Den vita kameleonten

                                          

Nu är Pella, Tyra och Siri tillbaka för sjätte gången.
Pella är på seglarsemester i Danmark med sin mamma. På natten behöver hon gå på toa, och i hamnen krockar hon med en man. Han springer rakt in i henne fast hela hamnen är tom.
På morgonen får hon veta att en död journalist hittats i vattnet, och Pella förstår snabbt att det var honom hon krockade med.
Några dagar senare hittar Pella ett usb-minne i morgonrocken som hon hade den där natten. När hon sätter in det i datorn så dyker en massa mystiska bilder upp. Kan den döde journalisten ha lagt usb-minnet i hennes ficka när de krockade? Och i så fall, varför?

Petter Lidbeck skriver lika bra som vanligt, och tjejerna är fortfarande lika skärpta och roliga.

/Maria

Kärlek & Dynamit

                                                       

Äntligen är det sommarlov! Molly har precis slutat femman, och nu är det dags att överge stadslivet och dra ut på landet som hon gör varje sommarlov. På landet finns kompisen Jenny, och oftast är det bara de två hela sommaren, men i år ska Mollys klasskompis Miryam komma till landet och hälsa på. Det är lite pirrigt. Molly är inte så säker på att Jenny och Miryam kommer att komma överens. Och sen är det ju det där med den otroligt söta klasskompisen Sebastian som är på ön intill och nu ska komma till Mollys ö och tälta! 
Sommarlovet blir roligare än vanligt, och när några mystiska män börjar smyga omkring på ön samtidigt som saker blir stulna så blir det också ganska spännande.

/MariaAstronauten som inte fick landa

                                                

Den 20:e juli 1969 kliver Neil Armstrong ner på månens yta som första människa någonsin.
En femtedel av jordens befolkning sitter framför sina tv-apparater och håller andan när han tar det första steget på månen.

"Men samtidigt- på andra sidan månen- glider en liten rymdkapsel genom mörkret. Där inne sitter Michael Collins. Han kommer inte att få kliva ner på månen. Hans uppgift är att manövrera rymdkapseln och vänta när Neil Armstrong och Buzz Aldrin landar med månlandaren. Han kan inte ens höra Neil och Buzz över radion. Han är längst bort ifrån jorden av alla. Allt som skiljer honom från rymden och andra sidan väggen är lite isoleringsmaterial och ett tunt skal av metall. I 14 varv måste Michael Collins cirkla ensam runt månen. Vid varje varv är han i 48 minuter i radioskugga på månens baksida."

Så börjar boken om Michael Collins- astronauten som inte fick landa.
Personligen får jag rysningar när jag tänker på honom ensamt cirkulerande runt jorden. Om något skulle gå fel när han är på månens baksida så kan ingen hjälpa honom eftersom radiosignalerna inte kan nå fram.
När Neil och Buzz är på månen måste Michael sköta tre personers jobb samtidigt.
Han ska utföra 850 knapptryckningar.
Om han skulle tappa räkningen har han ingen att fråga.

Den här boken handlar om det mesta före, under och efter månlandningen. Vad hade de med sig? Vad åt de där uppe? Vad är kläderna gjorda av, och hur luktar månen?
Jag har läst den här boken några ggr de senaste åren, men jag tröttnar aldrig.
Bea Uusma Schyffert har äntligen lyft fram Michael Collins i ljuset, och det är han värd.

/Maria

Prismagalaxen- silvertrådarna

                                  

11-åriga Nova bor i Malmö år 2255.
Nu har hon just anlänt till ett sommarläger på den nyupptäckta planeten Indigo i Prismagalaxen. Det är ett äventyrsläger där hon ska vara i en vecka tillsammans med en massa andra barn från olika planeter.
Nova har en hemlighet som hon inte vågat berätta för någon, inte ens för sina föräldrar. När hon blir riktigt rädd eller känner sig hotat så börjar det bränna i hennes vänstra hand, och sen skjuter det ut en massa små silvertrådar som skyddar henne.
På lägret blir hon och hennes nya kompisar Tim och Tudor inkastade i det ena äventyret efter det andra. Kluriga gåtor ska lösas och farliga uppdrag ska genomföras. Men alla barn är inte trevliga, en del är riktigt elaka, och en verkar vara ute efter att skrämma Nova så mycket som möjligt. Kan det ha något att göra med hennes försvunna pappa och silvertrådarna?

