Med Döden i hälarna

                                                         

För ett tag sedan när jag och Ann-Sofie pratade om Boktjuven, så kom jag på en annan bok som handlar om Döden. I Boktjuven är ju Döden berättaren, och även i den här har han en central roll.
Det är år 1352, och för ett par år sedan fick Döden ett uppdrag från Den Högste (Gud?) att starta en liten epidemi som kunde slå ut ett par tusen människor jämt fördelade över kontinenten. Världen började nämligen bli lite för överbefolkad. Eftersom Döden är en person som gör sitt jobb grundligt så startade han pestepidemin. Kanske tog han i lite för hårt, tänker han nu när han sitter inför Den Högste och ska försvara sig. Att ta död på 33 miljoner människor var inte riktigt det han hade blivit tillsagd att göra. Trots allt är han ganska nöjd med sig själv.
Ni trodde kanske inte att man kunde ge Döden sparken från sitt jobb, men det kan man! Tro mig. Man kan tydligen också ersätta honom med en amatör i skelettkostym av trikå och en ny teknisk lie.

Samtidigt är en ensam riddare på väg hem. Han har lyckats överleva pesten som härjat i landet och han känner sig ensam på sin färd hemåt. Plötsligt träffar han på en mystisk man, och de bestämmer sig för att ta sällskap. Kanske skulle han tagit ett annat beslut om han visste att det var den nya Döden som han hade bredvid sig...

Det här är en medeltidssaga som inte liknar någonting annat. Den skrevs 2001 av Henrik Einspor, och det var då jag läste den första gången.
Det är en häftig berättelse som både rymmer spänning, historia och en hel del humor.

/Maria


Septimus Heap 1-4

                          

Nu har jag äntligen läst ut del 4 i serien om Septimus Heap, och den heter Sökandet.
Om man läst de tidigare tre böckerna så vet man att Septimus är en kille med stora magiska krafter. Han har bland annat hittat sin riktiga familj, fått reda på att han är trollkarl, bekämpat onda skuggor och rest i tiden. Nu är han lärling hos den nuvarande Övermagikern Marcia Overstrand, och där trivs han riktigt bra. Lärlingstiden är spännande och Septimus är en duktig elev. Men något står inte rätt till. Någon med mörka krafter har återvänt och bestämt sig för att göra livet svårt för Septimus, och ett gammalt spöke har bestämt sig för att skicka iväg Septimus på sökandet, ett uppdrag som bara kan ges till lärlingar som avslutat sin utbildning. Septimus har fortfarande ett par år kvar, men alla regler kan ju brytas om man bara är skicklig nog. Plötsligt tvingas han iväg på ett livsfarligt uppdrag som ingen någonsin återvänt ifrån. Samtidigt vill Septimus syster Jenna ha med honom på en resa för att hitta deras bror Nicko som fastnat i tiden.
Självklart vill Septimus hitta Nicko, men hur ska han kunna undkomma sökandet?


Det här är en jättebra serie av författarinnan Angie Sage. Böckerna är ganska tjocka, men rätt så lätta att läsa.

En fartfylld fantasy-serie för er som vill ha spänning direkt från första kapitlet.

Magi, Skuggan och Alkemisten finns även som CD-bok för dig som vill lyssna!

Septimus Heap har också en snygg (engelsk) hemsida. Kolla här.

/Maria


Så länge vi båda andas

Det är titeln på fjärde boken i Twilight-serien om Bella och Edward.
Datumet som gäller nu är att den släpps på svenska den 12:e mars.

                                            

Det finns även ett preliminärt datum för andra filmen, som kommer att heta New Moon. I USA kommer den ha premiär 20 november, och tydligen jobbas det för fullt för att få samma datum här i Sverige.
Jag är i alla fall väldigt nyfiken på filmen. Boken har jag redan läst, men jag säger inget om den än.

