Före och efter Bella

                                  

Filip är en ganska vanlig kille som går sista terminen i nian. Han har inte så många kompisar, men otroligt nog (tycker alla), är han tillsammans med snygga populära Saga. Men när Bella börjar i Filips klass blir allt annorlunda. Filip kallar de olika tiderna för "före och efter Bella". Bella kommer som en orkan till den annars lugna klassen. Hon säger precis vad hon tycker och tänker. Hon står på sig i alla diskussioner och på något sätt får hon med sig Filip. Så småningom tycks allt gå snett. Filip är livrädd för vad som ska hända men som tur är löser sig det mesta.

Boken som är skriven av Maja Hjertzell skulle jag helst beskriva med bara två ord: Läs den!

Härliga splittrade Bella river upp alla normer och Filip vågar även han stå emot kompisarnas åsikter. Det är en bok som ger styrka och idéer om vad som är rätt och fel. Och hur man kan förändra världen...iallafall litegrann! :)

/Ann-Sofie


Väktarens förbannelse

                                         

Tom Ward är en speciell kille. Han har i hela sitt liv kunnat se spöken och andar som ingen annan kunnat se.
När han fyller tretton blir han skickad som lärling till traktens Väktare. En Väktare är en som driver bort andar, demoner och spöken, fängslar häxor och andra farliga varelser.
Det är ett tufft och farligt jobb, men Tom är fast besluten att klara av det. Förresten så har han inget val.
Väktaren startar en stenhård utbildning där ingenting får missas eller göras fel.

I Väktarens förbannelse ger de sig av till Priestown för att vara med på en begravning. I Priestown bor jättemånga präster, och de gillar inte Väktaren, så de måste försöka hålla sig så osynliga som möjligt, och i katakomberna under den stora katedralen bor något hemskt. En otroligt stark varelse, kallad Förgöraren.
Väktaren har hittills inte klarat av att döda den, och för varje dag växer den sig starkare och starkare.
Men någonting händer som gör att Tom måste försöka rädda staden på egen hand.
Ett svårt jobb för någon som bara är en lärling.

De här böckerna är riktigt spännande! Det händer något hela tiden, och författaren Joseph Delaney håller läsaren i ett järngrepp ända till sista sidan.

Om du vill läsa böckerna i ordning (vilket jag rekommenderar) så heter de:

* Väktarens lärling
* Väktarens förbannelse
* Väktarens hemlighet
* Väktarens strid
* Väktarens misstag

/Maria

SMS från Soppero

                                

Nu kommer ännu en bok om kärlek! :)

SMS från Soppero är skriven av Ann-Helén Laestadius. Agnes är 13 år och bor i Stockholm. I smyg börjar hon lära sig samiska eftersom hon är same. Hennes pappa är svensk och hennes mamma har valt bort sitt samiska ursprung och därför är Agnes intresse för samiskan en hemlighet. Långt uppe i Sverige ligger byn Soppero där alla hennes släktingar bor. Där bor också Henrik...en kille som på något sätt har fått tag på Agnes mobilnummer och nu har han börjat sms:a henne på samiska. Agnes har inte berättat för nån att hon övar samiska, så hur kan Henrik veta att hon kan det? Och vem är han egentligen? Snart får Agnes veta, hon och mamman åker till Soppero.

Härlig bok om att fundera kring vem man är och om kärlek för dig som är 10-14 år!

/Ann-Sofie

Typ jättekär, liksom!

                                                      
    
Vilken härlig bok! Den innehåller olika känslor, trots att texten är väldigt enkel. Lotta Löfgren-Mårtenson har skrivit en riktig kärleksbok. En kärleksbok som tar upp alla olika sorters kärlekar - mellan kille och tjej, tjej och tjej, kompisar, familjen, med flera. Det här är andra boken i serien om en tjej som heter Emma. Första boken heter Älskar, älskar inte.

Emma är ihop med Anders. Hon är jätteglad för det. Men så ändras allting. De hörs av mer och mer sällan. Emma är ledsen. Dessutom har hon ingen att prata med om det. För hon har även fått veta att hennes bästa kompis är kär - i Emma! Hur ska hon nånsin kunna prata med henne igen?!


