Rysarklubben


                                                      

B.Wahlström har gett ut en ny serie med rysare för mellanstadiet. Serien heter Rysarklubben och böckerna är skrivna av Sharon Siamon.
Jag har bara hunnit läsa Trollbunden, men det finns även en som heter Rösterna i kvarnen.

Boken börjar med Louise, Alex, Charlie och Jo, som ska ha Halloweenfest. De kallar sig själva för Rysarklubben eftersom de älskar spökhistorier. Jo börjar berätta, och det är hennes historia som vi får läsa.
Den handlar om Jennifer och hennes pojkvän Dylan. En dag kommer en ny tjej till skolan. Hon heter Melody och är väldigt vacker och självsäker, men Jennifer tycker att det är något konstigt med henne.
Snart börjar Dylan bete sig konstigt. Han pratar knappt med Jennifer längre, utan verkar dras till Melody.
Och alla andra blir också trollbundna av hennes utstrålning...

/Maria

Mysteriet Grünenvelder

                                                   

Häromdagen läste jag ännu en mysteriebok. Den heter Mysteriet Grünenvelder och är skriven av Anna Charlotta Gunnarsson. I Snorvacka där syskonen Aron och Nora bor försvinner en dag allt grönt.
Det börjar med att signalljusen på vägarna bara blir röda, gula och sen röda igen. En ram i hallen har tappat sin gröna färg, och detsamma har Noras ögon.
Snart är allt grått: gräsmattor, träd och allt annat som förut var grönt.
Aron och Nora bestämmer sig för att starta en spionfirma och ta reda på vad som hänt.
De hamnar på en ödetomt vid en kvarn, och där möter de en get med ett grönt halsband. Det enda gröna de sett på dagar. På getens halsband står det Grünenvelder.
Ur kvarnen strömmar plötsligt grönt ljus, och något rör sig där inne. Vilka är de, och är det de som har stulit all grön färg?
Härligt underhållande bok om två charmiga syskon och ett annorlunda mysterium.

/Maria

Glitter och rök

                                                        

Ewa Christina Johansson har skrivit en ny bok som heter Glitter och rök.
Den handlar om en 11-årig tjej som heter Lova. I hennes trädgård finns en gammal lekstuga, och i fönstret där brinner varje natt ett ljus. Det brinner bara mellan kl ett och två, den tiden som kallas för spöktimman.
En natt bestämmer sig Lova för att smita ut och titta vad som gömmer sig där, men lekstugan är låst med ett stort hänglås. Plötsligt går det upp, och Lova vågar sig in. Det mystiska är att ljuset bara syns från utsidan.
Inne i stugan finns inget ljus, och plötsligt känner Lova en kall hand på sin axel. Ett glittrigt moln av rök finns bakom henne, och tittar man ordentligt ser man figuren av en flicka. Är hon ett spöke, och vad vill hon i så fall?
Det här är en lättläst spännande bok perfekt för mellanstadiet.

/Maria

En liten chock

                                              

När jag såg den här boken första gången så trodde jag att det kommit ännu en klassisk tjej-bok (fastän jag inte tycker om att kategorisera så), men så började jag läsa på baksidan, och då upptäcker jag att huvudpersonen heter Gustav! Ja, faktiskt. En kärleksbok ur en gymnasiekilles synvinkel. Det är ovanligt, och otroligt bra.
Gustav har några månader kvar till studenten, och längtar efter en flickvän, men han är ganska tyst och blyg, så det är inte helt lätt. När han en måndagmorgon kliver in i klassrummet ser han att de har vikarie. Hon heter Eva, är 24 år och det vackraste Gustav sett i hela sitt liv. De börjar prata, hon lånar ut böcker som hon älskar och han faller pladask. Men det visar sig snart att de inte vill samma sak.
Sen finns ju Elin som går i Gustavs klass och som tillsammans med honom bildar en pakt. De ska göra något oväntat- något som gör dem mindre missnöjda med sig själva. Något som gör att de slipper dö av tristess.
Och när de väl gör sina saker, så blir det verkligen oväntat!

Jag gillar den här boken otroligt mycket!

