Säg något

                               

Laurie Halse Anderson skrev för några år sedan en bok som heter Säg något.
När boken börjar så är det första dagen i high school, och vi får följa Melinda Sordino på väg till skolan.
Från det ögonblick hon sätter sin fot i skolan så vet hon att det här kommer att bli ett jobbigt år. Hon är helt utstött. Ingen pratar med henne och hennes vänner vill inte veta av henne.
Alla ser henne som den där tjejen som förstörde en stor fantastisk fest genom att ringa polisen.
Ingen bryr sig om att fråga varför hon ringde, och Melinda tänker inte säga något.
Det är alldeles för smärtsamt att prata om.
Istället bestämmer hon sig för att inte prata alls.
Men hur länge ska hon klara att hålla tyst?

Det här är en av de starkaste och mest berörande böcker jag läst.
Melinda är visserligen utstött, men det betyder inte att hon är svag. Hon slåss för sin överlevnad och har ändå lite humor kvar.
En helt fantastisk bok, som även finns som film.
Filmen heter Speak och finns att låna här på Hallstahammars bibliotek.
En kul detalj är att tjejen (Kristen Stewart) som spelar Melinda i filmen är samma skådespelerska som ska spela Bella i Twilight (Om jag kunde drömma)-filmen.

Boken finns även som CD-bok, men då är den på engelska.

/Maria

De onödiga

                                                   

En ny bok av Sören Olsson och Anders Jacobsson. I De onödiga möter man fem barn som går i femman, tre tjejer och två killar. De startar en klubb som får namnet De onödiga. Barnen har kommit på att barnen är just onödiga eftersom vuxna inte tycker man gör nån nytta förrän man är vuxen och kan arbeta. En del är dessutom extra onödiga - barn som är för tjocka, för dumma, för korta, m.m. Klubben ska va till för alla dem som är onödiga.

Klubben får uppdrag efter uppdrag där de ska hjälpa andra. De ska ta reda på varför en tjej i 1:an ser så ledsen ut, göra så att Josefin och Josefs föräldrar blir kära igen, ordna en fru och 3 barn till Shantis farbror, med mera, med mera. Ibland blir det inte riktigt som de tänkt sig, men i slutändan blir det alltid bra!

En knasrolig bok att skratta åt i vintermörkret!!!

/Ann-Sofie

Elfrid och Milas riktiga jul

                                

Årets julkalender i bokformat! Elfrid och Milas riktiga jul av Pernilla Oljelund får julkänslan att infinna sig.

Nyfiken som jag är måste jag ju självklart läsa boken innan julkalendern börjar sändas. Nu vet jag vad som ska hända på tv (antagligen), men är istället jättenyfiken på hur berättelsen kommer se ut i rutan.

Mila är 9 år och bor med sin mamma i en lägenhet. Eftersom deras släktingar bor i Kroatien brukar de fira jul på egen hand, bara mamma och Mila. Men nu har mamma precis berättat att hon har "träffat nån". Den här "nån" är en kille som flyttat in mittemot. Mila bestämmer sig genast att hon hatar honom. Hon är livrädd att mamma ska älska honom mer än henne, att hon ska vilja fira jul med honom och att det inte bara ska vara de två längre. En stor klump bosätter sig i hennes mage. Det enda hon önskar sig i julklapp är en riktig jul. Hon vill ha en riktig jul med mamma, precis som de haft alla andra år. Det hon inte väntat sig är att önskningen kanske ska gå i uppfyllelse. Milas önskelista hamnar hos Tomten som ger en tomtenissa i uppdrag att ta hand om Milas önskning. Tomtenissan, Elfrid Nilsson, som är Nordpolens lataste nissa får uppdraget. Hon brukar aldrig lyckas uppfylla en enda önskning...så hur ska det gå för Mila?!

Charmig bok som är både rolig och lite spännande!!

