Spiralportens väktare

                                               

Igår läste jag en alldeles ny bok av Lise Bidstrup som utspelar sig i rymden, men inte som vi är vana vid den. I galaxen Spiralen ingår nämligen 14 planeter i form av en spiral.
På varje planet finns en portväktare, och det är dem man måste söka upp om man vill ta sig från en planet till en annan. De öppnar då en portal som man kan resa igenom.
Att bli portväktare är inget man väljer själv. Man blir helt enkelt utvald av De äldstes råd och utbildas vid Akademin för portväktare på planeten Degin.

Kwami är 14 år och bor på den lilla lugna planeten Yrtil, och hennes högsta önskan är att bli portväktare, men istället spenderar hon dagarna med att ta hand om familjens höns. Men nu har hon fått nog. Hon bestämmer sig för att själv ta sig till Akademien, övertygad om att när hon kommer dit så kommer de se hur modig hon är och låta henne börja sin utbildning.
Men det är lättare sagt än gjort. På Akademin blir hon inte insläppt, och plötsligt är den före detta portväktaren Littugo hennes enda hopp. Han smugglar in henne på Akademin, och där inne förändras Kwamis liv för alltid, men inte riktigt som hon tänkt sig. Plötsligt är hela Spiralens framtid i fara, och Kwami och hennes nya vänner är de enda som kan rädda galaxen...

Den här boken var riktigt spännande och jag ser fram emot fortsättningen, för det här är första boken i en serie om galaxen Spiralen. Serien passar finfint för dig som är 11 år eller äldre.
Lise Bidstrup har tidigare skrivit fantasyserien Dvärgarna från Terra.

/Maria

Naomi och Ely's kyssförbudslista


                                           

Naomi och Ely bor grannar och har varit bästa vänner sedan de föddes. De gör allt tillsammans och känner varandra utan och innan. Alla vet att de hör ihop. Så är det bara. Problemet är bara att Naomi nog har lite andra känslor än bara vänskap för Ely, och även om hon hoppas så vet hon att de aldrig kan bli mer än vänner. Ely är nämligen homosexuell, och har inga planer på att bli ihop med någon tjej, inte ens om det är Naomi.
För att undvika svartsjukedraman så har de en lista med killar som ingen av dem får kyssa, och det funkar ganska bra. Ända tills Ely "råkar" kyssa Naomis pojkvän.
Plötsligt är ingenting som förut. Naomi pratar inte med honom, hon sätter upp regler för hur de ska bete sig om de möts i trapphuset och tänker aldrig förlåta honom.
Men innerst inne vet de båda två att de inte kan leva utan varandra. Frågan är bara hur de ska hitta tillbaka till det de hade?

Den här boken läste jag för länge sedan på engelska, men nu är den sprillans ny på svenska och förtjänar lite reklam. David Levithan och Rachel Cohn har ju förut skrivit Nick och Norah's oändliga låtlista tillsammans, och visst är böckerna lite lika, men ändå inte. Språkmässigt är de väldigt lika, och ibland är språket rörigt med tecken och sångtitlar, och ibland är det väldigt enkelt och flyter på. Jag antar att detta beror på att det är 2 författare inblandade, och det är både kul och stundtals irriterande.
Bra är den i alla fall.

/Maria

Nya böcker!

Idag var det rena rama julafton på biblioteket och äntligen har vi lite nya böcker.
Melker lade genast beslag på en bok och började läsa,  men till slut kom vi överens om vem som skulle få läsa vad. Håll utkik efter kommande bokrecensioner.

             

              


/Maria, Cecilia och Melker

Skogens systrar: flykten
Skogens systrar: flykten är fortsättningen på boken Skogens systrar som kom ut förra året. Den boken handlade om Tom som flyttat ut på landet med sina föräldrar. Väl där händer det en massa konstiga saker och det visar sig att det är fyra systrar som ligger bakom det hela, varav den ena systern är död. I den här boken handlar det mest om de tre systrarna som blivit placerade i fosterfamiljer. Ena systern Tuva längtar efter sina systrar och  bestämmer sig för att rymma till dem för att ta med sig dem till skogen. I skogen väntar nämligen den fjärde systern, hon som är död. Tuva hittar sina två systrar Månfare och Vilda men det är både svårt och farligt. Nu gäller det för alla tre att lyckas fly från både polisen, socialen och deras fosterfamiljer.

Jag gillade verkligen den första delen i serien och hade lite för stora förväntningar... 