/Maria

Pojken i soffan

                                                      

Nu har jag äntligen läst Sonya Hartnetts nya bok Pojken i soffan, och jag har inte en aning om vad jag ska säga om den. Hennes böcker är alltid härliga att läsa, men jag vet aldrig hur jag ska prata om den så att ni förstår det underbara i dem.
Pojken i soffan börjar med just en pojke i en soffa. När den gamla damen Matilda kommer hem en dag så är han bara där. Han sitter i hennes blommiga soffa som att det vore en självklarhet att han skulle sitta just där.
Matilda tycker att det är trevligt med besök. Hon kokar te och börjar berätta om sitt liv.

Historien handlar om den dag Maddy (som hon kallades när hon var ung) träffar en mystisk pojke på stranden. Han sitter där, i sanden, med en pelikan i famnen. Han är det vackraste Maddy någonsin sett, och hon kallar honom Fjäder. De pratar i timmar, och dagen efter ses de igen. Med tiden blir de ett par och eftersom Maddys föräldrar inte tycker att deras dotter passar ihop med någon som inte har ett ordentligt hem (han bor nämligen på stranden), så flyttar de till ett ödsligt hus i skogen där de får vara i fred. Men tiden går, och Fjäder förändras. Han försvinner till stranden långa stunder, och plötsligt är han där hela dagarna. Maddy blir ledsen, men samtidigt vet hon att han behöver sin frihet.
Innerst inne vet hon att det inte är rätt att hålla honom kvar om han inte är helt lycklig, men hur släpper man taget om den som man älskar mest? Den dag han till slut lämnar henne ger hon sig iväg för att hitta honom och få svar på den stora frågan:
"Hur kan man möta kärleken, och förlora den, och fortsätta leva utan den, och inte känna av förlusten hela livet?"

Samtidigt, åtskilliga år senare, sitter pojken kvar och lyssnar uppmärksamt, men vem är han egentligen?

Sonya Hartnetts böcker är sådana som alltid får mig att tänka lite extra på livet. Hennes språk är filosofiskt och jag älskar att fundera medan jag läser. Svårigheten med hennes böcker är bara vem man ska ge dem till. Det är inte böcker som man bara skummar igenom och sedan släpper. De tar sin tid, både medan man läser och efteråt.

/Maria

Jag, Dante och miljonerna

                                                  

Vill du läsa en knasig historia om en soptipp, en talande knasig råtta och en väldig massa pengar? Då är Frida Nilssons nya bok något för dig.
Helge har jobbat på samma bank i hela sitt liv och han älskar sitt jobb, men en dag, precis när Helge blivit chef, så försvinner 10 miljoner kronor ur bankvalvet och Helge blir misstänkt! Men istället för att följa med poliserna så hoppar han ut genom fönstret, hamnar i en sophög, och vaknar på soptippen!
På tippen är det mörkt, kallt och geggigt. Allt är kletigt och mögligt och Helge känner sig oerhört ensam där han sitter i sin fina kostym.
Till slut dyker en råtta upp, men det är inte vilken råtta som helst. Den heter Dante och är den största råtta Helge någonsin sett, och dessutom är den otroligt otrevlig. Men till slut följer Helge med Dante hem, och tillsammans tvingas de slåss mot den livsfarliga uteliggarhunden, samla fina saker som de kan sälja och gillra fällor för det stora sopmonstret.
Visst längtar Helge hem, men poliserna letar nog fortfarande efter honom, och dessutom börjar han nästan trivas med Dante. Men inte kan man väl bo på en soptipp i resten av sitt liv?

Det här är en fartfylld galen historia av Frida Nilsson som skrivit böckerna om Hedvig. Berättelsen blir dessutom extra bra med Pija Lindenbaums härliga bilder.
Det handlar helt enkelt om att hitta en vän på ett helt oväntat ställe och att våga göra något man aldrig gjort förut.