Ingrid Remvall har skrivit den här riktigt spännande boken om Prismagalaxen, och fler böcker kommer det att bli. Håll utkik.

/Maria


Skuggporten

                                                    

14-åriga Anna lever ett lite annorlunda liv. När hon var liten bodde hon och hennes föräldrar i ett stort häftigt hus som vilken familj som helst, men sedan sju år tillbaka bor hon och hennes pappa i det gamla växthuset på baksidan av tomten. Pappan bär med sig nyckeln till stora huset hela tiden och Anna får absolut inte gå in i det. Han hävdar att huset är farligt, och så har det varit ända sen Annas mamma försvann för sju år sedan.
I växthuset har de det ganska trevligt, men Anna har det ändå inte lätt. Hon blir retad i skolan och har ingen riktig kompis. Allt detta kan såklart bero på att hon är stum (ingen verkar vilja umgås med nån som inte kan prata), men Anna vet att det är något mer också. Hon kan känna att hon är annorlunda. I ena handflatan har hon en taturerad spindel som hon haft i hela sitt liv, men vad betyder den egentligen?
När hon börjar höra sin mamma ropa på hjälp så börjar hon tro att hon är tokig på riktigt, men när hon och nya kompisen Aian bryter sig in i Annas stor hus så hittar de en gömd port, och ropen på hjälp fortsätter att eka i Annas huvud...

Det här är en sprillans ny fantasybok av den danska författarinnan Lene Kaaberbøl.
Läs den! Den är riktigt riktigt bra!

/Maria

Deluxe

                                                    

Jag gillar inte Gossip Girl-böckerna, men den här boken är som Gossip Girl-tv-serien (som jag gillar).
Enda skillnaden är att den här boken utspelar sig år 1899.
Elizabeth Holland tillhör en av de rikaste familjerna på Manhattan i New York och hon har ett hemligt förhållande med Will, som jobbar i stallet. Hon har också en bästis som heter Penelope som har ett hemligt förhållande med den mest eftertraktade killen på Manhattan. Men det blir såklart problem både på kärleks- och vänskapsfronten när Elizabeth tvingas gifta sig med killen som Penelope är kär i.
Men så plötsligt händer det som inte får hända! Elizabeths hästvagn välter och hon ramlar i vattnet och drunknar!
Men var det verkligen en olycka? Det finns nog många som skulle tjäna på att Manhattans mest populära tjej är ur vägen.

Anna Godbersen har skrivit en härligt smaskig bok fullpackad med stora klänningar, fina baler och hemliga kärleksmöten. Men det finns också ett hårt tryck på att leva upp till familjens goda rykte.

/Maria

Sockerbullen på Kruskakullen

                                            

"Små städer ska ha små torg. Husen får inte vara för höga och några av dem ska vara så låga att man kan klappa på taken som om husen var snälla hundar."

Så börjar den här underbara boken av Carin och Stina Wirsén. Den handlar om en liten stad där det finns ett mysigt bulldoftande bageri som ägs av en liten tant. En dag får tanten två små barn, som hon döper till Näpen och Häpen. De får snabbt lära sig att hjälpa till i bageriet, och fast de bakar hela tiden och säljer allting med en rasande fart så har de ändå aldrig tillräckligt med pengar. De förstår snabbt att det måste vara någon som stjäl!
Men när de får tag på tjuven så visar det sig att tjuven kanske kan vara till hjälp, och några idéer senare så förvandlas bageriet till Sockerbullen på Kruskakullen: Bageri och Pensionat.
Till pensionatet kommer en massa olika spännade människor, och tro mig, om det fanns ett sånt här ställe här i närheten så skulle jag bo där jämt.

