Just nu läser jag...

För mig är det ett måste att ha flera böcker på gång samtidigt. Om de inte får mig att sträckläsa så tappar jag intresset fort och vill gärna byta till något helt annat. Just nu läser jag de här. Recensioner kommer så fort jag är färdig.
Har du läst någon av dem, och vad tyckte du i så fall?

    

 

/Maria


EclipseNu är det mindre än ett dygn kvar till premiären av tredje Twilight-filmen.
Ska ni se den?

Svarta fåglar

                                               

Jag trodde att det här skulle vara en fantasybok, men det var det faktiskt inte. Det är istället en mörk och otäck krigsskildring som berättas av 12-årige Amik.
Amik lever ett stillsamt liv i Mabekernas dal tillsammans med sina föräldrar. Men något oroar honom. När han är uppe i bergen och vallar familjens får så känner han sig iakttagen. Svarta fåglar cirkulerar över hans huvud och plötsligt dyker två svarta ryttare upp och börjar jaga honom. Amik blir livrädd, för han har aldrig sett en häst. Hästar finns nämligen bara i Tekitien, på andra sidan bergen. För många år sedan utkämpades ett krig mellan dem och mabekerna och även om det varit lugnt sedan dess, så har de ingen kontakt med varandra.
Men nu verkar tekiterna vara tillbaka för att hämnas på alla dem som blev dödade i kriget. Tekitien har en ny herre och han är skoningslös. Plötsligt har de tagit över hela Mabekien och Amiks pappa blir dödad och hans mamma försvinner. Plötsligt är Amik ensam och måste ta strid mot den livsfarliga krigaren för att rädda sitt land.

Det här är en ganska lättläst bok rent språkmässigt, men handlingen är otäck och full av krigsskildringar och död. Boken är väldigt spännande och kriget skulle kunnat utspelas var som helst. Rekommenderas för er som är över 11-12 år.

Författarna heter Mikael Salmson och Lars Sundström.

/Maria

Saker som aldrig händer

                                             

Jag har väntat länge på Johanna Lindbäcks nya bok Saker som aldrig händer. Dels för att jag gillat hennes tidigare böcker, och dels för att jag råkar vara lite extra förtjust i ungdomsböcker med vanliga killar i huvudrollerna. Killar med problem som inte innehåller gängbråk och kriminalitet.
Saker som aldrig händer handlar om Andreas och hans tjej Hanna. De går på gymnasiet, har varit ihop i ett år och gör det mesta tillsammans. Han är säker på deras förhållande och tror självklart att han känner henne. Men sedan händer något. Hanna börjar bete sig konstigt och kompisarna verkar som att de vet något som Andreas inte vet. Plötsligt rasar allting och Andreas gräver ner sig under ett täcke och bestämmer sig för att aldrig mer gå upp därifrån. Han kan ju inte ens lita på sina egna kompisar. Den som till slut får honom att komma tillbaka är grannkillen Erik som han var bästa kompis med när de var små. Han lirkar ut Andreas ur täcket och visar att det finns riktiga vänner också.
Och att saker ibland faktiskt händer...

Den här boken sträckläste jag utan att släppa den. Det är starkt, känslofyllt, vackert, sorgligt och har en hög känna-igen-sig-i-faktor! Perfekt sommarläsning.

/Maria


Hej vacker

Äntligen har jag läst Ann-Helén Laestadius nya bok "Hej vacker" som är en fristående fortsättning på "SMS från Soppero". Jag älskade och älskar fortfarande "SMS från Soppero". Brukar ofta ha den när jag bokpratar och både killar och tjejer vill läsa den. Därför hade jag stora förhoppningar, kanske lite för stora på denna bok.

Agnes ska spendera några veckor av sommarlovet i Soppero och då ska hon såklart träffa den mystiska sms-killen Henrik. Det blir kanske inte riktigt som hon tänkt dig. Agnes har en samisk mamma och en icke-samisk far och är därmed inte en riktig same. Hon kommer även från Stockholm och blir kallad för stockholmaren. Sedan är det lite strul med Henrik. Vad vill han egentligen? Hon får också ett mystiskt brev som ställer till det för henne.

Jag kan förstå och delvis känna igen de kulturkrockar som sker. Det måste verkligen vara svårt från "södra" Sverige komma upp till en by i nordligaste Sverige. Jag tror att många som bor på små orter runt om i Sverige kan känna igen sig i de olika identitetsproblem som Agnes ställs inför. Jag är inte överdrivet förtjust i boken… tyvärr.

/Cecilia


Bree Tanners andra liv

                                            

Det var nästan två veckor sedan jag läste den här boken nu, men jag tänkte iaf skriva lite kort om den.
Bree Tanners andra liv handlar (inte helt otippat) om Bree Tanner som flimrar förbi snabbt i tredje Twilight-boken.
Hon är en relativt ny vampyr och spenderar sina dagar i en grotta tillsammans med en massa andra nya vampyrer. De har blivit intalade att solljus bränner ihjäl dem, men Bree och Diego (som är lite kära i varandra) upptäcker att det inte är sant! Varför ljuger ledarna för dem? Titt som tätt så kommer dessutom nya vampyrer till grottan, och ganska snart kommer det fram att deras ledare håller på att bygga en armé. En armé som ska slåss mot några hittills obesegrade fiender. Som tur är så är Bree's gäng fler än motståndarnas, men de hade aldrig kunnat förbereda sig på motståndarnas övermänskliga (övervampyriska?) krafter och styrka.
Motståndarna heter naturligtvis Cullen, och vi får dessutom uppleva Bree's tankar när hon för första gången träffar dem.

