Oönskad

                                                     

Det är år 2140 och vetenskapsmännen har kommit på ett läkemedel som gör att människor kan leva för alltid. Det som till en början var ett fantastiskt projekt har nu blivit ett jätteproblem. Eftersom ingen dör så är Jorden alldeles för överbefolkad, och därför har man förbjudit folk att skaffa barn. En del människor bryter ändå mot lagen, och de barnen tas snabbt om hand och antingen dödas de, eller så sätts de på ett speciellt hem för Oönskade barn.
Anna är ett sådant barn, och hon har bott på hemmet nästan hela sitt liv, och hon hatar sina föräldrar för att de satte henne till världen trots att de inte fick. På hemmet lär de Oönskade sig att bli en värdefull tillgång i samhället. De ska bli tjänstefolk hos de Önskade, och därmed väga upp för sina föräldrars regelbrott.
Men nu, när Anna är 15 år, kommer Peter till hemmet. Det är ovanligt att Oönskade lyckas hålla sig gömda så länge, och Peter är uppkäftig och vägrar lyda reglerna. Han försöker få Anna att förstå att det inte är så här Jorden ska vara, och att medicinen är livsfarlig för mänskligheten. Det är ju meningen att nya människor ska födas och de gamla dö.
Kan det vara sant som han säger? Kan hon ha lika stor rätt som de Önskade att leva?

Det här är en läskig men otroligt bra bok om en otäck framtid där mänskligheten stannat upp och gjort sina egna regler.
Gemma Malley har skrivit den och den kommer snart till biblioteket. Håll utkik.

/Maria

Sparrow Delaneys hemliga liv

                                                

Har ni läs Hemsökt-serien av Meg Cabot? Gillade ni den serien så kommer ni att gilla den här. Den är nämligen ganska exakt lika.
Sparrow är den sjunde dottern i familjen Delaney, och nästan alla i familjen har några övernaturliga krafter och kan prata med andar, men ingen vet att även Sparrow har gåvor, och dessutom de starkaste gåvorna av alla. Hon har sett och pratat med spöken sen hon var fem år, men inte berättat det för någon trots att hennes föräldrar undrar hela tiden.
Nu ska hon börja i en ny skola och är glad över att få börja om på nytt där ingen känner henne och hennes konstiga familj, men redan första dagen i skolan träffar hon ett spöke. En jämnårig kille som heter Luke, och han vägrar lämna henne i fred förrän hon hjälp honom att kontakta hans bror som går i Sparrows nya klass.
Men Sparrow avskyr sin gåva och vill inte avslöja för någon att hon kan prata med honom. Måste hon ge sig eller ska hon svika Luke och hans familj?

Suzanne Harper har skrivit den här boken, och den är riktigt riktigt bra. Läs så får ni se.

/Maria

Nim och den hemliga ön


                                           

Nim lever ett helt underbart liv. Hon bor på en hemlig söderhavsö tillsammans med sin pappa och sina tre vänner Selkie, Fred och Chiara. Men de är inga vanliga vänner, de är nämligen ett sjölejon, en havsleguan och en havssköldpadda. Nims pappa är vetenskapsman, och när hon inte hjälper honom med mätningar och experiment så springer hon omkring på ön, badar eller spelar kokosnötsfotboll. Hon har ingen kontakt alls med omvärlden, men det gör henne ingenting. Hon har världens bästa liv.
Allt är underbart ända tills den dag hennes pappa åker iväg med sin båt för att göra några experiment, och inte kommer tillbaka! Plötsligt är Nim helt ensam, och en storm är på väg! Samtidigt närmar sig en turistbåt, och det är Nims ansvar att se till att deras hemliga ö inte upptäcks, för då är det slut på deras lugna liv.
Som tur är så får hon hjälp från ett oväntat håll, men ska det räcka?

