Larklight

                     

Någon som vill bo här?
Jag vill, men tyvärr är det bara syskonen Art och Myrtle och deras pappa som har tur nog att få bo i det här huset som svävar omkring i rymden.
Huset heter Larklight, och det är också namnet på första boken (av tre) i en ny serie av Philip Reeve.
Allting börjar den dag familjen får reda på att en vetenskapsman ska komma och besöka deras pappa. De får nästan aldrig besök, så de är jättespända och förväntansfulla, men all lycka vänds till skräck när det visar sig att vetenskapsmannen är en stor spindel som tar deras pappa till fånga och lindar in nästan hela huset i ogenomtränglig spindelväv (nu vill jag inte bo där längre). Syskonen lyckas i alla fall fly i en livbåt och hamnar på månen där de träffar rymdpiraten Jack och hans märkliga besättning. Jack lovar att släppa av dem i en stad, men allting går snett och syskonen befinner sig helt plötsligt på sitt livs största, och farligaste äventyr.

Den här boken gillar jag jättemycket. Den är lätt att hänga med i, och det händer någonting hela tiden. Perfekt att sätta i händerna på äventyrslystna mellanstadiebarn.

/Maria


Du och jag och din kille

                                               

Den här tunna lättlästa boken läste jag idag, och den består av en massa brev mellan 15-åriga Annelie och 13-åriga Viktor. De har träffats på sommarlovet och efter sommaren börjar de skriva brev till varandra. Man märker direkt att det lurar någonting mer än vänskap mellan brevskrivarna, men de stoppas av det faktum att Annelie har en pojkvän, Robban. Han har förändrats under sommaren, och medan hösten går blir Annelie mer och mer osäker på hur hon vill ha det.
Samtidigt växer bandet mellan Annelie och Viktor och de delar med sig av familje- och kompisproblem.
Och kanske kan de bli mer än bara vänner...

Det här med brevskrivande i böcker har vi ju träffat på åtskilliga gånger förut. Jag har ett par favoriter på temat, och det är Snöleopardens år av Anita Eklund Lykull och Breven inifrån av John Marsden.
Den här boken är skriven av Johan Unenge och är helt okej om man vill ha en söt lättsmält vänskaps- och kärleksbok, men jag rekommenderar ändå de två andra tipsen.

/Maria

Mardrömsakademien

                                                     

Dåligt väder på min nybörjade semester betyder en hel del lästa böcker, och därför en massa boktips till er.
Igår läste jag äntligen ut Mardrömsakademien som jag haft ett långt uppehåll ifrån.

Har ni någonsin drömt mardrömmar om läskiga monster och vaknat och varit livrädda? Ja, det har jag också.
Men för 13-åriga Charlie tar inte mardrömmarna slut bara för att han vaknar. Han har nämligen fått Gåvan. När han blir riktigt rädd öppnar han omedvetet portaler in till Landet Nedan, där alla monster lever, och monstren kan då ta sig ut i vår värld.
Efter att ha släppt ut monster på dagis och sova-över-kalas så är Charlie en ensam kille utan kompisar som undervisas hemma av sin mamma. När han råkar öppna en portal in till den farligaste delen av Landet Nedan så kommer förstärkning i form av ett gäng utdrivare och mardrömsmagiker som tar med Charlie till Landet Nedans Mardrömsakademi, där han ska få lära sig att kontrollera sin Gåva.
För första gången någonsin får Charlie riktiga vänner, men också de värsta fiender man kan tänka sig.

Mardrömsakademien är skriven av Dean Lorey för er som är 10-13 år, och den är riktigt bra. Jag trodde kanske att den skulle vara ännu mer spännande, men istället handlade den mycket om att passa in och att möta sina största rädslor, och det gillade jag!