/Maria

Spelet

                                                       

John sitter ensam hemma mitt i natten och spelar dataspel när telefonen ringer.
En man med raspig röst säger åt honom att åka till badplatsen och möta honom. John är övertygad om att mannen ringt fel nummer, men han blir så nyfiken att han till slut åker dit ändå. Mannen möter honom och räcker över en påse och säger "du vet vad du ska göra". John vet såklart inte alls vad han ska göra, och när han kommer hem och öppnar påsen så ligger det en cd-skiva och en plastpistol i den. Han förstår snabbt att det är något slags dataspel och bestämmer sig för att prova. Hela spelet går ut på att skjuta ner terrorister i olika miljöer, och John blir helt fast i spelet. Han kan knappt sluta och när han väl slutar så känner han sig konstig och tänker saker som han aldrig trodde att han skulle tänka.
Spelet har fått honom att förändras, och nu vill någon ha tillbaka det...

Det här är en spännade lättläst bok om hur lätt man kan påverkas av dataspel.
KG Johansson har skrivit den, och den kan säkert locka en och annan kille i åldern 11-15 år att läsa.

/Maria

Boktjuven

                                                     

Åh, Herregud, vilken läsupplevelse. Jag vet inte ens vad jag ska säga om den här. Det är en 600 sidor lång berättelse fylld av allt du kan tänka dig. Jag log, höll andan, höll tummarna och grät som en galning.
Jag läser vanligtvis absolut inte krigsböcker, men shit vad jag är glad att jag läste den här!

Så här är det.
Tid: 1939-1944
Plats: En liten stad i Tyskland
Berättare: Döden

9-åriga Liesel bor hos Hans och Rosa Hubermann. Hon har ingen annan familj kvar och försöker nu leva så gott hon kan i det kalla och fattiga huset. Det enda hon äger är en bok som hon stulit, och med hjälp av den lär hon sig att läsa på nätterna när hon vaknat av mardrömmar. Hans hjälper henne, och tillsammans tar de sig sakta igenom boken medan resten av staden sover. Nätterna blir det som Liesel lever för, och så hennes nya kompis Rudy förstås. Han bor längre bort på gatan och drar in henne i en massa härliga och ibland även farliga äventyr.
Men så startar kriget på riktigt. Barnen lär sig att lyda Hitler och Liesel stjäl fler böcker, från nazisternas bokbål och från borgmästarens bibliotek.
När bomberna faller tar de skydd i grannarnas källare och där läser Liesel böckerna högt för de livrädda grannarna. Hemma läser hon för Max- juden som de håller gömd i sin källare.

Och just ja, Döden är vår berättare. Det måste jag ju säga någonting om. Jag älskade idén. Enligt mig är det briljant. Döden berättar om sitt arbete och genom honom får vi se glimtar från resten av världen. Dessutom älskar jag (eftersom jag är så sjukt nyfiken) att Döden ger oss glimtar om vad som ska hända. När någon är dålig, så kan han säga saker som att "men Rudy skulle inte dö nu. Det skulle ta flera år innan jag blev tvungen att hämta hans själ" tex.
Bra för mig, för så slapp jag tjuvläsa slutet.

Det här är en fantastisk bok om en samling människor som försöker leva medan andra världskriget härjar utanför dörren. Det är hemskt och sorgligt, men allt hemskt göms under ett vackert skimmer. Markus Zusak har skrivit en bok som aldrig kommer att lämna mitt hjärta och jag vill bara tacka honom innerligt för det.

/Maria

I taket lyser stjärnornaHoppas att ni har läst Johanna Thydells första bok I taket lyser stjärnorna. Annars har ni definitivt missat en otroligt vacker och sorglig bok om Jenna som har en mamma som har cancer. Den 30:e januari har filmen premiär. Jag ska absolut se den. Ska du?

Klart som korvspad, Astrakan

                                                       

Astrakans fröken älskar att rita. Hon vill hela tiden att klassen ska rita fantasifåglar och andra konstiga saker.
Astrakan hatar att rita. Hon blir het om kinderna och svettig i håret bara hon tänker på det, dessutom suddar hon nästan alltid sönder pappret. Nu ska de rita sitt drömhus, men Astrakan tycker att det är så svårt att komma på vad hon ska rita. Brevid henne sitter Josef. Han ritar och ritar. Det ser nästan ut som ett slott med en pool framför. Plötsligt råkar Astrakan säga att hon kan simma, och hela klassen hör henne. Problemet är bara att hon inte kan det, och hon vågar inte säga att hon har ljugit. Plötsligt talar fröken om att de ska till badhuset om bara tre dagar! Hur ska hon lära sig att simma på så kort tid? Ska hon behöva berätta att hon inte kan?