/Maria


Galna gatan

                                         

Anders Jacobsson och Sören Olsson
har gjort det igen. De har skrivit ännu en charmig, rolig serie. Nu handlar det om barnen på Galna gatan, och böckerna är den här gången riktade till lågstadiet.

Första boken heter Galna gatan och handlar om 8-åriga Alva och hennes lillebror Lille Pucko som bor i det röda huset på gatan.
På Galna gatan bor det en massa konstiga människor, och så en massa gubbar. Alva tycker att det bor alldeles för många gubbar på gatan, men en dag är det en gubbe som åker iväg i ambulans och inte kommer tillbaka mer.
Självklart är alla barnen på gatan otroligt nyfikna på vem som ska flytta in i stället? Hoppas att det blir någon rolig...

Bok två heter Världens bästa kompis och handlar om Allan, som också bor på Galna gatan. Han är bästis med Alva och har en pappa som inte är hemma så mycket. Som läsare förstår man att det är en skilsmässa på gång, men här får vi se det ur ett barns ögon. Samtidigt är det en massa annat som händer i Allans liv. Hans andra kompis Emil blir helt plötsligt alldeles fnittrig och konstig när han träffar Alva, och Alva verkar gilla Emil. Kanske mer än hon gillar Allan?

Det här är charmig, rolig, och ibland jobbig vardagsdramatik sett ur lågstadiebarns ögon.

/Maria

Anna D'Arc

                                        

Mårten Sandén
skrev för ett par år sedan en fantastisk kärkeksbok som heter "En plats de kallar lyckan", och nu har han kommit med en ny bok. Den heter Anna D'Arc och handlar om ett litet brukssamhälle någonstans i Sverige. Där bor Oskar, som tillbringar alla raster i skolbiblioteket för att slippa bli slagen av sina mobbare. Han lever för de stunder han får se Anna Kovacs, en strulig tjej som bryter mot skolans regelverk och osynliga gränser.

En dag börjar Fredrik i Oskars klass. Han är släkting till stans en gång mäktigaste män. Ingen går emot den släkten. Men Fredrik har bott i USA nästan hela sitt liv, och har ingen aning om hur man beter sig i en svensk klass. För det första så sätter han sig brevid Oskar, som ingen någonsin pratar med. De tuffa tjejerna och killarna säger år honom att inte umgås med "det där miffot", men han bryr sig inte. Oskar vet inte riktigt hur han ska bete sig när han plötsligt har en vän. En helt ny värld öppnar sig för honom, men vad händer när Fredrik plötsligt får upp ögonen för Anna?

Det här är en bok som inte bara handlar om vänskap, svartsjuka och kärlek, utan även om fördomar och främlingsfientlighet, men kanske mest om kärlekens makt att såra och läka, som det så vackert står på baksidan av boken.

Den döde talar

                                                 

Ulf Nilsson
har skrivit en himla massa böcker som jag inte alltid varit så förtjust i.
Nu har det kommit ett par lättlästa små deckare om en kille som heter Johnny.
Den här heter Den döde talar och handlar om en man som heter Ulric Steen. Han är död. Men ändå ringer han på nätterna till Johnnys granne och vill prata. Han säger att det är ensamt att vara död.
Johnny bestämmer sig för att hjälpa grannen att lösa mysteriet. Han beger sig tillsammans med kompisen Anne till Ulrics grav för att spana.

Det här är en lättläst, men väldigt spännande bok som går snabbt att läsa.
Det finns en till bok om Johnny. Den heter En halv tusenlapp.

/Maria

Bryta om

                                              

Det här är en bok som verkligen berörde mig ordentligt. Den är skriven av Åsa Anderberg Strollo och heter Bryta om.