/Cecilia

Antboy- pissmyrans bett

                                                 

Pelle går i sexan och har det inte helt lätt i skolan. Han är kort, lite tjock och har inga kompisar. I skolan får han ständigt akta sig för Terror-Tvillingarna som tex binder fast honom på tjejtoan med byxorna nere.
En dag blir han biten av en pissmyra, och får väldigt ont i handen och blir sedan väldigt trött. När han vaknar så har han sovit jättelänge och det visar sig att han i smyg ätit massor av saker med socker i.
Dagen efter blir han utsatt för en orättvis tävling av gympaläraren, och när Pelle puttar till honom så flyger den stora gympaläraren halvvägs över gympasalen. Pelle fattar ingenting, men det visar sig snart att han inte bara är stark, han kan även springa rekordfort och klättra på väggarna!
Han har blivit en superhjälte! På vinden skapar han sitt huvudkvarter Myrstacken, och det är också där han syr sin superhjältedräkt och gör sig själv till hjälten Antboy (Myrpojken).
Nu ska han ut och rädda världen!
Men det är inte så lätt att hjälpa. Människor är inte så vana vid att en maskerad pojke dyker upp och lägger sig i, och hela hjältegrejen blir ganska misslyckad. Dessutom börjar Antboys krafter försvinna...
Men kanske går det att rätta till.

Jag gillar den här boken och kan tänka mig att den kan gå hem hos killar i åldern 10-12 år.
Den är rolig och spännande, och så handlar den ju om en superhjälte, och det gillar jag!
Kenneth Bøgh Andersen är författare och boken innehåller dessutom en del coola bilder av Erik Petri.

/Maria

Cirkusflickan

                                                 

I helgen läste jag den splitternya boken Cirkusflickan av Camilla Lagerqvist.
Trots att jag inte är något stort fan av cirkus (jag är mest rädd för clownerna) så gillar jag cirkusböcker.
Jag gillar alla spännande karaktärer och mystiska uppträdanden.
Den här boken börjar år 1917 när Ellen är sex år och hennes mamma säljer henne till madame Zenitha och hennes cirkus. Genast sätts Ellen i stenhård träning för att bli cirkusens nya stjärna- lindanserskan Elisaveta.
Samtidigt som hon sörjer sin mamma och gråter sig till sömns på kvällarna, så finns det också små ljusglimtar här och där på cirkusen. Den skäggiga damen Welda blir som en mamma för Ellen, och hon trivs faktiskt på linan i manegen. Cirkussällskapet turnerar ständigt runt, och Ellen får möta många färgstarka personer och se en massa spännande platser. Det är också i cirkusens värld som hon till slut träffar akrobaten som hon blir kär i.

Det som är spännande och oerhört sorgligt som läsare är att vi också får följa Ellens mammas brev till sin dotter genom åren. Breven är fulla av sorg och längtan, men också om förhoppningen att Ellen till slut ska vilja flytta hem igen. Problemet är bara att Ellen aldrig får dem, och därför inte får veta att Madame Zenitha ljugit om att Ellens mamma inte ville ha henne kvar.

Jag gillar den här boken. Det är full fart, härliga människor, bråk mellan olika cirkussällskap och både glädje och sorg.
Passar för dig som är 10 år eller äldre.

Boken finns snart att låna på biblioteket!

/Maria


Överlevarna

                                         

Har du missat Cherub-serien av Robert Muchamore så är det verkligen hög tid att upptäcka den nu.
Cherub är en hemlig grupp av agenter som arbetar för Storbritanniens underrättelsetjänst. Det som är ovanligt är att deras agenter är mellan 10 och 17 år. De allra flesta är föräldralösa barn som tas om hand av Cherub och sätts i stenhård träning för att bli fantastiska agenter. Ingen misstänker ju barn.

James är en av Cherubs bästa agenter, och också den som lättast hamnar i trubbel. I den här boken ska han följa med på ett uppdrag hos en religiös sekt i Australien. Sekten kallas för Överlevarna och deras högkvarter ligger mitt i ödemarken. James och resten av Cherub-agenterna låtsas vara en familj som sakta men säkert blir indragna i sekten. Medlemmarna börjar hjärntvättas redan från första dagen, och samtidigt som James och de andra ska lista ut sambandet mellan Överlevarna och den våldsamma miljöaktivisterna i organisationen Hjälp Jorden! så måste de stå emot alla Överlevarnas knep. Det går helt enkelt inte att lita på någon.

De här böckerna är otroligt bra. Uppdragen är farliga och träningen stenhård.
Det här är femte boken av sex hittills, och de andra heter:

1. Rekryten
2. Uppdraget
3. Fritagningen
4. Fritt fall
6. Aktivisterna

/Maria

Spöket på värdshuset Tokaido

                         

I brist på nya böcker att läsa så tog jag med den här hem över helgen.
I 1700-talets Japan bor 14-åriga Seikei, en ung kille med stora drömmar om att få bli samuraj. Han vet dock att det är omöjligt eftersom hans far är tehandlare, och sönerna går alltid i sina fäders fotspår.
På väg till en stor stad för att sälja te, hamnar Saikei och hans pappa på värdshuset Tokaido, där även en mäktig och väldigt otrevlig samuraj övernattar. På kvällen blir Seikei väckt av en stor mörk varelse med horn på huvudet och på morgonen visar det sig att en dyrbar rubin blivit stulen från samurajens rum. Trots att han vet att ingen kommer att tro honom så berättar Seikei vad han sett på natten, och plötsligt är han indragen i en farlig men spännande jakt på den skyldige.

