I morgon när kriget kom

                                                     

Tänkte bara passa på att tipsa om en av mina absoluta favoritserier!
John Marsden har skrivit massor med bra ungdomsböcker, men de här är verkligen helt galet bra.
Serien består av 7 delar, och sedan finns tre böcker till om Ellie som är berättaren i de sju första.

Det handlar om sju ungdomar som åker iväg upp i bergen för att tälta några dagar. En natt väcks de av massor av flygplan som sveper förbi, och det händer inte ofta här i den Australienska landsbygden. När de beger sig hemåt igen upptäcker de att hela deras by har tagits över. Alla människor är tillfångatagna och det är soldater överallt. Skrämda beger de sig tillbaka till stället där de campat, ett klippområde som kallas för Helvetet.
Där sitter de, livrädda och ensamma i flera veckor, men sedan bestämmer de sig för att göra nytta. De beger sig ner till byn för att förstöra för soldaterna. Det börjar relativt oskyldigt med sabotage av några bilar, men efterhand blir de djärvare och mer oförsiktiga. Det finns nästan ingenstans där de är säkra, och de vet inte om deras föräldrar lever eller inte. De är helt utlämnade till varandra och det är inte helt lätt. Ena sekunden spirar kärleken och nästa sekund hatar de varandra.

Det här är en underbart gripande serie om att vara ung mitt i ett krigsdrabbat land och om att vilja göra mer än man kanske kan, och om att kämpa tills man knappt orkar stå på fötterna, och så tvingas kämpa lite till, bara för att överleva. Det som är skönt, och som gör det trovärdigt är att John Marsden inte gjort de här ungdomarna till några hjältar. De gör så mycket de kan, men de åker också fast, gråter, skadar sig ordentligt, och några till och med dör. Trots allt kämpar de vidare, för man kan ju inte bara ge upp, eller?

Böckerna i serien heter:
* Imorgon när kriget kom
* När natten är som mörkast
* Tredje dagens kyla
* Nu är mörkrets tid
* Så grydde hämndens timme
* I skymningens land
* På andra sidan gryningen

/Maria

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0