Tomtemaskinen

                                                 

Det är jul och Findus har en enda sak på sin önskelista, nämligen att tomten ska komma. Annars vill han aldrig fira jul mer. I ett svagt ögonblick lovar gubben Pettson att tomten ska komma, men hur ska det egentligen gå till? Han är ju övertygad om att tomten inte finns. Ska han be en granne klä ut sig? Nej, de skulle tycka att han var tokig om han bad dem vara jultomte för en katt, och själv kan han ju inte, för då blir Findus ensam.
Det finns bara en lösning: Pettson måste bygga en tomte! Men den måste röra på sig och kunna lämna julklappar och se riktig ut. Annars kommer Findus förstå att det är lurendrejeri.
Nu börjar jakten på alla delar som behövs för att bygga en tomtemaskin. En stor låda inhandlas, kugghjul letas fram och Pettson spenderar all tid i snickarverkstaden. När Findus frågar vad han gör säger han att han bygger en vedkastare.
Det är ett svårt bygge, och snart är det jul. Ska han hinna få maskinen klar i tid så att Findus får sitt tomtebesök?

Sven Nordqvist är en av mina stora idoler, och när det gäller Pettson blir jag aldrig besviken.
Tomtemaskinen är en lite tjockare bok än bilderböckerna, men det finns roliga bilder precis som vanligt, och den är helt underbar! Perfekt högläsning i jul.

/Maria

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0