Såld

                                                  

I helgen läste jag en bok som jag trodde skulle vara som alla andra i det här ämnet. En gammal gubbe köper en ung söt flicka för att få sig en fru. Så fel jag hade...

Boken heter Såld och är skriven av Sally Grindley. Flickan Lu Si-yan är 11 år och lever i en by i Kina. Hennes familj har det ganska fattigt, men de har alltid precis tillräckligt för att klara sig. Och framförallt är de lyckliga. Föräldrarna är underbara och hennes lillebror följer henne överallt. Det blir ett abrupt slut på lyckan. Pappan dör, mamman blir senare sjuk och Lu Si-yan hamnar i sin farbrors händer. Farbrodern som alltid tycks ha avskytt henne tar med henne till en marknad långt bort. Hon undrar vad de ska köpa på marknaden. Till slut inser hon att de inte ska köpa någonting, utan att farbrodern istället ska sälja henne. En mycket rik äldre man betalar för henne och tar sedan med henne hem till sin familj. Lu Si-yan blir familjens nya piga och hon hatar det. Hon får slita som en slav från tidig morgon till sen kväll. Inombords är hon fast besluten att en dag ta sig hem till sin mamma och sin lillebror. Men det dröjer. Innan dess ska hon tvingas arbeta på fabrik från 8 på morgonen till 22.30 på kvällen 6-7 dagar i veckan, med mera, med mera.

Såld är en bok som berör. Man blir förbannad. På att livet kan vara så orättvist, på att en del rika människor utnyttjar andra som inte har lika mycket, och sist men inte minst blir man förbannad på sig själv. Varför, kanske ni undrar. Jo för att vi bara köper, köper och köper utan att reflektera över vem som sliter ut kropp och själ för att kunna försörja sin familj. Vilka är det som gör sakerna som vi förut inte ens visste att vi behövde? De slavar från morgon till kväll men får ändå nästan ingen lön...allt för att vi ska kunna köpa det där jättesöta gosedjuret eller den där billiga tröjan.

Läs boken!

/Ann-Sofie

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0