/Ann-Sofie

Hemligheten på perrong 13

                                                 

På perrong 13 på tunnelbanestationen Kings Cross i London öppnas vart nionde år en lucka till en gömd sagoö där människor bor i frid med jättar, feer, häxor och andra mystiska väsen. Luckan är bara öppen i nio dagar och nu är det äntligen dags för lucköppning. Den nyfödda prinsens barnflickor tar med sig prinsen för att titta, trots att drottningen förbjudit dem.
När luckan öppnas så bestämmer de sig för att bara gå ut och titta lite grann. De längtar nämligen så förfärligt mycket efter vår värld. Men prinsen blir kidnappad och luckan hinner stängas innan man hittar honom!

Först nu, när nio år har gått och luckan åter öppnas, så kan man försöka rädda honom.
Den unga häxan Dufs, den enögde jätten Hans, den gamle trollkarlen Cornelius och den goda fen Gurkintrud får uppdraget att föra hem prinsen igen.
Men hur ska de hitta honom? De har ju bara nio dagar på sig!

Eva Ibbotson är en av mina absoluta favoritförfattare. Hon skriver nästan bara om spöken, häxor och monster.
Hennes böcker är alltid spännande, men också alltid väldigt roliga.
Hemligheten på perrong 13 gavs ut för första gången 1994, och har nu, som de flesta av hennes böcker, getts ut igen med nytt omslag.

Hon har även skrivit:

* Ring så spökar vi!
* Spökena på Clawstone Castle
* Den stora spökräddningen
* Monsterräddning
* Spökena från Carra
* Häxtävlingen
* Ingen vanlig häxa
* Resan till River Sea
* Kazans stjärna

/Maria

Hemligt ansikte

                                             

Inger Edelfeldts nya bok heter Hemligt ansikte och handlar om 13-åriga Astrid som vaknar en dag och upptäcker att hon fått vattkoppor. För att inte smitta sin hårt pluggande storebror så ska Astrid få bo hos sin konstnärliga moster tills hon blir frisk igen.
Hos mostern är allt annorlunda än hemma. Mostern är hemma hela dagarna och jobbar som författare och medan Astrid är sjuk så börjar hon berätta en historia om en drottning som föder en dotter.
Det konstiga som upprör hela kungahuset är att den lilla prinsessan är alldeles grön. Hennes hud, ögon och hår- allt är grönt som den vackraste skog.

Man bestämmer att prinsessan ska bära en mask, så att ingen ser hur hon ser ut.


Allt eftersom Astrid blir piggare så börjar hon hjälpa mostern med berättelsen. De bestämmer sig för att det ska bli en bok.
Vi får följa Astrid i hennes kompis- och kärleksbekymmer och samtidigt får vi följa berättelsen om prinsessan.

Det låter kanske rörigt, men det är det inte.
Det är tvärtom ganska spännande, eftersom det som händer i Astrids och mosterns liv påverkar berättelsens handling.

/Maria


Spiderwick del 1- 5

   

Tony DiTerlizzi och Holly Black har tillsammans skrivit fem böcker om Spiderwick.

De handlar om syskonen Jared, Simon och Mallory som i första boken flyttar till sin gammelmosters gamla hus på landet. I huset börjar konstiga saker hända. Syskonen hittar ett hemligt rum och Jared hittar en gammal bok som heter "Arthus Spiderwicks fälthandbok över vår sagolika omgivning".
Det visar sig att världen är full av vättar, paddtroll, älvor och andra sagolika varelser. Arthur visar sig vara gammelmosterns pappa och de är de enda som vet att varelserna existerar, och man kan bara se dem genom en speciell sten som syskonen hittar tillsammans med boken.
Här börjar en serie med riktigt spännande äventyr för syskonen. De träffar varelser som de inte någonsin kunnat föreställa sig, och alla verkar vilja ha tag på Arthurs bok.

Böckerna heter:
1. Vättar i väggen
2. Stenens öga
3. Lucindas hemlighet
4. Järnträdet
5. Mulgaraths vrede

Spiderwick kommer även som film, och har biopremiär i Sverige 14 mars 2008.
Jared och Simon (som är tvillingar) kommer att spelas av Freddie Highmore. Ni vet, han som spelade Kalle i Kalle och chokladfabriken. Det ska bli riktigt kul att se detta som film. Jag längtar redan.

