande jag har läst på väldigt länge.

/Maria

Grodnapparen

                                                       

Nu har jag läst den tredje spännande delen om Araminta Spookie som bor i ett riktigt spökhus med sin faster och farbror. I huset bor nu också Aramintas kompis Wanda och hennes föräldrar plus ett par spöken och ungefär en miljon spindlar.
Wandas pappa har fem akrobatiska grodor som nu är oförklarligt försvunna. Alla tror att Araminta stulit dem, men hon vet att hon är oskyldig och hon har redan en misstänkt. Nu gäller det bara för Araminta och Wanda att hitta bevis och ta tillbaka grodorna.
Till hjälp har de sir Horace, ett spöke som gömmer sig i en gammal riddarrustning. Snart visar det sig dessutom att sir Horace har egna skäl till att hjälpa tjejerna.

Böckerna om Araminta är skrivna av Angie Sage som också skrivit serien om
Septimus Heap.
De tre böckerna om Araminta är mest lämpade för mellanstadiet och heter:
* Mitt spökhus
* Svärdet i grottan
* Grodnapparen


/Maria


Temeraire del 1-3

                                

För nästan ett år sen nu skrev jag om Hans majestäts drake av Naomi Novik. Nu är det dessutom ett ganska bra tag sen jag började läsa del 2, som heter Jadetronen. Problemet är att jag inte kommer någonstans. Jag vet att den är spännande, och antagligen blir andra halvan av den helt galet bra, men när jag lagt ifrån mig den är det ingenting som får mig att ta upp den igen. Det är märkligt egentligen.
Nu har del 3 kommit till biblioteket. Den heter Svartkrut och eld, och eftersom jag inte läst klart tvåan så har jag alltså ingen aning om vad den handlar om (jag ville bara tala om att den finns).
Första delen älskade jag, och den skrev jag så här om:

Jag håller just nu på att läsa en fantastisk fantasy-bok av Naomi Novik. Den heter Hans majestäts drake och handlar om Will som är kapten på ett skepp. När de kapar ett annat skepp så stjäl de en stor trälåda ur lastutrymmet, och när de öppnar den så ligger där ett fantastiskt vackert drakägg.
I den här världen är det inte alls konstigt med drakar. Det finns massor av dem. De används till att flyga på i strid.
När drakar kläcks så måste man ögonblickligen sätta sele på dem, annars blir de aldrig tama, och den som satt selet på draken är dess ägare för alltid.
På skeppet bestämmer man vem som ska göra detta, men när stunden kommer så vågar han inte och Will får rycka in istället.
Han döper draken till Temaraire och det blir snabbt ett starkt band mellan dem. Så starkt att han ger upp sitt liv på havet för att tränas till att bli en flygande soldat.

Har någon läst serien, eller delar av den, och vad tyckte ni i så fall? Jag är nyfiken. Skriv en kommentar och berätta!

/Maria

Kärleksboken

                                                 

Lin Hallberg
har kommit med en fortsättning på Svikarboken. Efter en massa strul i klassen under mellanstadiet ska klassen splittras inför 7:an, men innan dess ska det bli ett härligt sommarlov. Auriel, Meuish, Cissi, Caro och Amelie bestämmer sig iallafall för att de ska hålla ihop vad som än händer. De sätter upp regler för att allt ska funka. De får bestämma en regel var som ska gälla för hela gänget.... "Inte snacka skit om varandra. Hålla ihop vad som än händer. Inte ta varandras killar. Aldrig ljuga för varandra. Aldrig tvinga någon att vara med på grejer". Trots reglerna går allt snett nästan redan från början. Undrar om tjejerna fortfarande är bästa vänner när skolan börjar igen?!

En bok om vad riktiga kompisar är och hur man ska lyckas få ihop vänskap och kärlek.

/Ann-Sofie


Gömmarna

                                                     

Joel blir retad i skolan och har lätt att tappa humöret. Efter att en tjej (Anja) retats med honom flyr han ut i skogen och bestämmer sig för att inte gå tillbaka. Efter ett par dygn är hela staden med och letar efter honom. Han hör dem, men gömmer sig. Han är övertygad om att de egentligen inte vill hitta honom. Anja däremot vet var han är. Hon har sett honom vid sjön, men vågar inte prata med honom. Egentligen vet hon nog inte om hon vill att han ska komma tillbaka överhuvudtaget.
Joel är ensam, hungrig och kall, och plötsligt dyker en tjej upp. En liten, smal tjej som heter Jessi. Hon har rymt från ett behandligshem och slår sig nu ner bredvid Joel. När sedan en utländsk liten kille dyker upp vänds allt upp och ner. Jessi flippar ut totalt och det visar sig bli väldigt farligt. Hon är nämligen inte den enda av dem som kan tappa kontrollen...

