The Graveyard Book/Kyrkogårdsboken

                        

Jag har aldrig förstått tjusningen med att lyssna på böcker. De läser så sakta så jag blir tokig, och så är det jättejobbigt att försöka tjuvläsa slutet. Men för några veckor sen fick jag tag i (en av mina favoritförfattare)Neil Gaiman's bok The Graveyard Book, med Neil själv som uppläsare. Och jag fastnade direkt, både för hans röst, och naturligtvis för boken i sig.

The Graveyard Book är en fantastisk historia som börjar med en mördare som fått i uppdrag att mörda en hel familj. Allt går fint tills han kommer till den minsta sonens rum- som är tomt! Barnet har rymt.
Den lilla pojken kryper iväg, och hamnar till slut på en kyrkogård där han möter Herr och Fru Owens, som bestämmer sig för att ta hand om honom och skydda honom från allt ont. Problemet är bara att paret Owens är spöken som inte kan lämna kyrkogården, och därför lämnar inte heller pojken kyrkogården. De döper honom till Nobody efter en diskussion som går ungefär så här:

-He looks like my oncle Sam, so we'll call him Sam.
-No, he looks like my grandpa John, we'll call him John.
-No! He looks like nobody else at all, så that's what we're going to call him. Nobody Owens.

Eftersom spökena inte kan lämna kyrkogården, och därmed inte kan fixa mat åt honom, så blir det Silas uppdrag. Silas är varken död eller levande, och han är fri att röra sig hur som helst i världen. Han får uppdraget att ta hand om Nobody, och lära honom allt som är värt att veta i världen. Åren går och Nobody växer upp, men mördaren har inte gett upp. Han är fortfarande fast besluten att avsluta sitt uppdrag, och han tänker inte ge sig.
Tur att invånarna på kyrkogården gett Nobody lite övernaturliga krafter...

Jag älskar verkligen den här boken, och vad som är ännu bättre är att det äntligen beslutats om att översätta boken till svenska. Den är planerad att komma ut i januari 2010, men om ni kan, läs den på engelska.

/Maria
Virka!

                            

Virkning är kanske något man förknippar med sin gamla farmor eller mormor och runda spetsdukar, men nu har virkningen äntligen blivit något coolt.
Nu kan du virka Döden, en jättesöt ninja, en alien eller ett skelett-bröllopspar.
Det enda du behöver är virknål, garn, lite fingerfärdighet och den här boken! Kom och låna!
Och om någon vill, så skulle jag inte tacka nej till en ninja. :) 

/Maria

Svikarens spel

                                             

Svikarens spel är en ganska svår bok att berätta om, och jag skulle verkligen vilja diskutera den med någon som läst den. Någon frivillig?
I alla fall, den handlar om den förut mobbade och ganska osäkra Michael och den populäre och självsäkra Francis. Egentligen har de bara en sak gemensamt, och det är den påhittade landet Evgard. Tillsammans ritar de kartor, hittar på språk, byar och byggnader. Evgard är deras hemlighet, och de ska aldrig berätta om det för någon. Aldrig.
Men sen får Michael mystiska lappar i sitt skåp i skolan där det står saker som att "jag vet vad Evgard är", och liknande saker. Plötsligt är hans självklara vänskap med Francis inte lika självklar längre. Det måste ju vara han som har skvallrat, och säkert sitter han och hans kompisar och skrattar åt Michaels töntiga fantasiland.
Den tidigare mobbade Michael bestämmer sig för att hämnas på Francis, och snart går allt fel.

Det skumma, och spännande, i den här boken är att medan Francis och Michael bråkar så händer även saker i Evgard. Ett krig bryter ut och ett par unga killar med väldigt olika bakgrund vänder sig mot varandra. De två världarna hänger ihop, och bara Francis och Michael kan rädda Evgard från att förstöras helt.

B.R. Collins har skrivit den här boken, och den är riktigt bra, men man måste nog vara en ganska van läsare för att hänga med. Bra är den i alla fall.

/Maria

Nattsvart?Det har kommit massor med bilderböcker med natt-tema på senaste tiden.
I vissa är natten mörk och otäck, men i vissa andra är det spännande och ganska roligt.
Här är tre av de natt-bilderböcker som kommit ut i höst.