/Maria

Percy Jackson

                                  

Känner ni till havsguden Poseidon, kärleksgudinnan Afrodite, himmelsguden Zeus och alla de andra?
Tänk er att gudarna faktiskt finns och vandrar runt i världen som vilka människor som helst. Föreställ er att de skaffar barn med vanliga människor och får barn som har övernaturliga krafter. Det är vad som händer i Percy Jacksons värld.
Efter att nästan ha blivit dödad i skolan av en lärare som visar sig vara ett monster, så får Percy reda på att han är den enda sonen till Poseidon. Han skickas till Halvblodslägret, där alla gudarnas barn får lära sig att använda sina krafter.
Det visar sig ganska snart att man förväntar sig stora saker av Percy. Poseidon är en mäktig gud, och Percy måste hjälpa honom att strida mot monster och andra gudar.

Jag har just läst klart del 3, och de är riktigt riktigt bra! Jag gillar att man får lära sig en massa om gudarna medan man följer Percys äventyr. Det dyker dessutom upp det ena monstret efter det andra. Det är ingen dans på rosor att vara son till en gud, det kan jag säga. 
Det ryktas dessutom om att det ska bli film av böckerna och författaren Rick Riordan håller nu på att skriva del 5. Del 4 kommer förhoppningsvis på svenska i år.

Percy Jackson har dessutom en riktigt cool hemsida, på engelska. Där kan man lära sig mer om gudarna och de andra karaktärerna i böckerna. Kolla in den. Det är den värd.

/Maria

Ghosting

                                   

Nat och Sandys mamma kunde prata med de döda, och efter mammans död har Sandy ärvt gåvan.
Nu tjänar syskonen pengar på att åka hem till människor som vill ha kontakt med vänner eller familjemedlemmar som inte längre lever.
Hemma hos Mrs Mory händer något oväntat. En ond ande bryter sig in och blockerar den som Sandy egentligen ska kontakta. Alla är livrädda, men de förgör anden och lovar att komma tillbaka.
Och visst har de tänkt att komma tillbaka. De är nämligen inte ett dugg rädda eftersom ingenting av det som hänt var på riktigt. De kan inte alls prata med döda, men att bluffa gör att de tjänar högvis med pengar.
Men allt förändras när Sandy börjar bete sig konstigt. Känner hon verkligen av spöken på riktigt? Och vad vill de i så fall berätta för henne?

Keith Gray har skrivit den här förvånansvärt spännande och läskiga boken som är liten och lättläst, och det kan kanske vara bra, för den är inte översatt från engelskan än.
Jag hade nämligen tänkt att ni skulle träna hjärnan lite på sommarlovet.
Prova, den är lätt att läsa och väl värd besväret.

/Maria

Djävulens fotspår

                                            

Alla barn i den lilla staden Redford kan ramsan:

Ett i eld och två i blod.
Tre i storm och fyra i flod.
Fem i vrede, sex i förakt.
Fruktan är sju och åtta är ondskans makt.
Nio är sorgen och tio smärtan som kommer sen.
Elva är döden, tolv liv igen.
Tretton steg till Mörkermannens dörr
Ingenting blir mer som förr.


Historien säger att det någonstans i skogen finns tretton stenar i rad som kallas för Djävulens fotspår. Om man går på stenarna och samtidigt läser ramsan kommer Mörkermannen fram på det trettonde steget.
Barn har i årtionden letat efter stenarna, men ingen har hittat dem.
Ingen förutom 8-åriga Bryan och hans 10-åriga bror Adam. Adam läste ramsan och gick på stenarna, och är sedan dess spårlöst försvunnen liksom åtskilliga andra barn som försvunnit i staden. Fortfarande, 5 år senare, är Bryan livrädd för skogen, och han är säker på att Mörkermannen finns på riktigt och gör dina mardrömmar till verklighet.
När han träffar Smokey och Jack lyckas han till slut samla så mycket mod att han vågar försöka förgöra Mörkermannen och ta reda på vad som egentligen hände med Adam och de andra barnen.
Men hur slåss man mot någon som vet vad du är allra mest rädd för, och som kan göra det verkligt och vända det emot dig?

