Kär i fel kille

                                                     

När Melissas kompis Chloe påstår att det spökar i hennes hus, och att spöket är en urgullig kille vid namn James, så tror Melissa såklart inte på henne. Det blir ju inte bättre av att James vägrar komma fram när Chloe ber honom.
Melissa skrattar åt henne, men så fort Chloe går ut genom dörren hör Melissa en röst bakom sig. Hon vänder sig om, och där står den snyggaste killen hon sett i hela sitt liv. Han pratar med henne en liten stund, och sen försvinner han i tomma intet. Kvar står Melissa och vet inte vad hon ska tro.
De följande dagarna kan hon inte tänka på någonting annat än James, och på nätterna kan hon inte sova.
Vad ska man göra när man lyckats bli kär i ett spöke?

Laura Peyton Roberts har skrivit den här annorlunda kärleksboken, som fick mig att tänka på Hemsökt-böckerna av Meg Cabot. Den är inte riktigt lika bra, men en söt kärleksbok trots allt.

/Maria

Fotoklubben

                                                      

Alex är 11 år, och sommarlovet har just börjat.
Tillsammans med sin kompis Julius börjar han på en kurs i digitalfotografering. Sommarlovet är fullt av möjligheter och lata dagar, men när Julius nya 27-växlade cykel blir stulen får de mycket att göra.
På Julius tomt, där cykeln stod, hittar de hundbajs fast de inte har någon hund, och en halstablett.
Snart börjar fler saker bli stulna i byn. Några bildäck, och silverljusstakarna från kyrkan och överallt dyker samma sorts halstabletter upp. De börjar fotografera på alla brottsplatser, och vägrar ge sig innan de kommit på vem som stulit alla saker. Sommarlovet verkar bli allt annat än lugnt.

/Maria

Liv & Lovisa

                                                 

Det är sista veckan i nian, den där veckan som alla avskyr, eftersom de måste skiljas från sina vänner efter sommarlovet.
Liv är visserligen ledsen över att behöva lämna sina bästa vänner Rick och Tanja, men först ska de tillbringa sex hela veckor tillsammans på Mallorca. Det är det enda de pratar om och det enda som spelar någon roll just nu.
Men visst ska det bli skönt att sluta nian. Då slipper hon ju äntligen Lovisa som går i hennes klass.
Lovisa är också glad för att hon ska slippa Liv. De är så olika som två tjejer kan vara, och de avskyr verkligen varandra.
Men på ett oväntat sätt vävs deras liv ihop, och de kan verkligen inte låta bli att träffas. Det är utanför deras kontroll.
De blir mer och mer osams, och all den där ilskan som Liv burit på börjar bli för mycket för henne att hantera.
Katastrofen närmar sig och sommaren blir inte som någon av dem tänkt.

Det här är en riktigt spännande bok om familjeförhållanden, vänskap, kärlek och hämnd.
Riktigt, riktigt bra skrivet av författarinnan Emma Granholm som också skrivit Simon & Sophie.

/Maria

Fälthandbok över vår sagolika omgivning

                         

Nu när Spiderwick blivit film har man tryckt Arthur Spiderwicks fälthandbok över vår sagolika omgivning så att alla kan läsa den. Inte bara barnen i böckerna/filmen.
Fälthandboken är alltså den bok som syskonen hittar på vinden i sitt nya hus, och där de kan läsa om alla olika varelser som finns i världen.
Det är en otroligt snygg bok där man kan få reda på var Vättar lever, hur man känner igen en Vrese, vad som händer om man kliver på en Villtuva, och om Enhörningar verkligen kan bota sjukdomar.
Den tar även upp Bäckahästar, Jättar, Paddtroll, Najader och mycket, mycket mer.
Hela boken är full av fantastiska bilder, och jag kan liksom inte riktigt släppa ifrån mig den här boken.
Måste nog köpa den till mig själv.

/Maria


Svärdets bok

                                            

Svärdets bok
är den spännande fortsättningen på Drakens bok skriven av A.J. Lake.
I Drakens bok får vi möta skeppardottern Elspeth som får tag i ett magiskt kristallsvärd som kan skära genom allt, och kungasonen Edmund, som har den magiska förmågan att kunna gå in i andra människors sinnen och se genom deras ögon.
En mäktig och ondskefull drake har vaknat till liv, och i Svärdets bok får vi reda på att draken styrs genom tankekraft från en man vid namn Loki som sitter fastkedjad i ett berg. Nu vill han ha Elspeths mäktiga svärd och skickar därför ut draken för att hämta det.
Barnen klarar sig undan och hamnar i ett snötäckt iskallt land där de räddas av Grufweld och hans dotter Fritha. De erbjuder sig att hjälpa barnen hem, men Elspeth vet att hon och hennes svärd är de enda som kan stoppa Loki från att sprida mer ondska i världen. Så istället för att bege sig hemåt ger de sig ut på ett farligt uppdrag genom det snöiga riket för att nå fram till berget.

