Brev till mamma

                                                      

För några veckor sen så pratade vi i Läseklubben om att det verkar vara en trend i ungdomsböcker att föräldrarna nästan aldrig är närvarande nu för tiden. Är de inte döda eller psykiskt sjuka så är de försvunna i tex underjorden.
Här kommer ännu en! Den heter Brev till mamma och är skriven av Teresa Cárdenas.
Huvudpersonen i den här lilla boken är en kubansk flicka i 10-årsåldern. Hennes mamma har just dött, och hon har aldrig träffat sin pappa. Efter mammans död får hon flytta hem till sin moster och hennes två döttrar. Mostern vill inte ha henne där, men det är inte hon som är mest otrevlig, det är flickornas mormor. Flickan är mycket mörkare i huden än de andra, och mormorn tycker att det är bättre ju vitare man är. Hon pratar ständigt om den vita familjen hon jobbar hos, och flickan försöker övertyga sig själv om att hon duger som hon är.
För att få någon att prata med så skriver hon brev till sin mamma, och det är de breven som vi får läsa. Hon berättar om allt som händer hemma och i skolan. Om hur mormorn slår henne och hur kusinerna till en början är riktigt otrevliga. Men det finns människor som gillar henne som hon är, och kanske kan livet bli bra till slut.

Det här är en tunn liten bok med lite text, men det betyder inte nödvändigtvis att den är lättläst. Ämnet är jobbigt men intressant, och det här är en av de första ungdomsböckerna som tar upp rasdiskrimineringen på Kuba och tydligen orsakade den stora diskussioner när den gavs ut första gången.

/Maria

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0