Kärlek

                                                    

Holly älskar musik och längtar till midsommarhelgen. Då är det en stor musikfestival och hennes favoritband The Faeries ska spela. Hon har sett dem massor av gånger, men man kan helt enkelt inte få nog av dem. Dessutom ska hon dit med bästa kompisen Wes, och tro det eller ej, den skitsnygga Jonah med läppringen och de fantastiskt gröna ögonen. Han verkar dessutom riktigt intresserad av henne. Allt kommer att bli perfekt.
Men sen kommer plötsligt Emily in i bilden. Den nya tjejen i stan som ser ut som en Barbie-docka, och som Wes faller handlöst för, och helt plötsligt hamnar Holly utanför. Tur att hon har Jonah. Eller?

Hata Romeo-författarinnan Rachel Wing är tillbaka med en bok fullpackad med kärlek.
Och jag tror att jag måste sluta säga att jag inte gillar kärleksböcker, för det gör jag uppenbarligen.
I alla fall när de är invecklade och krångliga och inte alltid går som man vill. :D
Den här är skitbra! Läs!

/Maria

Decembergatans hungriga andar

                                                      

Jenny går i sjuan och är inte alls nöjd med sitt liv. Hon blir alltid vald sist på gympan och hon kommer aldrig att bli lika snygg och populär som kompisen Charlie, men nu har hon kommit på varför hon inte är populär. Det är helt enkelt för att hon är ett fetto som inte förtjänar bättre, men nu ska hon minsann visa de andra att hon kan bli snyggare än dem.
Under sommarlovet bestämmer hon sig för att bli smal innan skolstarten. Hon äter mindre och mindre och tränar mer och mer. När hon sedan träffar den coola och några år äldre modellen Betty så spårar allt ur totalt.
Betty lär Jenny att man visst kan äta hur mycket man vill och ändå bli smal. Tricket är bara att inte låta något ligga kvar i magen. Jenny är överlycklig. Betty har lärt henne svaret på alla problem, och tillsammans är de oslagbara. I alla fall ett tag, för Betty börjar bli väldigt smal, och kanske funkar det inte så bra som de trodde...
Men trots alla varningssignaler och oron från föräldrar och kompisar så vägrar Jenny inse att hon har problem. Hon är helt övertygad om att de bara är avundsjuka på hennes snygga modellkropp. De förstår helt enkelt ingenting.
Kan de inte bara fatta att hon är trött på att vara ett mobbat fetto som alla hatar?!

Det här är en skitbra bok!
Ulrika Lidbo har ett språk som lika gärna kunde varit skrivet av en tjej i sjuan, och alla tankar och funderingar känns så himla äkta. Hon backar heller inte ur när det blir jobbigt, och det gillar jag. Vi får verkligen vara med i alla hemska förbjudna tankar och handlingar. En riktigt riktigt bra bok som alla borde läsa.

/Maria

Kyssen


                                                         

Jag har aldrig riktigt förstått mig på Jacqueline Wilson-hysterin som en del har (jag gillar faktiskt bara Lola Rose).
Mest skeptisk har jag varit till de barnsliga omslagen, men nu har det hänt något. Ett omslag som inte är tecknat! Wow.
Boken är bra också, och det är ju såklart ett plus.

Snart 14-åriga Sylvie har en bästa kompis som heter Carl och som hon är galet kär i. Hon är övertygad om att de ska leva hela sitt liv tillsammans, men Carl verkar tyvärr inte lika säker. Klart han vill vara vän med henne för alltid, men han verkar inte vara kär i henne, vilket självklart gör Sylvie ledsen.
På en fest kysser Carl den coola och snygga Miranda och Sylvie blir jättesvartsjuk, men Carl verkar inte vara intresserad av Miranda heller. Faktiskt så verkar han inte vara intresserad av någonting alls längre. Han pratar knappt med någon och håller sig undan för sig själv. Sylvie blir orolig, men Carl vägrar berätta vad det är han tänker på.
Vill han inte vara vän med Sylvie längre? De brukar ju alltid berätta allt för varandra!

Det här är faktiskt en ganska härlig kärleksbok (jag gillar ju vanligtvis inte kärleksböcker) om obesvarad kärlek och riktigt stark vänskap. Läs så får du se...

