Simons nya vänner

                                           

Å vilken söt bok! Det här är fortsättningen på Bengt-Erik Engholms bok "Simons högsta önskan". Simon har en önskelista där han skriver upp speciella saker som han önskar sig. I första boken lyckas han få det han helst vill ha - en tjej. Han är blir äntligen ihop med Vera som han är så kär i. I Simons nya vänner är det dags för nummer två på listan. Han vill så gärna ha en hund. Men hur ska det kunna gå till? Simons pappa är allergisk mot alla pälsdjur så det är ju omöjligt. Eller. Ibland löser sig allt av sig själv.

Det här är en bok man läser med ett leende - en riktigt mysig stund! Perfekt för dig som är 7-9 år.

/Ann-Sofie

Justin Case

                                               

I helgen läste jag en bok som jag varit nyfiken på länge, och den gjorde mig inte besviken.

Den handlar om David Case som är 15 år och helt övertygad om att han är dödsdömd. Att ödet är ute efter honom. Alla runt omkring honom tycker såklart att han är paranoid och att han överdriver, men han har faktiskt rätt.

Ödet är ute efter honom. Det leker med honom för att han är ett lätt byte.
Till slut får David nog. Han bestämmer sig för att försöka lura ödet. Han byter namn till Justin, fixar en helt ny stil och flyttar till flygplatsen, där han gömmer sig i folkmassorna. Allt för att ödet inte ska hitta honom. Men ödet är inte så lättlurat som Justin tror.

Det här är en riktigt välskriven och annorlunda bok av Meg Rosoff, där ödet också får säga sitt i meningar med fet stil.
Och visst kan man försöka förändra sitt liv, men kan man verkligen fly från sitt öde?

En påhittig sak är ju också huvudpersonens namn Justin Case
(just in case = för säkerhets skull).

/Maria


Kameleontpojken

                                                    

När Moa är 7 år placeras hon i ett fosterhem eftersom hennes mamma är sjuk och inte kan ta hand om henne.
6 år senare, på sin 13-årsdag bestämmer hon sig för att rymma från familjen. De är elaka, och Moa har fått nog.
Hon följer med en gycklargrupp som reser genom staden, och plötsligt är hon mitt ibland eldslukare, jonglörer, utbrytarkungar och svärdslukare.
Ett halvår tidigare var hon på en cirkusföreställning där en pojke uppträdde. Han kallades för Kameleontpojken för att han kunde byta färg om han fick en färgad filt över sig, och i slutet av föreställningen svävade han upp mot tälttaket och försvann i ett moln av rök. Moa kan inte släppa tanken på den mystiska pojken, och beslutar sig för att hon måste hitta honom.
I gycklargruppen träffar hon eldslukerskan Vajlet, och de bestämmer sig för att tillsammans följa med en cirkusgrupp som kanske kan se till att Moa äntligen får träffa Kamelontpojken igen.
Men någon är samtidigt på jakt efter Moa. Hon har ju faktiskt rymt...

Jag trodde att boken skulle handla mer om just Kameleontpojken, men egentligen är han knappt med i boken. Han är "bara" den som hela resan handlar om. Istället är det en fantastisk resa mitt i ett spännande cirkussällskap. Det är med förtjusning som jag tar del av vad som händer bakom kulisserna på cirkusen, och att möta alla olika artister. Det är färgstarkt, levande, och går rakt in i hjärtat på mig.

/Maria

Stenkoll

                                                      

Nu har det kommit ännu en bok från populära Argasso förlag, som ger ut riktigt bra lättlästa ungdomsböcker.
Den här heter Stenkoll och är skriven av Catherine MacPhail.

På en urtråkig skolutflykt hittar Nick en konstig sten.
Efter ett tag upptäcker han att den är magisk och får ägarens önskningar att slå in.
Han kommer på att med stenens hjälp kan ju saker bli som han vill, i skolan till exempel, men det verkar finnas en hake med önskandet. Allt går nämligen inte riktigt som Nick har tänkt sig.
Vissa önskningar skulle han kanske ha behållit för sig själv?

/Maria

Neef och bortbytingen

                                                    

11-åriga Neef är en bortbyting, en människa som blivit stulen av älvor och ersatt med en av deras egna.
Hon bor i Central Park i New York Mittemellan. Det är en magisk dimension där älvor, demoner och magiska  och övernaturliga väsen lever tillsammans.
Neef är den enda människan i parken, och hon beskyddas och undervisas av sin gudmor Astris, en vit vacker råtta.
Hon får lära sig alla regler för parken, men Neef är nyfiken, och i sin jakt på äventyr bryter hon mot viktiga regler. Hon fråntas allt beskydd och blir utslängd ur parken.
Hennes enda chans att komma in igen är om hon klarar av att hämta tre omöjliga, magiska saker till Gröna Damen som bestämmer i parken.
Neef har ingen aning om var sakerna är, och hur hon ska klara av att hämta dem, och det är bråttom!
Till sin hjälp har hon den andra bortbytingen. Den älva som hon byttes ut mot när hon var liten. Men är hon verkligen till någon hjälp?