Det har varit mycket mardrömmar i min värld senaste tiden. Samtidigt som jag läste den här håller jag på med Mardrömsakademien av Dean Lorey (mer om den när den är utläst), men den är inte på långa vägar lika otäck som Djävulens fotspår (som är skriven av E. E. Richardson).
Vill ni ha en riktig spökhistoria så ska ni läsa den här.
Men vad ni än gör- se till att inte läsa ramsan högt!

/Maria

Dags för fotbollsläsning!

Ingen har väl missat att fotbolls-EM just börjat?
Igår spöade Sverige Grekland med 2-0, och det är förhoppningsvis bara början på vägen till guldet.
Nu passar det alltså bra att läsa böcker med fotbollstema. Här kommer några bra tips:

6-9 år:
Frans och fotbollsmatchen av Christine Nöstlinger
Mini spelar fotboll av Arne Norlin
Mitt i mål Matti av Sofia Hedman
Matilda tänker bara på fotboll av Kirsten Boie
Fotbollsmysteriet av Martin Widmark
Dessutom har JØrn Jensen skrivit flera lättlästa böcker om fotbollsspelande Kasper

10-13 år:
Andralaget
av Anders Falkirk
Mållösa United av Måns Gahrton
Alla böcker om Ludde av Viveca Lärn, tex Luddes salta sommar
Mot nya mål
av Glenn Ringtved
Fotboll och kyssar och Tacklingar och tårar av Mikael Thörnqvist
Heja Lovisa! av Mats Wänblad

14 år och äldre:
Proffsdrömmar
och Matchhjältar av Mattias Göransson
Tröja nummer 10 av Hans Erik Engqvist
Kalkonernas hämnd av  Göran Lundin
Bengt-Åke Cras har dessutom skrivit flera fotbollsböcker. Börja tex med Måååål!

På biblioteket kan du också hitta massor med faktaböcker om fotboll där du kan lära dig att bli en riktigt bra fotbollsspelare. Läs tex Lovisas fotbollsskola eller David Beckham lär dig spela fotboll.

När prinsessor tar semester

                                                 

Ännu en underbar bok om prinsessor av Per Gustavsson. I När prinsessor tar semester ska alla prinsessor ta ledigt från sina jobb och åka på semester med en buss ut i skogen. De råkar som vanligt ut för allt möjligt. Den här gången tar bensinen slut - till och med reservdunken är tom, sen har  alla prinsessorna glömt att ta med både tält och mat. Hur ska de nu klara sig? Stackars prinsessor!! Det kan man ju tro om man vill, men så fel man har då. För prinsessor har alltid lösningar på alla problem. Man kan ju till exempel använda snygga örhängen som krokar för att fiska upp de största fiskarna. Sedan gäller det bara att hålla sig undan hyenorna. Men prinsessorna är inte rädda. Till och med farliga hyenor kan de slåss mot!

Det här är tredje boken om tjejer som är både självständiga och modiga... och som samtidigt bär söta rosa klänningar och tiaror! För det kan man faktiskt! Så borde väl ändå den verkliga världen också se ut. Läs den och njut! (Och glöm inte de första två böckerna: Så gör prinsessoroch När prinsessor fyller år.

/Ann-Sofie

Ingrid och Pappa

                                                

Jag får en sån där mysig nostalgi-kick tillbaka till min egen barndom när jag läser om Ingrid och hennes pappa.
Han är en sån där fantastisk pappa som alla vill ha. Han har en spännande plånbok, stora kläder som man klä ut sig i, dansar spisdans när han lagar mat och leker tåg så att de kan resa ut i världen med alla mysdjuren.
Katerina Janouch har ett härligt sätt att skriva på. Det är korta meningar, och det blir en skön takt i läsningen.
Mervi Lindmans illustrationer är dessutom helt underbara. Ingrid är ursöt, och pappan ser genomsnäll och busig ut.
Precis som det ska vara.
Hoppas att fler än jag har turen att ha en sån här pappa.