/Maria

Skuggan

                                                  

Sarahs mamma lämnade familjen för sju år sedan, och sen dess har inget hört ett ljud ifrån henne. Inga kort, brev eller telefonsamtal. Innan mamman lämnade dem så var Sarah ett lyckligt barn, men nu är hon arg och ensam och känner sig värdelös. En dag när hon sitter vid datorn råkar hon komma in på sin pappas mail, och där hittar hon ett brev från sin mamma! Pappan har mailat henne och bett henne kontakta Sarah, men mamman vägrar.
Sarah blir så arg så att hon bestämmer sig för att skriva ett anonymt mail för att skrämma sin mamma. Hon vill hämnas, men mailet får inte den effekt hon önskar. Istället bestämmer hon sig för att leta upp huset där mamman bor...

Det här är en tunn lättläst bok skriven av Lee Weatherly, och den handlar helt enkelt om hur en mamma bara kan lämna sitt eget barn, och aldrig höra av sig igen?
Det handlar såklart också om att vara den som blivit lämnad, och att handskas med alla känslor av sorg och ilska.

/Maria

Utpekad

                                                          

Nathan har en underbar pappa som visserligen reser mycket eftersom han kör lastbil, men när han är hemma så är han världens bästa pappa.
Nu är han på väg hem från Tyskland, och Nathan ska möta honom vid sjön där de brukar fiska. När pappan kommer fram 40 minuter för sent har han ett rivsår på armen och beter sig väldigt underligt. Han drar sig undan och ursäktar förseningen med att han blivit fast i trafiken.
Dagen efter hittas en ung tjej död i närheten av sjön, och polisen kommer på besök hemma hos Nathan. Någon har sett hans pappas bil parkerad en bit bort, och han har också funnits i närheten vid två andra liknande mord.
Plötsligt är hans pappa mordmisstänkt, och Nathan fattar ingenting. I skolan är alla hemska mot honom och säger vidriga saker om hans pappa, och Nathan får det jobbigare och jobbigare.
Han börjar försöka hitta ledtrådar som kan bevisa att hans pappa är oskyldig, men tänk om han inte är det?
Kan hans underbara pappa verkligen vara en mördare?

Nigel Hinton har skrivit en riktigt spännande och lättläst bok för ungdomar.

/Maria

Janis den magnifika

                                                           

Johanna Nilssons nya ungdomsbok är en gripande historia, precis som alla hennes andra böcker. Den handlar om 17-åriga Janis som just förlorat sin bästa kompis Emelie på ett tragiskt sätt som gör det svårt att gå vidare.
Hon bestämmer sig helt enkelt för att hon behöver tid för sig själv. Tid att sörja och samtidigt vara förbannad på Emelie för att hon gjorde det hon gjorde. För att hon lämnade Janis ensam.
Därför tar hon sin brorsas bil och sticker. Tanken är att hon ska ta sig till Norrskenet för att hitta det ultimata som hon och Emelie skulle hitta tillsammans, men vägen dit är lång och kantad med en hel massa händelser och personer som korsar hennes väg.
Hon träffar bland annat Jim, en ung kille som inte verkar må särskilt bra, men han har något som Janis behöver. Kanske är det kärlek, kanske inte. Det kan också vara så att hon bara vill ha någon som kan hålla om henne på nätterna. Men Jim är en komplicerad människa, och kanske är det så att han gör mer skada än nytta. Färden mot Norrskenet fortsätter, men vad ska hon göra när hon kommer dit? Hur går man vidare?

Det här är en galet bra ungdomsbok om sorg och vänskap. Om att ha förlorat sin bästa vän och inte veta var man ska ta vägen. Men det handlar också om känslan av att ha svikit, och att ha blivit sviken. Kunde hon ha gjort något för att förhindra Emelies död, och hur kunde Emelie vara så jävla taskig att hon lämnade Janis utan att förvarna?

/Maria 

Legenden om de fyra elementen

                                                  

