Tornrummets hemlighet

                                                       

Okej, vi har hört den här storyn förut. En familj flyttar till ett ödsligt hus på landet och mystiska saker börjar hända.
Därför var jag lite skeptisk till att börja med, men när jag började läsa så förstod jag snabbt att den här boken är mycket bättre än så.
Mirjam och hennes föräldrar har alltså flyttat till ett stort hus som ligger lite utanför stan, och Mirjam bosätter sig direkt i det stora tornrummet där hon sitter och tittar ut på himlen och önskar att hon slipper börja skolan igen. De har nämligen flyttat för att komma undan Mirjams mobbare som misshandlat henne riktigt ordentligt, och hon är livrädd för att hon ska bli mobbad även i den nya skolan.
En dag hittar hon ett lönnfack i tornrummet, och i det ligger tolv svarta skrivböcker som är skrivna av en kille som heter Milan. Han ber läsaren att läsa böckerna, att inte berätta om dem för någon, och att hjälpa honom.
Mirjam börjar läsa, och historien som växer fram vet hon inte vad hon ska göra med. Milan berättar om en drömvärld som han fastnat i. Varje natt kommer han tillbaka till samma värld, och där lever han ett konstigt liv under "den gamles" order.
Det är som att han lever två liv. Ett i drömvärlden och ett i vakenvärlden, men drömvärlden börjar ta mer och mer tid och kraft från honom.
Mirjam börjar sakta men säkert tro på Milans berättelser, och efterhand börjar mystiska saker hända Mirjam. Någon stjäl en av böckerna och Mirjam ser skuggor av män som smyger omkring i huset och trädgården. Hon bestämmer sig för att fråga grannarna om de kände Milan, men de verkar inte vilja berätta vad de vet.
När Mirjam berättar om första boken för sin nya kompis Linda, och Linda läser högt ur den i skolan så blir det riktigt farligt. Någon vill ha tag på böckerna, men varför?

Niklas Janz har skrivit en riktigt häftig och annorlunda fantasy-bok där vi omväxlande får läsa Mirjams och Milans berättelser.
Mirjam brottas med både Milans mysterium och sin nya skola och sin första vän Linda, och Milan blir längre och längre indragen i drömvärden Kangar.

/Maria

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0