Katarina Kieri har skrivit en underbar bok om en härlig och fundersam tjej som försöker ställa allt till rätta.
Passar bäst för lågstadiet.

/Maria

Kär i New York

                                                   

Hope bor i ett hippie-kollektiv med sina föräldrar, men nu ska de åka till Thailand och starta en skola över sommaren, och Hope ska åka till New York och bo hos sin struliga syster och hennes pojkvän. Hon vill inte alls åka dit, och när hon väl kommer dit så längtar hon hem ännu mer. Systern är direkt otrevlig och är nästan aldrig hemma. En dag i parken hittar Hope en hund som sprungit bort, och hon får till slut tag på hundens ägare. Det visar sig vara en tjej som heter Nat, och hon får Hope att bli alldeles konstigt pirrig och fnittrig. Hon kan inte sluta tänka på henne och börjar snart förstå att hon nog är kär- i en tjej! Det har hon aldrig varit förut, och hon vet inte vad hon ska tycka om det. Ska hon våga kyssa Nat?

Det här är en lättläst bok om den stora kärleken, och om att våga, men Hope behöver inte våga så mycket. Hon har nästan överdrivet toleranta föräldrar och vänner och allt är liksom hur lätt som helst, men å andra sidan är det skönt att det inte behöver vara världs-krångligt att bli kär i en tjej istället för en kille.
Trots allt är det är riktigt söt kärleksbok skriven av Carrie Mac.

/Maria

Hemligheten på Crampton Rock

                              

I första boken om Crampton Rock (Amiralens arvinge) ärver 11-åriga Stanley en stor herrgård från en släkting som han inte ens visste att han hade.
Det är nästan sommarlov, och det bestäms att Stanley ensam ska åka dit och spendera sommaren i Crampton Rock, där herrgården ligger. Det är en ödslig liten by med mystiska invånare och trebenta hundar, och herrgården visar sig innehålla fler hemligheter än Stanley kunnat ana. Stanley blir varnad för att gå ut när det blivit mörkt, och ryktet går att det smyger runt en varulv på heden. Det blir en riktigt spännande och lite otäck sommar.

I del 2 som heter Vålnader i vinden har det blivit vinter och Stanley återvänder ännu en gång till Crampton Rock. En av de första kvällarna får han besök av ett huvudlöst spöke, men inte vilket spöke som helst- det är nämligen amiral Qvick som Stanley ärvt herrgården av, och nu vill han ha hjälp att hitta sitt huvud.
Samtidigt vaknat ett par otäcka varelser långt långt borta och börjar bege sig mot Crampton Rock. De verkar vara ute efter något som finns i Stanleys hus...

Chris Mould har skrivit den här serien om Crampton Rock, och de är riktigt bra, och ganska lättlästa, för mellanstadiet ungefär.

/Maria

Tornrummets hemlighet

                                                       