                     

Siv sover vilse av Pija Lindenbaum
som jag gillar väldigt mycket. Siv ska sova över hos sin kompis Cerisia, och hemma hos henne är allt annorlunda än hemma hos Siv. Det luktar messmör i hallen, de äter konstig mat och Cerisia har en stor äcklig hund.
När de till slut ska sova kan inte Siv somna. Det är för mörkt och för tyst och Siv smyger sig ut ur rummet. Men i Cerisias hus händer det konstiga saker på natten, eller är det bara i Sivs fantasi? Vem vet...

Pija Lindenbaum lyckas alltid få mig att le. Hon har ett språk som är helt underbart, och alla hennes karaktärer är underbart charmiga.

När prinsessor vaknar om natten av Per Gustavsson
är ännu en bok om den numera välkända prinsessan. En natt vaknar hon av konstiga ljud från källaren, och eftersom prinsessan hört talas om det farliga prinsessätande källartollet, så kan hon inte somna om. Istället bestämmer hon sig för att gå ner i källaren och kolla om det är han som låter, för prinsessan är en tuff tjej.
På vägen genom slottet möter hon en spindel, ett skelett, en groda och en vaktmästare som varnar henne för att gå vidare, men prinsessan har bestämt sig. Ska hon hitta källartrollet så ska hon.

Det här är en mysläskig bok som är spännande, men också ganska rolig. Dessutom är prinsessan smart och lyckas till slut överlista det farliga källartrollet.

Betty mitt i natten av Lotta Geffenblad
blir jag inte riktigt klok på. Jag älskade böckerna om Aston, men den här vet jag verkligen inte om jag gillar. Språket är ganska jobbigt att läsa, för ibland rimmar det och ibland inte, och jag får ingen riktig rytm i det när jag försöker läsa högt, men kanske är det bara jag som är gnällig.
Betty är en liten vit katt som sitter i en hatt i något vatten och försöker få en fisk på kroken, för hon är väldigt hungrig och väldigt ensam. Men på kroken fastnar bara en stövel, en lampskärm och annat skrot. Men kanske kan sakerna bli något som kan hålla Betty sällskap?
På baksidan av boken står det att Betty flyttat hemifrån för att en skrikig bebis flyttat in och ingen kommer ihåg att fylla på hennes matskål, men ingenting av det får vi veta när vi läser boken. Förvirrande. Läser föräldrar baksidestexten för barnen? Annars missar de nog det.
Jaja, jag vet inte. Jag gillar den inte. Gör ni, och vad har jag i så fall missat?

/Maria

Kapten Svea

                                      

Svea går i femman och känner sig ensam och övergiven. Hennes bästis Emma har börjat umgås med den elaka klasskompisen Lorena och verkar inte alls ha tid för Svea längre. Hennes liv är tråkigt och ingenting händer.
Ännu värre blir det när hennes älskade farmor dör genom att falla ner från taket på slottet i Gamla stan.
Det är inte bara sättet hon dog på som är konstigt, hon har dessutom testamenterat hela sitt hus, en porträttsamling, en blå skata och allt under marknivå (vad som nu finns där?) till Svea.
Allt verkar väldigt märkligt, men när Svea börjar utforska huset så upptäcker hon att hennes farmor hade en riktigt stor hemlighet, och en och annan superkraft som Svea också ärvt.
Plötsligt blir livet mycket mer spännande. Dags att förvandlas till Kapten Svea...

Det här är de två första delarna i Jesper Tillbergs nya serie om Kapten Svea, en tuff, men ganska ensam tjej som med hjälp av sina ärvda superkrafter tar sig an det ena farliga uppdraget efter det andra.

Första boken heter Skatans nyckel, och andra boken heter De ondas blommor.

