Oönskad

                                                     

Det är år 2140 och vetenskapsmännen har kommit på ett läkemedel som gör att människor kan leva för alltid. Det som till en början var ett fantastiskt projekt har nu blivit ett jätteproblem. Eftersom ingen dör så är Jorden alldeles för överbefolkad, och därför har man förbjudit folk att skaffa barn. En del människor bryter ändå mot lagen, och de barnen tas snabbt om hand och antingen dödas de, eller så sätts de på ett speciellt hem för Oönskade barn.
Anna är ett sådant barn, och hon har bott på hemmet nästan hela sitt liv, och hon hatar sina föräldrar för att de satte henne till världen trots att de inte fick. På hemmet lär de Oönskade sig att bli en värdefull tillgång i samhället. De ska bli tjänstefolk hos de Önskade, och därmed väga upp för sina föräldrars regelbrott.
Men nu, när Anna är 15 år, kommer Peter till hemmet. Det är ovanligt att Oönskade lyckas hålla sig gömda så länge, och Peter är uppkäftig och vägrar lyda reglerna. Han försöker få Anna att förstå att det inte är så här Jorden ska vara, och att medicinen är livsfarlig för mänskligheten. Det är ju meningen att nya människor ska födas och de gamla dö.
Kan det vara sant som han säger? Kan hon ha lika stor rätt som de Önskade att leva?

Det här är en läskig men otroligt bra bok om en otäck framtid där mänskligheten stannat upp och gjort sina egna regler.
Gemma Malley har skrivit den och den kommer snart till biblioteket. Håll utkik.

/Maria

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0