Det här är riktigt bra fantasy. Det är lagom starka, lagom smarta barn som strider mot ondskan med olika magiska krafter. Det finns en jättelik drake, otäcka varelser som jagar dem, och snälla människor som vill hjälpa dem på vägen. Det enda jag saknar just nu är del 3.

/Maria

En enda kväll

                                        

I Mats Berggrens bok En enda kväll får vi möta tre ungdomar under just en enda kväll.

Martin är en ganska fattig kille som bor ensam i en förort med sin sjukskrivna mamma. Han har en bästa vän, och kanske till och med flickvän, som heter Esperanza, men nu för tiden har hon fullt upp med att rappa och verkar inte alls ha tid med honom.
En dag på tunnelbanan får han syn på en tjej som sitter och pratar i mobiltelefon, och bredvid henne på sätet ligger en bärbar dator. Esperanza börjar genast muttra om "rika brudar", men Martin kan inte slita ögonen ifrån henne.
När hon sen går av tunnelbanan glömmer hon sin dator och Martin tar hand om den.
Vi får veta att tjejen heter Alexandra och hon är mycket riktigt rik och bor i en stor villa i den fina delen av stan.
Hon verkar ha allt, men när Martin läser hennes dagboksanteckningar i datorn blir han riktigt orolig och förstår att han måste bege sig hem till henne och kanske rädda hennes liv...

/Maria


Intet

                                         

Janne Teller har skrivit den här riktigt ruskiga boken som jag läste för ett tag sen.
Den börjar med en kille som heter Pierre Anthon som en dag bestämmer sig för att sluta skolan. Enligt honom har i alla fall ingenting någon betydelse. Istället sitter han i ett plommonträd på väg till skolan och kastar plommon på alla elever som går förbi medan han försöker övertyga dem om att allt de gör är i onödan.
Klasskompisarna bestämmer sig för att bevisa för honom att det finns betydelsefulla saker i världen och på det sättet få ner honom från trädet.
De börjar samla ihop saker som är viktiga och betydelsefulla för dem, och lägger allt i en hög.
Det börjar med oskyldiga saker som nallar och foton, men efter hand får leken hemska konsekvenser när den som lägger en sak i högen får bestämma vad nästa person ska offra.

/Maria

The Portent 1- De dödas rike

                           

Det här är en riktigt snygg fantasybok i serieformat av författaren Peter Bergting. Han har både tecknat och skrivit, och jag fastnade direkt för de mörka magiska bilderna.
Tydligen har han redan gjort succé i USA, där serien getts ut på ett amerikansk förlag. Den har sedan tryckts både i Tyskland, Spanien och Frankrike, och först nu debuterar han hemma i Sverige. Det tackar vi för. Bättre sent än aldrig.

Vi får följa en krigare vid namn Milo som reser genom andarnas värld. Han är inte välkommen där, men han har ett uppdrag. Världen är döende, och nu måste han hitta den första anden som skapades av gudarna. Den är hela mänsklighetens ande, och utan den kan de onda ta över hela världen. Milo måste hitta anden innan den hemska besten Mökkurkalven hinner före.
Till sin hjälp har han Lin, ett skogsrå som tränats i stridskunskap och häxkonster.
Det är ett farligt uppdrag, men de måste klara det.

/Maria

Spetshäxan

                                                 

Anna Christina blev lämnad hos en änglamakerska när hennes mamma dog, och där är det inte meningen att hon ska överleva, men hon är starkare än de tror, och rymmer därifrån för att försöka överleva och kanske hitta sin pappa som ingen verkar veta någonting om.
På vägen, efter att ha blivit rånad, blir hon upplockad av en mystisk kvinna som tar med henne hem och genast sätter henne i arbete med att knyppla spetsar tillsammans med fyra andra barn. Hos Spetshäxan, som hon kallas, får de slita hårt hela dagarna utan belöning.
Bara ibland släpps de ut i trädgården, och det är där som hon en dag får kontakt med en pojke som börjar prata med henne genom ett hål i staketet. Men vem är han, och hur länge ska hon klara av att stanna hos Spetshäxan?
Hennes förhoppningar om ett lyckligt liv börjar blekna bort, men än tänker hon inte ge sig!

Gudrun Wessnert har skrivit den här spännande berättelsen som utspelar sig i Sverige på Gustav III:s tid, då kaffet blev lagligt, spets var modernt, och nöjeslivet bestod av cirkus och teater.

