Fallen flicka

                                                  

Under 2007 föll fyra tonårsflickor ner från balkonger på olika platser i Sverige. I samtliga ärenden inledde polisen förundersökningar mot flickornas anhöriga med misstankar om att flickorna blivit knuffade. Alla utredningarna lades ner i brist på bevis.


Det här kan man läsa längst bak i den här boken, och det är just en sån flicka som den här boken handlar om. Rona är 16 år och kommer från Afghanistan, men familjen bor sedan ca ett år tillbaka i Sverige. Hennes pappa är en man som framförallt bryr sig om familjens heder. Rona får inte göra någonting som kan visa omgivningen att hennes pappa inte har kontroll över henne för då blir hon straffad. Hela hennes liv går ut på att hjälpa till hemma, ta hand om syskon, laga mat och så småningom giftas bort. Skolan som Rona älskar är inget som är viktigt för hennes pappa. Hennes jobb är att lära sig att ta hand om sin familj. Det är vad som räknas. Att bli en god hustru.
Men vad händer om man inte vill? Om man har egna planer för sitt liv? Kan man sätta sig upp mot sin pappa?

Det här är en oerhört stark bok, som vanligt när det är Christina Wahldén som skrivit.
Skrämmande men nyttigt att läsa om hur det är att komma från en kultur där hedern är allt som räknas och där man till och med kan döda sitt eget barn för att rädda sitt eget skinn.

/Maria

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0