Det här är en bok som kanske bäst lämpar sig som högläsningsbok får de yngre barnen. Den har nämligen ganska många svåra gamla ord som barnen kanske kommer att vilja fråga om. Men språket är inte jobbigt, det gör tvärtom den här boken lite extra mysig och speciell.

/Maria

Ingen rädsla

                                                        

Här kommer för ovanlighetens skull en bok med baskettema. Niklas Krog (författaren) är själv basketspelare, och det märks. Man måste ha varit med i en match för att kunna beskriva spänningen på det här sättet. I spelets centrum har vi 15-åriga Turk (eller ja, han heter egentligen Mattias) som spelar basket i Alvik. I Alviks tjejlag spelar den oemotståndliga Becka som alla vill vara i närheten av, och Turk är inget undantag.
Men sen finns Ayla också. Den turkiska tjejen som spelar basket så aggressivt och full av passion att Turk inte kan låta bli att bli imponerad. Men varför verkar hon så arg på honom? De känner ju inte ens varandra. Ändå kan han inte låta bli att tänka på henne hela tiden.

Matcher avlöser varandra tätt i den här boken, och det mesta av handlingen utspelar sig i olika träningshallar. Alla matcher är beskrivna in i minsta detalj, och man kan nästan höra ljudet av skor som gnisslar mot golvet och bollens studsande, men ibland blir det lite för mycket också.
Trots allt så är jag gammal basketspelare, och jag kan inte annat än att älska den här boken.
Kul dessutom att Niklas Krog skriver något annat än fantasy för en gångs skull. Hoppas att det blir en vana.

/Maria

Aeronauten

                                                      

Den här boken är ganska mycket tvärt emot boken jag läste sist (Tunnlar alltså). Killen i Tunnlar spenderar mesta delen av sin tid med att gräva sig ner i jorden, men 14-åriga Conor i den här boken vill hela tiden upp i luften. Han känner att han hör hemma där och han föddes i en flygande luftballong. Problemet är bara att flygplanen ännu inte uppfunnits.
Conor bor i ett slott på Irland, och hans bästa vän är den jämnåriga prinsessan Isabella som han är hemligt kär i.
Han lever ett ganska lugnt liv, ända tills den dag han blir vittne till något hemskt. Efter den dagen blir ingenting sig likt. Conor är bara en liten del i ett stort grymt spel och nu blir han ivägskickad för att för all framtid bryta diamanter i djupa livsfarliga gruvor. Där blir han helt besatt av att fly och att hämnas på dem som skickade dit honom, och det enda sättet som Conor kan komma på är att uppfinna den första flygmaskinen och bli en aeronaut*.

Eoin Colfer har ju skrivit en hel del ungdomsböcker, dels hela fantasyserien om Artemis Fowl, men den här boken är helt annorlunda. Den innehåller en hel del historia, och är riktigt spännande och ibland också ganska otäck.

* Aeronaut betyder luftseglare

/Maria

Tunnlar

                                            

Hela kvällen igår och ett par timmar idag har jag spenderat helt uppslukad av den här boken. Den är så vansinnigt bra så jag vet nästan inte vad jag ska säga om den. Ni kommer bara att fatta om ni läser den.
Det här är en 500 sidors mix av Kiki Strike och Otroso plus en helt galen drös av extra spänning. Den är lite trögstartad, men snälla- låt inte det stoppa er!