Nåjdens sång

                                             

Nu har äntligen Martin Widmarks fjärde bok om David och Larissa kommit.
Davids familj har i flera år åkt upp till Norrland en vecka om året för att fiska. De brukar låna en liten stuga av Johan, som är same och en gammal vän till familjen, men i år kan inte Davids föräldrar åka, så han och Larissa åker ensamma.
När de kommer dit slänger de sig genast i älven för att bada, men när de ska kliva upp står någon på stranden. En storvuxen skäggig man i gummistövlar och kamouflagekläder, men det som skrämmer dem är att han har ett gevär! Mannen står där ett tag och tittar på dem, men sen går han därifrån utan ett ord.
Snart börjar det hända konstiga saker i trakten. En helikopter flyger omkring och verkar leta efter något eller någon, en stor fågel dyker upp överallt där de befinner sig, och plötsligt är Johan försvunnen!
När de är ute och letar efter honom dyker en alldeles vit ren upp på stigen framför dem. David berättar att enligt samerna så dyker den vita renen upp när någonting kommer att hända. Som för att varna folk men samtidigt visa dem att de inte står ensamma i faran.
Försöker någon varna David och Larissa, och i så fall varför?
Vad är det som händer egentligen?

/Maria

Inne till varje pris

                                                    

Boken Inne till varje pris handlar om vänskap och popularitet.

I boken får man träffa fem tjejer vid namn Massie, Dylan, Kristen, Alicia och Claire.
Massie: Massie är den självklara ledaren för Cliuqe innegänget med fyra, tätt sammansvetsade tjejer i en eklusiv förort utanför New York. Med sitt glänsande hår och sitt bländvita leende dominerar Massie den sociala scenen i den privata flickskolan Octavian Country Day School. Hennes popularitetsstatus är lika beroende av att hon bär de senaste Prada-skorna som att hon arrangerar de coolaste festerna.
Dylan: Närmast i rangordningen efter Massie. Lägger all sin tid på att fjäska för henne och titta sig i spegeln.
Kristen: Ambitiös, smart, skoningslös. En kommentar från henne får dig att börja gråta innan du ens förstår varför.
Alicia: Tar sig lätt under vuxenradarn eftersom hon är lika beräknande som hon är vacker. Skulle mer än gärna ta Massies plats.
Claire: Nykomlingen som bär GAP-jeans och Keds i stället för Prada och Calvin Klein. Helt klart inget Clique-ämne anser Massie och de andra tjejerna. Men Claire vill förstås vara en del av innegänget, nästan så mycket att hon är beredd att ersätta riktig vänskap med status och märkeskläder.


Boken är skriven av Lisi Harrison, och den blev en av mina favoriter efter bara några sidor in i boken. Man får läsa om hur popularitet kan bli något som är ett måste, och man är beredd att offra vad som helst för att få vara populär.

Det jag gillade mest med boken var att man insåg att sådant här som Lisi har skrivit om faktiskt händer i verkligheten. Och det är en väldigt gripande historia.

Inne till varje pris är bara en av de böckerna man kan läsa om Massie, hennes vänner och ovänner.

Jag rekomenderar verkligen att läsa boken, och hoppas att ni kommer gilla den lika mycket som jag gillar den.

Gästbloggare: Carolina, 16 år


Allt för min syster

                                                    
            
Boken Allt för min syster handlar om trettonåriga Anna Fitzgerald som stämmer sina föräldrar för att få rätten att bestämma över sin egen kropp.

För ända sedan födseln har Anna fått donera bland annat blod m.m. till sin syster Kate som har en ovanlig typ av leukemi.

Och nu begär hennes föräldrar att hon ska donera sin ena njure till Kate, men det är då som Anna får nog. Även fast hon vet att om hon inte donerar sin njure så kommer Kate att dö så är hon fast bestämd på att hon inte ska donera den. Anna älskar sin syster så mycket, men hon vill inte donera mera eftersom att hon vet att donationerna aldrig kommer att ta slut.

Hela sitt liv har Anna känt att hon bara varit en reservdel till Kate.

Efter att hon fått kontakt med advokaten Campbell så börjar den hemska processen med stämningen. Annas föräldrar blir allt annat än glada när de får reda på att de är stämda av sin egen dotter.

Boken om Anna är skriven av Jodi Picoult och den är helt klart värd att läsa. Jag ville inte lägga boken ifrån mig. För det var så spännande och man blev riktigt rörd när man läste boken. Det var en riktig snyftare och jag rekommenderar den här boken från åldern 13 och uppåt eftersom det finns rätt känsliga ämnen i boken som inte är ämnade för yngre att läsa om.

Gästbloggare: Carolina, 16 år


RSS 2.0