/Maria

Being/Jagad

                                              

Just nu håller jag på och läser en bok på engelska. Den heter Being och är skriven av Kevin Brooks.
Om man inte vill eller kan läsa på engelska så finns den också alldeles nyutkommen på svenska. Då heter den Jagad (därav rubriken).

Tänk dig att du vaknar upp på ett operationsbord på ett sjukhus, och kan höra läkarna prata, fast du är sövd. De ser inte att du är vaken, så de bara fortsätter med det de håller på med.
Tänk dig också att du lade dig där för en vanlig undersökning av din mage, men att du nu kan höra läkarna chockat diskutera det de hittat i din kropp. Metallbitar, silvertrådar och plastdelar.
Det här händer Robert. På något sätt lyckas han vakna till liv och rymma från sjukhuset efter att ha tagit sig förbi några vakter, stulit en pistol och tagit en läkare som gisslan.

Han flyr från staden och är plötsligt helt ensam. Han vet att om han återvänder så kommer de att vänta på honom.
Så vad ska han göra, och var ska han ta vägen? Det spelar ju egentligen ingen roll var han befinner sig, han kommer alltid att vara jagad, men han måste ändå få reda på vem han är, eller framförallt vad han är...
 
/Maria

Abela

                                                   

Okej, jag har hittat ännu en bok som fick mig att gråta floder.
Men inte bara för att den var sorglig, utan för att det samtidigt var vackert.
Vi får möta Abela i Tanzania i Afrika och Rosa som bor i London.
Abela är 9 år och lever ett hårt men lyckligt liv i en liten by med sin mamma och sin lilla syster. Men allt förändras den dag mamman blir svårt sjuk och dör. Vem ska nu ta hand om Abela? Som en räddande ängel dyker hennes morbror upp från England och Abela kan inte annat än att lita på honom när han säger att han ska ta med henne till England där hon ska få det bra, men talar han verkligen sanning?
I England får vi samtidigt följa 13-åriga Rosa och hennes mamma. Rosa lever ett rikt, lyckligt liv, men där är också en förändring på gång. Rosas mamma har nämligen bestämt sig för att hon vill adoptera en dotter från Tanzania.
Rosa vill inte alls ha en syster. Och varför vill hennes mamma ha en till dotter? Räcker det inte med den hon har?

Det här är en fantastiskt vacker bok om två helt olika flickors liv. Man gråter, men ändå kan man inte låta bli att le genom tårarna. Jag ville aldrig att det skulle ta slut och jag älskar Berlie Doherty för att hon skrivit den här boken!

/Maria

Flickan som var vacker i onödan

                                                   

I helgen har jag läst två böcker på temat "flickor i Afrika". Den här handlar om Asombasine (härligt namn va?) som bor i en liten by i Afrika, och hon är den mest föraktade flickan i hela byn.
Hon bor i en hydda med sin mamma, sin lillasyster och sin morfar. Hon får slita hårt hela dagarna under den stekande solen, och hennes morfar straffar henne hela tiden. Han hatar henne för att hon inte är en pojke, eftersom hans högsta önskan är att hans dotter ska få en son som kan ta hand om honom.
En dag minns Asombasine tiden innan sin födelse. Då, när hon pratade med himmelshuden Yini och han lovade henne att hon skulle få födas som pojke. Det här skrämmer männen i byn och de säger att hon är galen. De hävdar att ingen kan minnas tiden innan de föddes, men Asombasine vet att de har fel, och till slut tröttnar hon på det hårda livet i byn och bestämmer sig för att fly...

Den här boken är skriven av Janne Lundström och passar bäst för dig som är 13 år eller äldre.

/Maria

RSS 2.0