Precis som de två nyss nämnda böckerna så utspelar den här sig under jorden. Väldigt mycket under jorden.
14-åriga Will har alltid älskat att gräva. Och då menar jag inte några små fåniga hål, utan riktiga tunnlar och rum under marken.
Hans pappa är utgrävare, och så länge Will kan minnas så har han hjälpt pappan i hans utforskningar.
En dag är pappan spårlöst försvunnen, men Will och hans kompis Chester hittar en tunnel som börjar bakom en bokhylla i familjens källare. Övertygade om att det är den vägen pappan försvunnit så bestämmer de sig för att börja gräva, utan att berätta för någon.
Tunneln är längre än de någonsin kunnat ana, och de hade aldrig kunnat föreställa sig vad de skulle mötas av en värld så farlig att den är på väg att kosta dem livet.
Och Will får äntligen reda på varför han alltid haft en sådan dragning till underjorden...

Jag vet ärligt inte om den här boken är början på en serie eller inte. Jag vill iaf ha en fortsättning. Ge mig!
Roderick Gordon och Brian Williams har gjort ett riktigt bra jobb och jag hoppas att det blir fler böcker i framtiden.

/Maria

Tillsammans

                                             

Nu är Theresa, Jakob och Alexander tillbaka i Tillsammans- andra boken.
När jag tänker tillbaka på första boken så minns jag att den var riktigt bra, men så fort jag började läsa fortsättningen så kom jag på att jag faktiskt inte var så himla förtjust egentligen.
Visst, det hände en massa, och ungdomar med olika bakgrund möttes under en sommar och blev kompisar och lite till, trots att de först hatade varandra. Problemet är att jag har läst det förut. Flera gånger.
Men även om Denise Rudbergs böcker tar upp ett ganska uttjatat ämne, så är de ändå ganska bra. Jag gillar de här tre ungdomarna, och allt är inte som det ser ut på ytan.
Men redan efter att ha läst bara ett par sidor i andra boken så kommer jag på vad som stör mig, och det är nog inte storyn. Det är språket. Det är helt enkelt ganska trist. Det känns inte riktigt avslappnat. Jag vet att massor av ungdomar älskar de här böckerna, så de har väl något visst, och jag gillar dem, men mer än så är det inte.

Du som läst dem- vad tyckte du?

/Maria

Poker Mongo

                                                         

Är Poker Mongo verkligen två ord, var min första fundering när jag skulle skriva det här inlägget? Ja, tydligen enligt författaren Hans Carstensen, så då skriver jag väl så.

Den här 70-talssnygga boken handlar om Tomas som bor i ett ganska trist Gävle. Han har hoppat av gymnasiet, förlorat sin ungdomspraktik pga ett inte så smart misstag, och hans mamma har ett förhållande med hans värsta fiende.
Efter att ha legat i sängen med täcket över huvudet alldeles för länge, så flyttar Tomas tillbaka till sin mamma från den lilla lägenheten han äntligen lyckats få. Han börjar spela poker med låtsas-euro på internet, och klipper ut "pokerskolan" ur tidningarna för att lära sig alla knep. Han har planer på att bli bäst av alla, men poker är inte bara poker. 
I Tomas filosoferande hjärna handlar det om livet.
Lyssna här:

"När du sitter där med skiten- lägg dig. Det dyker snart upp nya kort. Är inte detta exakt vad livet egentligen handlar om? Att bara vänta på rätt tillfälle, och sedan slå till. Det är kanske det jag gör här i soffan- väntar in rätt klockslag, rätt dag, rätt vecka. Och när det till slut blir min dag, när jag sitter med rätt kort, då ska jag satsa..."


Jag gillar karaktären Tomas. Antagligen beror allt detta på författarens otroligt sköna språk. Hans Carstensen är tydligen bl.a. ståuppkomiker och krönikör, och det märks. Det är avslappnat, tänkvärt och får iaf mig att le. Vad tycker du?

/Maria

Konsten att försvinna spårlöst

                                                      

Det här är en bok som vi haft på biblioteket i flera år, men ingen verkar hitta den i hyllan. Den står och gömmer sig på deckarhyllan mellan alla populära böcker av Petter Lidbeck och Laura Trenter.