Finns även som CD-böcker för dig som hellre vill lyssna.

Spiderwick har även en jättesnygg (engelsk) hemsida. Kolla in den här. 

/Maria

Om jag kunde drömma, När jag hör din röst

                 

Första gången jag läste Stephenie Meyer's bok Om jag kunde drömma, så kunde jag inte lägga den ifrån mig. Den är helt enkelt helt vansinnigt bra!
Den handlar om Bella som just flyttat och börjat i en ny skola. På skolan finns Edward Cullen. Han är det vackraste Bella sett i hela sitt liv, men hennes nya kompisar ber henne att låta bli honom. De säger att det är något konstigt med honom och hans syskon. De håller sig alltid på sin kant, och pratar inte med några andra.
Trots varningen kan Bella inte låta bli Edward. Det visar sig snart att han är intresserad av henne också, men förhållandet blir betydligt svårare än Bella tänkt sig.
Edward är nämligen i hemlighet en vampyr, och bara att vara i närheten av Bella är svårt för honom. Han vill inte skada henne, men frågan är bara om hans kärlek är större än törsten efter hennes blod?

Här börjar en till synes omöjlig kärlekshistoria. Det är jobbigt och smärtsamt men ändå vackert.
Man kan tro att detta är en vampyrbok, men jag skulle hellre säga att det är en kärleksbok. Kärleken mellan Edward och Bella är det som boken handlar om. Sen är den också otroligt spännande. Bella ska tex möta hela Edwards vampyrsläkt. Kommer de att acceptera henne, och kan de stå emot att bita henne? Och vad händer när andra vampyrer anfaller familjen?

Del två heter När jag hör din röst och är precis lika spännande som del ett. Edwards och Bellas kärlekshistoria fortsätter, men inte lika smärtfritt som i första boken.

/Maria


Om jag bara inte råkat klippa taxfrisyr

                                             

Ingelin Angerborn
är helt fantastiskt rolig. Jag har gillat böckerna om Tilda ända sedan jag läste den första som heter Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund.
Tilda är tjejen som alltid lyckas trassla till det för sig. Hur hon än gör så blir det tokigt och fel.

I den här 5:e boken om Tilda så ska hon och hennes föräldrar åka till Kanarieöarna på semester, och strax innan ska mamma till frisören, men hon vill inte, så Tilda får gå istället. Där sitter hon och tittar i en hundtidning, och på grund av några missförstånd så kommer hon hem med taxfrisyr! Helt kort och rufsigt.
Detta leder till att hon misstas för att vara en kille vid namn Anton, får näsblod, solsting, en mamma som verkar knäpp och en alldeles ny tvillingsyster. Allt blir konstigt, men framför allt så får hon en dubbelt så rolig semester!

Böckerna om Tilda är skrivna för lågstadiet och är fulla av skratt och tokigheter.

Ingelin Angerborn har även skrivit ett par böcker för mellanstadiet. De heter Pussar och P.S. och Kramar och Krångel. De handlar mest om kärlek och vänskap.

/Maria

Jag är kvar hos er

                                                     

Anna är 15 år och går i åttan och har en bästis som heter Hanna. Hon har också reumatism, en sjukdom som gör att hon har ont i sina leder. När hon börjar bli trött och få huvudvärk så är det ingen till att börja med som tror att det är något farligt. Men Anna blir tröttare och tröttare, och har ont, och får ännu starkare värktabletter och till slut orkar hon nästan ingenting. Hon ser dåligt och har ingen matlust.
Efter hundratals sjukhusbesök och undersökningar får de äntligen ett svar. Men det är inte ett svar som de vill ha. Anna har en livsfarlig sjukdom och kommer inte att överleva, men ändå bestämmer hon sig för att försöka vara som vanligt.
Hur är det att vara 15 år och veta att man ska dö?

I den här boken får vi i olika kapitel följa Anna, hennes mamma och syster och så bästisen Hanna.
De berättar hur det känns för dem att få ett sådant beslut, och hur de klarar av att kämpa vidare.