Det här är en bok fylld till brädden med magiska väsen och spännande äventyr.
Det händer mycket, och det gäller att vara uppmärksam, för det går fort framåt.
I början tyckte jag att boken var lite svår att hänga med i. Författaren Delia Sherman nämner hela tiden namn på olika varelser (tex Tricksters, Vodjanoi, Ghuler, Veelor och Vattenråttor), men man får ingen förklaring till vad det är för typ av varelser, och kanske behöver man inte veta det heller.
Trodde jag, för längst bak fanns en väldigt upplysande ordlista.
Såklart. Bara för att jag inte hittade den förrän efter att jag läst färdigt.

/Maria

Happy, en häst på miljonen

                                                 

De hästböcker jag läst i mitt liv kan lätt räknas på ena handens fingrar. Jag har aldrig varit någon hästälskare,
men idag när jag stod i biblioteket och försökte hitta en bra bok så fastnade mina ögon på den här.
Nu när jag läst ut den kan jag bara konstatera att Lin Hallberg kan det här med att skriva hästböcker.
Den handlar om Madde som är 12 år och inte önskar sig någonting annat än en egen häst.
Hon drömmer att hennes liv är som i filmerna, där hon har en egen häst och vinner första priset i hopptävlingar.
En dag bestämmer hennes föräldrar sig för att de ska uppfylla hennes högsta önskan.
Helt plötsligt har hon en egen häst som hon döper till Happy, för att han gör henne riktigt lycklig.
Hon spenderar mer och mer tid i stallet med sin nya kompis Karin och Happy är visserligen inte så lätt som hästarna på ridskolan, men allt är ändå helt underbart.
Men är det verkligen så lätt att ha en egen häst, och varför förstår inte mamma och pappa att Happy faktiskt är hennes bästa vän?

/Maria

Halvmåne Detektivbyrå

                                                       

12-åriga Fletcher Moon är en riktig privatdetektiv. Han har löst massor av mysterier och har en riktig detektiv-bricka som bevis.
Det hela börjar med att han får i uppdrag att hitta en försvunnen handdator som sägs ha blivit stulen av en kille som heter Herodes Sharkey. Herodes går på samma skola som Fletcher, och hans familj är inte en sån som man vill bråka med. Familjen Sharkey är kända för att stjäla och bedra och ingen tror någonsin att de är oskyldiga.
Fletcher hittar datorn, men Herodes påstår att han är oskyldig.
Plötsligt börjar mängder av små och stora brott begås i staden, och strax blir Fletcher nedslagen i sin egen trädgård, han blir anklagad för mordbrand, flyr från polisen och är plötsligt fast i familjen Sharkeys hus.
Någon försöker sätta dit folk för saker som de inte gjort, och det är Fletchers uppdrag att komma på vem som är skyldig.
Men han har bara ett dygn på sig, och det visar sig vara betydligt krångligare än han först trodde.

Det här är en ny serie av Eoin Colfer som tidigare skrivit om Artemis Fowl.
Fletcher Moon är en smart kille, och boken är riktigt spännande!

/Maria


Hata Romeo

                                                

Lika bra att erkänna på en gång. Jag är lite allergisk mot sliskiga kärlekshistorier.
Jag läser fantasy istället och lämnar kärleksböckerna till Ann-Sofie. Vi kompletterar varandra fint. :)
Och den här boken höll på att gå samma väg. Jag öppnade den lite förra veckan, och konstaterade att 16-åriga Rachel Wing har ett mycket konstigt berättarperspektiv. Hon skriver "Du" hela tiden istället för att nämna huvudpersonen Jen's namn. Tex "Du kommer fram till det vanliga kaffestället och öppnar dörren". Det här irriterade mig så vansinnigt mycket att jag faktiskt bestämde mig för att inte läsa den. Jag är lite petig, okej, men det får man vara.  
Men så idag hände någonting. Den glittrigt rosa framsidan liksom ropade åt mig från hyllan, och jag kunde bara inte låta bli att ta med mig den hem, och nu har jag sträckläst ut denna fantastiska bok på lite drygt en timme.

Den handlar om 15-åriga Jen som får huvudrollen i skolans uppsättning av den pjäs hon älskar mer än allt annat, nämligen Romeo och Julia, historien om två familjer som avskyr varandra, och deras barn som blir kära.
Rollen som Romeo ska spelas av en kille som heter Chris, och Jen blir vansinnig när hon får reda på det. Precis som i pjäsen så är Jen's och Chris pappor otroligt osams sedan långt tillbaka, och familjerna pratar inte med varandra.
Jen kan inte ens tänka sig att vara i närheten av Chris, och nu ska hon plötsligt spela en kärlekspjäs med honom. En pjäs där hon dessutom ska spela kär och kyssa honom!
Men hon bestämmer sig för att detta inte ska stoppa henne från rollen hon velat spela i hela sitt liv, och kanske är det inte så hemskt ändå...?

Rachel Wing var alltså bara 16 år när hon skrev den här boken, och ibland märks det väldigt väl, men jag kan ändå inte säga någonting negativt om den här boken. Jag älskade den. Och det där med "du" glömmer man väldigt fort.
Så nu måste jag väl börja läsa alla kärleksböcker jag missat genom åren. Typiskt. :)

/Maria

RSS 2.0