Nim och den hemliga ön är en otroligt charmig och ganska spännande äventyrsbok som är skriven av Wendy Orr. I USA finns den redan som film, men i Sverige får vi vänta på den tills den släpps på DVD i februari 2009. Kolla på trailerna så länge, eller läs boken!

                

Klostrets gåta

                                                        

Boken är skriven av Mary Hoffman. Historien utspelar sig i Umbrien under medeltiden. Silvano, en ung man, är kär i en kvinna som redan är gift. När kvinnans make mördas med Silvanos dolk blir han självklart huvudmisstänkt och får fly staden. Eftersom Silvanos far tror att han här oskyldig lyckas de ordna skydd åt honom i ett kloster i närheten. I klostret försöker Silvano ta reda på vem den egentliga mördaren är. Men när ytterligare ett mord sker, denna gång i klostret, försvåras arbetet. Hur ska han lyckas övertyga alla om att han faktiskt är oskyldig.

I grannklostret finns Chiara. Hon har hamnat där mot sin vilja och känner sig inte alls hemma. Men när hon av en slump får se Silvano komma till munkarnas kloster blir allt annorlunda. Så småningom får de tillfälle att mötas och för varje gång de möts blir de mer och mer nyfikna på varandra.

Riktigt bra bok med både kärlek och mycket spänning!

/Ann-Sofie


Sixtens & Blixtens underliga uppfinningar

                                           

De härliga bröderna Sixten och Blixten är här med en massa underbara och nyttiga (?) uppfinningar.
Visst behöver alla en maskin som gör roliga vattenpölar som man kan hoppa i, eller ett duschskydd som också kan vara ett badkar? Och på morgonen när man inte ens orkar bre en smörgås så skulle jag absolut vilja ha Morgonpysselautomaten; en maskin som fixar allt du behöver. Det enda du behöver göra är att välja mellan inställningarna Tjugo sekunders vardagsmorgon, eller Lyxig långsam väckning.

12 stycken härliga fantasifulla uppfinningar ryms i den här bilderboken. Den är skriven och illustrerad av Aino Havukainen och Sami Toivonen. Läs och njut, eller titta bara på de extremt detaljrika bilderna.

/Maria

De kallade mig Ise

                                               

Ise, eller Erla som hon egentligen heter, har en enda stor passion i livet och det är fotboll. Hon har spelat så länge hon kan minnas, och hon vill inte syssla med någonting annat. Hennes högsta dröm är att få spela i landslaget, och kanske kan hon lyckas. En dag blir hon inbjuden att provträna för Nike IF:s damlag. Hon är bara 16 år, men nu har hon chansen att få spela i Allsvenskan. Och hon lyckas. Hon gör bra ifrån sig och skriver på kontraktet för laget.
Till en början går allt jättebra. Hon har fullt av energi och tränar nästan alla dagar i veckan, så därför får hon en chock när hon ställer sig på vågen och har gått upp i vikt! Hon börjar tänka på vad hon äter och springer lite extra långa rundor på morgonen innan skolan. Men det hjälper inte. Ytterligare lite mat tas bort och hon tränar ännu hårdare. I laget börjar man märka att något är fel. Hon tappar koncentrationen och har inte lika mycket energi som hon brukade ha, men Ise själv intalar sig att hon mår jättebra. Hon vill ju bara bli vältränad och ännu bättre för att inte svika det nya laget.
Men till slut går det inte att hålla uppe fasaden längre. Hon får diagnosen Anorexia, och vägen tillbaka är lång.
Träningarna förbjuds, och hon hamnar på ett behandlingshem där hon plågas av skam och besvikelse.
Hur ska hon kunna bli bättre om hon inte får spela fotboll? Det är ju det enda hon vill.

Madeleine Krell som har skrivit den här boken är bara 19 år och boken är så himla bra att den höll mig i ett järngrepp halva helgen. Den är nästan 500 sidor tjock, men vem bryr sig? Jag ville bara veta hur det skulle gå med Ise.