Konsten att försvinna spårlöst handlar om systrarna Margaret och Sophie. Deras pappa drunknade för flera år sedan under mystiska omständigheter och ingen verkar vilja prata om det. Allra minst syskonens mamma.
Nu har mamman tagit med dem till ett gammalt övergivet hus och slagit ner en TILL SALU- på tomten.
Medan mamman håller på och grejar så går Margaret runt och snokar lite, och hon hittar en simmedalj som tillhört hennes pappa, ett handgjort seriealbum och en rostig nyckel. Hon träffar också grannpojken Boyd som sett någon smyga runt på tomten och det får Margaret att börja fundera. Hur kan hennes pappa ha drunknat om han var en så duktig simmare, och vem är den mystiska Råttis som gjort seriealbumet?

Sara Nickerson har skrivit en riktigt bra, och annorlunda deckare med lite övernaturliga inslag. 
Jag gillade den. Testa och tala om vad ni tyckte.

/Maria
 

Förfärliga fakta

    

Brukar du gå runt och fundera över varför döda människor behöver en frisör, vilken egyptisk gud som hade krokodilhuvud, hur du kan göra ditt eget fossil, vad du ska göra om du möter en livsfarlig skallerorm eller hur matematik kan hjälpa dig ur dödlig fara? I så fall är det här böckerna för dig!
Serien Förfärliga Fakta är faktaböcker på ett helt nytt sätt. Det är inte alltid så seriöst, men roligt är det. Och spännande. Låna en bok om något som intresserar dig, och lär dig saker som du inte ens visste att du ville veta.

/Maria

Människan- kroppen och knoppen

                                                     

Visste du att du har ungefär fem liter blod som åker runt i din kropp och över en miljon nervceller i hjärnan? Eller att om du inte hade några ben i kroppen så skulle du sjunka ihop som en geléklump? Det sista hävdar i alla fall Lisa Bjärbo som skrivit den här underbara boken om Människokroppen. Men den handlar inte bara om hur alla saker i kroppen fungerar. Den handlar också om vänskap, puberteten, att bli kär och att gilla sin kropp precis som den är.
Bläddra lite i den här boken och lär dig en massa saker om det som händer i din kropp varje dag utan att du tänker på det.

/Maria

De fem utvalda

                                   

Efter mycket velande hit och dit så håller jag äntligen på att ta mig igenom del tre i serien om "De fem utvalda".
Jag läste Korpens port för länge sen och har pratat om den på åtskilliga bokprat. Jag älskar den, och fortsättningarna är precis lika bra.
Första boken handlar om Matt som efter att ha blivit tagen av polisen efter ett inbrott hamnar i ett fosterhem ute på landet.
Den lilla byn (och dess invånare) visar sig vara riktigt konstig, och hur Matt än försöker så lyckas han inte rymma därifrån. Alla vägar leder tillbaka till byn och damen som han bor hos är farligare än Matt kunnat föreställa sig. Matt har alltid vetat att han har ovanliga krafter och nu får han reda på att världen är i fara, och att han är en av fem utvalda som måste rädda den. 

I Ondskans stjärna hamnar Matt i Peru efter att ha besegrat ondskan som försökte ta över världen, och där träffar han Pedro, som också är en av de utvalda. Men ondskan har vaknat till liv igen, och nu vet den allt om Matt och tänker förgöra honom en gång för alla!

I Dödens fält får vi möta ytterligare två ungdomar. Det är de tankeläsande tvillingarna Jamie och Scott som hamnar i trubbel redan i början när ett par kostymklädda män har bestämt sig för att kidnappa syskonen.

Ytterligare två böcker finns att vänta på, och de fyra ungdomarna måste nu hitta den femte och sista medlemmen av de fem utvalda och besegra ondskan för alltid.
Det här är riktigt bra böcker av författaren Anthony Horowitz som skrivit serien om tonårsagenten Alex Rider.

/Maria

RSS 2.0