/Ann-Sofie

Författare: David Levithan

                                               

Igår när jag kom hem så hängde ett paket på min dörr.
Det innehöll David Levithan's alldeles nya bok Naomi and Ely's no kiss list.
Jag upptäckte Levithan när jag läste Ibland bara måste man, som är något av det bästa jag läst i hela mitt liv. Mer om den längre ner. Nu handlar det om Naomi och Ely.
Naomi och Ely är bästisar. Alltså, verkligen så där nära vänner som man bara blir om man känt varandra hela livet, bor grannar och delar alla tankar och händelser.
De skämtar hela tiden om att de ska gifta sig och leva tillsammans hela livet, även om de vet att det inte kommer att hända. Ely är nämligen homosexuell, och för att de inte ska bli osams över någon kille, så har de gjort en "no kiss list". En lista över killar som man inte får röra helt enkelt. Allt för att skydda deras vänskap.
Men allting kraschar när Ely erkänner att han kysst Naomi's pojkvän...
Boken finns än så länge bara på engelska, men passa på att träna hjärnan lite. Det är nyttigt, har jag hört. :)

I Ibland bara måste man så är det också kärlek och homosexualitet i fokus.
Här möter vi Paul, som träffar Noah, och det är verkligen så där fantastiskt kärlek-vid-första-ögonkastet-underbart.
I deras skola går massor med homosexuella ungdomar, och det är inte ett dugg konstigt att de två börjar ses tillsammans överallt, hela tiden.
Men någonting händer som gör att Paul måste bevisa för Noah att han verkligen älskar honom, och sen påbörjas ett helt galet romantiskt uppdrag som halva skolan är inblandad i. Allt för att få tillbaka Noah.

/Maria

Den vita giraffen

                                            

Lauren St John har skrivit den här magiska boken. När Martine är 11 år dör plötsligt båda hennes föräldrar. Eftersom hon inte har några släktingar tror hon att hon är helt ensam. Men det dröjer inte länge förrän hennes mormor, som bor i Sydafrika, tar kontakt med Martine och erbjuder henne att komma och bo hos henne. Hon tvingas lämna England och sina vänner för ett nytt land och sin mormor som hon aldrig känt till tidigare. Martine flyttar in hos mormodern i viltreservatet Sawubona. Där väntar ett spännande äventyr! Alla försöker hindra Martine från att närma sig de vilda djuren och ingen vill berätta för henne om alla hemligheter som finns i Sawubona. Hon hatar det, men allt det vackra i reservatet gör att hon ändå vill vara kvar. Det är nånting som lockar... en natt ser hon en giraff. Giraffen tycks vänta på Martine.

En härlig bok om en modig tjej! Och så en massa magi förstås!

/Ann-Sofie

FUL

                                                  

Den här helgen har jag tillbringat med att läsa en bok som heter Ful och är skriven av Scott Westerfeld.
Det är någongång i framtiden och Tally har bara tre veckor kvar till sin sextonde födelsedag. I Tallys värld är alla fula tills den dag de fyller 16. Då blir nämligen alla inkallade till en operation som gör dem till rena rama fotomodellerna från topp till tå. Efter att man blivit en snygging så får man flytta över till andra sidan floden, till Snyggingstan, ett hypermodernt paradis där ens enda uppgift är att ha så roligt som möjligt!
Tallys bästa kompis Peris har redan fått flytta dit, och Tally smiter över floden ibland för att spionera och träffa honom.
Det är en sån kväll som hon träffar den jämnåriga tjejen Shay.
Tillsammans drar de iväg på förbjudna äventyr utanför staden, och Shay berättar att hon inte är så säker på att hon vill bli snygg. Hon hävdar att det inte bara är utseendet som de förändrar. Men vad är alternativet? Att fly ut i vildmarken? Shay verkar ha bestämt sig, men hur ska Tally göra?

Det här är en bok med ett ganska tydligt budskap: Att vara skitsnygg betyder inte att man är lycklig.
Men det är inte allt den här boken vill säga. Det handlar om vår värld också, den värld som inte längre existerar i Tallys tid. Miljön är förstörd av diverse naturkatastrofer, all olja borta och "våra" hus är bara ruiner som står lite här och där som tomma skal.
Allting är nybyggt, toppmodernt och snyggt. Men är människorna lyckliga? Det är den stora frågan...

/Maria 

The return of Hjärtans Fröjd

                                        

Äntligen läst fortsättningen på Per Nilssons  Hjärtans Fröjd. I Hjärtans Fröjd möter killen, som boken handlar om, en tjej som heter Ann-Katrin. Han spanar in henne dag efter dag på bussen. Till slut får han kontakt med henne...tack vare ödet...eller slumpen. De börjar umgås och han blir jättekär. Men när han ska åka till USA blir allt annorlunda. När han kommer hem har hon en annan och de tappar kontakten helt.
Det är inte förrän nu ( i The return of Hjärtans Fröjd) som han fått för sig att han måste träffa henne igen, ungefär ett år efter att de gjorde slut (det vill säga om de nån gång var ihop). Han får en massa olika tecken som gör att han bara måste ringa till henne för att säga allt han ville få sagt. Men det är inte så enkelt. Hon är inte så lätt att nå. Och anledningen till varför hon är svårnådd gör att hela hans värld kastas om...på bara tolv dagar.

En underbar bok om kärlek, om att älska och om att bli älskad!

/Ann-Sofie

RSS 2.0