/Maria

The night hunger

                                                  

Igår läste jag en riktigt bra bok på engelska. Den är tunn och lättläst (59 sidor), så ni kanske kan våga er på den?
Den handlar om en kille som heter John. Han har en fantastiskt söt flickvän och allt är underbart, men en dag "råkar" han hångla lite med den ganska konstiga Beth som går i hans klass. Hon biter honom hårt i nacken, och efter det känner han sig jättekonstig.
Varje natt blir han helt galet hungrig och äter allt som finns i närheten. Till och med en rå kyckling som han hittar i kylen. Han sväljer allt. Även benen.
Efter ett tag börjar begäret växa. Han kan knappt tänka på någonting annat än kött. Helst rått kött, och blod...
På nätterna drömmer han hemska drömmar om Beth. Men är det verkligen bara drömmar?
Fullmånen närmar sig, och hungern blir bara starkare...

Alan Gibbons har skrivit en riktigt spännande bok om varulvar och mörkrets makter. Läs om ni törs.

/Maria

Den osynliga

                                                        

11-åriga Elvira och hennes familj har flyttat till en liten småstad och Elvira vill absolut inte bo där. Förut hade hon massor av kompisar, var självsäker och vågade säga vad hon tyckte. Nu är hon helt plötsligt blyg och vågar inte säga emot tjejerna i klassen. Hon känner sig helt ensam och dessutom händer det konstiga saker i det nya huset.
Det börjar med att kläder som hon packat upp helt plötsligt ligger fint tillbakastoppade i flyttkartongerna. Hennes säng är fint bäddad trots att alla säger att de inte rört den. Samma sak händer dagen efter. Och när Elvira börjar med ett jättestort pussel för att slippa tänka på att hon är ensam, så verkar pusslet bygga sig själv medan hon är i skolan.
Helt plötsligt upptäcker hon att någon skrivit i hennes dagbok! Elvira bestämmer sig för att skriva i boken och fråga vem det är som är skyldig, och hon får ett svar! De verkar som att hon delar rum med någon osynlig...

Det här är en spännande bok om mystiska saker, men också om att passa in och få nya kompisar.
Författarinnan Lise Indahl har skrivit den för mellanstadiet, men den kan såklart läsas av vem som helst som vill ha en bra bok.

/Maria

Eva och Adam- Jul jul pinsamma jul

                                                    

Julen är på ingång, Eva och Adam är äntligen ihop, och allt borde vara helt fantastiskt underbart.
Men Adams familj ska fira jul hos pappas släkt i Polen, och Eva ska till fjällen och åka skidor. Ett helt jullov ifrån varandra! Hur ska de överleva det? Adam är arg och vägrar följa med till Polen, men han har ju egentligen inget val. Eller?
Helt plötsligt får han ett erbjudande som han absolut inte vill missa. Chansen att följa med Evas familj till fjällen. Nu gäller det bara att övertala mamma och pappa, och det går! Men Evas familj är helt olik hans egen. Eva har två stökiga brorsor och julfirandet är inte alls som hemma. Men Adam trivs ändå. Han är ju i alla fall i närheten av Eva.
Men allt blir inte alltid så härligt och underbart. Plötsligt är Eva sur och vill inte ens prata med Adam. Varför? Vad har han gjort?

Så här inför jul bestämde jag mig för att läsa en julbok, och den här var riktigt mysig. De Eva & Adam-böcker jag läst i mitt liv är lätta att räkna, men de är ju ganska charmiga. Läs och längta till julen. Det gör jag!
Har ni tips på fler böcker med jultema?

Finns även att låna som CD-bok för dig som vill lyssna!