Minna är bokens huvudperson. Hon är 16 år och bor i Stockholm med sin mamma. Hon har just börjat gymnasiet efter ett trassligt år i nian och för första gången i sitt liv har hon bestämt sig för att verkligen anstränga sig. Hon ska klara av skolan.
Problemet i Minnas liv är hennes mamma. Hon är psykiskt sjuk och är i början av boken inlagd på sjukhus, så Minna får ta hand om sig själv, vilket inte är så lätt när man bara är 16 år och inte har några pengar.
Till sin hjälp har hon pojkvännen Eddie som är ganska strulig och bor i en iskall lägenhet i ett rivningshus. Trots att det inte är speciellt trivsamt så är det i alla fall en plats att fly till när mamma är hemma.
När mamma är hemma så är det nämligen inte så lätt för Minna. Mamman behöver hjälp och är ibland ganska elak, och de dagarna är det svårt att sköta skolan. Ibland kan Minna inte ens gå dit.
Ingen i skolan vet hur Minna har det hemma och de förstår inte varför allt är så svårt för henne, och istället för att förklara så drar hon sig undan.

En bra bok om att försöka klara av både en psykiskt sjuk mamma och sköta skolan. Om att ha hemligheter för kompisarna och att på något sätt försöka klara av vardagen.

/Maria

Igraine den modiga

                                         

I söndags kväll läste jag Cornelia Funkes nya bok Igraine den modiga. Jag älskar Cornelia Funkes böcker. Hon har ju skrivit Drakryttare och så mina älsklingsböcker Bläckhjärta och Bläckmagi.
Hon gjorde mig inte besviken den här gången heller.
Nu handlar det om Igraine, en modig liten tjej som bor i en familj bestående av trollkarlar. Men Igraine vill inte trolla, hon vill bli riddare!
På natten till hennes 10-årsdag håller föräldrarna och hennes bror Albert på att trolla färdigt hennes present när föräldrarna råkar göra fel och förvandlar sig själva till grisar. Ett litet missöde som bara kan rättas till med hår från en jätte. Igraine bestämmer sig för att rida iväg på det farliga uppdraget. Samtidigt har grannslottet tagits över av ägarens brorson som bestämt sig för att kriga mot Igraines slott. Hennes familj äger nämligen några värdefulla trolldomsböcker som de vill ha tag på.

Den här boken är full av äventyr precis som alla Funkes böcker. Det är jättar, trollkarlar, drakar, hemliga gångar och riddarspel.
Igraine är en tuff liten tjej som klarar nästan vad som helst. Underbar äventyrsbok för mellanstadiet. 

/Maria


Kenta och barbisarna

                                            

Igår fick jag äntligen tillfälle att läsa Pija Lindenbaums nya härliga bok om Kenta och barbisarna.
Jag älskar hennes böcker som tänjer på det här med tjejiga tjejer och grabbiga killar. Förra årets Lill-Zlatan och morbror Raring är ju helt underbar, och Kenta levde upp till förväntningarna.
Kenta är en liten kille som är världsbra på fotboll! Han kan sätta en boll mitt i krysset utan problem. Alla vill alltid ha Kenta i sitt lag när det ska spelas fotboll, men ibland tycker Kenta att det blir lite tjatigt.
En dag lämnar Kenta fotbollen hemma och packar istället sin älskade barbie till dagis.
Han smyger försiktigt in i dockrummet där tjejerna är i full gång med att leka med sina dockor, men de tittar inte ens på honom. När de sen frågar honom vad hans barbie heter, och han svarar "Barbie", så skrattar de. Deras dockor heter nämligen så fina namn som Anna-Rosa-Guld.
Till slut får Kenta iaf vara med, och de leker vinter i frysen och havet i handfatet och klär ut sig i kjolar med spets och tyll.
Det är en härlig bok om att få vara som man vill, och på slutet spelar Kenta iaf lite fotboll med killarna, för det är ju kul trots allt, men inte jämt.

/Maria

Ginnys rike


                                                    

Nu har jag äntligen haft tid att läsa Philip Pullmans nya bok, Ginnys rike.
Jag satte igång direkt jag kom hem igår och sträckläste sedan alla 252 sidorna utan uppehåll.
Jag älskade den!
Ginny är 16 år och bor med sin pappa vid havet. Hennes mamma dog när Ginny föddes, och det enda hon egentligen vet om henne var att hon var en skicklig konstnär, vilket även Ginny är.
Det är sommar och hennes kompis Andy är hemma och allt är frid och fröjd tills en stor hemlighet avslöjas. Hennes pappa har undanhållit saker som vänder hela Ginnys liv upp och ner.
Vem är hon egentligen, och vem kan man lita på? Detta är de två stora frågorna i den här boken, och man kan inte släppa den förrän man vet svaren.
Pullman är skicklig. Han vet precis när han ska avslöja de olika ledtrådarna, men något i språket stör mig. Jag vet inte vad, och det kan vara översättarens fel, för Pullman brukar ha ett betydligt intressantare språk.
Detta har dock ingen betydelse, för den här boken var en riktig pärla...

