Ful eller snygg?

                                                   

Nu har jag läst ut del två i Scott Westerfelds serie om Fulingby och Snyggingstan. Första boken hette Ful, och den skrev jag om för länge sedan, och har sedan dess längtat efter fortsättningen.
Om ni läst Ful så vet ni att vi är i något slags framtidssamhälle där alla genomgår en omfattande operation på sin 16-årsdag. Man förvandlas då från ful till skitsnygg med allt vad det innebär.
Tally längtar till sin 16-årsdag, men sen möter hon Shay, som vägrar opereras, och tillsammans flyr de från stan.
Shay hävdar nämligen att det inte bara är utsidan de operarar, de gör även någonting med hjärnan. Men i skogen där de bosätter sig finns några som tror att de kommit på ett botemedel, och Tally ska genomgå operationen för att testa botemedlets effekt.

I del 2 är hon snygg och lever ljuva livet i Snyggingstan. Allt är modernt och hela stan är full av coola tekniska saker för att man ska kunna ha så roligt som möjligt. Och roligt har hon! Tally har helt glömt bort vem hon var när hon var ful, och det där med botemedlet har hon inte en aning om. Men allt förändras när en fuling bryter sig in på en fest och lämnar över ett paket till Tally. Ett par piller och ett brev från henne själv!
Långsamt börjar minnet komma tillbaka, och hon inser att hon måste fly från stan, tillbaka till sitt liv som fuling.

Det här är en spännande, men ganska otäck historia om ett samhälle där perfektion inte räcker till. Att vara så snygg som möjligt är det enda som räknas, och alla är så korkade så att de inte ens fattar att det är konstigt.
Men ingen blir någonsin nöjd. När det inte räcker med att vara oerhört snygg så kan man operera in glittrande ädelstenar i ögonen, eller varför inte en tatuering som snurrar i takt till dina hjärtslag?

Börja med ettan om du inte läs den, och efter den här kan vi bara vänta på fortsättningen.

/Maria

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0