Cannie Möller har skrivit en riktigt spännande bok om tre ungdomars sommar vid en sjö. Utan att de vet om det så påverkar deras öde flera olika människor i staden på både bra och dåliga sätt.
Det här är en riktigt stark bok som jag inte kunde lägga ifrån mig förrän den var slut.

/Maria


Vad skulle du ha valt?

                                                       

Igår läste jag en ny bok av Annika Thor.
Den handlar om Jesper som går i åttan och har en bästis som heter Abbe. Abbe är ganska speciell och killarna är egentligen väldigt olika, men ändå finns det ingen annan som Jesper skulle vilja vara bästis med.
De flesta i klassen tycker att Abbe är extremt jobbig pga att han alltid kommer med frågor som:
"Om du fick välja mellan att gå till fots till Nordpolen eller att sitta i fängelse i tio år, vad skulle du ha valt?". Den enda som tar Abbes frågor på allvar är Annie. En svarthårig tjej med de grönaste ögon Jesper någonsin har sett. Hon är lugn och smart, men ibland försvinner hon från skolan i flera dagar utan att någon vet var hon är.
När Jesper äntligen blir ihop med Annie glider han och Abbe isär. Jesper vet att han borde umgås mer med Abbe, men han kan helt enkelt inte få nog av att vara nära Annie. Och den natten som Abbe ringer och Jesper låter bli att svara så får det riktigt hemska konsekvenser. Jesper kunde ju inte veta att samtalet handlade om liv och död.

Det här är en bok som alla högstadieelever borde läsa. Det handlar om den första stora kärleken och om livsviktig vänskap. Om att vara sig själv oavsett vad andra tycker och att våga stå emot grupptryck.
Dessutom tycker jag att det är riktigt kul att boken har en kille som berättare. Det är faktiskt riktigt ovanligt i ungdomsböcker som handlar om vänskap och kärlek.

/Maria

Tystnadens hus

                                                          

Nu, mina vänner, är Magnus Nordin igång igen. Efter att ha skrivit några av mina favoritböcker (typ Prinsessan och mördaren och Svart drama) så är han nu tillbaka med en bok som är nästan omöjlig att placera i en kategori.
Det är typ en spökbok, men ändå inte, och så är den spännande, men det är ingen deckare, och...
Äsch, vi tar det här från början.
Boken handlar om Stella som lever i en sekt av något slag. Bakom stängsel och låsta dörrar lever hon sina dagar under "Fader Davids" och Guds regler. Hon kan inte minnas någonting om sitt liv innan hon kom dit, och en dag får hon nog. Med hjälp av kompisen Gabriel rymmer hon och gömmer sig i ett tomt gammalt rivningshus.
En dag ser Stella en liten flicka i röd klänning i huset, men i nästa sekund är hon borta. Dagen efter är hon tillbaka och säger att hon bor i huset. Flickan dyker upp här och där och alltid i samma klänning. Stella vet inte riktigt vad hon ska tro. Det bor inga familjer i huset, men flickan är envis. På nätterna vaknar Stella av ett krafsande från övervåningen och hon börjar drömma konstiga drömmar. Vad är det som händer i huset egentligen, och vem är flickan?

Det jag älskar med Magnus Nordin är att man som läsare tror att man har koll, men egentligen har man ingen aning om hur det ska sluta. Han har förmågan att vända en historia helt tvärt så att hela boken får en ny mening.
Snälla, läs den här. Dels för att den är helt genialt skriven och dels för att jag behöver någon att diskutera den med.

/Maria

Natalie Fuentes: Ensamt vittne

                                                    

16-åriga Natalies föräldrar är journalister och flyttar runt världens alla hörn så fort de får ett nytt spännande uppdrag. För Natalie är det mer jobbigt än spännande. Nu parkerar hon sin cykel framför ännu en ny skola, och ögonblickligen börjar tre smala snygga blondiner skratta åt henne. Eftersom de står mellan henne och entrén så bestämmer hon sig för att smita in genom en bakdörr som visar sig leda till vaktmästarens korridor. Utanför hans rum blir hon vittne till att han blir nedslagen och hon får också en skymt av den som gjorde det.
Redan första dagen blir hon den mest uppmärksammade eleven på Western High, och det visar sig vara ganska farligt. Natalies nya kompis Ruth berättar att det är andra gången vaktmästaren blivit nedslagen på mindre än ett år, och en massa stölder inträffar hela tiden på skolan. Vad är det egentligen som pågår? När Natalie träffar vaktmästarens son Jacob så bestämmer de sig för att tillsammans ta reda på vad som händer, men det visar sig vara svårare än de trott.

Natalie Fuentes är en cool tjej som gör vad som helst för att hitta svaren, och visst är det spännande, man jag älskar inte den här boken. Den är bra, men jag stör mig på det något stela språket och de alldeles för många stavfelen. 
Men läs den, för all del, det är den värd.