Okej, vi har hört den här storyn förut. En familj flyttar till ett ödsligt hus på landet och mystiska saker börjar hända.
Därför var jag lite skeptisk till att börja med, men när jag började läsa så förstod jag snabbt att den här boken är mycket bättre än så.
Mirjam och hennes föräldrar har alltså flyttat till ett stort hus som ligger lite utanför stan, och Mirjam bosätter sig direkt i det stora tornrummet där hon sitter och tittar ut på himlen och önskar att hon slipper börja skolan igen. De har nämligen flyttat för att komma undan Mirjams mobbare som misshandlat henne riktigt ordentligt, och hon är livrädd för att hon ska bli mobbad även i den nya skolan.
En dag hittar hon ett lönnfack i tornrummet, och i det ligger tolv svarta skrivböcker som är skrivna av en kille som heter Milan. Han ber läsaren att läsa böckerna, att inte berätta om dem för någon, och att hjälpa honom.
Mirjam börjar läsa, och historien som växer fram vet hon inte vad hon ska göra med. Milan berättar om en drömvärld som han fastnat i. Varje natt kommer han tillbaka till samma värld, och där lever han ett konstigt liv under "den gamles" order.
Det är som att han lever två liv. Ett i drömvärlden och ett i vakenvärlden, men drömvärlden börjar ta mer och mer tid och kraft från honom.
Mirjam börjar sakta men säkert tro på Milans berättelser, och efterhand börjar mystiska saker hända Mirjam. Någon stjäl en av böckerna och Mirjam ser skuggor av män som smyger omkring i huset och trädgården. Hon bestämmer sig för att fråga grannarna om de kände Milan, men de verkar inte vilja berätta vad de vet.
När Mirjam berättar om första boken för sin nya kompis Linda, och Linda läser högt ur den i skolan så blir det riktigt farligt. Någon vill ha tag på böckerna, men varför?

Niklas Janz har skrivit en riktigt häftig och annorlunda fantasy-bok där vi omväxlande får läsa Mirjams och Milans berättelser.
Mirjam brottas med både Milans mysterium och sin nya skola och sin första vän Linda, och Milan blir längre och längre indragen i drömvärden Kangar.

/Maria

Varghonans klan

                                                         

Anaid är 14 år men ser ut som 10. Hon har stannat i växten, och är liten, spinkig och har fortfarande inte fått några former alls, vilket de andra i klassen tycker är extremt roligt. Anaid är mobbad och har inga vänner i hela världen. Hennes enda tröst är hennes mamma, den otroligt vackra Selene som hela byn känner till, men en dag är hon spårlöst försvunnen!
Anaid tas om hand av sin gammelmoster Criselda och sin mammas vänner, och får reda på en otrolig hemlighet. Hennes mamma är en häxa, och det är även de andra kvinnorna som nu tar hand om Anaid.
Alla är övertygade om att Anaid inte har några krafter alls, men plötsligt börjar hon växa och hennes hår ändrar färg. När hon också börjar förstå vargarnas språk så inser hon att hon nog har magiska krafter trots allt, och kanske kan det hjälpa henne att hitta hennes mamma. Men Selene verkar inte vilja bli hittad. Hon har gått över till de ondas sida, och Anaid hamnar mitt i kriget mellan de onda och de goda för att få tillbaka sin mamma.

Den här boken är skriven av Maite Carranza och den var faktiskt riktigt bra. Jag trodde inte det först, men man ska nog vara en ganska van läsare, för det är mycket fakta och profetior och namn att hålla reda på, men det är det värt. Läs och njut...

/Maria

Darkside-Blodsarv

                                                         

Blodsarv är andra delen i Tom Beckers serie om Darkside- den hemliga mörka delen av London.
Jonathan är fortfarande kvar i Darkside och blir mer och mer hemma i den otäcka staden som vimlar av mördare, spel på liv och död och han bor fortfarande hos sin vän; varulven och privatdetektiven Carnegie.
Plötsligt hittas en mördad man på en bakgata. Det är visserligen inget konstigt med det, men mordet liknar ett annat välkänt och fortfarande skrämmande mord som skedde för flera år sedan. Är mördaren tillbaka, och vem, eller vilka är han ute efter nu? Ledtrådarna för Jonathan och Carnegie till ett hemligt sällskap men det är många som är beredda att offra allt för att stoppa dem innan de kommer på sanningen.
Och sen hittas kropp nummer två...
Jonathan blir tvingad att ta sig tillbaka till sitt riktiga London, men inte ens där är han säker...

Darkside-serien är verkligen otäck. Det är riktiga skräckböcker för ungdomar, och de är otroligt bra.
Börja med ettan innan ni läser den här så att ni hänger med ordentligt, och sen är det bara att vänta på del tre.

/Maria

RSS 2.0