/Maria

De tatuerade änglarna

                                                 

Ni vet hur det är nu för tiden, man finns inte om man inte går att hitta på Facebook, Lunarstorm eller vad det nu är för sida man väljer.
För ungdomarna på Sunset Boulevard är TAP.com den livsviktiga länken in till de coolaste festerna och de häftigaste människorna. Finns man inte på TAP så finns man inte alls.
Men på alla TAP-fester finns en annan fest som pågår bakom någon oansenlig bakdörr, och dit kommer man bara om man fått ett lösenord. Ett lösenord som man absolut inte får avslöja för folk som inte är inbjudna och de dolda festerna pratar ingen om.
Bakom hela TAP står en man som heter Sutton, och han är inte lika osyldig som folk verkar tro. Ungdomar försvinner efter att ha varit på hans fester, och TAP börjar mer och mer likna en sekt.
Den rika överklasskillen Nick har aldrig någonsin fått lösenordet till den dolda festen, men han bryr sig inte. Inte förrän han ser sin lillasyster försvinna in där, och sedan vara spårlöst försvunnen.
På en TAP-fest möter han Taj, en av de mest populära tjejerna. Taj har ett förhållande med den otroligt populäre rockstjärnan Johnny Silver som på något mystiskt sätt försvunnit lika spårlöst som Nicks syster.
Tillsammans försöker Nick och Taj hitta dem, men Taj verkar veta mer än hon säger, och när Nick lyckas dra ur henne lite information om TAP så börjar saker gå riktigt illa...

Den här boken var riktigt riktigt bra! Jag tror aldrig att jag läst något liknande, och det verkar vara början på en serie. Ännu bättre i så fall.
Melissa De La Cruz heter författarinnan, och som tur är så existerar inte TAP.com på riktigt. Jag har kollat. :)

/Maria

Rör inte Mississippi!

                                             

Det är äntligen sommarlov, och Emma ska spendera det hos sin tuffa djurälskande mormor som bor på landet.
Det första Emma får veta är att en gammal man i byn har dött, och hans älskade häst Mississippi ska säljas till en slaktare eftersom systersonen som ärvt allting hatar djur.
Byns veterinär har försökt stoppa honom, men det är omöjligt. I alla fall för alla utom Emmas mormor.
Hon lyckas köpa hästen av den elaka systersonen och bestämmer sig för att Mississippi ska bli Emmas häst, och hon blir överlycklig! En egen häst! Det är ju underbart.
Men lyckan blir kortvarig, för helt plötsligt bestämmer sig systersonen för att han vill ha tillbaka Mississippi, till vilket pris som helst. Och när han inte får som han vill så börjar konstiga saker hända. Det blir inbrott i Emmas mormors hus, och sen försvinner hennes hundar...

Cornelia Funke är en av mina favoritförfattare. Hon skriver med ett lätt språk, och hennes böcker är alltid lagom spännande och mysiga.
Rör inte Mississippi är en bok som gärna kan användas som högläsningsbok i åk 2-4, och den är riktigt bra.

/Maria

Det viskande barnet

                                          

Just nu håller jag på och läser fortsättningen på Mårten Sandéns Den femte systern och den är inte lätt att skriva någonting om, ska ni veta.

17-åriga Jannike upptäckte ju i förra boken att hon har övernaturliga förmågor och nu jobbar hon permanent för Byrån, som skyddar världen från otäcka varelser och diverse oknytt.
Under ett uppdrag djupt inne i en skog hittar plötsligt Jannike en liten flicka som är helt ensam. Var kommer hon ifrån, varför är det ingen som verkar sakna henne och vad är det för flöjtspelande som hörs i skogarna?
Det enda Jannike och hennes kollegor vet är att flickan jagas av de otäcka gycklarna Joculatores (som ser ut som elaka clowner, vilket skrämmer livet ur mig). Men varför är de så intresserade av henne?
Långsamt väcks en gammal hemsk händelse till liv. För 25 år sedan försvann 130 barn från en by i närheten (efter att ha följt efter en följtspelande narr) och kanske är flickan en av dem. Men hur kommer det sig då att hon inte har åldrats alls?
Allt verkar peka mot en dockmakare och en av hans dockor...

Ja, frågorna är många och boken är riktigt spännande.
Jag gillar den här typen av böcker som utspelar sig i vår vanliga värld, men som har inslag av övernaturliga saker. Det är en otäck blandning av ovanlig fantasy, traditionella sagor och skräck på samma gång. Precis min typ av bok.
Hoppas att den är lika bra ända till slutet.

/Maria


RSS 2.0