/Maria

 

Fergus Crane

                                                   

Fergus Crane är en liten kille som bor ensam med sin mamma i en liten vindsvåning. Han går i en ganska ovanlig skola som egentligen är ett gammalt skepp, och lärarna ser ut som sjörövare och är elakare än någon annan Fergus träffat. I skolan går bara fem elever, och de lär sig aldrig någonting vettigt. Istället får de öva på att ta sig fram i trånga utrymmen så fort som möjligt.

En natt knackar plötsligt någonting på Fergus fönster. Det är ett litet flygande metallskrin och inuti ligger ett brev. Samma sak händer nästa natt, och natten efter det. Breven är undertecknade "Din sedan länge försvunne farbror Theo".

Theo skriver att Fergus är i fara, och att han ska skicka hjälp. Plötsligt flaxar en stor bevingad häst utanför Fergus fönster och äventyret kan börja.

När plötsligt hela Fergus skola är försvunnen (den är ju ett skepp) tillsammans med hans klasskompisar så måste han ta reda på var de är och se till att rädda dem.

Det här är en ganska lättläst bok full av bilder för mellanstadiet. Full fart genom hela boken gör att det aldrig slutar vara spännande och Chris Riddells bilder är helt underbara.

/Maria


Wicked Lovely eller Mer än ögat ser

                                      

När jag var i Belfast och strosade runt i en bokhandel så fastnade jag för den här boken av Melissa Marr. Mest för att den på baksidestexten påminde mig lite om Twilight-seriens första bok Om jag kunde drömma. Jag köpte den och läste ut den innan jag ens kom hem till Sverige igen. Nu håller jag på med del två, som heter Inkexchange.

Den första boken handlar om 17-åriga Aislinn som ser älvor. Hon har sett dem i hela sitt liv, men i Aislinns värld är inte älvorna några pyttesmå snälla varelser som flyger omkring- nej, de är lika stora som oss, och starka, fantastiskt vackra och osynliga för alla som inte har gåvan att kunna se dem.
Reglerna är enkla. Visa aldrig att du kan se dem, och prata absolut inte med dem.
Samtidigt får vi följa älvornas sommarkung Keenan (som inte vet att Aislinn kan se älvor), och han har bestämt sig för att hon ska bli hans drottning. Han kan anta mänsklig skepnad, och då faller alla tjejer för hans fantastiska skönhet, och han brukar kunna få vem han vill- men inte Aislinn. Hon vet ju vem han är på riktigt, och låter sig inte charmas. Men Keenan är starkare än hon tror. Frågan är bara vem som kommer att ge sig först?

Boken finns nu att låna på vårt bibliotek. Hurra!

/Maria

Dagbok för alla mina fans

                                                         

Gregs bravader, eller Dagbok för alla mina fans är verkligen helt knasig.
Om man gillar Bert så gillar man säkert Greg. Han skriver dagbok och ritar små teckningar om vart annat. Det är roligt, otroligt och knäppt. Det handlar helt enkelt om allt som rör sig i hans huvud, och det är ganska mycket ska jag säga. Det handlar om skolteaterföreställningar, bråkiga storebrorsor, misslyckade julklappar, töntiga kompisar och föräldrar som inte har en aning om hur det är att vara ung. Trots allt så har Greg bestämt sig för att bli berömd och snygg, men det visar sig vara ganska svårt att ha koll och vara cool.

Jeff Kinney har skrivit den här roliga boken om Gregs liv. Läs så förstår ni varför jag gillar den.

/Maria

Darkside

                                                     

14-åriga Jonathans pappa har blivit sjuk och hamnat på mentalsjukhus. Hemma försöker någon bryta sig in i huset och Jonathan hittar en lapp med en konstig boktitel på. Dagen efter blir han förföljd och nästan kidnappad av en kvinna och två svartklädda män när han läser boken på biblioteket. Boken berättar om Darkside som är den mörka delen av London. En del som bara några människor kan se, och nästan ingen vet hur man tar sig dit.
De svartklädda männen jagar Jonathan genom halva staden, men han lyckas fly och hittar en öppning till Darkside.

Darkside är mörkt, otäckt och fullt av läskiga människor och ondska. Jonathan träffar privatdetektiven Carnegie och tillsammans försöker de komma på vad det är som händer. Varför försökte kvinnan kidnappa honom, och varför är Jonathans pappa sjuk?

Tom Becker har skrivit en riktig rysare som faktiskt verkligen skrämde mig när jag läste den.
Det är inte så vanligt med skräck-böcker för ungdomar, men den här är ungefär som Djävulens fotspår som jag tipsade om för någon vecka sen. Läs den inte innan ni ska sova.

/Maria

RSS 2.0