Jakten på tjuven visar att Seikei är en kille med väldigt mycket mod och en massa andra viktiga egenskaper i likhet med en samurajs, och kanske kan Seikei få sin dröm uppfylld?

Det här är del 1 i Samuraj-serien av Thomas Hoobler. Del 2 heter Den flytande stadens demon.

/Maria

Säg hej till Melker!

               

Bibliotekets nya maskot heter numera Melker!
Tack Matilda för namnförslaget! Bok kommer på posten!


The prince of mist

                                              

Under min semester har jag läst en engelsk ungdomsrysare av Carlos Ruiz Zafón.

13-åriga Max är inte helt förtjust i det nya huset som hans familj flyttat till. Det är ett slitet strandhus som ligger mitt i ingenstans. Bakom huset finns en stor inhängnad park med statyer av ett cirkussällskap. Parken är omgiven av dimma och när Max studerar clownen i mitten så är han övertygad om att den rör sig. Max lillasyster hör röster från sin garderob, och hans andra syster har otäcka mardrömmar.
Dessutom har hans lillasyster hittat en svart katt som ger Max rysningar med sina stirrande ögon. Som tur är hittar Max en kompis, Roland, som tar med honom till ett gammalt skeppsvrak där han brukar dyka, och han får annat att tänka på.
Men Rolands morfar har kusliga saker att berätta om strandhuset, och allting verkar kretsa runt en mystisk figur som sjönk med vraket och kallades "The prince of mist" (mist betyder dimma). Han fick folks önskningar att slå in, men han krävde också något tillbaka- människors liv!
Nu tyder allt på att han är tillbaka- frågan är bara vad eller vem han är ute efter...?

Den här boken är jättesvår att skriva om, men den var riktigt kuslig och stundtals otäck.
Jag sträckläste de 200 sidorna och älskade den!

/MariaStora djurboken

 

Vill du veta hur en goliatbagge ser ut? Eller du visste kanske redan att vargspindeln bär sina ungar på ryggen?.  Jag visste inte ens att det fanns något som hette vargspindel, gjorde du?

I den här underbara faktaboken finns över 200 djur representerade. Du får läsa om djur i regnskogen, djur som lever i skogen, vad är ett kräldjur och om en massa andra djur. Sen så är det jättefina bilder.

/Cecilia


Hemliga klubben: Fallet med de stulna smyckena 

Moa och Måns bestämmer sig för att bilda en hemlig klubb, som såklart heter Hemliga klubben. Klubben har som uppgift att lösa olika brott och de får snabbt nys på första deckargåtan. Anton Olsson har haft inbrott och fått värdefulla smycken stulna. Moa och Måns bestämmer sig för att hjälpa till och får snabbt olika misstänkta. En misstänkt är Hanna som verkligen älskar smycken. Hon har nästan daligen nya smycken på sig. Anton har visat henne dem och hon tycker smyckena var jättefina. Sen så finns det andra misstänkta också.... 
Moa och Måns skuggar de misstänkta för att se om de uppträder misstänkt, och såklart gör dom det.

Första delen i en sprillans ny deckarserie för barn som älskar deckarmysterier. Jag tycker att första delen är gansk lik "Lasse-Maja"-böckerna...  Rekommenderas varmt!

/Cecilia


Märta på hopptävling

Underbart gulliga Märta är tillbaka! Boken handlar om Märta som har börjat på ridskola och allt vad det innebär med nya kompisar och hästarna. Märta och en kompis, Maja har startat en hästtidning där de skriver om allt som händer på ridskolan. Ridskolan ska ha hopptävling och då ska såklart tjejerna skriva om den i sin tidning. Varken Maja eller Märta ska vara med i hopptävlingen då de är alldeles för dåliga. Dom har i alla fall börjat hoppträna lite, men det är jättesvårt och lite läskigt....

Jag älskar böckerna om Märta. Det har tidigare kommit ut två delar i serien och jag hoppas det kommer fler. Lättlästa och hög igenkänningsfaktor.

/Cecilia


Nya bilderböcker

Nu är jag, Cecilia tillbaka från semestern. Hade en hög av nya böcker på mitt skrivbord och en stor del av dem var bilderböcker. Litet smakprov kommer här...

RSS 2.0