Peter Pohl är en av mina favoritförfattare, och har en förmåga att skriva så att man verkligen berörs.
Man gråter halva boken igenom, men det är det värt!

/Maria

En andra chans

                                               

Igår läste jag ut en bok som fick mig att öppna ögonen. Boken heter En andra chans och är skriven av Anne Cassidy. Boken funkar nog bäst för dig som är 15 år eller äldre eftersom den är ganska komplicerad och kräver att man är van läsare. Den var iallafall väldigt spännande!

Alice Tully är 16 år. Hon bor hos en kvinna som heter Rose, arbetar på ett café och har en pojkvän som hon är jättekär i. Allt verkar vara jättebra. Om det inte vore för hennes förflutna. Hon kommer alltid att minnas vad som hände den där dagen för sex år sedan när hon och två andra flickor gick till ett reservat och ner till vattnet där. De var tre när de gick dit men det var bara två av flickorna som kom tillbaka igen. Alice vet vad som hände och kommer aldrig att glömma. Omvärlden vet också...frågan är om de kommer att glömma. Alice hoppas det.

Boken handlar om att få en andra chans. Ibland kan man göra fruktansvärda saker. Frågan är då bara om man kan bli förlåten för det? Och har man rätt till en andra chans? Kan andra till och med förstå hur man kan göra hemska saker mot någon annan?

För dig som vill ha en ny läsupplevelse!

/Ann-Sofie


Johnny Delgado - Privatdetektiv

                                                  

Kevin Brooks
har skrivit än jättespännande deckare i lättläst stil.

Johnny Delgado har bestämt sig för att satsa på en deckarkarriär. Hans första fall blir svårare än vad han hade tänkt sig. Två supersnygga tjejer anlitar honom eftersom den ena tror att hennes pojkvän är otrogen. Johnny har svårt att tacka nej till erbjudandet - trots att fallet egentligen går emot de regler som han satt upp för sitt lilla företag.

Regel 1: Ha ingenting att göra med relationsproblem.
Regel 2: Ha ingenting att göra med de lokala gängen.
Regel 3: Ha ingenting att göra med polisen.

Han bryter mot både regel 1 och 2 eftersom klientens pojkvän är ledare för ett av gängen som härjar i området. Innan Johnny knappt hinner blinka är han mitt inne i ett livsfarligt äventyr. Ska han klara sig ur det? Lyckas han bryta även mot sin tredje regel?

Spännande sträckläsning!!!

/Ann-Sofie


Vindens mästare

                                              

I våras kom en bok som jag verkligen älskade.
Den heter Vindens mästare och är skriven av P.R. Morrison.

Boken börjar på Archie Stringweed's 10-årsdag. Det blir en ganska ovanlig födelsedag. Archie jagas av stormvindar som viskar till honom och hans gåtfulle farbror Rufus kommer på besök. Archie har inte träffat honom på åratal, men Rufus har skickat paket med konstiga saker till honom varje födelsedag.
Nu får han reda på att hans familj har varit drabbad av en förbannelse i generationer. Denna förbannelse måste Archie bryta, för att inte själv bli drabbad.
Till hjälp behöver de alla saker som Rufus skickat genom åren, men var är de?
Nu börjar jakten på presenterna och sen måste Rufus möta virvelstormen Huigor. Något som visar sig mycket farligare än Archie någonsin kunnat föreställa sig.

Det här är en bok på ca 300 sidor, men som ändå är lätt att läsa. Språket flyter lätt och det är otroligt spännande.

/Maria

Vittne

                                                       

Robert Swindells
har i år givit ut en jättespännande bok som heter Vittne. Boken handlar om en kille som heter Victor. Han har länge önskat sig en digitalkamera. När han fyller år får han äntligen en splitter ny digitalkamera av senaste modellen. Överlycklig går han ut och börjar fotografera runt där han bor... tråkiga gator, hus och tunnelbanan. Han knäpper några bilder innan han plötsligt hör en krasch. Några bryter sig in i en guldsmedsaffär precis i närheten. Victor tvekar en stund innan han fortsätter ta bilder. Nu har han fångat rånarna på bild, och även deras flyktbil. Men tänk om rånarna även sett honom och vet att han kan sätta dit dem! När Victor är på väg från brottsplatsen så märker han att han är förföljd. Någon vill ha tag på kameran. Till vilket pris som helst.