Det är äntligen sommarlov igen, men för Embla väntar bara tråkigheter. Hon ska spendera ännu en sommar hos Herr och Fru Karstén. Det var kanske kul när hon var yngre men sedan hon förlorade sin älskade tvillingbror Samuel så är det mest ensamt och tråkigt. Men när Embla får en gammal träkarusell ändras allt. På karusellen finns frågan: Önskar du inträda i spelet om De Fyra Elementen? och Embla svarar ivrigt ja. Plötsligt befinner hon sig i ett annat land, framför en stor borg. Hon har hamnat mitt i ett urgammalt spel om de fyra elementen luft, vatten, jord och eld.
Massor av människor är på plats och när Embla möter den jämngamla Noel så får hon lite förklaring till spelet.
Landet består av fyra olika sfärer baserade på de fyra elementen. De ska ta sig igenom Sammetsbergen, Vattendeltat, Himlavalvet och Eldsklyftan. I varje sfär ska nästan omöjliga uppgifter lösas. Om man klarar sig igenom alla delarna så har man chansen att få en nyckel till Lycksalighetens glänta, och där får man träffa den man mest längtar efter, även om det är någon som dött. Tävlingarna är tuffa och motståndet hårt, men tanken på Samuel får Embla att kämpa vidare. Hon måste bara få träffa honom igen.
Allt skulle såklart gå betydligt lättare om inte den grymme Umber, som regerar i Eldsklyftan, fått för sig att förstöra för alla tävlande och själv ta makten över alla fyra sfärer. Om han lyckas så är hela spelet över för all framtid och hela landet förstörs.

Susanne MacFie har skrivit den här otroligt spännande boken. Den finns inte en enda tråkig sida i den. Trots att den är nästan 600 sidor tjock så är den lättläst och skriven för mellanstadiet.
Den är faktiskt så bra att jag nästan kan ha överseende med alla stavfel och särskrivningar, men bara nästan. De är lite för många för att det ska vara okej.

Läs den i vilket fall som helst, för den är riktigt spännande!

/Maria

Och sedan kom hösten

                                                     

Tjejerna från underbara Persikosommar är tillbaka.
Sommaren är över och alla arbetare på persikoodlingen har åkt tillbaka till Mexico över vintern. Även Birdies pojkvän Enrico.
Leeda och Murphy har flyttat hem till sig igen och även om tjejerna fortfarande träffas så känner sig Birdie riktigt ensam bland persikoträden.
Det pratas om college och skickas ansökningar. Murphy har bestämt sig för New York. Det är dit hon har velat åka i hela sitt liv, och det är dit hon ska. Så är det bara. Men kommer hennes pojkvän Rex att vilja följa med?
Leeda har äntligen börjat få lite uppmärksamhet från sin självupptagna mamma, men sen kommer Leedas syster Danay hem igen, och allt rasar.
Mitt i allt elände och svåra val så glider tjejerna längre och längre bort ifrån varandra. De långa härliga sommardagarna som de hade tillsammans är som bortblåsta, och sommaren är fortfarande långt borta.
Ska de klara av att ta sig igenom den mörka och kalla hösten, och ska de hitta tillbaka till varandra?
Riktiga vänner klarar väl allt, eller?


Jag älskade verkligen Persikosommar. En underbar bok om vänskap och kärlek.

Deh här är nästan lika bra. Lite jobbigare och lite mörkare, men samtidigt ganska mycket starkare.

Jodie Lynn Anderson har skrivit ännu en riktigt bra ungdomsbok.


/Maria


Det brinner i mitt huvud

                                                     

Daniel går i åttan och har det riktigt jobbigt. Han har svårt att vara stilla och att koncentrera sig och hamnar ofta i slagsmål och bråk med både lärare och elever. Så har det varit hela hans uppväxt, och därför har han inga riktiga kompisar. Hemma är hans mamma såklart orolig och ledsen eftersom hon ser att han inte mår bra.
Varje dag går han till skolan och tänker att "idag ska jag skärpa mig. Idag ska jag inte bråka med någon alls". Men sen står han där i matkön och någon puttar till honom i magen och han känner hur han direkt blir riktigt förbannad! Det känns som att det brinner i huvudet, och i nästa sekund har han vänt sig om och slagit ner den som puttade honom.
Efteråt vet han inte vad som hände, men han vet att han inte hade kunnat stoppa det.
Han går på det ena krismötet efter det andra, men nu har någon börjat misstänka att han kanske har adhd.
Alla tycker att det väl vore skönt med en diagnos, men Daniel tvekar. Om de andra i skolan får reda på att han har ett handikapp så kommer de ju aldrig sluta reta honom!
Men samtidigt lär han känna Emma med det röda håret, och hon verkar förstå honom på ett sätt som ingen annan gör. Och hur är det egentligen med den sorgsna Catrine som han möter på en bänk en dag när han sprungit från skolan. Hon verkar bära på mörka hemligheter, men hon hjälper också Daniel att förstå vad som verkligen är viktigt.

Jag älskade den här boken! Camilla Lagerqvist har skrivit en bok som verkligen beskriver adhd på ett sätt som jag kan förstå. Om hur det är att vara annorlunda utan att man vet varför.


Den här boken borde läsas av alla elever, och framförallt alla lärare!