Det här är en ganska kort bok om ett ganska kort andra liv.
Bree Tanner lever ju inte speciellt länge som vampyr, men boken är ganska spännande i alla fall.

Boken finns att låna på biblioteket på både svenska och engelska, och den engelska versionen kan du även läsa gratis HÄR.

Vad säger ni som har läst den? Är den bra?

/Maria


Höstens böcker att längta efter!

Läste just katalogen Höstens böcker och upptäckte att jag nog inte kommer hinna göra något annat än att läsa i höst. Klicka på böckerna för mer info från adlibris.
Vad säger ni? Är det något som ni är sugna på? Berätta!

         

/Maria


Farmor hyr en katt

 

Farmor och farfar har varit tillsammans i femtiosex år och de gör allt tillsammans. En dag dör farfar och farmor känner sig så ensam. Vad ska hon nu göra? Hon bestämmer sig för att surfa in på www.hyrkatt.se för att leta efter katter att hyra. Där finns det en massa katter att välja på. Hon fastnar för nr 313, katten Tim. Tim är en hemkär äldre katt som älskar att bli ompysslad. Nästa dag flyttar katten Tim hos farmor och de får många härliga dagar tillsammans.

En underbar historia!

/Cecilia


Det förtrollade slottet

                                    

Peter Gotthardt är en flitig författare av fantasyböcker för lågstadiet. Hans nya serie Det förtrollade slottets första bok Svart magi handlar om tre tjejer som smyger sig in i ett övergivet läskigt hus som kallas Slottet. I Slottets hall finns flera dörrar och de väljer en av dem. Där inne finns en elak trollkarl som sysslar med svart magi, och han har massor av infångade djur som han ska använda till sina trollkonster. Ska tjejerna lyckas stoppa honom innan det är för sent?
Och varför försvinner dörren bakom dem när de går ut igen?

I andra delen som heter Magisk kärlek så går tjejerna åter igen in i Slottet. Den här gången väljer de en annan dörr och hamnar mitt i en balsal på Kung Arthurs tid. Slottet verkar nämligen kunna transportera folk till olika platser och tider. På balen finns en arg riddare och en olycklig jungfru som hatar varandra. Men tjejerna kommer på att de egentligen är hemligt kära i varandra och bestämmer sig för att hjälpa dem.

De här böckerna är klassade som mellanstadieböcker på biblioteket, men de passar nog bäst för dig som är 9-10 år. De är väldigt lättlästa och ganska spännande.

/Maria

Blodets röst

                                          

Nu håller jag på och läser Blodets röst, som är Magnus Nordins nya bok.
Här har jag tidigare skrivit om första delen som heter Skuggvarelser och den bör man ha läst innan man kastar sig in i varulvsvärlden.
Nu har det gått tre år sedan Kira försvann från Öland, och kort därefter flyttade även Daniel därifrån, till Stockholm. Men nu återvänder han till Öland efter sin fars död, och ungefär samtidigt får en fiskare ett hemskt fynd i ett av sina fisknät, nämligen ett onormalt stort hundskelett insvept i kedjor.
Polisen börjar återigen nysta i allt som hände för tre år sedan, och plötsligt sitter Daniel i en svår situation. Han är ju en av de få som verkligen vet vad som hände.

Samtidigt får vi följa Kira som har ett riktigt svårt beslut framför sig. Vad Daniel inte vet är att Kira födde en dotter efter att de skildes åt, och Alea är nu nästan tre år gammal. Hon har hållits gömd av Kiras ätt, men nu är hemligheten avslöjad och Kira måste lämna bort henne eller för alltid bli utesluten ur flocken.
Dessutom är Wegg (Kiras "bror") fast besluten att hämnas på mordet på deras "pappa" Daweylin som skedde för tre år sedan på Öland. Det är dags för hämnd...

/Maria


Sommarboken!

                  

På måndag börjar Sommarboken igen!
Läs 10 böcker under sommarlovet så får du en bok av oss på biblioteket.
Så här går det till:

* Läs en bok!
* Skriv kortfattat om boken på ett sommarbokenlöv (finns att hämta på biblioteket).
* Lämna in lövet på biblioteket.
* När du lämnar ditt första löv får du ett deltagarkort, och för varje löv får du en stämpel på det.
* Efter 10 stämplar lämnar du in kortet och får välja en bok.

Sommarboken pågår 7 juni- 27 augusti och löven sätts upp på bibliotekets pelare, så att andra kan ta del av dina boktips.

Välkommen in för att låna böcker och hämta deltagarkort!

RSS 2.0