Boken är otroligt spännande! Den är lättläst och har mindre än 100 sidor vilket gör att den passar perfekt om man vill ha en snabbläst bok eller tycker det är lite jobbigt att läsa tegelstensböcker.
 
/Ann-Sofie


Mot nya mål och Offside

 

Glenn Ringtved har påbörjat en ny serie som heter Drömlaget.
Eriks pappa har fått ett jobb i Spanien, och nu ska familjen flytta dit i ett år. Erik vill absolut inte flytta. Han är bäst i sitt fotbollslag och vill inte förlora alla sina vänner.
Men en dag händer någonting som gör att Erik blir avstängd från laget.

När de kommer till Spanien har Erik lovat sig själv att aldrig mer spela fotboll. Han har inga kompisar och allt är tråkigt, men så kommer Nick som vill att Erik ska följa med ner till stranden och spela med de spanska killarna. När det visar sig att han är riktigt bra så är han plötligt med ute på planen igen.

Det här är riktigt bra och lättlästa fotbollsböcker med snygga bilder för mellanstadiet och fler delar finns att vänta på.

/Maria

Tidningsdeckarna och smugglarligan

                                                      

Det kommer otroligt mycket mellanstadie-deckare nu. Många författare går över till att skriva just deckare.
Arne Norlin är inget undantag. Han har tidigare skrivit en massa bilderböcker om Halvan, och även en del sportböcker, och nu är alltså hans första deckare här.
I Norrsjö bor Henke, Emma och Ali. De har tillsammans med Henkes storebror Johan startat en tidning, och när boken börjar ska Henke klättra högst upp i kyrktornet för att ta kort på ett par män som lagar kyrktuppen.
När han är där uppe sitter han och leker lite med kameran, och zoomar in gator. Han upptäcker en mystisk svart bil som lämnar ut kartonger till ett hus. Det är väldigt tidigt på morgonen, och Henke tycker att det är lite konstigt. Ingenting är ju öppet än.
Han tar flera foton på bilen och när han sen kommer hem säger Johan att han tror att det är spritsmugglare. Såna som köper billig sprit i andra länder och smugglar in till Sverige för att tjäna pengar.
De bestämmer sig för att ta reda på vem som äger bilen och ta fast smugglarna.
Det är inte så lätt eftersom de bara kan se halva registreringsnumret på kortet, men man ska aldrig ge upp!

Det här är en ny bra deckarserie som säkert inte lämnar någon besviken.
Lätt att läsa och lagom spännande.

/Maria

Välkommen till tippen!

                                  

I Välkommen till tippen! av Anneli Jordahl möter man två män som jobbar på en återvinningscentral. De tar hand om alla sopor som vi människor kommer med. De visar bland annat hur man kan veta vilken metall något är gjort av, varför det är viktigt att samla in gamla tidningar och att man kan återvinna glas hur många gånger som helst.

Boken tar upp ett ämne som det inte finns så många böcker om - åtminstone inte för mindre barn. Trots att det är en bilderbok är den ändå ganska avancerad, så inget för de minsta. Men jättebra att det skrivs om miljö, så att man kan bli medveten om hur viktigt det är redan som liten. Bra bok med illustrationer som består av både tecknat och foto.

/Ann-Sofie

Kråkflickan

                                                                                                                         

Boken är skriven av Kate Cann. Kråkflickan är egentligen en tjej som heter Lily. Hon har det ganska jobbigt. Under lång tid har hon blivit mobbad på grund av sitt utseende. Hon väger lite mer än alla de andra i klassen. De andra tjejerna älskar att hacka på henne för det. Men en dag får hon nog. Hon flyr ut i skogen för att få vara ifred och tänka. Där möter hon några kråkor. När hon efter en stund går hem igen får hon vid olika tillfällen höra saker som överraskar henne - om just kråkor. Mötet med kråkorna får henne att göra en vändning. Livet tar ny fart. Plötsligt vet hon hur hon ska förändra allting. Hon hittar sig själv.