/Maria


One mistake

                                                 

Ännu en ny engelsk ungdomsbok har landat i biblioteket.
Den här handlar om Ben, som är en aning otursförföljd, till skillnad från sin till synes perfekta syster Emma.
Ben har lyckats bli av med sitt jobb, sitt körkort och sin flickvän på kort tid, och hans föräldrar är riktigt besvikna. Emma å andra sidan är den perfekta dottern som snart ska gifta sig med sin rika pojkvän. Men en natt ändras allt.
Emma ber Ben om hjälp. Hon har råkat vara otrogen med en nattklubbsägare och hävdar att allt finns på bild i hans dator. Nu behöver hon Bens hjälp att förstöra bilderna och därmed rädda sitt förhållande med pojkvännen, men när Ben konfronterar nattklubbsägaren så visar det sig att Emma inte sagt hela sanningen. Det är inte så lätt att fixa som han tror.
Ska han hjälpa henne så att inte hela hennes liv blir förstört av ett enda dumt misstag?

Det här är en ganska lättläst engelsk bok, skriven av Joanna Hines.
Det handlar om att få en andra chans och om att göra vad som helst för att sudda ut hemska misstag som man råkat göra.

/Maria

Emma Gloria och den röda Längtansboken

                                                        

Utan att ha läst den första boken om Emma i "Emma Gloria och de Levande Varslarna" vågade jag mig på den fristående andra delen Emma Gloria och den röda längtansboken. Boken är skriven av Henrika Andersson.


Emma är 14 år och ska återigen börja skolan efter lovet. Hon längtar efter att få mer tid med sin kille - Sandor. Istället får hon veta att han ska flytta till Paris bara några dagar efter att Emma fått veta det. Emma känner sig sviken och vet inte var hon ska göra av alla känslor. Allt samlas i den röda längtansboken, där hon skriver sina innersta tankar. Tur att hon har den! För vem ska hon annars vända sig till när allt går fel. Bästa vännen kanske inte är någon bästa vän. Och musikläraren kanske börjar bli lite för närgången. Hon kan väl ändå inte gå till nån knäppdoktor?!

Allt det här är jättejobbigt att läsa om. Man har en stor klump i magen medan man läser.

MEN

Boken är helt fantastisk, fruktansvärd och samtidigt fin. Läs den om ni vill ha en bok som verkligen känns!

/Ann-Sofie


I morgon när kriget kom

                                                     

Tänkte bara passa på att tipsa om en av mina absoluta favoritserier!
John Marsden har skrivit massor med bra ungdomsböcker, men de här är verkligen helt galet bra.
Serien består av 7 delar, och sedan finns tre böcker till om Ellie som är berättaren i de sju första.

Det handlar om sju ungdomar som åker iväg upp i bergen för att tälta några dagar. En natt väcks de av massor av flygplan som sveper förbi, och det händer inte ofta här i den Australienska landsbygden. När de beger sig hemåt igen upptäcker de att hela deras by har tagits över. Alla människor är tillfångatagna och det är soldater överallt. Skrämda beger de sig tillbaka till stället där de campat, ett klippområde som kallas för Helvetet.
Där sitter de, livrädda och ensamma i flera veckor, men sedan bestämmer de sig för att göra nytta. De beger sig ner till byn för att förstöra för soldaterna. Det börjar relativt oskyldigt med sabotage av några bilar, men efterhand blir de djärvare och mer oförsiktiga. Det finns nästan ingenstans där de är säkra, och de vet inte om deras föräldrar lever eller inte. De är helt utlämnade till varandra och det är inte helt lätt. Ena sekunden spirar kärleken och nästa sekund hatar de varandra.

Det här är en underbart gripande serie om att vara ung mitt i ett krigsdrabbat land och om att vilja göra mer än man kanske kan, och om att kämpa tills man knappt orkar stå på fötterna, och så tvingas kämpa lite till, bara för att överleva. Det som är skönt, och som gör det trovärdigt är att John Marsden inte gjort de här ungdomarna till några hjältar. De gör så mycket de kan, men de åker också fast, gråter, skadar sig ordentligt, och några till och med dör. Trots allt kämpar de vidare, för man kan ju inte bara ge upp, eller?

Böckerna i serien heter:
* Imorgon när kriget kom
* När natten är som mörkast
* Tredje dagens kyla
* Nu är mörkrets tid
* Så grydde hämndens timme
* I skymningens land
* På andra sidan gryningen

/Maria

RSS 2.0