/Maria

Allhelgonaoffret

                                                          


Idag har jag läst Petter Lidbecks nya lättlästa deckare. Den heter Allhelgonaoffret och är en ganska grym historia om Shirin och hennes pappa som får låna en gratis prästbostad på landet. De får göra vad de vill där, utom att gå upp på vinden. Allt är frid och fröjd tills det börjar regna in och pappan måste gå upp på vinden. Det konstiga är att det enda som finns där är en gammal tavla. Tavlan föreställer en gammal baron som bott på gården, och porträttet gör pappan till en helt annan människa. Det visar sig att en förbannelse vilar över byn. Frågan är bara om de ska klara sig levande därifrån?

Detta är en bok som redan på framsidan varnar unga läsare, och det ska man respektera. Passar dock perfekt på högstadiet/gymnasiet.

/Maria


Mörkrets tjänare

                                                             

Gillar man fantasy så är dagens tips Mörkrets tjänare av Holly Black.
16-åriga Kaye åker runt med sin mamma och hennes rockband, och Kaye ser sig själv som en outsider. De stannar aldrig tillräckligt länge någonstans för att hon ska hinna få vänner, och dessutom har hon en speciell förmåga som ingen vet om. Hon kan nämligen tala med älvor, men har inte gjort det sen hon var barn.
När hon nu möter älvorna igen blir hon indragen i deras mörka, skrämmande värld.
Hon träffar snygga riddare, ondskefulla bäckahästar och elaka fedrottningar. En enorm grymhet härskar i deras värld.
Det här är en jättebra bok som innehåller spänning, sagoväsen och ett uråldrigt spel på liv och död.

/Maria


Otroso

                                              

Igår läste jag dessutom en mycket märklig bok av Graciela Montes.
Fem ungdomar i Argentina(?) bestämmer sig för att skapa en egen värld där de får vara i fred.
De bestämmer sig för att Ariadnes kök är ett bra ställe att börja på. Hennes mamma är galen så hon lär inte märka någonting.
De bryter upp golvet och börjar gräva ett underjordiskt rum, och uppfinningsrika Tere bygger sen igen golvet igen så att de får en dörr som ingen kan upptäcka.
Från rummet börjar de sen gräva gångar åt alla håll, och bestämmer sig för att döpa världen till Otroso, som även är namnet på boken.
Otroso växer ännu mer när Stövlarna (ett gäng som terroriserar staden) hittar en av ingångarna.
Säkerhetsutgångar och hemliga vapen tillverkas i otroso, men ska de klara sig från inkräktarna?

Jag gillar ju konstiga böcker, och den här är visserligen inte lika konstig som den låter, men den blev lite rörig emellanåt.
Trots allt gillade jag den.

/Maria

10 saker jag hatar med mig själv

                                    

Igår läste jag en bok som höll mig vaken längre än jag hade tänkt. Det var bara det att jag inte kunde släppa den.

Den heter "10 saker jag hatar med mig själv" och är skriven av Randa Abdel-Fattah.

Jamie bor i Australien. I skolan är hon en helt vanlig tjej med för mycket hårblekningsmedel och blå linser.
Hon är medvetet ganska osynlig och lyssnar mer än hon pratar. Hon är  nämligen hela tiden rädd för att klassen ska få reda på vem hon egentligen är, nämligen Jamilah, en libanesisk muslim med en pappa som har stenhårda regler. Hon vill inte tillhöra "svartskallarna" i klassen.
Hela boken handlar om det ganska uttjatade ämnet att våga vara sig själv, men det är verkligen bra!
Ska man stå upp för sin familj och sin kultur eller är det viktigare att vara populär och "normal"?
Det här är fortsättningen på Ser mitt huvud tjockt ut i den här? som kom för ett par år sedan.

/Maria


RSS 2.0