Kråkflickan är en lite annorlunda bok om hur det kan vara när man är mobbad eller ensam. Men boken handlar inte så mycket om hur det är att vara i det utan mer om att göra något åt det.

Boken är lättläst både i språk och att den är ganska tunn. Spänningen gör att man snabbt läser ut den! En bok att ta till när man vill hoppas....eller som författaren själv skrivit...."det finns inget ljus utan mörker".

/Ann-Sofie

Var är min syster?

           

Vilken underbar bok!!! Sven Nordqvist, pappa till Pettson, är tillbaka med en ny bok. Idén till boken fick han redan för 25 år sedan. För första gången har han gjort bilderna innan han gjorde texten. Det gör att man kan "läsa" boken utan att läsa texten...och berättelsen är härlig. På varje uppslag finns alla hans charmiga figurer i olika storlekar. Man skulle kunna ägna timma efter timma åt att titta på bilderna - och fortfarande hitta nya saker hela tiden.

I "Var är min syster?" får man följa en liten råttpojke i sitt sökande efter sin syster. Han får hjälp av en gammal vän. Tillsammans far de iväg genom olika världar i en luftballong. De hamnar i himlen, i stan, vid havet och i en grotta. Självklart är detta en bok med lyckligt slut.

Det här är en bok som roar både barn och vuxna. Den borde finnas i alla hem! Årets bästa julklapp.

/Maria och Ann-Sofie


Blodsmärkt

                         

I helgen läste jag en bok som var otroligt spännande, om man gillar fantasy.
Världen i denna bok heter Halvkontinenten. En otäck men fascinernade värld befolkad av människor, men också massor med olika sorters monster.
Här bor en föräldralös kille med det något pinsamma tjejnamnet Rossamund. Han är uppväxt på ett barnhem och har nu fått en anställning som kejserlig lykttändare.
Han får instruktioner om att åka med en båt till en stad långt bort, och där ska han bli hämtad.
Han kliver på båten, men upptäcker snart att han är på fel båt. Kaptenen visar sig vara en elak man som inte alls tänker lämna honom i staden.
Livrädd hoppar han av båten och beger sig blöt och rädd i väg till fots mot staden.
På vägen träffar han en tuff kvinna vid namn Europa. Hon och hennes vän Licurius ger honom skjuts, vilket visar sig vara tur för Rossamund, för strax börjar monster överfalla dem. Europa visar sig vara en monsterdräpare, och skyddar honom med sitt liv...
Frågan är bara: ska han hinna fram till staden i tid, och vill han verkligen dit eller vill han stanna med Europa?

Det här är författaren D.M. Cornish's första bok om Halvkontinenten.
Hela titeln är egentligen Blodsmärkt. Första boken: Hittebarnet

/Maria

Vampyrater

                           

Året är 2505, och tvillingarna Grace och Connor har just förlorat sin pappa. Samhället vill sätta dem på barnhem, men de vägrar. Istället beslutar de sig för att fly med pappans gamla skepp.
En våldsam storm sveper in och slår skeppet i spillror. Tvillingarna kastas över bord där de kämpar för sina liv. De tappar bort varandra i vågorna och Connor plockas upp av ett förbipasserande skepp med vänliga men farliga pirater och snart är han på väg att själv bli pirat.

Grace vaknar upp i en hytt på ett annat mystiskt skepp. Hon är inlåst och får inte ens titta ut genom fönstret. Den gåtfulle Lorcan som räddade henne säger att det är för hennes eget bästa. Hon måste helt enkelt lita på att han vill henne väl. Snart börjar pusselbitar falla på plats och Grace förstår att hon hamnat på ett skepp med en besättning som vill åt hennes blod...

Den här boken var riktigt riktigt spännande. Se bara till att ni har tid, för man släpper den inte förrän den är färdigläst.

/Maria

RSS 2.0