/Maria

Nuet är nu

                                                       

Det är jullov. Nio dagar kvar tills skolan börjar igen. Lediga dagar som borde vara lugna och roliga. Men för Zanker, Mono, Bowie och Fienchen är det inte så himla roligt. De träffas nästan varje dag. Festar, kollar på film, dricker för mycket och försöker hitta någon att älska.
Problemet är bara det här:
Zanker har på något vis lyckats hamna i ett förhållande med Helena som han inte ens är kär i. Fienchen (som jag trodde var en kille, men som visade sig vara en tjej) är kär i Zanker, men han ser henne bara som en kompis. Bowie är nog lite kär i Fienchen, och Mono drömmer om Natalie som kanske är intresserad, eller kanske inte.
Genom ändlösa nätter och långtråkiga dagar får vi följa de fyra kompisarna som tror att de vet allt om varandra. Men har de egentligen någon aning alls? Vem vet hur Bowie har det hemma nu när hans mamma är död och hans pappa aldrig är hemma? Hur Mono är barnvakt till lillsyrran hela dagarna? Hur otrevlig Zankers pappa är, eller hur Fienchens mamma träffat en ny man?
Det är mycket de inte vet, men kanske ska de hinna lära känna varandra lite lite bättre innan skolan börjar igen.

/Maria

Drakens öga

                                                        

12-åriga Daniel och hans syster Beatrice bor i England år 1882. Just när boken börjar är de riktigt glada. Deras föräldrar har jobbat i Indien i fyra år, men nu ska de äntligen komma hem! Besvikelsen blir förstås stor när de får ett brev där det står att föräldrarna tyvärr inte kan komma hem, och att syskonen ska få spendera sommaren hos föräldrarnas gamle vän dr Drake. Självklart är de inte särskilt entusiastiska, men det ändras snabbt när de inser att dr Drake är en drakolog. En man som har vigt hela sitt liv till att lära sig allt om drakar, och att skydda dem med sitt liv.
Daniel och Beatrice får snabbt börja lära sig allt som är viktigt om drakar. Men sen händer det som inte får hända! Den onde drakologen Ignatius Crook stjäl dr Drakes hemliga dagbok där all hans drakinformation finns. De förstår snabbt att Ignatius vill ha tag på Drakens öga; en sten som man behöver för att utse nästa Drakmästare. Nu gäller det bara att hitta stenen före honom, annars är alla drakar i stor fara!

Det här är första delen i en serie som kallas Drakologi-krönikan och den är skriven av Dugald A. Steer.
Det blir lite väl mycket fakta emellanåt, men jag gillar den ändå.
Dessutom kan man köpa handboken som barnen använder i den här boken. Den heter kort och gott Drakologi, och är full av spännande fakta om drakar. En bok som man måste ha om man vill bli drakolog.

/Maria

Den otroliga månresan

                                                    

Jag skrev tidigare om boken Astronauten som inte fick landa, som handlade om första månlandningen 1969.
I den här boken är den stora frågan: Har månlandningen verkligen hänt på riktigt?

Walter Speazlebud är en pojke med stort intresse för rymden. Han vet praktiskt taget allt som finns att veta om månlandningen och älskar att titta på rymden genom sitt teleskop. Men Walter har ett intresse till. Han älskar att stava baklänges och han är riktigt duktig på det. Hans farfar är också bra på baklängespratet och han hävdar att de har en magisk förmåga som gör att de kan få saker att gå baklänges och också resa i tiden. Gåvan heter ISATNAF (läs det baklänges).
Med hjälp av den här förmågan bestämmer sig Walter för att resa tillbaka till 1969 för att se om månlandningen verkligen hände på riktigt eller om bilderna bara gjordes i en filmstudio. Frågan är bara om han kommer att bli besviken?

Vad tror du hände? Landade Neil Armstrong och Buzz Aldrin verkligen på månen? Läs och fundera. Sen kan du öva lite på baklängespratet och kanske få kraften hos ISATNAF.
Författaren David Donohue spenderade tydligen många dagar ståendes ute i korridoren efter att ha blivit utslängd från klassrummet för att han pratade baklänges, och när någon nu frågar honom om han kan stava baklänges, så svarar han b-a-k-l-ä-n-g-e-s. Jag gillar honom redan...

/Maria

RSS 2.0