Flykten från Berganien

                                               

Åh, äntligen en ny Eva Ibbotson-bok! Som jag har väntat!
Eva Ibbotson skriver ju nästan alltid om ensamma men riktigt starka barn, och det här är inget undantag.
Det är 1939 och andra världskriget är på väg att starta. I London bor 12-åriga Tally, och när kriget kommer närmare deras stad så skickas många barn ut på landet för att skyddas. Tally hamnar på en underlig internatskola ute på landet. Där går det märkliga elever och dagarna spenderas med dramalektioner där man ska föreställa gafflar och biologilektioner som börjar redan klockan fyra på morgonen.
När Tally förljer med en kompis på bio så visas innan filmen ett klipp från det lilla europeiska landet Berganien, där de har en jättemodig kung som vågar stå emot Hitler. Filmklippet (och speciellt den sorgsna prinsen på filmen) fångar Tallys intresse och när klassen får ett erbjudande om att åka till Berganien på en folkdansfestival så bestämmer sig Tally för att se till att de kommer iväg.
Men när de äntligen kommit till Berganinen blir kungen skjuten och plötsligt har klassen tagit på sig uppgiften att rädda prinsen ut ur landet så att inte han också blir dödad.
Uppdraget är såklart livsfarligt, men barnen och lärarna är modiga och uppfinningsrika, men ska de lyckas?

Det här är en ganska tjock och helt underbar Ibbotson-bok. Det är spännande och roligt och ett enda stort äventyr från pärm till pärm. Läs och njut.

/Maria

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0