FUL

                                                  

Den här helgen har jag tillbringat med att läsa en bok som heter Ful och är skriven av Scott Westerfeld.
Det är någongång i framtiden och Tally har bara tre veckor kvar till sin sextonde födelsedag. I Tallys värld är alla fula tills den dag de fyller 16. Då blir nämligen alla inkallade till en operation som gör dem till rena rama fotomodellerna från topp till tå. Efter att man blivit en snygging så får man flytta över till andra sidan floden, till Snyggingstan, ett hypermodernt paradis där ens enda uppgift är att ha så roligt som möjligt!
Tallys bästa kompis Peris har redan fått flytta dit, och Tally smiter över floden ibland för att spionera och träffa honom.
Det är en sån kväll som hon träffar den jämnåriga tjejen Shay.
Tillsammans drar de iväg på förbjudna äventyr utanför staden, och Shay berättar att hon inte är så säker på att hon vill bli snygg. Hon hävdar att det inte bara är utseendet som de förändrar. Men vad är alternativet? Att fly ut i vildmarken? Shay verkar ha bestämt sig, men hur ska Tally göra?

Det här är en bok med ett ganska tydligt budskap: Att vara skitsnygg betyder inte att man är lycklig.
Men det är inte allt den här boken vill säga. Det handlar om vår värld också, den värld som inte längre existerar i Tallys tid. Miljön är förstörd av diverse naturkatastrofer, all olja borta och "våra" hus är bara ruiner som står lite här och där som tomma skal.
Allting är nybyggt, toppmodernt och snyggt. Men är människorna lyckliga? Det är den stora frågan...

/Maria 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0